ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/08: Vissza a jövőbe

TECHNOLOGY

Rekordok és digitális ügyfélszolgálat a #maradjotthon idején A koronavírus-járványról sokan, sok mindent leírtak már. Talán azt is, hogy ez a példa nélküli krízis számos negatívumot képes felszínre hozni egyéni és szervezeti szinten is. Úgy tűnik azonban, hogy képes felfedni olyan jellemzőket is, amelyek okot adhatnak a jövővel kapcsolatos optimizmusra: a modern felfogású cégek rugalmasságát és nyitottságát új, digitális megoldásokra.

Másodszor is a világ legjobb innovációs központjai közé került az OTP Banké A Global Finance Magazine „Best Financial Innovation Labs” díjának szakmai bírálóbizottsága rangos nemzetközi mezőnyben mintegy 30 világcég innovációs központja között találta elismerésre érdemesnek az OTP-Labot. A kiadvány azokat a pénzügyi innovációs központokat ismerte el a díjjal, amelyek folyamatosan új utakat keresnek és új megközelítéseket alkalmaznak a pénzügyek világában.

Hogyan kerüljük el, hogy az autoriter politikusok és a techcégek legyenek a járvány nyertesei? A mostani járvány azzal a veszéllyel fenyegethet, hogy a megváltozott szokásaink miatt még inkább nyereségessé váló techcégek az államokkal összefogva szerezhetnek ellenőrzést felettünk.

Drónirányítás gesztusokkal Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (MIT CSAIL) kutatói egy olyan rendszert alkottak meg, amely lehetővé teszi a pilóta nélküli légi járművek gesztusokkal való vezérlését. A karokra szenzorokat helyeznek el és a szakemberek szerint az új megoldás természetesebbé és intuitívabbá teszi a drónok irányítását.

Papíron jól mutat, de nagy kérdés, mire lesz elég a Facebook most megalakult legfelsőbb bírósága" legnehezebb és a legjelentősebb" ügyekben dönt majd az a Facebook által létrehozott testület, amely működésének pénzügyi alapjait ugyan a vállalat teremtette meg, de ígéri, semmilyen formában nem szól majd bele működésébe. A bizottsághoz nyújthatnak majd be panaszt azok, akik úgy gondolják, jogtalanul tiltották le bejegyzéseiket a Facebook vagy az Instagram moderátorai.

Immunitás-útlevél: a biztonság vagy a megkülönböztetés kezdete? Bár semmi nem bizonyítja, hogy lehet-e valaki immunis a betegségre, és ha igen, meddig, több nagy vállalat működik együtt fejlesztő cégekkel, hogy mobil applikációval úgynevezett immunitás-tanúsítványt adjanak a dolgozóiknak. A PriceWaterHouse Coopers és a fejlesztő Vottun blokklánc-technológiát használ a dolgozók adatainak védelmére.

Megváltoztak az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánosságának szabályai 2018. május 25. napja óta a személyes adatok védelmére vonatkozó előírásokat a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) tartalmazza. A közérdekű, illetve a közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférés szabályozására ugyanakkor megmaradt a 2011. évi CXII. törvény (Info. tv.). Mindkét norma rendelkezéseit május 5-étől átmenetileg jelentősen módosította a 179/2020. kormányrendelet.

Indul az elektronikus karantén, de mi lesz az adatainkkal? A NAIH nem lát aggályt Ha valaki hozzájárul, akkor mostantól önként, egy mobiltelefonos applikációval követhetnék nyomon a helyadatait. Lehetőség van ezt elutasítani is, bár ilyen esetekben magasabb a bírság, ha a rendőrség szabályszegést észlel. A karantén végeztével törlik a programot és 60 napig kezelik azt a megszűnést követően. 

Rengeteget költ kutatásokra a Samsung A Samsung a múlt héten adta ki a negyedéves üzleti eredményeiről szóló jelentést, valamivel később pedig azt is elárulta, hogy a befolyt árbevételből mennyit költ kutatás-fejlesztési célokra. 2020. januárja és márciusa között 4,36 milliárd dollárnak megfelelő összeget költött el.

Amit a barbárok taníthatnak neked az online eladásról 5 másodperc. Ennyi idő áll rendelkezésedre, hogy a weboldalad látogatójának megragadd a figyelmét. Ha ez nem sikerül, akkor nem csak bezárja a weblapot és így az eladásra esélyed sincs, hanem a Google is előbb-utóbb felfigyel a weboldal látogatóid nagy visszafordulási arányára és nagyjából 80% felett egy ördögi körben találod magad.

