ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/13: Most gondold át a céged!

TECHNOLOGY

Szabályozott folyamatokkal könnyebb felkészülni az új időkre Jóformán minden vállalat élete felborult az elmúlt két hónapban. Kisebb-nagyobb mértékben, de hozzá kellett nyúlni a legtöbb folyamathoz és sürgetővé vált a hatékonyság további javítása is. Kevés ennél jobb alkalom kínálkozik egy folyamatirányítási rendszer bevezetéséhez.

Torrentezés és milliárdok: Így érinti a Vodafone-t a koronavírus-járvány A járványhelyzet miatt lelassult a magyarországi 5G-hálózat fejlesztése, s az elmaradt bevételek, illetve a pluszkiadások a távközlési vállalat mintegy ötmilliárd forintjába kerültek – erről, valamint a Vodafone-UPC összeolvadásról és az 5G-vel kapcsolatos összeesküvéselméletről beszélt Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország igazgatótanácsának alelnöke.

A saját márkák csapdájába eshet az Amazon A sokat támadott kereskedelmi óriáscégnek egyre fontosabbak a saját termékek, az azokhoz vezető gyakorlatról egyre több részlet derül ki. Ha a visszaélések miatt tömegesen döntenek úgy a komoly partnerek, hogy nem éri meg nekik jelen lenni az Amazon piacterén, az öngerjesztő folyamatot indíthat el.

A koronavírus-járvánnyal átalakul az ellátási lánc A Covid-19-cel egyértelművé vált, mennyire törékeny a globális ellátási lánc. Több cégnél lépett fel hiány. Az okok változatosak: vagy kiesett egy beszállító, vagy nem jutott el hozzá az áru valamelyik tengerentúli országból stb. Kiderült, hogy nehezen tartható az a modell, amelyben az anyagokat és az alkatrészeket is egyetlen forrásból szerezzük be.

Online kapcsolattartás időseknek A legújabb technológia és az okoseszközök használata sokak számára természetes, az idősebbeknek azonban nem minden esetben egyértelmű, hogyan hozhatják ki a legtöbbet egy okostelefonból vagy tabletből.

Megjöttek az online események a Facebookra… de mikor szedhetünk belépőt? Mark Zuckerberg áprilisi bejelentései közül az egyik legizgalmasabb az új, események voltak, amikhez már nem kell helyszínt rendelni, hanem kiválaszthatjuk azt, hogy csak online tartjuk meg őket.

Menekülnek az amerikaiak a tévéelőfizetésektől Soha nem volt még olyan népszerű a cord cutting jelenség Amerikában, mint az idei év első három hónapjában. A nagy amerikai kábelszolgáltatóknál az első negyedévben több mint kétmillió előfizetést mondtak fel, a magánszemélyek mellett a vállalkozások is lemorzsolódnak.

A konverzióoptimalizálás alapjai – a millió dolláros kérdés(ek) Sokunk szeme megszokta már az online marketing világát meghatározó KPI-okat: átkattintási arány, kosárelhagyási ráta, és az a fránya konverziós arány, amiről tudjuk, hogy hazánkban átlag 2% körül mozog. Gyakran viszonyítási alapnak használjuk ezeket a számokat és megfeledkezünk a valódi tartalomról, amit mesélnek. 

Nagyon bejött a koronavírus a Spotify-nak A svéd cég csak ebben a negyedévben 6 millió új előfizetővel bővült, az előző év hasonló időszakához képest pedig 30 millióval nőtt az előfizetőszáma. Alapvetően ebben már benne van a koronavírus hatása is, de igazán semmi szokatlan nem történt, hiszen maga a Spotify is 126-131 millió fő közé várta a prémium előfizetői számát.

A cégek már nyomtatás nélkül is lezárhatják a pénzügyi évüket A könyvelők az ügyfelektől papír helyett digitális formában is megkaphatják a pénzügyi évzáráshoz szükséges dokumentumokat, élve a minősített elektronikus aláírás adta lehetőségekkel.

