ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/30: A rugalmas megoldásoké lehet a jövő

TECHNOLOGY

Digitális Jólét Program Kiválósági Központ jön létre az ELTE-n Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora és Gál András Levente, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője a digitalizáció különböző területein való jövőbeni együttműködésről. A megállapodás révén az ELTE Digitális Kiválósági Központtal gazdagodik.

Ingyenes navigációs eszközökkel és járműkövetési szolgáltatással segít a WebEye, a legnagyobb hazai telematikai szereplő A jelenlegi helyzetben kiemelt szerepet betöltő Országos Mentőszolgálat munkáját 20 db professzionális navigációs eszköz felajánlásával segíti a WebEye. Az idő kulcsfontosságú tényező a mentősök munkája során, ehhez pedig nélkülözhetetlen a gyorsan elkészülő útvonalterv és a könnyű navigáció azon kollégák számára, akik ideglenesen egészítik ki a budapesti mentősök csapatát.

Hogyan alakítja a hírközlési piacot és szabályozást a koronavírus? Az Európai Unió döntései és különböző nemzetközi elemzőcégek jelentései alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a járvány kitörése óta rendszeresen készít összefoglalókat a piac és a nemzetközi szabályozás alakulásáról. Ezek nyomán az elmúlt egy hónapban a telekommunikációs cégek jövőjéről szóló előrejelzések, az 5G-s késlekedések, valamint a mobilapplikációk és mobilitási adatok felhasználásával kapcsolatos európai bizottsági-ajánlások álltak a középpontban.

Pénzt lehet keresni a Facebook újításával Nemsokára érkezik az újítás, amivel kifejezetten online eseményeket is létrehozhatnak a felhasználók, amiken keresztül élőben közvetíthetik tartalmaikat. Az eventet létrehozó oldaltulajdonosok és adminisztrátorok pedig akár azt is beállíthatják majd, hogy amolyan belépőként fizetni kelljen az élő videók megtekintéséhez.

Bill Gates reagált a személyét érintő összeesküvés-elméletekre A világ második leggazdagabb embere a CNN-nek adott interjújában kifejtette, szerinte csak akkor lesz biztonságos újranyitni a gazdaságot az Egyesült Államokban, ha sokkal többet tesztelnek. Reagált azokra az összeesküvés-elméletekre is, miszerint profitálna a pandémiából: ironikusnak tartja őket.

2,5 milliárdra bírságolta a GVH a Booking.comot A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com online szállásfoglaló portál üzemeltetőjére, egyúttal megtiltotta a holland vállalatnak agresszív értékesítési módszereinek folytatását - közölte a versenyhivatal.

Kapcsoljuk fel a villanyt: változás küszöbén az autózás jövője Bár járványhelyzetben a közösségi autózás egy lehetséges megoldás az érintkezésmentes és biztonságos közlekedésre, mégis sokan még mindig nem hisznek az autómegosztókban.

Mire jó egy járványmodell, és mire nem? A már ismertetett járványmodellek, a SIR és a SEIR akkor működnek a legjobban, ha nagyon nagy és alapvetően jól keveredő populációt modelleznek. Ebben az esetben a lakosság jelentős része megfertőződik, az egészségügyi rendszer sokszorosan túlterhelődik, és sokan meghalnak. Ennek belátására ez a modell elegendő.

17 ezer magyar embert tesztel koronavírusra a négy orvosi egyetem Reprezentatív minta alapján, több ezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.


HUMAN HUNGARY 2020 A jelen válsághelyzetben sokaknak kell újradefiniálniuk az üzletüket, és hát ha valamelyik üzletág jól kell kijöjjön egy ilyen típusú válságból, az pont az IT. De ehhez komoly nemzetközi fellépésre, az ehhez szükséges szervezeti és szakmai felkészítésre van szükség. Erről tart előadást a témában jártas Bodrogközi László, a Neuron CEO-ja.


