ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/28: Újrahasznosított jelszavak

TECHNOLOGY

Elvesznek a kollégák a jelszavak dzsungelében Vállalati szinten átlagosan 55 jelszót kellene észben tartania egy alkalmazottnak, ami, lássuk be, lehetetlenség. Ez a rengeteg jelszó oda vezet, hogy a vállalati „higiénia” kívánnivalót hagy maga után. Segíthetne a biztonságosságon, ha a cégek eltörölnék a havonként kötelező jelszócserét és – ahogy az sok vállalatnál már gyakorlat – bevezetnék a kétfaktoros azonosítást.

Átállás a távmunkára – a vezető informatikusok szemszögéből Az ITBUSINESS podcastfolyamának koronavírus rovatában a mostani epizód olyanokat szólaltat meg, akik vállalatok informatikai rendszereinek zökkenőmentes működéséért felelnek. Számukra sem egyszerű az élet, amióta a koronavírus-járványt fékező korlátozó intézkedések életbe léptek. Olyan körülmények között kell garantálniuk a működés folytonosságát és biztonságát, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek. Mester Sándor vendégei ebben az epizódban Strausz György Gábor, a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége, a VISZ elnöke, a Stelius csoport informatikai igazgatója; Frisch Róbert, a VISZ alelnöke, a Fővárosi Vízművek Zrt. CIO-ja és Török Bálint, a dániai központú nemzetközi gyártócég, a Nilfisk IT-biztonságért és megfelelőségért felelős menedzsere 45 országban és 7 gyártóhelyen, aki a VISZ IT-biztonsági munkacsoportját is vezeti. A beszélgetés fókuszában a távmunkára való gyors átállással kapcsolatos tapasztalatok állnak.

A kerülendőből kötelező lett Azt éreztem ki beszélgetőpartnereim szavaiból, hogy egy olyan sikerről adnak számot, amely talán nagyobb lett, mint kellett volna. Azt hittem korábban, hogy a siker minél nagyobb, annál jobb, de most megértően figyeltem, miként fejtik ki a podcast-epizódba meghívott vendégeim, hogy a túlértékelésből túlzó elvárások következhetnek.

Mi lesz veled, magyar autóipar? Heves kínálati sokkot él át a globális és a hazai járműgyártás, amelynek a válság levonulása után alighanem egy tartósabban elhúzódó keresleti csökkenéssel is szembe kell néznie.

Jöhetnek a fizetős élő adások Facebookon Nem maga a Facebook kér majd pénzt a megtekintésért, a feltöltők dönthetnek úgy, hogy egyes élőzéseiket csak némi pénzmag fejében lehet megnézni. Emellett egy csomó egyéb érdekes stream-funkció is érkezik.

Akik immunisak a koronavírusra – robotok a járvány ellen Mindenki egyetért abban, hogy napjainkban az egészségügyi dolgozók minden idegszálukkal megfeszítve próbálják megmenteni és életben tartani az emberiséget. Ma már azonban eljutottunk arra a szintre, amikor XXI. századi módszerekkel és technikával is érdemes felvenni a kesztyűt a világjárványok ellen. Például robotokkal.

Bekeményít a Google, jön a személyazonosság-ellenőrzés A Google 2021 első negyedévétől Európában is szigorítani fog a hirdetési feltételein: aki reklámot akar futtatni, azonosítania kell magát.


HUMAN HUNGARY 2020 A jelenlegi válsághelyzet minden országban komoly feladatot jelent még a professzionális szervezetfejlesztőknek is. A több országban komplex szervezetfejlesztést végző Mentors & Partners Group vezető mentora és a nemzetközi üzletágért felelős amerikai igazgatója a hazai és nemzetközi példákat párhuzamba állítva vázolja fel, hogy mire számíthat egy magyarországi munkavállaló és mire számíthatnak a topmenedzserek, akkor, amikor már a legnagyobb piacok is bedőlni látszanak.

Regisztálni az alábbi linken lehet: t.ly/HmcO


Havi százmillió megy 5G-frekvenciákra A járvány miatt már több mint egymilliárdot költött a Vodafone a hálózatainak bővítésére a megnövekedett terhelés miatt, és már befizette az államkasszába a több mint 38 milliárdot az elnyert frekvenciákért – mondta a Világgazdaságnak Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke.

Mindenki NŐKNEK ad el… hogyan legyünk sikeresek, ha ők a célcsoportunk?  A B2W (Business to Woman) túlmutat a megszokott B2C/B2B kategóriákon és abban segít nekünk, hogyan kommunikáljunk, értékesítsünk, fejlesszünk termékeket a ma és a jövő női fogyasztóinak.

Nannobuborékokat, szélturbina fejlesztést, műanyagot bontó mikrobát is bemutatnak a magyarok a PowerUp! hazai döntőjében Április 28-án tartják meg a legnagyobb közép-és kelet-európai energetikai startup, illetve vállalkozói verseny, a PowerUp magyar döntőjét. 

