ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/29: Folyamatos szemléletformálás

TECHNOLOGY

A munkavállalók szemléletformálása is fontos a „zöld” működéshez Környezetbarát irodaház, a munkatársak folyamatos oktatása, szelektív hulladékgyűjtés az irodában – a globális trendekhez igazodva a hazai IKT-szektor szereplői is egyre inkább törekednek a klímabarát működésre. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a „zöld” megoldások valamivel magasabb ára sok céget még visszatart a váltástól.

Piacra érett az Enerhash magyar fejlesztésű mobil adatközpontja Igazi mérföldkőhöz érkezett a magyar blockchain közösség: az Enerhash kész piacra dobni a magyar fejlesztésű és gyártmányú mobil adatközpontját 5 hónapos tesztüzem után. A konténer szerkezetre épített szerverparkok előnyeire – miszerint mindig az optimális áramforráshoz szállítható, illetve a kiépítés és üzemeltetés helye elválasztható – már néhány éve ráébredt az iparág és azóta intenzíven terjednek.

Meglepte a könyves szakmát az Amazon húzása Az online kiskereskedő Amazon, amelyet hosszú ideje a könyvesboltok legyilkolásával vádolnak, azzal lepte meg a könyvkereskedőket, hogy 250 000 fontot (közel 102 millió forintot) adományozott a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került könyvesboltoknak.

Költségcsökkentésbe kezd a Volvo A koronavírus-járvány miatt a járművek iránti kereslet példátlan mértékű visszaesést szenvedett. Számos gyártó dönt úgy, hogy elhalasztja egyes modelljeinek piaci bevezetését, valamint lejjebb szorítja kutatás-fejlesztési kiadásait. Másokhoz hasonlóan a kínai Geely tulajdonában lévő Volvo is a költségcsökkentés lehetőségeit keresi.

A Telekom bővíti a járványhelyzetben igénybe vehető kedvezményeket A járványhelyzetben eltöltött másfél hónapban Magyarországon a digitális összefogás számtalan példáját láthatjuk családi, munkahelyi, baráti közösségekben, generációk között vagy éppen az önkéntesség területén. Azért, hogy ez az együttműködés tovább folytatódhasson, a Telekom új ajánlatokkal és kedvezményekkel segít.

Kommunikációs cégek fogtak össze a hazai kkv-kért A kommunikációs szakma, mely híd szerepét tölti be a fogyasztók és a cégek között, komoly felelősséggel bír, hogy a gazdaság szövete megfelelően ellenálló legyen, éppen ezért a NetAdClick, az Alright Communications és a CNM komoly felajánlásokat tett, hogy a hazai kkv-kat segítse.

Többet neteznek karantén idején a magyarok A Telenor egy friss kutatás keretében részleteses felmérést készített arról, hogy a koronavírus-járvány miként alakította át a felhasználói szokásokat. A kutatás arra is kitér, hogy a diákok például mennyi platformot alkalmaznak a tanulás során. Születtek érdekes eredmények, de összességében azt lehet mondani, hogy túl nagy meglepetés nincs.


HUMAN HUNGARY 2020 Az automatizálás nem új keletű terület az üzleti életben. Idén azonban egy új szereplő jelent meg a piacon. A nemzetközi szinten is egyedülálló irány mögött magyar szakemberek állnak, és tanácsadóként egy teljesen más lencsén keresztül vizsgálják a cégek hatékonyságát. A cég elsőszám embere, Bíró György, a LENS Consulting Group üzletfejlesztési igazgatója előadásában azt is elmondja, mit tudnak, amit más nem.


Mennyire működik a home office a gyakorlatban? - Elmondták tapasztalataikat a cégvezetők Nemrég egy átfogó felmérés keretében a Property Forum és az RICS mintegy 100 cégvezetőt kérdezett meg a koronavírus-járvány kapcsán. A szakértőktől azt is megkérdezték, hogy milyen tapasztalataik vannak eddig a cégüknél alkalmazott home office gyakorlatáról, és vajon a járvány után, hosszabb távon is el tudják-e képzelni ezt a munkamódszert.

Ingyenes, virtuális filmfesztivállal készül a YouTube A világ legnagyobb filmes seregszemléinek, köztük a cannes-i, a torontói, a velencei és a berlini filmfesztiválnak a közreműködésével valósul meg májusban a We Are One: A Global Film Festival elnevezésű ingyenes, virtuális rendezvény a YouTube videomegosztó portálon. 

Videójáték mint médium? – Így használhatóak a videójátékok szocializálódásra, hírmegosztásra A videójátékok több szakértő szerint is jó hatással lehetnek a gyerekekre a karantén ideje alatt. A közös játékkal eltöltött idő segít a társas kapcsolatok fenntartásában és segít levezetni a stresszt is.

