ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/06: Tegyük irodássá az otthoni munkavégzést!

TECHNOLOGY

Tegyük irodássá az otthoni munkavégzést! Tömegesen kényszerültek otthoni irodába a nagyvállalatok dolgozói, a vállalatok pedig igyekeznek irodai körülményeket biztosítani munkavállalóik számára – otthon is. A megváltozott munkakörülményekhez kell igazítani a vállalati IT biztonsági intézkedéseket is, megfelelő izolációra, az IT biztonságtudat növelésére van szükség.

Távozik az Amazon Web Services alelnöke amiatt, ahogy a vállalat a jobb munkakörülményekért tüntető dolgozókkal bánt Tim Bray, az Amazon egyik fontos leányvállalata, az Amazon Web Services alelnöke és egyik vezető mérnöke a honlapján tette közzé felmondólevelét. Bray azon háborodott fel, hogy a vállalattól kirúgták azokat, akik a koronavírus-járvány idején tiltakozásokat szerveztek az Amazon raktáraiban dolgozók nem megfelelő munkakörülményei miatt.

Otthon is úgy megy az Excel, mint az irodában? Az elmúlt másfél hónapban az otthon tartózkodás felnagyíthatta a munkavégzéshez szükséges informatikai ismeretek hiányát, hiszen mindenki csak magára támaszkodhat, körülményesebb távolról segítséget kérni egy kollégától. Felméréseken a megkérdezettek 90 százaléka mondja azt, hogy jól ért a digitális technológiákhoz, a valódi teszteken jó esetben 40-50 százalékra igaz ez.

Nem adja olcsóbban telefonjait a Huawei, kivonulni pedig végképp nem fog Kína után az európai piac a második otthonunk, amit sosem fogunk elhagyni – mondja a Huawei hazai képviseletének lakossági üzletágát vezető Lyon Shen, aki szerint nem fogják olcsóbban adni a saját rendszerrel ellátott androidos telefonjaikat.

Telefonos szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartják-e a házi karantént Egy elektronikus, telepíthető szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartják-e az emberek a kötelező házi karantént, jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben hétfő este. Ezzel a szoftverrel a nagykorú emberek az ember mozgását, arcképét és egészségügyi adait kapják meg a magyar hatóságok.

Milyen hatással van a COVID-19 a digitális reklámiparra? Az IAB Hungary kérdőíves felmérést indított a koronavírus okozta helyzethez kapcsolódóan a digitális marketing- reklámpiacra vonatkozóan. A kutatás célja a COVID-19 nyomán kialakult válság hatásának felmérése, a piac jövőbeli kilátásainak megismerése. Ha van lehetőséged, akkor segíts a helyzet tisztázásában azzal, hogy részt veszel a felmérésben. A kérdőív itt érhető el.

„A JÓ CONTENT AZ ÉRZÉKEK ÖKOSZISZTÉMÁJA” – tartalommarketingről beszélgettünk Szeszlér Vera tartalom designerrel Szeszlér Vera tartalom designerként mutatkozott be az Evolution Konferencián, de találkozhattunk vele egy tömegek által kedvelt hazai brand marketingeseként, tanácsadóként, ügynökségi arcként, sőt anno újságíróként is. Sajátos módon házasította egymással a tartalommarketinget és a service design-t: a fogyasztói útvonalak különböző szakaszait design módszerekkel szeretné feltérképezni.

Kagylóhéjból készített betont egy londoni design stúdió Egyre többen próbálkoznak tégla vagy éppen beton előállításával alternatív és környezetbarát módon, egyik közülük a londoni székhelyű Newtab-22 design cég. Két tulajdonosa, Hyein Choi és Jihee Moon formatervezési munkáik során természetes és újrahasznosított anyagokkal dolgoznak, legújabb projektjükben pedig kagylóból készítenek betonszerű anyagot.

Már lehet regisztrálni a Microsoft ingyenes Build 2020 fejlesztői konferenciájára A Microsoft megnyitotta a regisztrációt az idei Build 2020 fejlesztői konferenciájára. Ez a világjárvány miatt idén virtuális lesz, kizárólag online rendezik meg május 19-én és 20-án. Alapesetben több mint 6000 fejlesztő lenne jelen a rendezvényen, de erre egyelőre nincs lehetőség. 

