ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/07: Itt a lehetőség gyorsan szintet lépni

TECHNOLOGY

Itt a lehetőség gyorsan szintet lépni A vállalatoknak most már azon kell gondolkodniuk, hogy a járványveszély miatt meghozott intézkedéseik miként tehetők hosszabb távon is fenntarthatóvá, mondja Radó Gábor, a 4iG kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. Magukat nem félti: a 4iG növekedését a vállalat stabil gazdasági helyzete és rugalmas működése támogatja majd a megváltozott gazdasági és piaci környezetben is.

Helyettesítés – akkor sem egyszerű, ha akadna munkaerő A távmunkát még meg lehet valahogy oldani járvány esetén is. De mi történik, ha kiesik egy kulcsfontosságú dolgozó? Még ha akad is kolléga, akit be lehet állítani helyettesíteni, hogyan fogja ezt megoldani – különösen, ha pontosan azt sem lehet tudni, mit és hogyan csinált, akit pótolni kellene?

A láthatatlan ágazat, amit nem roppantott teljesen össze a koronavírus Magyarországon Hogy mennyire eltérően érinti az egyes iparági szereplőket a koronavírus, arra remek példa a következő ágazat, a tudományos és szakmai tevékenységeket tömörítő iparág. Általánosan igaz, hogy a szereplők összkibocsátására nincs olyan nagy hatással a vírus, mint a legtöbb ágazatra, de egyes szereplők - főleg a kisebb vállalatok - nem biztos, hogy túlélik a koronaválságot.

Súlyos dologgal vádolják a Xiaomit A napokban kemény vádak kezdtek el keringeni a neten, miután Gabriel Cirlig biztonsági szakértő arról beszélt, hogy Xiaomi típusú okostelefonja személyes adatokat szállít távoli szerverekre. Ez olyan módon lehetséges állítása szerint, hogy a készülék már alapból kémkedésre használható kiskapukat tartalmaz.

Drasztikus változások az otthoni munkavégzés miatt Jóval hatékonyabb lett a feladatvégzés, nagyot javultak a teljesítménymutatók a shared sevice centereknél (SSC) a veszélyhelyzet kihirdetése óta bevezetett, mindenkire kiterjedő otthoni munkavégzéssel. E megoldás várhatóan sokkal mélyebben be fog épülni a vállalati kultúrákba és a cégek a jövőben radikálisan felülbírálhatják irodabérleti szerződéseiket.

A vásárlók döntései gyakran irracionálisak – interjú Káli Györggyel Úgy tűnik, hogy minél többet tudunk meg a nagybetűs ügyfélről, annál inkább tud meglepetéseket okozni a fogyasztási döntései és a márkalojalitás terén. Az biztos, hogy az excel táblák ideje véglegesen lejárt, eljött a kreativitás és az alapos kutatások ideje. Úgy kell megépítenünk a vásárlói életutakat, hogy lojalitást, szerethetőséget, pozitív élményeket adjanak. 

Pszichés nyomásgyakorlás? - Megszólalt az Alza a GVH lépése miatt Az Alza kereskedelmi gyakorlata minden tekintetben a fogyasztók érdekeit szolgálta – állítja az e-kereskedelmi társaság a Gazdasági Versenyhivatal által elindított eljárásra adott reakciójában.

Megorrolt Franciaország az Apple-re Szokatlanul éles hangú csörtébe kezdett Franciaország az Apple-lel, miután a cég állítólag megtagadta az együttműködést az országban rövidesen induló COVID19 kontaktkövető applikációval. A francia hatóságok által készített app így jobb híján csak az androidos készülékeken használható majd a rendeltetésének megfelelően.

Fizetési kérelem – a jövő készpénzgyilkosa? Az azonnali fizetési rendszerhez a nyolc hónapos halasztást követően, az idei póthatáridőre minden hazai pénzintézet sikeresen csatlakozott. Ezzel párhuzamosan egy kapcsolódó szolgáltatás, a fizetési kérelem elindulásához is nagy reményeket fűzött a pénzügyi és szolgáltatói szektor, de úgy tűnik, ez utóbbi elterjedése még várat magára.

A digitalizáció lehet a koronavírus nagy nyertese a pénzintézeteknél A digitalizáció lehet a koronavírus járvány nagy nyertese - mondta előadásában Schenk Tamás, a Deloitte Digital partnere Financial and Corporate IT: Koronavírus a pénzintézeteknél online konferencián, amelyen pénzintézeti csúcsvezetők beszélgettek a témáról.

 

ECONOMY

Keservesen fájna a gazdaságnak, ha egy évig maradna a járványhelyzet  A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések miatt az európai háztartások fogyasztásának harmada végleg elveszhet vagy későbbre tolódhat - áll a Moody's Investors Service tanulmányában.