Időt és pénzt spórolhatnának a magyar cégek – Nem érdemes várni a digitalizációval Rengeteg olyan folyamat van egy cég életében, amely digitalizálható lenne, de a vállalkozások nagy része különböző okokból kifolyólag nem lép. Pedig pénzt és időt spórolnának, hatékonyabb lenne a munkavégzés, az információáramlás, egyszerűbb az adminisztráció és csökkenne a hibalehetőség is.

 

ECONOMY

Új programokat jelentettek be válságba jutott cégek számára Az MFB csoport komoly csomagot dolgozott ki a krízishelyzet kezelésére - mondta Sipos-Tompa Levente, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója a Hiventures online sajtótájékoztatóján. A kialakult válságra az MFB-nek is reagálnia kellett, hitelprogramok mellett tőke- és garanciaprogramokkal is előállt. A csomag mérete 1490 milliárd forint, ebből 400 milliárd a hitel, 700 milliárd a garancia és 370 milliárd forint a tőkeági finanszírozás.

A gazdaság összeomlik, a befektetők mégis egymást tapossák a részvényekért Több vezető amerikai részvény már történelmi csúcson van, az érdemi európai korrekció mellett az amerikai, vagy a kínai tőzsdék is szinte már ugyanott tartanak, mint a járvány előtt. Mi ez a féktelen optimizmus? A mentőcsomagok pénzesője segít, vagy egyszerűen az agyak az elmúlt tíz év alapján még mindig erre vannak beállítva?

Több mint 300, elektromos autókat töltő állomás lesz fizetős Május 1-től A Mobiliti tavaly ősszel megvásárolta az e-Mobit, így május 1-től már nemcsak az előbbi, hanem az utóbbi cég villanyautó töltőpontjainak használatáért is fizetni kell. A jelenleg nagyrészt még ingyenesen használható mintegy 336 darab e-Mobi töltőn péntektől ugyanannyit kell majd fizetni az áramért, mint a Mobiliti töltőkön.

Ki lesz a mostani helyzet legnagyobb ingatlanpiaci nyertese? A jelenlegi járványhelyzetnek mint a legtöbb ágazatban, úgy az ingatlanpiacon is sok vesztese van, kevesebb szó esik azonban arról, hogy kik lehetnek azok az ingatlanpiaci szereplők, akik nemhogy veszteség nélkül, de üzleti tevékenységükre nézve egyenesen pozitívan jöhetnek ki mindebből. 

Életbiztosítást köt az egészségügyi dolgozóknak a brit kormány – 24 millió forintot fizetnek haláleset után Ingyenes életbiztosítást köt a brit kormány az állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a szociális ellátórendszer dolgozóinak arra az esetre, ha a koronavírus-járvány a halálukat okozná - közölte hétfőn a brit egészségügyi miniszter.

Bitcoin korrekció közeledhet, ahogy a részvények lefelé fordulnak Az elmúlt hetekben a részvények és a bitcoin között egyre pozitívabb korrelációt figyelhettünk meg, most viszont megérkeztek a medvés jelek. A korreláció jelenleg a rekordmagas 0,17-es értéket mutatja az SP500 és a BTC között. A korreláció a koronavírus gyors terjedése miatti pánik után tűnt fel, így sok elemző úgy véli, a befektetők elsősorban a bitcoin profitjából fedezik a veszteségeiket.

Az Eximbank három programot indít a cégek megsegítésére A Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. kárenyhítő hitelprogramot, kárenyhítő hitelfedezeti programot, valamint kárenyhítő hitelbiztosítási programot indít 33, 6 milliárd forint állami támogatással.

56 ezren veszítették el állásukat márciusban A január-márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 466 ezer volt, 0,7 százalékkal, 31 ezerrel kevesebb, mint egy évvel azelőtt. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal csökkent.

Palkovics: Most jön az ereszd meg A csúszó szabályozással kézben tudjuk tartani a járványt, eljött az idő, hogy az emberek normális, megszokott életét és a gazdaság válság előtti működését helyreállítsuk, amennyire lehet – mondta Palkovics László. Az innovációs miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjút, ebben beszélt arról, hogy a húzd meg - ereszd meg-ből most a második fázis következik.

Sokkal kevesebb áramot használunk a koronavírus miatt  Az Axios a területre szakosodott elemzőcég, az Innowatts adatai alapján gyűjtötte össze, hogy az Egyesült Államokban, egészen pontosan annak négy nagyobb régiójában hogyan alakult különböző iparágak villamosenergia-felhasználása a koronavírus miatti leállás előtt., március első hetében, illetve a járvány kirobbanása után, március végén.

