ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/14: Az „unengraved products” korszaka

TECHNOLOGY

Neves, nemzetközi elemzőház követi és elemzi folyamatosan a 4iG működését, piaci- és eredményességi kilátásait Megjelentette első átfogó elemzését a londoni székhelyű Edison Group a 4iG-ről, amelyet a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján is elérhetővé tett. A független elemzőház a 4iG megbízásából folyamatosan követi majd a társaság működését, piaci és eredményességi kilátásait. Az Edison értékelése szerint a 4iG részvényei P/E alapon 50 százalékos diszkonton forognak a budapesti parketten a régiós piaci átlaghoz képest, az informatikai vállalat részvényeinek fair értéke pedig 1005 forint. A jelenlegi árfolyamon a 22 forintos bejelentett osztalék 4,3 százalék osztalék hozamot jelent.

WE IT LEAGUE Jelentős változások zajlanak az IT-fejlesztések területén a nagyvilágban. A válságot követő időszakban nemzetközi szinten jellemző volt – ma is igen nagy kihívás – az ún. „body leasing” elterjedése. Az IT-cégek élete egészen egyszerűvé vált, hiszen minél több tehetséges IT-szakembert kellett magukhoz csábítani és megtartani, hogy aztán eladhassák őket a piacon, nyilván szép árrést produkálva cégeik számára.

SAP: a koronavírus miatt a jövőből a jelenbe Nemhogy hátráltatja, hanem inkább felgyorsítja a cloud szolgáltatásokra való átállást a magyarországi cégeknél a koronavírus-járvány. A megkezdett projektek folytatódnak, most még nem látszik, hogy hirtelen leállnának a hosszú távú fejlesztések.

Új típusú védelmet kívánnak az 5G-hálózatok A következő hetekben kell válaszolnia minden uniós tagországnak arra, hogy milyen mértékben vezeti be az EU toolbox, 5G-vel kapcsolatos ajánlásait a saját nemzeti jogrendjébe. Ez az ajánláscsomag technikai és stratégiai intézkedéseket tartalmaz, mivel másfajta veszélyekkel kell számolni az 5G esetében.

A Tescót kiröhögték, pedig igaza lett - ez lesz a jövő a boltlánc szerint Eltűntek a nagy hétvégi bevásárlások, és egyre többen igyekeznek letudni a vásárlást egy helyen, az online rendelések pedig kilőttek a brit Tesco tapasztalatai szerint.

Keleti Arthur simán bevinné a számítógépes játékokat az „iskolapadba” Beszélgetés egy kiberbiztonsági szakemberrel és kibertitok futurológussal, aki mintha már használná az okos Mesterséges Intelligenciát, és egy kis iskolareformtól sem riadna vissza.

Ott vagyunk már? - parafrázis Szamár ikonikus kérdésével kapcsolatban, avagy a vírushelyzetről másképpen Ez a válság olyan szempontból előzmény nélküli, hogy mindenkit egyformán, emberi mivoltában érint meg. A vírus nem válogat sem szektor, sem társadalmi réteg, sem régió stb. szerint, ami még akkor is igaz, ha a gazdasági, pénzügyi és az ebből következő szervezeti, folyamatbeli hatás nyilvánvalóan eltérő volumenű és mélységű.

Lélegeztetőgépekhez gyárt adaptereket a Formlabs A Formlabs a Covid-19 világjárvánnyá nyilvánítása óta alaposan kiveszi a részét a védekezésből. Arcmaszkokat, orrtamponokat stb. printeltek, most pedig megkapták az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) engedélyét BiPaP gépeket lélegeztetőgéppé alakító adapterek nyomtatására.

Egy irodabelső, ami mára klasszikussá vált Két évvel ezelőtt az Év Irodája verseny Fődíját, valamint az ún. Evolúciós díját egyaránt az amerikai szoftverfejlesztő Dealogic iroda kapta meg. Az Eiffel Square irodaház ötödik emeletén, két irodaszárny összenyitásával, 1400 négyzetméteren létrehozott iroda a zsűri egyöntetű véleménye alapján lett a legjobb, a döntésüket pedig az idő is igazolta.

Így indíts webinart A webinar (vagy latinosan webinárium) az egyik legerősebb eszköz a B2B tartalommarketingesek kezében. A CMI kutatása szerint egyike a legfontosabb linképítő megoldásoknak, de leadgyűjtésre is rendkívül eredményesen használható. A webinar helye általában valahol a vásárlói út közepén van. 

Szociális szolgál­tatásokat kínálna vezetőinek az Uber Dara Khosrowshahi, az Uber vezérigazgatója a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy az USA-ban egy olyan új szociális-egészségügyi rendszert akarnak elérhetővé tenni a velük szerződő sofőrök számára, amely függene a ledolgozott óraszámtól. Mindez azt jelentené, hogy aki keveset dolgozik, az gyakorlatilag semmit sem kapna.