Megjelent a Gmailben a Google szolgáltatása, amivel korlátlanul lehet videotelefonálni A Google-nek régóta van már videtelefonálós szolgáltatása, de a Meetet eddig csak a szervezeti felhasználók vehették igénybe. Ez most változott, és már van, aki a Gmailből is használni tudja.

 

ECONOMY

Válságkezelés Münchausen-módra Minden rosszban van valami jó. A koronavírus által padlóra lökött gazdaságnak most lehetősége nyílik arra, hogy – Münchausen báró példáját követve - egy olyan pályára pattanjon át, amely kevésbé kitett a globalizáció kiszámíthatatlan mozgásainak és maximálisan képes eleget tenni a fenntarthatóság kívánalmainak is.

Siemens hazai vezére: A vírussal a jövő év végéig komolyan számolnunk kell A jövőben távolságtartóbb és digitalizáltabb lesz a világ, a lokális kapcsolatok pedig felértékelődnek, mondta a növekedés.hu-nak Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. A vezető szerint az egyik legnagyobb kihívás, hogy milyen módon és eszközökkel lehet hatékonyan felépíteni és fenntartani a személyes kapcsolatok során kialakult bizalmat a digitális kommunikációban.

Mennyivel esik vissza az európai országok gazdasága? Sok paraméter határozza meg, hogy 2020-ban milyen visszaesést várnak az európai nemzetgazdaságok, de a tényezők közül messze az a legerősebb hatás, hogy az adott gazdaságban mekkora a GDP-n belül a turizmus részaránya.

Röviden és reálisan - Hol áll jelenleg a magyar reálkamat régiós összehasonlításban? A koronavírus-járvány jelentős kihívások elé állította a világ gazdaságpolitikai döntéshozóit, akik erre hamar széleskörű válaszlépéseket tettek. Ezen belül a jegybankok a kamatkondíciók változtatása mellett ismét a már bizonyított nemkonvencionális eszközeikhez fordultak, valamint új eszközöket is bevezettek a negatív hatások ellensúlyozására.

Számtalan ötlet a turizmus újraindításához A tagállamok közötti közlekedés, ezen belül is a légi forgalom újraindítása a legfontosabb a turizmus szempontjából. Erre jutottak videókonferenciájukon a turisztikáért felelős uniós miniszterek - mondta Fóris György, a Bruxinfo elemzője.

Jelentés a Balaton partjáról: koronavírusos beteget senki sem látott, de a kassza kiürült Mintha mi sem történt volna: készül a nyári szezonra Balatonszemes. Bizonyítottan fertőzött koronavírusos beteg nem volt eddig a faluban, ellenben az önkormányzat pénztárcája lapos lett, talán a fűnyíróba tudnak olajat venni. Helyzetkép a kijárási korlátozás után.

Litvánia válságállónak bizonyult Litvániában a vendéglők nyitott teraszain óriási forgalom, a cégek dolgozókat vesznek fel és a gazdaság az első negyedévben fittyet hányva az egészségügyi és gazdasági válságra szépen nőtt.

Végleg eldőlt, ki lesz a járvány ingatlanpiaci nyertese A koronavírus logisztikai ingatlanokra gyakorolt hatásairól készített részletes elemzést a Prologis, melyben bemutatja az ügyfelek iparágaiban jelentkező trendeket a jelenlegi világjárvány egyes szakaszaiban, valamint külön összehasonlítja az értékesítési volument a logisztikai ingatlanokat érintő ágazatokban és a teljes kiskereskedelemben.

Zöld utat adott a kormány a dupla THM-nek a személyi kölcsönöknél, más fogyasztási hiteleknél Rendeletben mondta ki a kormány, hogy az új lakossági fogyasztási hitelek THM-ének idei kedvezményes (legfeljebb 5,9%-os) és a jövő évtől esedékes normál értékét egyaránt meg kell határozniuk és fel kell tüntetniük a bankoknak a törlesztési moratórium ideje alatt. Tapasztalataink szerint ez egyébként megfelel a legtöbb bank elmúlt hetekben mutatott gyakorlatának.

50 vállalkozásnak nyújt ingyenes tanácsadást a coach-szövetség és a MagNet Magyar kis- és középvállalkozások megsegítésére indít ingyenes tanácsadási programot a Nemzetközi Coach Szövetség Magyar Tagozata (ICF) és a MagNet Bank - közölték a szervezők.