Engedne az EU-nak a Broadcom Számos partnerével felbontaná, vagy újrakötné beszállítói szerződését az elsősorban különféle kommunikációs és jelfeldolgozó áramköröket gyártó amerikai Broadcom annak érdekében, hogy az Európai Bizottság versenyügyi vizsgálatának végére mielőbb pont kerüljön - lehetőleg tetemes bírság kiszabása nélkül.

 

HUMAN

Pánik és hamis biztonságérzet – Bagatellizálhatják a veszélyt a koronavírus hazai áldozatairól közölt érzékeny adatok Kettészakadt az ország. Vannak, akik a potenciális érintettség okán rettegnek a vírustól, és vannak, akik immunisnak vélve magukat hanyagul legyintenek a járványra. Vélhetően sem a pánikkeltés, sem a bagatellizálás nem volt célja az illetékeseknek, amikor elkezdtek részletes adatokat közölni az elhunytakról.

Hogyan vélekedik a vallás és a tudomány a létkérdésekről és egymásról? – a pap-teológust és a fizikust kérdeztük A vallásos hit folyamatosan emlékeztetheti a tudományt erkölcsi felelősségére – mondta a Tudás.hu-nak Janka Ferenc veszprémi esperes teológus. Orosz László fizikus pedig arról beszélt, hogy a lélek, mint olyan, nem létezik.

Ha az orvos nem rögzíti a kezelést az e-térben, a biztosító nem fizeti ki az ellátást E hónaptól az egészségbiztosító csak azokat a szolgáltatásokat számolja el az egészségügyi intézményeknek, amelyek szerepelnek az E-térben is – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Lábtörés a számítógép mellett, a konyhában - semmit nem tudnak kezdeni ezzel a jelenlegi munkavédelmi szabályok Tavaly megint többen sérültek és haltak meg munka közben, ráadásul a home office munkavégzésre nincs is munkavédelmi előírás. A szakszervezetek új szabályokat sürgetnek.

Katasztrófához vezethet, hogy sokaknak nincsenek tartalékai Megfontolandó, hogy néhány havi táppénzszerű juttatást kapjanak azok, akiknek lecsökkent, vagy megszűnt a munkajövedelme – mondta Scharle Ágota, a Budapest Intézet ügyvezetője.

Korai még az immunútlevelek” kiadása - semmi sem bizonyítja a védettséget Nincs bizonyíték arra, hogy akik átestek a koronavírus fertőzésen, és van antitest a szervezetükben, azok védettek egy második fertőzéssel szemben – magyarázza lapunknak Bakács Tibor immunológus kutató.

Ami Rákosinak nem sikerült, eléri a klímaváltozás? Az ökológus szerint lehetnek még kókuszligetek a kiskunsági homokon „Képtelenség, hogy kivonuljunk a pusztába és ott jurtában éljünk. A »rendszert« nem lehet úgy általában leváltani, de módosítani, élhetőbbé tenni igenis képesek vagyunk” – mondja Báldi András ökológus a válság utáni világról. 

Sik Endre: fogalmunk sincs, hogy valójában mekkora a veszély A válságot úgy fogom fel, mint egy természetes kísérletet – mondja Sik Endre szociológus, aki szerint az információözön eddigi eredménye: nemtudás.

17 neves vállalat javasolja: ezeket tartsa be, ha nem akarja, hogy gond legyen az otthoni munkavégzésből A Charter of Trust kezdeményezés mögött álló vállalatok nyolc ajánlást dolgoztak ki a kiberbiztonság megerősítésére annak érdekében, hogy a munkavállalók éppolyan biztonsági feltételek mellett dolgozhassanak otthonukból, mint az irodában. 

A rendőrség bohócokat kerget, a konteócsatornák zavartalanul nyomják a koronás hülyeséget Hiába a rémhírterjesztésre vonatkozó törvényi szigorítás, a koronavírus-járványra építkező fantazmagóriákat szabadon terjesztik a magyar online összeesküvéselmélet-univerzum konteógyárosai. Az összeesküvés-elméletek burjánzására ráépült kattintásvadász aktivista-vállalkozói szféra villámgyorsan lefordítja a nemzetközi hülyeségeket, köztük a dezinformációs célúakat is. 

A pszichés kihívás kezelése a legnagyobb kivitelezői feladat ma Elkészült az Octogon történetének első podcastje, amelyben Varga Béla, a generáltervezéssel és fővállalkozással foglalkozó Tecton Kft. cégvezetője beszélt arról, milyen kihívások árán folytatják a tervezést és a kivitelezést ezekben a napokban.