Háromszorosára nőtt a Huawei AppGallery magyar felhasználóinak száma Több mint 90 millióan használják már Kínán kívül a Huawei alkalmazás-áruházát, az AppGallery-t, az európai felhasználók száma kilenc hónap alatt ötszörösére, míg magyaroké a háromszorosára nőtt.

Különleges moduláris hibrid gyártórendszer készül Németországban A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium által finanszírozott, több ipari nagyágyút tömörítő ProLMD projekt négy éve indult, és nagyon hatékonyan működő, klasszikus eljárásokat a lézeres anyaglerakással (LMD) közös nevezőre hozó, új hibrid gyártórendszerek, gyártási folyamatok fejlesztése, kidolgozása a cél.

 

ECONOMY

Melyik ország mennyi ingyenpénzt oszt a válság idején? A váratlanul jött és a gazdaságot átmenetileg megbénító koronavírus-járványra sok ország kormánya és jegybankja úgy reagál, hogy az általános gazdaságélénkítésen túl közvetlenül pénzt ad a lakosságnak, vagy legalábbis azoknak, akik nem kapják tovább fizetésüket, de van remény rá, megmarad állásuk. Nézzük, hol és hogyan zajlik a program.

A Magyarországon jelenlévő német cégek kétharmada kapacitása legfeljebb felén dolgozik A Magyarországon jelenlévő német vállalatok többsége szerint legalább hat hónap kell, hogy korábbi kapacitásaikat visszanyerjék. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, mely a kormánnyal is folyamatosan egyeztet szerint minél hamarabb elkezdődne a normalizálódás.

Naponta 205 milliót költ a kormány sportra veszélyhelyzetben Csütörtökön az elmúlt hetek legnagyobb, sportcélokra irányuló költségvetési átcsoportosítását hajtotta végre a kormány. A stratégiai ágazat láthatóan a veszélyhelyzet ideje alatt is kiemelt prioritást élvez a kormánynál.

Hatalmasat zuhant a bizalmi index Magyarországon Példátlanul nagy mértékben, 33,1 ponttal esett a GKI konjunktúraindexe áprilisban, az üzleti és a fogyasztói várakozások egyaránt jelentősen romlottak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel hétfőn.

„Éjszakákon keresztül töprengek, hogyan lehetne életben maradni” – magyar kereskedők a kilátástalan helyzetről A rendszerváltás előtt alapított Griff Collection az egyik legpatinásabb magyar divatruházati cég, a koronavírus miatt azonban korábban soha nem tapasztalt nehézségei adódtak. Kilenc üzletük közül négy már biztosan nem fog újra kinyitni, az elmúlt hetekben pedig a webshopos megrendelések teljesítése sem megy gördülékenyen.

„Vége a boomereknek” Raoul Pal keményem megtámadta a világ gyengélkedő gazdasági rendszerét, szerinte a bitcoin és az arany a jövő. A bitcoin értéke 1 millió dollárt emelkedhet, de a koronavírus miatt a boomerek (X generáció) nagyon megszívhatják – írja egy frissen megjelent makroelemzésében.

A járvány árnyékában: így valósulhat meg a körforgásos gazdaság Magyarországon Egy közelmúltban megjelent tanulmány javaslatot tesz a körforgásos gazdaság hatékony bevezetésére az uniós célszámoktól elmaradó V4 országokban, melynek elkerülhetetlenségét most mindenki a saját bőrén érezheti.

Német közgazdászok szerint most inkább a defláció fenyeget, mint a drágulás A koronavírusjárvány világgazdaságot sújtó hatásai ellenére sem várnak egyelőre magasabb inflációt a német közgazdászok. A müncheni egyetem gazdaságkutató intézete, az ifo elemzése szerint ugyan a kijárási korlátozások okozta termeléskiesés áruhiányt okoz, ezzel párhuzamosan a kereslet is visszaesett, így ez nem okoz inflációs nyomást. 

Aggasztó helyzetben Budapest A budapesti szállodák akár 80 százaléka is csődbe mehet, ha a kormány nem talál ki az eddigieknél jobb segélycsomagot. Az összeomlás utáni romeltakarítás mindenképpen évekig fog tartani.

A nyugati bérek 70 százalékáért már itthon maradnak az építőipari szakemberek Körülbelül az 1800-2000 eurós nettó bér hetven százalékával lehet Magyarországon maradásra bírni a koronavírus-járvány miatt többségében Németországból, Ausztriából és Hollandiából hazautazott építőipari szakembereket – mondta a Maradj itthon! kampányt meghirdető, és annak élére álló KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

 

HUMAN

A belülről gerjesztett időnyomás Bizonyosan te is érezted már, hogy valamely tárgy, helyzet vagy személy olyannyira kívánatos, hogy azonnal szeretnéd magadénak tudni…

A kormány szerint példátlan összefogás történt az oktatásban – csak épp az állam nem vett benne részt Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkárral jelent meg hétfő reggel egy interjú a Magyar Nemzetben, melyben a politikus nem csak arról beszélt, mennyire sikeres a távoktatás, hanem arról is, hogy még azokat a tanulókat is bekapcsolták az oktatásba, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy internetkapcsolatuk.