 

HUMAN

A YouTube törölte az egyik legkártékonyabb csatornát A YouTube törölte az összeesküvés-elméleteket népszerűsítő David Icke csatornáját, mivel figyelmen kívül hagyta a korábbi felszólításokat a felhasználói szabályzat megsértésére vonatkozóan. A platformon egyértelmű szabályok vannak érvényben azzal kapcsolatban, hogy tilos olyan tartalmakat közzétenni, amelyek kétségbevonják az egészségügyi világszervezet (WHO) és a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) tájékoztatásait az új koronavírussal kapcsolatban.

Fokozhatja a járvány a kelet-európai átkot: az agyelszívást A digitális migráció a jövő - legalábbis ez a véleménye egy fiatal francia kutatócsapatnak, mely a távmunka távlataival foglalkozik. A home office mindenütt általános gyakorlattá vált a koronavírus-járvány miatt, de főként az országhatárokon belül. A járvány utáni világban viszont kiderülhet: a globális távmunka is valós lehetőség.

Amikor a fegyver visszafelé sül el Az Egyesült Államok kormánya a válságban a munkanélküliek segítségére sietett, nem is akárhogy. Minden munkanélküli heti 600 dollárt kap a munkanélküli segélyen és a helyi egyéb kiegészítéseken felül július közepéig. A medián jövedelem az Egyesült Államokban 865 dollár volt hetente. Ez azt jelenti, hogy ennél kevesebbet keres a munkavállalók fele.

Sokkterápiával modernizáljuk az oktatás után az egészségügyet is Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter április 30-án ezt az anomáliát (valószínűleg a szakmai szervezetek jelzésére reagálva) egy olyan rendelettel oldotta meg, amelynek megszövegezése nem tarthatott tovább pár percnél. Ezzel a miniszter egyben egy tollvonással modernizálta is az egészségügynek ezt az apró szeletét.

Digitális Összefogás: 30 milliárd forintnyi eszközt ajánlottak fel eddig Már több mint 350 felajánlás érkezett a Digitális Összefogás akcióban, az eszközök összértéke elérheti a 30 milliárd forintot - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Jobb mielőbb jelentkezni diákmunkára Azért lesz a cégeknek fontos a diákmunka, mert olcsóbb a kölcsönzött és a főállású munkaerőnél, de a hirtelen megváltozó munkaerőpiaci helyzet miatt kevesebb lehetőség lesz, mint a korábbi években.

Legalább maszkban levegőhöz jutottak a vállalkozások Szóval, minden tökéletes, visszatért a koronavrus utáni élet az ország nagy részébe? Hát, ha leszámítjuk a boltokban kötelezően használt maszkot, a fizetéscsökkentéseket, az elbocsátásokat, az aggodalmat, hogy ha eddig a járvány miatti korlátozások következtében nem volt bevétele egy vállalkozásnak, akkor most nem lesz elég, mert elfogyott a vásárlóerő, ha nem számítjuk, hogy a külföldi turisták nagyon hiányozni fognak a nyári forgalomból, akkor majdnem.

„Idősellenes hullám jön, ha nem adjuk vissza a védekezés felelősségét az embereknek” Ez olyan, mint a világháború, csak ebben az esetben mindannyian egy oldalon állunk – mondta Bill Gates. És tévedett. Rendszeres vendégszerzőnk szerint legalábbis nagyon nem úgy fest, hogy egy oldalon állnánk. Ha nem engedjük az aktívakat dolgozni és élni, könnyen idősellenes indulatok szabadulhatnak el. Sőt: helyenként már el is szabadultak.

Európa a biztonságot választotta, Magyarország az érettségit Miután látszólag hiába buzdította a tanárokat és a szülőket arra, hogy bojkottálják a korlátozások logikájának ellentmondó érettségit, a PDSZ április 30-i összefoglalójában dokumentálta a vizsgák sürgetett lebonyolítása mögötti káoszt.

Átrendezné a repülőgépeket egy olasz cég, a járvány után is praktikus lehet az új ülésrend Egyre többen vallják, hogy a koronavírus-járvány után talán már soha nem lesz olyan a repülés, mint azelőtt. Részben ezért kezdett új ülésdizájn kialakításába az olasz Aviointeriors, amely igen egyszerű ötlettel csökkentené a kabinokban történő megfertőződés: a középső üléseket vagy megfordítanák, vagy úgy hagynák, ahogy voltak, de mindkét esetben a mikrocseppeket felfogó plexilapot (búrát) helyeznének rájuk.