Kevesebb adatforgalmat generálhat a OneDrive Hat éve ígérgetett funkciót vezetett be a OneDrive felhőtárhelyben a Microsoft, a szolgáltatás már minden felhasználónál képes használni a differenciális szinkronizálási eljárást. Ennek hála a PC és a felhőtárhely közti állományok szinkronizálása ideális esetben gyorsabb, továbbá kevesebb adatforgalmat generál.

A repülőgépipar valaha volt legsúlyosabb válságának közepén vagyunk Drámai hangvételű üzenetet küldött a befektetőknek az Airbus vezérigazgatója, aki arról ír, hogy a mostani a repülőgépipar valaha volt legsúlyosabb válsága, ráadásul annak még csak a közepén vagyunk. A vállalat égeti a pénzt, az Airbus már az első negyedévben is veszteséges volt. 

Végleg az NVIDIA kezébe került a Mellanox Az NVIDIA bő egy éve jelentette be, hogy felvásárolná a Mellanox nevű céget, amely vezető szereplő az adatközpontok hálózati piacán. Az azóta eltelt időben a hatósági huzavonára vártak, a kínai kormány mellett az amerikai vezetésnek is jóvá kellett hagynia az üzletet. Az NVIDIA most véglegesíthette a felvásárlást, és így a végleges felvásárlási ár 7 milliárd dolláros értéken alakul. 

Ha a megváltás kicsit ráér, a gazdaság helyreállítása nagyon gyors lehet A mostani járvány rámutat az egészségügy, a gazdaság sebezhetőségére; a meghozott intézkedések kritizálhatóak jogi vagy közgazdasági alapokon; és eleve kérdéses, tanulhatunk-e, kell-e tanulnunk egy ilyen válságból?

 

ECONOMY

Rontotta Magyarország kilátását az S&P! Arra számítunk, hogy a magyar gazdaság 2020-ban 4% -kal csökken, a koronavírus-járvány káros következményei miatt – olvasható a hitelminősítő közleményében. Az erős makrogazdasági alapoknak és a folyamatos politikai ösztönzőknek lehetővé kell tenniük az ország számára, hogy felszámolja a sokkot, és azt várjuk, hogy a növekedés 2021-ben helyreálljon – teszik hozzá.

A koronavírus elhozta a plexiüveg-korszakot A koronavírus-járvány világszerte átalakítja a szolgáltatási szektort, különösen a kiskereskedelmet, és főleg azokban az esetekben, amelyekben fertőzésveszéllyel járó közvetlen kapcsolat szükséges az eladó és a vevő, vagy a szolgáltató és ügyfele között. Így egyre inkább központi szerepbe kerül a járvány előtti mindennapok egy kevésbé fontos anyaga, a plexiüveg, amelynek gyártói a válság legnagyobb nyertesei közé kerülhetnek.

Budapest Airport-vezér: a veszteségünk minden nap 99 százalék feletti A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az utasforgalma több mint 99 százalékát elveszítette. A boltok bezártak, az utasszám az eredetileg tervezett 17 helyett 10-11 millió körül alakulhat az idén - nyilatkozta a repteret üzemeltető Budapest Airport vezérigazgatója. Rolf Schnitzler elmondta, alig lesz bevételük, miközben költségeik jelentős része fennmarad.

A magyar gazdaság jövőjét is derékba töri a koronavírus-járvány Az épphogy éledező vállalati digitalizációt szintén derékba törte a járvány. Az információs és kommunikációs ágazat vállalatai maguk is visszaesésről számoltak be, az elmaradó informatikai beruházások pedig - jobb esetben rövid távon - kihatnak a potenciális GDP-re is. 

Van olyan ágazat Magyarországon, ahol új embereket vettek fel márciusban A magyar munkaerőpiaci statisztikák némi csúszásban vannak a valósághoz képest. Eddig annyit tudunk, hogy márciusban az álláskeresők száma 17 ezerrel nőtt, a foglalkoztatottak száma pedig 56 ezerrel csökkent. Eközben a szomszédos Ausztriában (jóval kevesebb foglalkoztatott mellett) 170 ezer új munkanélkülit számoltak. A magyar adatokból még mindig nem látjuk a területi vagy ágazati különbségeket.

