ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/02: Kőkorszakban az adatok

TECHNOLOGY

Adatfüggőkké lettünk Fejlett adatkezelési képességekre van szüksége az embereknek annak érdekében, hogy a rájuk szabaduló adathegyeket képesek legyenek elemezni. Az IT és az üzlet együtt a maximumot képes kihozni az adatokból. Cikkünkben két sikeres projektet is bemutatunk.

Régi kedvencek szorulnak kijjebb a mobilozóknál - erre vált a többség 2019 második felében összesen 14 millió gigabájttal nőtt a belföldi negyedéves mobilinternet forgalom. Folyamatosan nő az előfizetéses SIM-kártyák száma is a feltöltőkártyások rovására - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentéséből.

A koronavírus csúcsra járatja a napelemeket A koronavírus járványnak köszönhetően kevesebb az autó az utakon és visszafogták az ipari termelést is, ez pedig jobb levegőminőséget eredményezett. Az új helyzet nemcsak a tüdőnknek jelent megkönnyebbülést, de jobban termelnek a napelemek is.

50%-kal nőtt a mobilkijelzők átlagmérete az elmúlt 5 évben A trendek egyértelműen azt mutatják, hogy a fogyasztók évről-évre egyre nagyobb kijelzővel rendelkező készülékeket gyömöszölnek a zsebeikbe. A tendenciát az értékesítési adatok is megerősítik: a Telenornál az elmúlt 5 évben a legnagyobb példányszámban eladott mobiltelefonok képernyőjének mérete folyamatos növekedést mutat.

„Az egész világot el tudnánk látni” – szennyvízből varázsolnak tisztítószert világelső magyarok Világelső magyar fejlesztés és termék kapható néhány napja Ausztriában. Már csak azért is, mert a vírus óta a tisztaság és az ökoszemlélet egyaránt felértékelődött. A Cycle tisztítószerek márpedig, bármilyen fura is elsőre: szennyvízből készülnek. Vass Zoltán mérnök, a gyártó reNEW Technologies üzletfejlesztési vezetője elmondja a termék Kolumbusz-sztoriját. Meg azt is, hogy az illat valójában teljesen felesleges a tisztítószerekbe.

Októberig otthonról dolgozhatnak az Amazonnál a koronavírus miatt Az Amazon-dolgozóknak küldött levél szerint legalább október 2-áig meghosszabbították azoknak az otthoni munkavégzéséi lehetőségét, akik munkájukat otthonról is el tudják látni.

Podcastokká alakíthatók a videokonferencia-beszélgetések Az Anchor nevű podcast-készítő platformot tavaly 140 millió dollárért vásárolta meg a zenei stream-szolgáltató. Az Anchor szoftvere lehetővé teszi a videochatek és a videokonferencia-beszélgetések podcastokká való átalakítását.

Kifűzik a Cipőfűzőt: 10 hónap után leállítja a Google a senki által nem ismert közösségi rendszerét Ha eddig nem hallott volna a Shoelace (cipőfűző) nevű fejlesztésről, akkor valószínűleg már nem is fog. A Google+ kudarca után hasonló sorsa jutott a Google újabb közösségi próbálkozása is.

Pörög az Amazon, de profitja csökken Az Amazon szállítási költségei jelentősen megemelkedtek. Negyedéves gyorsjelentése szerint; bevétele negyedével növekedett, és átlépte a 75 milliárd dollárt, miközben nyeresége 29 százalékkal csökkent az év első három hónapjában.

A hírfogyasztás platformjai és trendjei: online vagy print? Sokan már most az internetes felületeket tekintik elsődleges hírforrásaiknak, és az értesüléseik javát a közösségi médián keresztül szerzik. Ez jelentős kihívás elé állítja az online újságokat. Hogyan birkózhatnak meg a megváltozott körülményekkel, és milyen változások elé néz az újságírás az elkövetkezendő évtizedben?