Nyomtatott szűrők arcmaszkokhoz A binder jetting 3D nyomtatótechnológiával dolgozó ExOne, a Pittsburgh Egyetemmel közösen újrahasznosítható fémszűrőket fejleszt maszkokhoz. A Covid-19 vírus és más fertőző anyagok ellen védelmet nyújtó, printelt szűrőket most tesztelik. A nyomatok a fenntarthatóság elveit figyelembe véve készülnek, azaz környezetbarátok is.

Egyetlen eszközzel is növelhető a vállalat hatékonysága – Érdemes lépnie a cégeknek A vállalkozások rengeteg dokumentummal dolgoznak nap, mint nap. A legtöbb helyen az iratokat manuálisan dolgozzák fel, ez a módszer azonban nem túl hatékony, ráadásul hibalehetőségekhez is vezethet, ami pedig idő- és pénzveszteséget okozhat. A megoldás pedig egészen kézzelfogható és úgy tűnik, sok cég most épp a koronavírus kirobbanása miatt határozta el magát, hogy megtegye a szükséges lépéseket és pénzt áldozzon a digitalizációra.

 

ECONOMY

A zuhanó olajárak kifogtak a Molon, veszteséges lett a hazai olajtársaság A kőolaj árának zuhanása jelentős profitcsökkenést okozott a kutatás-termelés divíziónak, és hatalmas készletátértékelési veszteséget a finomítás üzletágnak. Március közepéig még remekül teljesített a hazai olajtársaság, azonban a koronavírus terjedése ellen hozott korlátozó intézkedések jelentősen éreztették a hatásukat a Mol több üzletágában is.

Vissza a jövőbe Manapság általánossá vált kérdés: milyen lesz a világ a vírus-válság legyőzése után?A jövőnk olyan lesz, amilyennek mi formáljuk. Nem egyedül, hanem együtt. Barátainkkal és ellenfeleinkkel. A következő években bizonyosan meg kell növelni a „GDP-n túli” tényezők számba vételét az ország előrehaladásának vizsgálatakor.

A szélsőségesen negatív kamat lehet a kiút a válságból? Még az eddiginél is lejjebb, akár mínusz három százalékra is lemehetnek egyes jegybankoknál, annak érdekében, hogy a mostani válságból minél hamarabb kiutat lehessen találni - véli Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem közgazdász-professzora, aki szerint ez lehet a fogyasztás és a foglalkoztatás növelésének egyik kulcsa.

A koronavírus az OTP profitját is alaposan megtépázza Pénteken hajnalban teszi közzé az első negyedéves gyorsjelentését az OTP. Most különösen izgalmas a bank beszámolója, mert ebből kaphatunk először pontos képet arról, hogy hogyan hat a koronavírus-járvány, és az arra válaszként adott korlátozó intézkedések, valamint gazdaságpolitikai lépések (lásd. hiteltörlesztési moratórium).

Mexikóiaknak segít hitelhez jutni az észt Robin Európaiként is be lehet törni az amerikai piacra, még akkor is, ha nem az Egyesült Államok a cél. Az észt AskRobin Latin-Amerikában vetette meg a lábát.

Mélyponton a cégalapítások, a felszámolások és a végrehajtások A koronajárvány a vállalkozások életét is felbolygatta: míg a cégalapítások, a felszámolások és a végrehajtások visszaestek, a kényszertörlések kilőttek.

A vásárlóknak is fájni fog a különadó Teljesen átrendezheti a kiskereskedelmi piacot a kormány különadója – feltehetőleg ez is a cél. Ezt a gyanút erősíti, hogy az elvonás egy átmeneti válságban levő ágazatot sújt.

Hamarosan bekerülhet a számlatörténetünk a magyar fintech alkalmazásba, a Koinba Április végén vette nyilvántartásba a Magyar Nemzeti Bank számlainformációs szolgáltatóként (AISP-ként) a Koint, Magyarország legnépszerűbb költségkövető alkalmazását. Ennek köszönhetően kiadásaink nyomon követése még egyszerűbbé válik majd a Koinban. 

A német ipari termelés úgy esett a koronavírus miatt, mint a kő A vártnál sokkal nagyobb visszaesést mutatott a német ipar márciusban. Az előző hónaphoz viszonyítva 9,2, az előző év azonos időszakához képest 11,6% volt a visszaesés.

Kiderült: ekkorát zuhant a magyar ipar Megérezte a koronavírus-válság: idén márciusban tíz százalékkal csökkent az ipari termelés Magyarországon - adta hírül első becslését a KSH.