Az Amazon és az AliExpress is retteghet a magyar kiskereskedelmi különadótól A kiskeresledelmi különadóról szóló kormányzati rendelet kihirdetése után megjelent az erről szóló törvényjavaslat is. Az 500 millió forintos éves nettó árbevétel alatti cégek megússzák a különadó fizetését, a nemzetközi online kiskereskedelmi oldalak viszont nem, legalábbis a Pénzügyminisztérium várakozásai szerint.

Benyújtották a kiskereskedelmi különadóról szóló törvényjavaslatot A kormány a veszélyhelyzetben döntött arról, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alap bevételeihez a félmilliárdnál nagyobb bevételű kiskereskedelmi cégeknek is hozzá kell járulniuk.

Mind a három másik visegrádi ország nagyobb támogatást ad a bajba került cégek dolgozóinak, mint Magyarország Bár azt csak utólag lehet majd megítélni, hogy a programok mennyire jelentettek valódi segítséget a helyi cégeknek, összességében az látszik, hogy a többi visegrádi országban nagyobb támogatást jelent a kurzarbeit helyi verziója, mint Magyarországon.

Az Európai Bizottság banki intézkedéscsomagot fogadott el A bankszektorra vonatkozó intézkedéscsomagot fogadott el kedden az Európai Bizottság a háztartásoknak és a vállalkozásoknak történő hitelnyújtás megkönnyítése érdekében.

Felpörgött az arany eladása, hosszabb bitcoin korrekció következik? Ahogy a bitcoin megközelítette a 8000 dolláros szintet, megjelentek az első visszahúzódásra utaló jelek is. Dollár páron a korán kelő ázsiai tréderek aktivitása arra utal, hogy kisebb csökkenés várható, egészen a 7300-7500 közötti régióban található támaszig.

Új törvényjavaslattal ösztönöznék további magyarországi fejlesztésekre a vállalatokat A javaslat értelmében teljes társaságiadó-mentesség járhat az újra befektetett profitra. Ez azt biztosítja, hogy a fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni. A tervezet azokat az adókönnyítő intézkedéseket is tartalmazza, amelyek csak úgy tudnak érdemi segítséget nyújtani a vállalkozásoknak, ha a veszélyhelyzetet követően is hatályban maradnak.

 

HUMAN

A rugalmas megoldásoké lehet a jövő az irodapiacon Pár hét alatt álltak át a hazai cégek távmunkára, és ha beválik ez a modell, akkor az komoly változásokat hozhat az irodapiacon is. A jövőben még fontosabbá válhatnak a rugalmas irodagazdálkodási megoldások, amelyek lehetővé teszik a gyors alkalmazkodást a változó körülményekhez.

„Tragikus az elbocsátási hullám" a vendéglátásban „Kivéreztették a cégeket, sokaknak nem lesz tőkéje az újrainduláshoz” – nyilatkozott Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke annak kapcsán, hogy május elejétől várhatóan fokozatosan kinyithatnak a vendéglátóhelyek. A szakember szerint üdvözlendő, hogy épp a teraszos szezon kezdetén jöhetnek az első lazítások.

Most az abnormális lett a normális – így írja át a társadalmi normákat a koronavírus A bezártság, a fertőzéstől való félelem és az egzisztenciális szorongás most a legsúlyosabb probléma, mondja Spányik András, a Doktor24 orvosigazgatója. Pszichológus, pszichiáter kollégáival és az ELTE szakembereivel együtt most távkonzultációkon gyógyítanak, és egy alapítványon keresztül azokon is próbálnak segíteni, akik kiszorultak az egészségügyi ellátásból.