 

ECONOMY

A járvány hőseiből, a kamionosokból európai politikai ütőkártya lett Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottsága kedden ismét tárgyalta a közúti fuvarozás uniós szabályainak tervezett módosításait. Ez egy meglehetősen hosszú ideje folyó, és nem egyszerűen követhető vita, de a lényege leegyszerűsítve az, hogy a kamionos cégek határokon átnyúló működését és a kamionosok munkakörülményeit szeretnék vele új szabályok közé terelni.

A koronavírus megtette hatását: zsákolta a világ az aranyat Január-március között a sárga nemesfémből világszerte 1083,8 tonna fogyott, egy százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában. Ezzel szemben a kínálat 4 százalékkal csökkent, 1066,2 tonnára, mert a koronavírus-járvány miatti leállások megakasztották az aranybányászatot és az újrahasznosítást.

Eddig jól tartotta magát az Apple a válságban, de a második negyedév keményebb lesz Folytatódik a negyedéves jelentési szezon a technológia szektorban, tegnap, az amerikai tőzsdék zárása után az Apple és az Amazon tette közzé a január-márciusi időszak számait. Mind a két részvény árfolyama esett a gyorsjelentésük publikálását követően.

Kell-e félni tömeges bankcsődöktől? A 2008-as válság komoly gondot okozott a kelet-közép-európai régiónk bankjainak is. De vajon most is ez a helyzet? Kell-e most félni a tömeges bankcsődöktől? A válasz az, hogy kevésbé. Három tényező mentén nézzük végig, miért is van most másképp: mi ennek a válságnak a lefolyása és mik a jellemvonásai? Milyen a kiinduló gazdasági helyzet? Mennyire felkészültek a bankok?

Elszámolhatóak a home office költségei? A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt általánossá vált az otthonról történő munkavégzés Magyarországon is. Az ezzel kapcsolatos költségeket főszabályként a munkáltatónak kell megtérítenie, a munkavállaló pedig – az adóhatóság értelmezése szerint is – költségként elszámolhatja a felmerült kiadásokat. A KCG Partners szakértői megvizsgálták ezt a kérdést.

64 milliárdos sebtapaszt kap a járvány miatt megroppant agrárszektor és a kkv-k A mezőgazdasági támogatásokra ebből 27 milliárd jutna. A többit hitel formájában kaphatják meg a kis- és középvállalkozások – a következő tíz évben. Több tételben ad gyorssegélyt a kormány a mezőgazdasági dolgozóknak és vállalkozóknak, az Agrárminisztériumon keresztül – derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.

Enyhítések, adókönnyítések, gazdasági újraélesztés - Mit hoz a május? Bár a koronavírus-járvány nem ért véget, egyre több ország döntött úgy, hogy fokozatosan újraindítja gazdaságát. Magyarországon is könnyítenek a korlátozásokon, miközben a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be. Összefoglaltuk, milyen változásokra számíthatunk májustól.

Megjöttek az első adatok arról, hogy mekkora ütést vitt be a koronavírus a fejlett világnak Az egyes országok statisztikai hivatalai megkezdték az első negyedéves előzetes GDP-adatok közzétételét, ebből pedig már nagyjából látni lehet, hogy milyen hatása volt a járvány megjelenésének. Az Európai Uniót és tagállamait nagyobb ütés érte, mint az Egyesült Államokat. Az igazán nagy visszaesést azonban csak a második negyedévben láthatunk majd.

Üzletembereknek már nem kötelező a karantén Néhány környező országból már külföldi állampolgárok is beléphetnek üzleti céllal, valamint a magyar állampolgároknak sem kell házi karanténba vonulni, ha üzleti útról térnek haza.

„Ha munka van, minden van” – és ebbe Magyarországon a dolgozói szegénység is belefér A dolgozói szegénység növekedése olyan jelentős trend volt Magyarországon 2010 és 2018 között, hogy az Európai Unióban, csak az Egyesült Királyságban nőtt ebben az időszakban jobban a relatív szegények aránya a foglalkoztatottakon belül. Szerencsére ugyanakkor még ilyen növekedéssel együtt is csak az unió középmezőnyében és az uniós átlag alatt vagyunk az EU-s országok között ebből a szempontból.