 

ECONOMY

Az egyetlen autógyártó, amely megerősödve kerülhet ki a válságból Létezik egy autógyártó, amely sértetlenül kerül ki a koronavírus-válságból, sőt, valójában erősebben, mint korábban. A Ferrari cash-flow-ja a 2020-as évben pozitív lesz. Adam Jonas modellje a kiadások után a kasszában maradó készpénz összegét körülbelül 150 millió dollárra becsüli, bár a Wall Street szakértői inkább 200 millió dollárt valószínűsítenek.

Cápák között: Balogh Levente is külföldi piacra szánná a Campsule családi vállalkozását Több mint húsz éve viszik családi vállalkozásukat, a Campsule azonban egy friss, új szerelemprojekt a Pahor családnak. Hosszú faggatózás után a cápák is meglátták benne a lehetőséget, ez pedig elhozhatja az áttörést, amit a piac igénye is egyre inkább sürget.

A befektetők bíznak a Paypalban Az amerikai tőzsde elemzésével, illetve a világbeli történések és a tőzsde összefüggéseinek találgatásával nem fogunk foglalkozni. Viszont akadnak olyan teljesen megmagyarázható mozgások is, amelyeknek még a fintechhez is van közük. Például a járvány alatt a Paypal részvények ára nagyjából folyamatosan

Egymilliárd alá zuhanhatott a Telekom-profit A Magyar Telekom vegyes eredményeket tehet közzé szerdán – ha igazuk lesz az elemzőknek. A cég véleményéből átlagolt konszenzus ugyanis minden soron jobb eredményt jelez, mint amit a Telekom az egy évvel korábbi időszakban elért, leszámítva a befektetői szempontból talán legfontosabbat, az adózott eredményt, amely 74 százalékkal, 800 millió forintra eshetett.

Jól járt, akiknek nem remegett meg a keze, amikor a magyar befektetési alapok összeomlottak A tőzsdékkel együtt a magyar befektetési alapok árfolyama is szépen emelkedik vissza, egyre kevesebb az olyan alap, amely mínuszban van az év eleje óta, a komolyabb, 20% fölötti veszteségek pedig kezdenek szépen lassan teljesen eltűnni.

A legnagyobb kedvencekre csapott le a koronavírus A közösségi gazdaságra alapuló cégek voltak az elmúlt évek nagy befektetői kedvencei, a jelek szerint pont ezek a cégek kerültek a legnagyobb bajba a járvány miatti korlátozások következtében. Ha változnak a fogyasztói szokások a járvány hatására, az végleg betehet nekik.

Rejtett üzenet a halvingciklus utolsó blokkjában – így zajlott a feleződés A Bitcoin-felhasználók a genézis blokk kibányászása óta előszeretettel rejtenek el üzeneteket a blokkláncon. Bár a leghíresebb ilyen feljegyzés kétségkívül a Satoshi által palackba zárt 2009. január 3-i Times-főcím, az ilyen karakterláncok a Bitcoin „haláláig” megmaradnak.

Az áruházak csak az erő nyelvén értenek Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és a Fidesz agrárpolitikusa nem hiszi, hogy az állásukat vesztett pesti pincérek szedik majd le a spárgát, de a járvány alatt is meg kell oldani a mezőgazdaságban a munkaerőhiányt.

Az Allianzot is utolérte a koronavírus-válság Ahogy várható volt, az Allianz nyeresége is nagyot esett a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt az első negyedévben a német biztosítóóriás ma reggelre közzétett gyorsjelentése szerint. A biztosító visszavonta korábbi nyereség-előrejelzését, új tervszámok kiadásával pedig megvárja, amikor már jobban mérhető lesz a pandémia hatása.

„Az élet teli van kockázatokkal, és ilyen is marad” – elég a karanténból az amerikai stratéga szerint „A valóság figyelembevételének megtagadása, bármilyen okból történjék is, katasztrofális következményekkel jár” – ezzel az Ayn Rand-idézettel indítja publicisztikáját Hulsman. 

