ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/11: Mi lesz a HR jövője a krízis kapcsán?

TECHNOLOGY

Most jön a back-to-work para Azzal nem vádolható a 2020-as év, hogy unalmas. Alig telt el néhány hónap, és a veszélyhelyzet miatt bevezetett korlátozások lazulni látszanak, a lassan megszokott különleges túlélési taktikákon ismét változtatni szükséges. A vállalatok, intézmények vezetői most készítik a terveket a nagy visszatérésre, vagyis arra, hogy miként fognak működni kijárási korlátozások eltörlése után. Napjainkban az informatikai szervezetek vezetői is tervek fölé hajolnak, mert ismét van ok a parára.

Miniszteri biztos lett a MOME volt rektorából Gulyás Gergely miniszteri biztosnak nevezte ki Kopek Gábort, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem korábbi rektorát, derül ki a pénteken megjelent Magyar Közlönyből. A megbizatás 2022. május 9. napjáig tart, és Kopek lesz a „21st Laboratory” című program kidolgozásáért felelős miniszteri biztos.

Már a tíz legnagyobb félvezetőgyártó között van a HiSilicon Az IC Insights piackutatói megállapították, hogy a Huawei leányvállalatának számító HiSilicon az első kínai félvezetőgyártó, amely bekerült globális viszonylatban e területen az első tíz társaság közé. A piacot továbbra is az Intel uralja a Samsung és a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) előtt.

Egy kábel miatt került bajba az Apple A hardverek javítására specializálódott iFixit nevű oldal szakértői 2019 januárban vizsgálták meg a 2016 óta értékesített MacBook Pro modelleket, amelyekbe egy a laptop körül elhelyezett szalagkábel került és amely minden egyes alkalommal megnyúlik, ha a felhasználók felhajtják a képernyőt. Miután a kaliforniai gyártó nem kezelte megfelelően a felhasználók panaszait, néhányan bírósághoz fordultak.

Robotkutya figyelmeztet a távolságtartásra A járványügyi illetékesek most váratlan újítással rukkoltak elő, egy május 22-ig tartó teszt során Boston Dynamics által készített Spot robotkutyán keresztül figyelmeztetik a Bishan-Ang Mo Kio Park látogatóit a távolságtartásra, továbbá a csoportosulások elkerülésére. A kutya előre felvett üzeneteket játszik le, egyelőre az irányítását végző operátor mellett végzi a dolgát.

Berágott Elon Musk: kivonul a Tesla Kaliforniából Beperli Alameda-megye önkormányzatát Elon Musk és kiköltözteti a Tesla székhelyét Kaliforniából – jelentette be a feltaláló Twitteren.

Az otthonról dolgozók védelemre várnak: a munkavállalók 73%-a nem kapott biztonsági útmutatást a távmunkához A Kaspersky friss jelentése szerint négyből három otthonról dolgozó munkavállaló (73%) még semmilyen konkrét kiberbiztonsági útmutatást vagy képzést nem kapott munkaadójától azzal kapcsolatban, hogy miként védheti meg magát a kockázatoktól. 

„A BigTech jelenléte jót tesz a magyar piacnak” – Exkluzív interjú Benyó Péterrel, az OTP Mobil ügyvezető igazgatójával (2. rész) A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott kényszerintézkedések jelentős lökést adtak a készpénzmentes fizetési megoldások intenzívebb terjedésének és használatának az elmúlt hetekben. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy milyen alapvető trendek, tényezők határozzák meg a hazai elektronikus fizetési piac idei évi várható fejlődését.

Hogyan kerüld el a leggyakoribb leadhirdetési hibákat? A leadgyűjtő, másnéven érdeklődőgyűjtő hirdetések méltán népszerű elemei a Facebook hirdetési rendszerének, hiszen, ha jól használjuk őket, komoly eredményeket hozhatnak. Viszont vannak olyan hibák, melyeket sokan elkövetnek, amikor elkezdik használni ezt hirdetéstípust. Összegyűjtöttünk néhány tipikus hibát, és adunk néhány ötletet is arra, hogyan javítsuk ki őket!

Egy éven belül chipeket ültethet az emberek agyába Elon Musk A főleg a Tesla és SpaceX vezetéséről ismert Elon Musk 2016-ban alapította meg a Neuralinket, a cég célja, hogy egy olyan implantátumot gyártsanak, amely az emberi koponyába építve képes lenne az aggyal interfészelni. Az implantátum célja elsősorban az agykárosodás kezelése lenne; a feltaláló reméli, hogy a sérültek bizonyos agyi funkcióit képes lesz visszaállítani a chip segítségével.