 

HUMAN

Már több mint 500 cég kérvényezte a munkahelyvédelmi bértámogatást Mostanáig több mint félezer vállalkozás és mintegy ötezer munkavállaló kérvényezte közösen a Gazdaságvédelmi akciótervben elindított általános bértámogatást - nyilatkozta Bodó Sándor.

Se fesztiválok, se nagy koncertek, se nagy közönségek – mi lesz a zeneiparral? A zeneipar nem él meg a koncertezés nélkül, ám egyelőre ötlete sincs senkinek, mikor indulhatnak újra a turnék és a fesztiválok. Vannak-e alternatív lehetőségek a zenészek számára? Ha igen, melyek ezek?

Annyian jelentkeznek futárnak, hogy esélytelen mindenkit felvenni Sofőrnek és a logisztikai munkákra sokan szeretnének bekerülni a nagy üzletláncokhoz úgy, ahogyan egyre többen rendelnek házhoz szállításra. A cégeknek egyszerre kell megküzdeniük a kiszállítás iránti nagyobb kereslet kielégítésével és a kereskedelmi különadó rémével.

A jövőbe kell fektetni A múltból tanulva, a jelenben dolgozva jövőt tervezünk és építünk – vallja Bíró Zoltán, aki édesapjával közösen alapította és irányítja az ország egyik legjelentősebb lemezmegmunkálással foglalkozó cégét, a Ferzolt.

Jegyet vettünk a mesterséges intelligencia-vonatra, de nem értjük az algoritmusokat Egyes mesterséges intelligenciák feladataikat tanulásukból egyáltalán nem következő eredménnyel zárják. A fejlesztők sem értik mindig, hogyan jutottak el A-tól B-ig, mi játszódik le a „fekete doboz” belsejében.

Mélypontra esett a felsőoktatásba jelentkezők száma – vajon miért? „A most először minden felvételizőnek kötelező, emelt szintű érettségi biztosan sokakat elriasztott; emellett hiába törölte el a kormány ősszel a nyelvvizsga-követelményt, annak is lehetett hatása a jelentkezésekre.” E két tényezővel magyarázza Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke, hogy egy év alatt több mint 20 ezerrel, 112 033-ról 91 460 főre csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma.

„Meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a vírussal” „Kizárt, hogy már kialakult volna a nyájimmunitás”, de az enyhítésre szükség van, ezért az „okosan hagyd el otthonodat!” jelszót vezetné be Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektorát a járvány kezeléséről, a kezdődő tömeges tesztelésekről és arról is kérdeztük, igazak-e a híresztelések, miszerint az Emmi élére kerülne.

Megint fülkék lesznek az irodákban a járvány miatt Kisebb forradalomként élte meg a világ a nyitott irodákat, ahol az emberek láthatják egymást, szabadon mozoghatnak, bármelyik asztalhoz leülhetnek, és extra helyek segítik a közös munkát, hiszen ez sokkal emberségesebb környezet, mint az ezredforduló előtt szokványos irodai fülkék. Most viszont a koronavírus miatt megint fontossá vált az irodisták elkülönítése.

A diákok tizede örökre online maradna suliba járás helyett A tanulók kétharmada a veszélyhelyzet elmúltával is megtartaná az online oktatást iskolába járás mellett, tizedük pedig kizárólag az online térben tanulna – derül ki a Huawei Technologies Hungary online felméréséből. A mintegy 400 válaszadó több mint fele örül annak, hogy akár pizsamában vagy a kertből is hallgathatja az órákat, míg 44 százalékuk szerint az ingázáson megspórolt idő a leghasznosabb.

Felfoghatatlan, mennyi műanyagot halmozunk fel a tenger mélyén Rekord mennyiségű, négyzetméterenként 1,9 millió műanyagdarabkát találtak Olaszország közelében, a Földközi-tenger fenekén a Manchesteri Egyetem kutatói. Ezek az egy milliméternél is kisebb mikroműanyagok valószínűleg ruhaneműkből és más szintetikus textilekből származnak, de vannak köztük nagyobb tárgyak apró darabjai is.