Az otthoni munkavégzés jogának bevezetését tervezi a német kormány A jogszabálytervezet ősszel kerül a német kormány elé, és arról szól majd, hogy bárki dolgozhat otthonról, ha szeretne, és el tudja végezni a feladatait munkahelyi jelenlét nélkül.

Van, aki állítja, van, aki vitatja: koronavírus-szuperterjesztő volt a CES? Bár a jelenlegi helyzeten már nem változtat, épp a jövőbeli intézkedések miatt keresik sokan a magyarázatot Amerikában is arra, honnan terjedhetett szét a pusztító koronavírus-járvány. Van, aki szerint akár a nagy januári technológiai show, a világ minden pontjáról rengeteg látogatót vonzó CES is melegágya lehetett a fertőzésnek.

Kiderült mire alapozzák az új védekezési stratégiát Magyarországon Eddig sikerül elfojtani a járványt, a jelenlegi intézkedésekkel védőoltás híján azonban lehetetlenül sokáig, több mint 8 hónapig tartana a kezelni a járványt és elérni a nyájimmunitást. Ezért változik majd a szakemberek javaslatai szerint a védekezési stratégia.

Nekünk világjárványban is az ország legjobb croissant-ját kell elkészítenünk A Freyja prémium croissant bizniszét épp a csúcsra járatta, amikor elérték a járványügyi korlátozások. A második üzletük megnyitása helyett portfólió-és árcsökkentés várt rájuk. Megmaradt viszont extrém vendégközpontúságuk, amiből nem hajlandók engedni.

Tíz éven belül vár ránk a klímaapokalipszis? Egy tudós szerint igen. Éhínséget, járványokat, migrációs válságot, háborúkat, társadalmi összeomlást jósol a világ valamennyi országában. Ráadásul úgy véli, nem sokat tehetünk azért, hogy mindezt elkerüljük. Bár a professzor tanulmányát sokan evangéliumként olvassák, a tudományos világot finoman szólva is megosztják a következtetései.

„Teljesen máshogy kell a szervezet pulzusán tartanunk az ujjunkat" - így telik a Nanushka HR vezetőjének egy napja járvány idején Kmoskó Judit a Nanushka HR igazgatója. A Sándor Szandra által alapított, mára nemzetközivé nőtt divatcégnél a HR-nek stratégiai szerepe van, amelyet a járvány idején is kézben kell tartani. A HR felelőssége az is, hogy a szervezet érezze a folyamatos támogatást ebben a nehéz helyzetben. Kmoskó Judit nem szeret home office-ban dolgozni, de a szükség törvényt bont.

„Másfél hónapon belül kétszer lettem munkanélküli" Péter és Gabriella nincsenek egyedül: a kormány csütörtöki tájékoztatása szerint 51 ezren élnek most Magyarországon, akik a koronavírus-járvánnyal összefüggésben veszítették el a munkájukat, és még nem sikerült újra elhelyezkedniük. Az elmúlt napokban ebből a folyamatosan növekvő táborból beszélgettünk olyan friss munkanélküliekkel, akiket nagyon különböző élethelyzetekben ért a járvány miatti gazdasági leállás.

Szép dolog az otthonmaradás, de akkor miből fizeted a számlákat? Törvényileg nem kellett bezárniuk sem a konditermeknek, sem a kávézóknak vagy szépségipari szolgáltatásoknak, mégis sokan önként megtették, amikor kihirdették a vészhelyzetet. Most néhányuk újranyit, amit talán még sokan korainak tartanak, hiszen még a járvány tetőpontját sem értük el. A vállalkozók viszont azt érzik, hogy túl nagy a bizonytalanság, és hónapokig nem engedhetik meg maguknak, hogy ne dolgozzanak.

Még többet dolgoznak a nők a járvány ideje alatt A dolgozók majdnem fele ugyanúgy naponta bejár a munkahelyére, mint a koronavírus magyarországi megjelenése és a kijárási korlátozások elrendelése előtt, és csak minden ötödik munkavállaló dolgozik teljesen otthonról – derült ki a Publicus Intézet felméréséből.

Sokkal könnyebb online, mint gondolná: tippek a gyors és hatékony ügyintézéshez Habár manapság már természetesnek tűnik, hogy elintézendő hivatalos és egyéb teendőinket online végezzük el, mégis sokan vannak ma is Magyarországon, akik inkább a várakozást és a hosszas sorban állást választják a kattintás helyett. De valóban szükséges minden esetben a személyes jelenlét?

Divatos időtöltés lett a magabiztos spekulálás Egymást licitálják túl a különféle forgatókönyvekkel, legyen szó járványról, az élet újraindításáról, gazdasági ágazatok lejtmenetéről és kilátásairól, munkaerőpiaci trendekről, és persze mindezek várható időbeli horizontjáról. Egyesek már azt is ki merik jelenteni, hogy soha nem lesz már semmi olyan, mint azelőtt, talán még a jó anyánk töltött káposztájának is más íze lesz, nem beszélve az eső kopogásáról a háztetőn, vagy az általa megáztatott kutya szagáról.