Az évtized árupiaci befektetése lehet a kőolaj Nagyon valószínű, hogy az olajjal rengeteget lehet majd keresni. Aki bevásárol 20 dollár környezetében, a járvány elmúltával, a gazdaság beindulásával és az olajháború rendeződésével komoly nyereségre tehet szert.

Brutálisan összeomlik a magyar gazdaság, ha nem sikerül nyár végéig elfojtani a járványt A pénzügyi kilátásokon túl a koronavírus-járvány lefutására vonatkozó kormányzati várakozásokba is betekintést enged Magyarország friss konvergenciaprogramja. A gazdasági adatok alapján brutális összeomlás jöhet, ha nem sikerül őszig véget vetni a járványhelyzetnek itthon.

Új világrendet hozhat a járvány utáni gazdasági válság, az győzhet, aki biztonságot kínál Egy Kína- és egy USA-központú világ jöhet létre a következő években, az EU-nak és az Egyesült Államoknak pedig óriási szüksége lenne egymásra. A fő kérdés az lehet, ki tudja a legjobban elhitetni, hogy ő biztonságot ad - erről tartott előadást Orbán Krisztián közgazdász.

Recesszió és adósság vár ránk Optimista a magyar gazdaságot illetően a kormány, hiszen továbbra is csak 3 százalékos visszaeséssel számol, és jövőre már ugrik a GDP. Gazdasági értelemben túl vagyunk a mélyponton - mondják.

Jön a 2021-es költségvetés, pedig a mostaninak sincs köze már a valósághoz A 2021-es büdzsé a 2020-as áttervezett, nem nyilvános változatán fog alapulni. Érdekes módon a kormány a GDP-csökkenés mértékénél nagyobb adóbevétel-kiesésre nem számít, a kiadásokat számszerűen mindkét évben csak szinten tartják, vagyis alig pumpálnak új pénzt a gazdaságba.

Nem a magyarok fogják megmenteni a hazai turizmust A koronavírus-járvány hatalmas csapás a turizmusnak szerte a világon: a svájci UBS bank elemzése szerint márciusban 68 százalékkal estek vissza az idegenforgalmi költések Európában a koronavírus miatt, de ugyanez az arány Olaszországban például 96 százalék volt. A szakmabeliek arról beszélnek, hogy Magyarországon a turizmus gyakorlatilag megszűnt, és a legjobb esetben is csak nyár végén kezd majd éledezni.

Lehet, hogy még sokáig várhatunk a százezres bitcoin árfolyamra Mióta a bitcoin a 2017-es, 20000 dolláros rekordjáról visszazuhant, a befektetők ennél is magasabb szinteket várnak a következő nagy bikafutam esetére. Néhány rendszeresen előkerülő, és érthetően népszerű előrejelzés alapján akár hónapokon belül elérhetjük a 100000 dolláros árat, és onnan még utána is hegymenet következik.

A Revolut kártya a legjobb érintésmentes fizetőeszköz? A jelenlegi válsághelyzetben szinte naponta szembesülünk azzal, hogy ha tehetjük, bánkártyával fizessünk. Mert a készpénzen is megtelepedhet a koronavírus. Ebből a szempontból a Revolut kártya tökéletes választás. Ennek ellenére a legutóbbi híradások arról szóltak, hogy nem is olyan veszélytelen ez az új fizetési módszer. Mégis melyik tábornak lehet igaza?

Oszkó szerint a modern gazdaság korában ilyen problémával még nem kellett szembesülnünk Ezért nincs bevett gyakorlat, nincs olyan recept, ami biztosan hatásos lehet. Szociális lépésekre, segítségnyújtásra szerinte szükség van, a kormánynak ezzel is kell foglalkoznia, úgy tudja, már vannak is ilyen irányú kezdeményezések. Exportorientált ország lévén a magyar gazdaság állapotát nagyban befolyásolja, miként reagál a többi ország, és milyen állapotban van az ő gazdaságuk.

Újabb friss adat a koronavírus pusztításáról - Összeomlott a német ipar Összeomlott a német gyáripar márciusban, a megrendelések 15,6%-ot estek az előző negyedévhez képest, az egy éves visszaesés mértéke pedig 16%. A soha nem látott visszaesés egyértelműen a koronavírusnak tudható be. Nem is főleg a németországi lezárások, hanem a német gyáripar felvevőpiacainak számító országokban történő leállás okozta a meredek esést.

 

HUMAN

Így manipulál a nárcisztikus vezető 2016-ban hatalmasat szólt Elizabeth Holmes és cége, a Theranos - bukása. A vérvizsgálatok iPhone-ját ígérték Amerikának és a befektetőknek, amiből aztán az egyik legnagyobb üzleti átverés lett. Mindezt egy törékeny alkatú, fiatal szőke hölgy vitte véghez. Mégis hogyan lehetséges ez? Kmoskó Judit, HR szakértővel beszélgettünk.