 

HUMAN

Ezért lesz fájdalmas, ha végre visszatérünk az irodákba – stratégiák és lehetőségek Munka a bezárkózás után: mennyire lesz fájdalmas az újraindulás? Számos különböző stratégia van az irodák újranyitására, viszont van bennük valami közös: a háborúkban alkalmazott csapatmozgatásokhoz hasonló logikát követnek a legfontosabb funkciók esetében.

Startol az ingyenes, állami informatikai képzés A felnőttképzésre május 22-e 12 óráig bárki jelentkezhet (például itt), angol nyelvtudás javasolt, de nem elvárás. A képzés arra törekszik, hogy az alapoktól kezdve a mindennapi életben hasznos ismereteket adjon át. Így szó lesz a felhő alapú munkavégzéssel, a biztonságos internetezésről, a Windows operációs rendszerről és a hálózati alapismeretekről.

17 ezer kattintás egy álláshirdetésre: lenullázódott a diákmunka Az elmúlt tíz évben jelentősen megnőtt a dolgozó diákok aránya, a koronavírus miatt azonban tízezres nagyságrendben veszíthették el munkájukat az elmúlt hetekben. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének tavalyi összesítése szerint évente háromszázezer diák vállal munkát, közülük mintegy 180 ezren iskolaszövetkezeten keresztül. 

Egy elbocsátási hullám már megvolt, most a kivárás ideje van A szakszervezet szerint mintegy 50 ezer dolgozót küldtek el eddig a feldolgozóiparban, a maradóknak már csak" a fizetését csökkentik. Extrém próbálkozások is akadnak.

Mi jelent akadályt annak a generációnak, aminek látszólag már minden lehetséges? A 30/30-asok válaszolnak A Forbes szerkesztősége idén is összeállította a harminc alatti (vagy éppen harmincat töltő) sikeres fiatalok listáját az üzlet, kultúra, tudomány, sport és gasztronómia világából. Amiben ez az év mégis más, mint a többi: ez az első 30/30-as lista, amelyen már mindenki a rendszerváltás után született, és most hirtelen a vírusválság akadályaival küzd.

Már van közműcég, amely jól járt a koronavírus miatti munkaerőpiaci folyamatokkal A megváltozott munkaerőpiaci helyzetnek betudhatóan elkezdték feltölteni a már régóta meglévő szabad pozícióikat a hulladékgyűjtési és -szállítási közszolgáltató cégek - erről a trendről számolt be az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) és a fővárosi FKF Nonprofit Zrt. (FKF) is.

Itt a megújulás és a befelé fordulás ideje! Most pedig a koronavírus miatti változások következtében (kinek kényszerszünet, kinek háromszoros munkamennyiség okoz problémát), mindenki feszültebb és a legtöbb tanács arra vonatkozik, hogy lassuljunk le és figyeljünk egy kicsit befelé.

Válságkezelés: a belső kommunikáción múlhat a siker A járvány okozta pánik nemcsak a kék-, hanem a fehérgalléros szektort is megrázza, drámaian felerősítve mások mellett a vállalatok belső kommunikációjának szerepét és fontosságát. Azok a cégek maradnak talpon, amelyek gyorsan reagálnak és hatékonyan tudják újjászervezni önmagukat. A Gyermelyi Vállalatcsoport és az Eisberg Hungary válságkezelő megoldását mutatjuk be.

Nem győzik feldolgozni az álláskeresési járadék iránti kérelmeket Többen is arra panaszkodnak, hogy sokat kell várniuk az álláskeresési járadékra, illetve nehezen érik el a területileg illetékes munkaügyi központot.

Szilaj vágtához nem jó a Trabant A 2016-ban indult Westworld zsenialitása vitán felüli. A történet non-lineáris csavarossága, átgondolt karakter-sorsai és a mesterséges intelligencia öntudatra ébredéséről szóló elméletei tökéletesen egyedivé tette a sorozatpiacon. Sikere annak is köszönhető, hogy a nézőt bevezette egy labirintusba, ahonnan információ morzsák segítségével juthatott csak el a kijárati ajtóig.