Sokan csalódtak az állami bértámogatásban, féltik a munkahelyeket Már a koronavírus-járvány első szakaszában, márciusban 56 ezer ember veszítette el állását. Noha a kormány kiszivárgott tervei alapján úgy tűnik, hogy lassan újraindulhatnak a leállt ágazatok, szállodák, éttermek, nem élelmiszerüzletek, mégis nagyon úgy fest, lesznek még leépítések.

Bajba jutott kollégáinak segít a színész startupja Otthon gyártott tartalmakat tesz pénzért elérhetővé a Szabadszínész, hogy ezzel segítse a négy fal között rekedt magyar művészek munkáját – adta hírül közleményében a cég.

Feketedhet a biztonsági szegmens az újrakezdéssel Huszonöt-harmincezer vagyonőr veszthette el munkáját a koronavírus-járvány kitörése óta, ami az aktív állomány 30-40%-a. Szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a rendezvények tömeges újraindulásakor a biztonsági szakma újra a feketefoglalkoztatás útjára léphet, ami a gazdaság egésze mellett magukra a megbízókra is veszélyt jelent.

Az ambiciózus háziorvos az ország nagymamája lett Országos tisztifőorvosként mindennap látjuk a képernyőn, ahogy beszámol az aktuális koronavírus-helyzetről, majd néha szabadon életvezetési praktikákat oszt meg. Több évtizedes szakmai múltja van, és ott volt a vörösiszap-katasztrófánál is. Az egészségügy mellett van egy másik élete is, világi lelkipásztori munkatárs.

Ne a jövőnkkel fizessünk… A hazai lakosság a koronavírus okozta bizonytalanságot megelőzően már jó úton járt a nyugdíjcélú öngondoskodás terén. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségnek (ÖPOSZ) eredményei alapján az egyéni befizetések összege a tavalyi év során átlépte a 72 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy 2019 végére alig hat év alatt megduplázódott a tagi befizetések összege.

Munkaerő-kölcsönző céggel köt stratégiai megállapodást a kormány A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, mellyel egy stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére kéri fel Orbán Viktor miniszterelnök a külgazdasági és külügyminisztert, Szijjártó Pétert. A miniszternek azonnali hatállyal kell gondoskodnia a megállapodás aláírásáról a budapesti székhelyű Prohumán 2004 Kft.-vel.

„Nincs munka, pénz, a családok éheznek” Sokkoló eredményt hozott egy felmérés, ami azt kutatta, hány diák tud bekapcsolódni a digitális oktatásba.

A kormány mindenkinek munkát ígér, erre lehet számítani Csak találgatni tudnak a magyar szakszervezetek, a gazdasági élet szereplői, hogy Orbán Viktor kormányfő mégis mire alapozhatta ígéretét, hogy mindenkinek munkát szereznek, aki most veszítette el az állását. Szakértők szerint félő, hogy közmunkáról és kötelező vezénylésről lehet szó, amit nem tartanak jó megoldásnak.

Kapaszkodni valamibe, hinni valamiben: webshopban az Apa Amulett! Régen az életben bekövetkező óhatatlan változások, mint a születés, gyerekkor, serdülés, felnőtté válás, nyugdíj, és a halál, mind-mind valamilyen szertartáshoz kapcsolódva zajlott, mely segített átállni. Segített a tudat átformálódásába, és a magasabb szellemi szintre lépésben. Állomása volt ez a régi élet elengedésének, ami rögtön helyet is csinált az új befogadásának.

Alig találtak koronavírusos fertőzötteket a magyar nagyvállalatok, miután tömeges tesztelésbe kezdtek Érdekes, és némileg meglepő eredményről számolt be az Index, amely Merkely Béla keddi előadását ismertette. A Semmelweis Egyetem rektora ugyanis három olyan vizsgálat eredményét ismertette, amelyet nem a hivatalos állami szervek végeztek a fertőzésgyanús emberek és hozzátartozóik körében, hanem kérésre teszteltek le nagyobb számú embert.