Mostantól itthon is érkezhet zsebpénz Revolut Junior számlára Újabb jelentős mérföldkőhöz ért a Revolut fintech-startup globális terjeszkedése, így mától több tucat országban - köztük Magyarországon - elérhetővé vált a Revolut számlákhoz kapcsolódó Revolut Junior alszámla és a hozzá tartozó kártya, mellyel a szülők 7-17 éves gyermekeiket „tudatos pénzhasználatra" nevelhetik.

 

ECONOMY

Miért emelkedik szakadatlanul a benzinár, miközben az olaj nem olyan drága? Az év elején még 70 dollár körüli olajár összeomlott, ennek megfelelően a hazai benzinár is masszív esésnek indult, olyannyira, hogy már áprilisban lényegében a legolcsóbb lett az Európai Unión belül. A folyamat egász április végéig kitartott, májusban azonban heves emelkedés kezdődött, miközben az olajár továbbra is viszonylag alacsony: a WTI 25 dollár, a Brent stabilan 30 dollár.

A válság miatt a borászok azt szeretnék, ha megszűnne a „zéró alkoholtolerancia” a magyar közlekedésben Akár 60-80 százalékkal is visszaeshetett a hazai borászati vállalkozásoknál a minőségi borok értékesítése amiatt, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzetben a vendéglátóhelyek és a szállodák is bezártak. 

„Maszk mogul” lett egy Hongkongban élő román vállalkozóból A Guardian brit napilap elemzést készített arról a folyamatról, amely az arcmaszkokat „a világ legkeresettebb termékévé” tette, olvasható a romania-insider.com hírportálon. A szerző bemutat egy Hongkongban élő román vállalkozót, Ovidiu Olea-t, aki „négy hónap alatt egy pénzügyi szakértőből maszk-mogullá” emelkedett.

Az EBRD mérsékelt visszaesést vár idehaza Miközben az Európai Unió pesszimista módon hét százalékos visszaesését jósolt 2020-ra a magyar gazdaságban, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerint megúszhatjuk 3,5 százalékos gazdasági visszaeséssel. Az előjelző pénzintézetek többsége szerint bár a magyar kis nyitott gazdaság, más országokhoz képest kis veszteségek árán megúszhatja a Covid-19 járvány következtében várható recessziót.

Sikernek próbálják beállítani, pedig valójában több százmilliós bukta a MOL Bubi A Bubi kerékpármegosztó rendszert az EU támogatásával építették meg 2014-ben: a főváros saját 159 millió forintjához 900 millió érkezett közösségi forrásból. Így azt is lehet mondani, hogy tulajdonképpen ingyen volt, ha nem is használják, legalább ilyen is van. 

Bitcoin: újabb szárnyalás jöhet? Négyévente feleződik a bányászható bitcoinok száma. Egy ilyen aktusra a napokban került sor, az árfolyam azonban fittyet hányt a nagy eseményre. Tény azonban, hogy a korábbi években sem azonnal kezdett száguldani a kriptovaluta.

Brit legénybúcsúzó turisták dönthetik el a 2022-es választást Magyarországon Közzétette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is a 2020–2021-ről szóló előrejelzését, ez alapján sok jót nem várhatunk a következő hónapokban. De az igazán fontos az, hogy meddig tarthat el a krízis: V, U, W vagy L alakú lehet-e a válság, és melyik forgatókönyv mit jelentene számunkra és a kormány számára?

Kiderült, hány vállalkozó állt le a vírus miatt A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet gazdasági következményei Magyarországon azonnal és közvetlenül érintettek számos, személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozót. Vannak olyan tevékenységek, amelyek profitálnak a mostani időszakból (pl. futárszolgáltatás), ugyanakkor sok esetben az azonnali kereslet-visszaesés volt a jellemző (pl. fodrászok, kozmetikusok).

Miért nem használják a tőzsdék a Lightning Network-öt? Elizabeth Stark, a Lightning Labs ügyvezetője vasárnap beszélt arról, hogy a tőzsdék miért hezitálnak még mindig, hogy integrálják a rendszerükbe a Bitcoin Lightning Network-öt. A Lightning most már pár éve élesben működik, de a tőzsdék még nem szálltak be a buliba, legalábbis a nagy részük.

Sok állás megszűnik, de még több lesz a bizonytalan munkahely a járvány utáni munkaerőpiacon Érdekes felvetéssel közölt adatokat a bizonytalan munkahelyek arányáról az Európai Unió statisztikai hivatalaként működő Eurostat. A szervezet azokat az álláshelyeket sorolja ebbe a kategóriába, amelyeket három hónapnál rövidebb lejáratú szerződés alapján töltenek be, azaz az érintett munkavállaló három hónapon belül jó eséllyel munkanélküli lesz.