Feldmár András: Nem érdemeltük meg a járványt Mindig is bizonytalanságban éltünk, még ha ez most szembetűnőbb is. Feldmár András pszichoterapeutát kanadai otthonában, az interneten keresztül kerestük meg, hogy beszélgessünk a járványhelyzet ürügyén magányról, szellemi szabadságról, kenyérsütésről. És hogy megkérdezzük: végülis az ember az igazi vírus?

Fordulat a repülőjáratoknál: maszkban kell repülnünk, és nem lesznek középen üres székek Hosszas viták után alakította ki álláspontját az IATA, a nemzetközi légiügyi szövetség, és ennek lényege, hogy azt ajánlja a WHO légiügyi szervezetének: viseljenek maszkot az utasok a repülés során, hogy közben ne kelljen üresen hagyni a középső üléseket.

Moldován András cápa: Miért lennék kíméletes? A pénzemet akarják! Ennél már csak az lenne több, ha a feleségemet akarnák! Újságíró is, meg gazdag ember is akart lenni. Volt sportriporter, ékszerbolt-, illetve brókerház-tulajdonos, majd 2002-ben „az állatok ránézésre jobb fejek, mint az emberek” revelációval átnyergelt a sertéstenyésztésre. Nemrég maga is mint startupper pitchelt befektetők előtt az állattenyésztő-szoftverével.

Katások nyugdíja: változás a jogszerzésben A koronavírus kapcsán előállt veszélyhelyzetben több olyan kormányrendelet született, amely a kisadózó vállalkozások részére, átmeneti jelleggel, kedvezményt nyújt a társadalombiztosítási kötelezettségvállalásaik teljesítése terén. A főállású kisadózókkal kapcsolatban szinte minden esetben felmerül az a kérdés, hogy esetükben kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást.

Százezreket kényszerített parkolópályára a járványhelyzet Gyakorlatilag megállt az autósiskolákban az oktatás, március 18-án voltak az utolsó vizsgák, azóta senki sem szerezhetett jogosítványt. Az autósiskoláknak ez nagy károkat okoz, mert amelyeknél nincs megoldva az online elméleti oktatás, azoknak szinte egyáltalán nincs bevételük, csak elvétve van egy-egy gyakorlati óra.

Így változott a vállalatok jövőképe - hová érdemes jelentkezni a jövőben? Drasztikusan módosult a vállalatok jövőképe, nagy leépítések előtt áll a szállodaipar, a légi közlekedés, az autógyártás, a kiskereskedelem és az energiaszektor is. Ezek helyett a telekommunikáció, a szállítmányozás, a pénzügyi szektor és a gyógyszeripar területén érdemes majd keresgélni munkavállalóként.

Hatalmas az érdeklődés a bértámogatás iránt, 2 nap alatt 20 ezren jelentkeztek Óriási az érdeklődés a kormány által meghirdetett bértámogatás iránt, eddig közel 2 ezer cég pályázott, és több mint 30 ezer munkavállalónak segítettek a program révén. A büdzsé felülről nyitott, így minden pályázó megkaphatja a támogatást.

Brutális terv: 10 ezer ember elbocsátására készül a Lufthansa Csak ősszel indulhat újra a Lufthansa Group, a német légitársasági csoport 100 géppel csökkenti flottáját és 10 ezer ember elbocsátásra készül - mondta Carsten Spohr vezérigazgató.

A természet pusztításával együtt növekszik a járványok kockázata a Földön A koronavírus terjedésével együtt az az elképzelés is egyre sűrűbben előkerül, hogy a fertőzést valamilyen módon az ember környezetpusztítása robbantotta ki. Ezoterikusabb lelkek szerint ez nem más, mint Gaia bosszúja a rombolásért, mások hasonló szavakkal ugyan, de hasonlót állítanak: a Föld nem tudja elviselni az emberiség terjedését.

Pénzt kapnak a franciák, ha bringáznak Franciaországban május 11-től fokozatosan enyhítenek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, de az ottani kormány azt szeretné elérni, ha ez nem járna együtt azzal, hogy az emberek visszaülnek az autóikba. Ezért azt találták ki, hogy pénzzel támogatják azokat, akik kerékpárra ülnek.

Bodor Ádám: Az ember ösztönösen felejt, a járvány elmúltával azt gondolja, úrrá lett fölötte Néhány kérdéses interjúsorozatunkban a Libri irodalmi díj jelöltjeit kérdezzük arról, mit gondolnak a jelenlegi válságról, amiben élünk, és milyen hosszú távú következményei lesznek szerintük a mostani heteknek, hónapoknak. Ezúttal Bodor Ádámot faggattuk.