 

ECONOMY

Megjöttek az első adatok: így vásárolnak a magyarok a karantén alatt A héten megjelentek a márciusi adatok a kiskereskedelmi forgalomról, ez már részben a koronavírus-járvány hatásairól is árulkodik. Rég láttunk az évnek ebben a szakaszában a mostanihoz hasonló forgalmat a csomagküldő szolgálatoknál és az internetes kereskedelemben, cserébe az üzemanyagok forgalma beszakadt részben a kijárási korlátozások miatt.

Hogyan működik a felezés: a kód a hájp mögött Vajon Satoshi hibázott a programozásnál? Milyen mérnöki megoldás áll a felezés mögött? A legújabb videójában Andreas Antonopoulos részletesen beszél a Bitcoin Core kódjáról, hogy egészen pontosan hogyan is működik ez a felezés.

Túlszárnyalta a magyar lízingpiac növekedése az európaiét Továbbra is jóval nagyobb ütemet diktál a magyar lízingpiac, mint az európai. A múlt évben az európai piacon az új szerződések összege 3,1 százalékkal nőtt, szemben a magyarországi 7 százalékos többlettel.

Magyar cégek, figyelem! Megérkeztek a lehetőségek a koronavírus-válság túléléséhez A Portfolio és a Hiventures több állomásos sorozatot indít annak érdekében, hogy a hazai vállalkozások személyre szabottan jussanak hozzá a túléléshez, fejlődéshez, szintlépéshez, terjeszkedéshez, esetleg átstrukturáláshoz szükséges eszközökhöz. Tudjuk ugyanis, hogy a hazai kis- és középvállalati cégvilág mennyire színes, ezért az igények is különbözőek.

Európa leggazdagabb embere bukta a világon a legtöbbet a koronavíruson A luxusmárkákat (például Louis Vuitton, Fendi, Givenchy) forgalmazó LVMH árfolyama idén eddig csaknem húsz százalékot esett. Arnault vagyona több mint 30 milliárddal csökkent, ezzel pedig ő vesztette a legtöbb pénzt a világon a koronavírus miatt. Nagyjából annyit, mint amennyit az Amazon-vezér Jeff Bezos nyert idén. Arnault vagyona jelenleg 74,6 milliárd dollár, ezzel a világ negyedik leggazdagabb embere.

A klímaváltozás költségeit fizessék ki a gazdagok! A klímakatasztrófa elkerüléséhez több út is vezethet, de akármilyen úton is fogja az emberiség megállítani a klímaváltozást, mindenképpen sok pénzbe fog kerülni. A kérdés, hogy ki fogja ezt kifizetni.

Matolcsy György: jönnek majd szörnyű számok, de idén is növekedhet a magyar gazdaság A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is tartja 2-3%-os GDP-növekedési prognózisát, gyors, V-alakú lefutással számolunk. A jegybank elnöke szerint megfelelő a tűzerejük, hogy szükség esetén beavatkozzanak, de pozitív fordulatot várnak a következő időszakban.

Kényszer szülte vállalkozó Megbecsült kutatóként dolgozott Széles Gábor, de be kellett látnia, hogy egy autó fenntartásához nem elég a fizetése. A kommunizmusban vágott bele az üzletbe, és bejött: 1985-ben már az ő cége volt a legnagyobb magyar magánvállalkozás.

Koronavírus: szigorú szabályok vonatkoznak azokra a cégekre, amiket megment az állam Szigorú szabályok vonatkoznak majd azokra a vállalatokra az Európai Unióban, amelyeknek a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt állami mentőövre van szükségük, jelentette ki az Európai Bizottság.

Óriási szárnyalás előtt állhat az arany, még nem késő beszállni Az arany mind fundamentálisan, mind technikailag kedvező befektetésnek tűnik a jelenlegi turbulens környezetben. A kormányok hatalmas mentőcsomagjai és a jegybankok óriási pénznyomtatásai mind jó hatással vannak a sárga nemesfém fundamentumaira. A Bank of America elemzői szerint másfél év múlva 3000 dollárig szárnyalhat az arany, mely a jelenlegi szintekről 74 százalékos emelkedésnek felelne meg.

 

HUMAN

Mi lesz a HR jövője a krízis kapcsán? A jelenleg kibontakozó válság sokban hasonlít a 2008-ban kirobbant világgazdasági válsághoz. Bizonytalan tőzsdei mozgások, vállalatok küzdenek a túlélésért, a munkanélküliség pedig meredeken növekszik. Ami viszont újdonság, hogy most nem csak a vállalatok gazdasági helyzete, a profit forog kockán, hanem a munkavállalók egészsége, biztonsága és tartós motivációja is. A krízishelyzet megoldása ezért nemcsak a cégvezetőkön, pénzügyi igazgatókon múlik, hanem a HR-eseken is.