 

HUMAN

HR vezetők rendkívüli helyzetben (8.) - Mihók Krisztina, Erste Bank Jó néhány tabu ledőlt most” - summázza az utóbbi két hónapot Mihók Krisztina. Az Erste Bank két nap alatt állította át online működésre 2500 fős központi csapatának több mint 90 százalékát. A HR vezető jelenleg végtelenített munkaidőben, otthonról dolgozik, és kisfia is rendszeres szereplője a csapatmegbeszéléseknek.

Azért kell megúszni a toronyházakat, mert ezt már annyi város elveszítette – interjú Zoboki Gábor építésszel Még negyvenéves sem volt, amikor nekiállhatott a Müpa megvalósításának. Azóta tervezett egy hatalmas kulturális központot a kínai Sencsenben, természetbe simuló irodaházat Budapest határában és több, nagy visszhangot kapott urbanisztikai koncepció is fűződik a nevéhez. 

Beismerés a kormánytól: a nyugdíjakra egyre kisebb rész jut az államkasszából A következő évtizedekben a GDP arányában apadni fognak a nyugdíjkiadások, és hasonló folyamatok jellemzik majd az oktatást is.

Mivel a világ jelenleg épp elég durva hely, egyelőre nem készül új évad a Black Mirrorból Nem tudom, bevenne-e a nézők gyomra most egy új Black Mirror évadot - mondta a Netflix sorozatának készítője, Charlie Brooker, amikor arról kérdezték, tervben van-e a hatodik évad bemutatása. Most, a koronavírus-járvány közepén inkább vidámabb dolgokhoz fűllik a foga.

Hogyan értsük meg a függőséget? A függőséget úgy határozom meg, mint minden olyan viselkedést – szerhez fűződőt vagy nem – amely magában foglalja a sóvárgást, pillanatnyi örömöt és megkönnyebbülést, hosszú távú negatív következményeket és a negatív hatások ellenére fennálló képtelenséget a leállásra. A fenti válaszok alapján a függők csupán normálisan szeretnének élni, úgy akarják érezni magukat, ahogy a hétköznapi emberi lényeknél ez magától értetődő.

Munkajogi per indul az Uber és a Lyft ellen Xavier Becerra kaliforniai államügyész, továbbá Los Angeles, San Diego és San Francisco ügyészei keresetet nyújtottak be az Uber és a Lyft ellen amiatt, mert a sofőröket nem alkalmazottakként, hanem független vállalkozókként kezelték. Becerra ugyanakkor azt az álláspontot képviseli, hogy ezek a munkavállalók igenis alkalmazottak.

Elverik a port a dolgozókon – akár a minimálbér alá is lehet menni a válság idején Kényszerszabadságok, lenullázott túlórapénzek, elvett pótlékok – nehéz időszakot hozott a válság a munkavállalóknak is. Aggódnak a szakszervezetek, hogy most lényegében bármit alá lehet íratni a dolgozókkal, a Munka törvénykönyve pedig lényegében ajánlássá silányult.

Egy mobil appal, a BP Fatárral bárki segítheti Budapest fáinak megóvását Elkészült Budapest ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, a BP Fatár, aminek segítségével a főváros polgárai is közreműködhetnek a budapesti zöldfelületek megóvásában és fejlesztésében!

Mentik a mezőgazdaságot: megnyitják a határokat a vendégmunkások előtt Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját.

A férfiak 7, a nők 11 százaléka veszthette el eddig az állását Az aktív munkavállalók közel tizede vesztette el eddig az állását a koronavírus-járvány miatt. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők negyede lett munkanélküli. A férfiak 7, a nők 11 százaléka került az utcára - derül ki az Ipsos legfrissebb adatsoraiból.

Hogyan tarják a kapcsolatot a külön élő szülők gyermekeikkel a járvány idején Magyarországon? Miközben a csapból is az folyik, hogy a különélő háztartásokban élők tartsanak fizikai távolságot egymástól, a kijárási korlátozás megengedte, hogy a különélő szülők a gyermekeikkel személyes is tudjanak találkozni. Látszólag ellentmondásos a kommunikáció és a szabályozás.

Élet a járvány után - Önmaguktól függő mikroközösségek Most derül ki két dolog: az egyik, hogy mennyire hajszálon függnek Budapest legizgalmasabb helyei, a másik, hogy van-e értelme szoros kulturális közösségeket létrehozni. 2020 márciusa előtt nem lehetett sejteni, hogy kétfelé lehet csoportosítani a vendégekkel dolgozó helyeket.