ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/12: Amikor az üzlet írja az alkalmazást

TECHNOLOGY

Sok mindenre tudják a választ Másképp kell dolgozniuk és más jellegű kérdésekre is válaszolniuk kell – a 1818 kormányzati ügyfélvonal munkatársai életét is alaposan felforgatta a járvány, de ők állják a sarat.

Amikor az üzlet írja az alkalmazást Válsághelyzetben mutatkozik meg igazán, mennyire fontos, hogy a vállalat és annak informatikai rendszere gyorsan tudjon reagálni a megváltozott körülményekre. Erre az egyik jó megoldást a világszerte egyre népszerűbb low-code platformok jelentik.

Nem mindenki örül a Nagy Testvérnek a karanténban Csütörtökön lépett életbe az a kormányrendelet, amelynek értelmében elektronikus formában ellenőrizhetik, hogy a hatóságilag elrendelt házi karanténban lévők betartják-e a szabályokat.

IVSZ-elnök: A járvány miatt végre az EU döntéshozóinak legfelső szintjeivel is tudunk egyeztetni Rövidtávon mindenképpen csapás a járvány, ám több olyan áttörést is hozott például az oktatás és a munkavégzés terén, amelyek közép- és hosszútávon „megágyaznak” a digitalizáció sikerének, mondta Laufer Tamás, az IVSZ vezetője.

Így küzdenek a hazai élelmiszerláncok a házhozszállítási dömpinggel Minden nagyobb áruházlánc igyekezett reagálni az új helyzetre, ám nem volt könnyű megküzdeni a megnövekedett igényekkel és a pánikvásárlással – a Neticle feltárta, mit gondolt minderről a magyar internet.

Az 5G szabványok területén nyithat az USA a Huawei felé A Reuters két bennfentesre hivatkozva szellőztette meg, hogy a szaktárca hamarosan engedélyezheti, hogy az amerikai vállalatok ismét együttműködhessenek a Huawei Technologies munkatársaival az 5G-hálózatokkal kapcsolatos szabványok kidolgozásán. A korábbi kooperációkat azután állították le, hogy a minisztérium egy évvel ezelőtt tiltólistára tette a kínai távközlési konszernt.

Végleg szakított Eric Schmidt és a Google Teljes csendben végleg elváltak egymástól az Alphabet/Google és a céget multinacionális nagyvállalattá varázsoló topmenedzser, Eric Schmidt útjai. Az egykori vezérigazgató az utolsó években technológiai tanácsadóként támogatta a vállalat munkáját, egészen idén februárig.

A szoftver menti meg az Apple-t Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a jelentős telefongyártók meglehetősen vegyes képet mutattak az első negyedévben, bár a második periódusban komolyabb visszaesés várható, hiszen a világ csak nagyjából most kezd kimászni a vírusjárvány és a korlátozások által megásott gödörből. Az Apple sem jelent kivételt, esetükben viszont még jobban látszik a szoftver növekvő jelentősége.

Lehet-e minden koronavírus mellé fertőzésszámlálót állítani? Amikor a koronavírus-járványt modellező, értelmező és magyarázó tudós kollégák a COVID-19 betegséget terjesztő vírus fertőző képességét tárgyalják, akkor implicit módon valami hasonló szituációt feltételeznek: van egy fertőzött személy, aki megfertőz egy vagy több másik személyt. Így gondolja ezt az utca embere is.

Jön a Samsung bankkártya Ha már ez a módi, akkor a Samsung sem akar lemaradni: a dél-koreai óriás amerikai üzletága bejelentette, hogy egy ugyancsak amerikai pénzügyi szolgáltatóval, a SoFi-val együttműködésben még a nyáron elindítja virtuális betéti kártyáját. A két vállalat már hosszabb időt töltött együtt, hogy előkészítsenek egy pénzkezelési platformot saját virtuális bankkártyával és készpénzkezelési számlával.

 

ECONOMY

IMF: Sokkal nagyobb szerep hárulhat az állami cégekre a válság kezelésében Sokkal nagyobb szerepet fognak kapni az állami vállalatok a válságkezelésben, mint eddig bármikor - többek között erre világít rá a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb elemzése, amely az állami tulajdonba került vállalatok megnövekedett arányát boncolgatja.

Már nem kell sokat várnunk a magyar gazdaság legfontosabb adatára a koronaválságban A következő napokat egyértelműen az első negyedéves GDP-adatok határozzák meg, péntek reggel azt is megtudhatjuk, hogyan muzsikált a magyar gazdaság a jelenlegi válságban. Az igazi zuhanást a szakértők a második negyedévre várják világszerte, hiszen a január és a február még viszonylag problémamentes volt a gazdaságban.