Semmi sem állandó, csak a változás maga: online toborzás és az átrendeződő online munkaerő-piac üdvöskéi A járványhelyzet egy jól irányzott balhoroggal néhány pillanatra padlóra küldte a munkaerő-piacot, amely levegő után kapkodva, de talpra állt a rászámolás előtt, sőt. Ráérzett a taktikára is, amellyel felveheti a harcot, ez utóbbi azonban jóval több kreativitást és rugalmasságot igényel mind a fejvadászok, mind a HR-esek, mind pedig a jelöltek és a cégvezetők részéről. Onboarding, interjúztatás, jelöltélmény és kiválasztás – csak néhány dolog, amelyekhez most csak virtuális eszközök állnak rendelkezésre, és amelyek a járvány mellékhatásaként új gyakorlatokat hoznak, átrendezve az online munkaerőpiacot. Két szakértővel jártunk utána, hogy milyen lesz a jövő és hogyan alakul át a HR jelene.

Nem lesz csodaszer a közmunka Vegyes a fogadtatása annak a kormánydöntésnek, ami szerint a járvány okozta gazdasági krízis miatt akár 200 ezer közfoglalkoztatottnak is munkát ad az állam a mostani kevesebb, mint százezer helyett. Az ország északkeleti területein megmentőként tekintenek az egyelőre novemberig szóló megoldásra, másfelé a falvakban, és főleg a fővárosi kerületekben viszont nem tudnak majd munkát adni a piacról kikerült embereknek.

Bezárkóztál, de már nagyon buliznál? Az online DJ-k korában erre is van lehetőség A bezárkózás időszaka a zenei producereknek is komoly nehézség, de vannak, akik igyekeznek kihozni a maximumot a helyzetből. Magyar és nemzetközi előadók álltak rá az online streamelésre, élőben, ingyenesen közvetítik, általában százezreket megmozgató produkcióikat. 

Szenvedélybetegség a munkahelyen Furcsán viselkedik egy munkatársa, kiszámíthatatlanul változik a hangulata, hullámzik a teljesítménye, elkalandozik a figyelme, netán feltűnően üres vagy éppen fényes a szeme? Gondolt már arra, hogy az illető esetleg szenvedélybeteg is lehet?

Graz példája megmutatja, mit hozhat Budapesten a sebességkorlátozás Nem kell messzire mennünk, hogy kipróbálhassuk, mivel járnak a Karácsony Gergely által javasolthoz hasonló sebességkorlátozó intézkedések a gyakorlatban. Grazban lassan harminc éve hatályosak a budapesti főpolgármester által tervezetthez hasonló korlátozások, vagyis a főutakon 50, a mellékutcákban 30 kilométer/órás maximális sebességhatár. 

Minden századik magyart teszteltek már koronavírusra, az önkormányzatok és a cégek is aktívak A legnagyobb magyar cégek, magán-egészségügyi szolgáltatók és önkormányzatok megkeresésével végzett felmérésünkből az derült ki, hogy az állam által megvizsgált körülbelül 60 ezer emberen kívül további legalább 42 ezret is teszteltek már.

Hogyan és mivel osszuk be az időnket? Mindenki szeretné céltudatosan végezni a munkáját, de sokan képtelenek jól gazdálkodni az idejükkel. Mutatunk számukra néhány hatékony szoftvert, praktikát.

Remélhetőleg két-három hét múlva nyitás jön – magyar vendégekkel Podcast-sorozatot indítottunk „Budapest TE meg ÉN” címmel. A beszélgetések során a várost érintő aktuális és izgalmas közérdekű témák kerülnek terítékre, legyen szó kultúráról, sportról, a zöld Budapestről és a bringasávokról, vagy épp a gasztronómiáról… 

A tanórák jó részét a járvány után is ki lehetne váltani távoktatással Több mint 17 600 hallgató töltötte ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának kérdőívét, melyben 72 kérdést tett fel a szervezet a távoktatás menetéről és hatásairól. A felmérésből kiderült: a tanórák 42 százalékát a járványhelyzetet követően is ki lehetne váltani távoktatással.

Végkielégítést kérjek, vagy inkább azt, hogy vegyenek vissza a veszélyhelyzet után? Naponta több ezerrel nő az elbocsátottak száma, egyre több vállalat szembesül azzal, hogy bevétel híján nem képes megtartani az embereit. Így előbb-utóbb felmond, ám ez újabb kiadásokat jelenthet, hacsak a munkáltató nem trükközik.