 

HUMAN

A fiatalok több mint egynegyede elvesztette a munkáját, harmaduk pedig bércsökkenésre számít A fiatalok 27 százaléka vesztette el a munkáját és 32 százalékuk számít általános bércsökkenésre a koronavírus hatásai nyomán. Leginkább a szakképzésben tanuló fiatalok aggódnak a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt, és a bölcsészek érzik magukat leginkább kitettnek a negatív következményekne. Országos kutatás eredményeit publikálta a Zyntern.com Állásportál.

Változás az Opel Magyarország pr-vezetésében Az Opel Magyarország pr-vezetői pozicióját 2020. június 1-jétől Sümegi Zsuzsanna látja el. A pr-feladatokat a nyugdíjba vonuló Dános Andrástól veszi át. A járműipar meghatározó kommunikációs szakembere, Dános András, az elsők között csatlakozott az Opel Magyarországhoz 30 évvel ezelőtt. Munkájával és tapasztalatával hozzájárult az Opel márka hazai reputációjának erősítéséhez, csakúgy mint az autóipari fejlesztések lakossági körben való edukációjához. 

HR vezetők rendkívüli helyzetben - Nagy Annamária, Unilever Magyarország és Adria régió  „Egyszerre végezzük el a napi operációs feladatokat, gondolkozunk „post-covid” stratégiai felállásokon. Egyik pillanatban maszkokat számolunk, a másikban globális képzési tervet készítünk, a folyamatosan átalakuló világra szabva" - mondja Nagy Annamária, az Unilever Magyarország és Adria régió HR igazgatója. Hogyan lehet ezeket a végleteket kezelni, az egyensúlyt megtalálni?

Vírusfilmek: a valóság és a képzelet borzongató elegyei Világjárványok alatt különösen jó időtöltés járványfilmeket nézni. Ha másért nem, hát azért, hogy lássuk: sokkal rosszabb is lehetne. Közben meg kiderül, hogy mennyi mindent találtak ki jól a filmek alkotói (meg milyen sokat nem). Nem mellesleg érdekes motívumokat, megoldásokat is felfedezhetünk.

Mekkorára nőhet a munkanélküliség? Mennyire fékeződhet a reálbér-emelkedés? - Elemzőket kérdeztünk Milyen szinteken lehet a munkanélküliségi és a foglalkoztatottsági ráta idén és jövőre Magyarországon? Mennyire fékezi a koronavírus a reálbérek emelkedését? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a Raiffeisen és az ING Bank vezető elemzőivel.

Rosszabb most középkorúnak lenni, mint a 90-es években Gyakran hallani, hogy stresszesebb az életünk ma, mint volt régebben, a feltevést azonban egy közelmúltban lefolytatott kutatás is alátámasztani látszik.

Ha nem akarjuk megváltoztatni a szokásainkat, fel kell készülnünk a járványokra Jordán Ferenc hálózatutató biológus talán még a többi magyar természettudósnál is nagyobb fényt kapott, miután még szeptemberben, a koronavírus tarolása előtt jelezte, hogy az emberiség orosz rulettet játszik, és a mostani helyzet tökéletesen megágyazott egy világjárványnak. Úgy tűnik, igaza lett.

Alig egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban elindult ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra.

Megszűnik a nyelvtanulási diákhitel A kedd esti kormányrendeletherz indoklást nem fűztek, de bizonyára azzal függ össze, hogy megszüntették a nyelvvizsgakövetelményt, és ezután a kormány nem tartja szükségesnek az egyetemisták nyelvtanulásának ilyen formájú támogatását.

A Magyar Suzuki a válsághelyzet ellenére is kifizeti a bónuszokat A vállalat 12 százalékos átlag béremelést hajtott végre 2020-ban, az emelést már márciusban megkapták a dolgozók.

Így nézne ki egy park, amelyet a társadalmi távolságtartás szabályai szerint alakítanak ki Itt a nyár, az országok sorra oldják fel a koronavírus járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat, az emberek pedig özönlenek ki a szabadba. Az osztrák Studio Precht építészetiroda erre reagálva mutatta be annak a buja, labirintusra hajazó parknak a tervét, amelynek kialakításakor a fő szempont a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása, a szabadban való biztonságos tartózkodás elősegítése volt.

Karácsonyi forgalommal pörög a csomagfeladás, szájmaszk és fertőtlenítő a sláger – de vajon biztonságos az automatákat nyomkodni? A kijárási korlátozás, a hirtelen karanténhelyzet két hétre szinte megbénította a hazai csomagküldő szolgálatokat, ám azóta újra a karácsonyi pezsgést idéző forgalmat bonyolítanak.

A világjárvány okozta életmódbeli változások évtizedekre vetik vissza a női emancipációt Bár a pandémia az egész világot gúzsba köti, egyre több a bizonyíték arra, hogy a nőket összességében lényegesen hátrányosabban érintik a járvány miatt bevezetett szigorú intézkedések, mint a férfiakat.