Egyre többen mondják ki: nem kérnek a kormány koronás segítségéből Nő azon banki ügyfelek száma, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.

A JP Morgan megemelte a Richter-célárát A JP Morgan 8 200 forintra emelte meg a Richter-célárát, a bankház új célára 18,8 százalékkal magasabb a Richter pénteki záróárával összehasonlítva.

Az OTP SmartBank is olvassa az azonnali fizetési QR-kódot Megmozdult a piac, jönnek a részletek Magyarországon sem ismeretlen a QR-kód lefotózásával indított fizetés, ami 2012 óta elérhető a felhasználók számára. Ekkor indult el az iCsekk mobilalkalmazás, amelynek segítségével beolvashatjuk a csekkeken elhelyezett QR-kódot, hogy egyszerűen és gyorsan befizethessük távolról közműszámláinkat, internet-előfizetési, távfelügyeleti, biztosítási díjainkat.

A két magyar magánbefektető, akik a koronavírus elleni küzdelem mögött állnak A koronavírus elleni nemzetközi kutatások sorába tudott lépni egy magyar kutatócsoport az elmúlt hetekben, amelyben Lantos Csaba és Várkonyi Attila ismert hazai befektetők is részvényesek. Egy másik, hazai, koronavírus elleni terápiás gyógyszerkutatás szintén ígéretesen zajlik, és ebben a cégben is jelen vannak befektetőként.

Zsiday: úgy tűnik, hogy a korábbi következtetésem téves volt Zsiday Viktor egy korábbi írásában azt fejtegette, hogy már nem sokáig tartható fenn a részvénypiaci emelkedés, a tegnapi blogbejegyzésében viszont már azt írja a szakember, hogy egyre inkább úgy tűnik, a korábbi következtetése téves volt, és az sincs kizárva, hogy új csúcsra mennek a részvénypiacok.

A sötét pesszimizmus járványként söpör végig az üzleti világon Az áprilisi konjunktúramutatók padlót fogtak szerte a világban, a beszerzési menedzserindexek (PMI) soha nem látott mélységbe zuhantak. Ezeket a mutatókat egy vállalati közvéleménykutatásként lehet felfogni, a cégek reprezentatív mintájának megkérdezése utána állítják össze őket. 0 és 100 között mozoghatnak, az 50 feletti értékek a gazdaság bővülését, 50 alattiak pedig a szűkülést jelzik.

A karantén nem az olvasásról szól: hatalmas visszaesés a könyvpiacon Magyarország egyik vezető könyvkereskedője, a Líra Csoport március 27-én zárta be mintegy száz könyvesboltból álló hálózatát a kijárási korlátozás miatt. A cégcsoport éppen egy nappal előtte vágott bele egy olyan kísérletbe a Facebook-oldalán, amelytől azt remélte, hogy mérsékelni fogja a járvány miatt keletkező veszteségeit.

Beletörik Kína bicskája az új gyarmatosításba? Az utóbbi években felpörgetett „Egy út, egy övezet” (Belt and road) program keretében tervezett beruházásokat sok ország kínai hitelből valósítaná meg, azonban most a koronavírus-járvány miatt bajba kerülhetnek, és a hitelterhek enyhítését vagy elengedését kérhetik Kínától.  Elemzők szerint vannak olyan országok, melyek máris megkezdték a tárgyalásokat a hitelek átütemezéséről, és ha elhúzódik a válság, akkor ez a folyamat csak erősödhet.

 

HUMAN

Kiszámítható a működésünk?! Addig ne olvass tovább, amíg meg nem leled 😊Természetes, hogy szinte mindenki a számok között keresi először a döccenőt. Ennek három alapvető oka van: a sokszínűség egyből a számokra vonzza a tekintetünket, megszoktuk, hogy az ilyen jellegű feladatoknál többnyire a számsorban van a kutya elásva, a tudatosan alkalmazott tördelés eltereli a figyelmünket a hibáról. Mit üzen ez nekünk a mindennapokra?

A koronavírus miatt kihalhat az értelmetlen munkák egy része David Graeber, a magát anarchistaként definiáló antropológus pár éve megalkotta a kamu munkák (bullshit jobs) elméletét. Különösen zavarják a HR tanácsadók, a kommunikációs koordinátorok, a pénzügyi stratégiaépítők, a lobbisták, a vállalati jogászok, és azok, akik bizottságokat állítanak fel annak érdekében, hogy más, teljesen felesleges bizottságok munkáját értékeljék.

„Az embereim számítanak rám” Amiről a vezetők beszélnek, az a felelősség és gondoskodás. Ahogyan többnyire nem várnak (és egyelőre nem is kapnak) semmilyen külső segítséget, és jellemzően azt érzik, hogy leginkább magukra, a megérzéseikre, az üzleti tapasztalataikra és a korábbi előrelátásuknak köszönhető tartalékokra támaszkodhatnak - ha azt kérdezem tőlük, mégis kire számíthatnak, akkor leginkább közvetlen munkatársaikat említik.

ITM: megtízszereződött a bértámogatás igénylése Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatásra vonatkozó igények száma, ami azt mutatja, hogy a cégek és a munkavállalók alkalmas eszköznek tartják ezt a válság okozta átmeneti problémák megoldására.

Otthon dolgozom, tehát iszom? Az irodai munkakörökben, amelyek a legtipikusabban tűnnek otthonról is végezhetőnek, általános társadalmi normának tűnik, hogy az emberek nem isznak alkoholt munkaidőben. Ha valaki vodkás üveget tartana az irodai íróasztalának a fiókjában, azt már jó eséllyel intő jelként kezelnénk.

Az idén egy fillér plusz sem járhat a nyugdíjasoknak Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az idei infláció egyáltalán nem, vagy csak alig haladja majd meg azt a mértéket, amit a nyugdíjasoknak már az év elején, az árak emelkedésének ellentételezéseként kaptak. Az már egy ideje egyértelmű, hogy 2020. nem éppen a nyugdíjprémium éve lesz.

Egyetemek átalakítása: mi lesz az állami ösztöndíjas képzéssel? A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében hat egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek augusztus 1-jétől a parlamenti döntésre váró törvényjavaslatok szerint. Az új működési modell az eddigiekhez hasonlóan továbbra is biztosítja minden hallgatónak az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét az érintett egyetemek mindegyikén.

Az állások megtartása járvány idején – a munkajogász szemével A pandémia második hónapja is számos tanulságos és megdöbbentő jogesettel szolgál a munkajog iránt érdeklődők számára. Kezdetben jellemzően a vírusfertőzéssel kapcsolatos társadalombiztosítási és munkavédelmi kérdések merültek fel. Ezeket azonban egyre gyorsuló ütemben váltottak fel a munkáltatás nehézségeivel, a csökkenő munkaidővel és a munkahelyek megszűnésével kapcsolatos jogi aggályok.

Ennél jobbkor nem is kaphattak volna segítséget a könyvelők Már az is könnyebbség a könyvelők számára, hogy a koronavírus-járvány miatt a cégek május 31. helyett ráérnek szeptember 30-áig benyújtani az előző éves beszámolójukat.

„A belső ügyfelek ugyanolyan fontosak, mint a külsők” - szervezetfejlesztés az Uniqánál Az elmúlt három évben az Uniqa magyarországi vállalata jelentős struktúraváltáson ment át, a szervezeti kultúraváltás pedig jelenleg is zajlik. Átalakult a HR szervezet, a dolgozókat belső ügyfelekként kezelik, átalakultak a vezetői szerepek, amihez komoly szemléletváltásra, és vezetőcserékre is szükség volt.

Nem mindegy, melyik időablakon kukkantasz ki a home-office-ból! Az emberi lények meg vannak áldva egy tulajdonsággal, amit úgy neveznek, hogy habituáció. A lényege, hogy megszokjuk a dolgokat, a rosszakat is, de a jókat pláne. Normálissá és természetessé válik, ha van egy klassz családunk, elégedettségre okot adó jövedelmünk, számunkra kívánatos lakókörnyezetünk, jófej kollégáink. Ezekhez hozzászokunk, és onnantól minimumelvárásként jelennek meg számunkra.

Ha eltűnik a vállalati pletyka… Nem sokkal március közepe után kérdezte egy menedzser, hogy mit gondolunk véleményvezérek, csomópontok, hub-ok, neadjisten pletykafészkek képzéséről: ugyanis a vírushelyzet kialakulásának első heteitől elképesztő mértékű kérdés zúdult a vezetőre. Érthető, hiszen eltűntek a nem nyilvános terek: a kávézások, a dohányzások, az irodaházakban működő éttermek jelentős része bezárt, vidéki tárgyalások és projektek maradtak el...