ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/15: Bankolás járvány idején

TECHNOLOGY

A koronavírus-válság hatása az IT-területre Magyarországon Itthon a vállalatok pár nap alatt, lényegében zökkenőmentesen álltak át az otthoni munkavégzésre – mutatta ki a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (MVISZ) és az IFUA Horváth & Partners felmérése. A válaszolók 91 százaléka állította, hogy az átállás nagyon jól sikerült.

A sárga csekk is fizethető online Nagy szerencse, hogy a vírusjárvány és a miatta bevezetett kijárási korlátozások nem abban a korszakban érték az országot, amikor a banki ügyeket még csak a fiókokban lehetett intézni. Az elektronikus banki szolgáltatások ma már gyakorlatilag bárki számára hozzáférhetőek, a hitelintézetek pedig sok mindent meg is tesznek, hogy megkönnyítsék ezek használatát.

A Magyar Telekom 2020. első negyedéves eredményei A Magyar Telekom ma közzétette 2020. első negyedévre vonatkozó, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. alább összefoglaltuk a főbb momentumokat.

Kriptovaluta-bányászat agyhullámokkal Szokatlan szabadalmi kérelmet nyújtott be a Microsoft. A technológia a felhasználók agyhullámaiban olvasva bányászna kriptovalutákat, például bitcoint. A kérelemhez csatolt leírás alapján a rendszer leszkenneli a felhasználó agytevékenységét vagy teste más biológiai jeleit, így bizonyosodva meg arról, hogy valóban kivitelezett bizonyos cselekedeteket, például megnézett egy reklámot. 

Kínában már annyira lecsillapodott a koronavírus-járvány, hogy feléledt a mobilpiac A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium tudományos központja, az informatikai és kommunikációs kutatóintézet (CAICT) adatai szerint a gyártók 41,7 millió mobiltelefont szállítottak ki áprilisban, ami 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Már letölthető a hazai járványügyi nyomkövető app Mától letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán. Az államtitkár kiemelte, hogy az alkalmazás használata kétszeresen is önkéntes alapon történik.

Hogyan lehet érintés nélkül bankolni? A zebrák zöldhívó gombjától a bérletvásárló automatáig minden érintőképernyőssé vált. Hogyan lehet ezeket átalakítani a járvány után?

Így segítenek a streaming szolgáltatók az előadóknak Az állami segítség fontos lehet, lenne a szektor számára, de az előadók szemében a streaming zenei szolgáltatások mint - akik a tartalmaikat használják és jutnak belpőle busás bevételekhez majd abból alig jutttnak nekik vissza - segítsége is elvárt lenne. Mindez tulajdonképpen nyitott fülekre talált a streaming szolgáltatóknál is.

Május 22-ig várják a mobilfilmeket Idén – a globális helyzethez igazodva - az online térben rendezik meg a Prof. Karl Bardosh, a mobilfilmgyártás úttörőjének nevéhez köthető MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivált, és a fesztivál keretében kiírt pályázat kiemelt témáját is ez a mindannyiunk életét befolyásoló szituáció adja: a koronavírus-helyzet egyéni szemszögből.

A Messenger Rooms megérkezett Egyre több felhasználónak érhető el a Zoom versenytárának kikiáltott Messenger Rooms, ami a csoportos beszélgetést tudja egyszerűbbé tenni. Nem kell hozzá ugyanis semmilyen plusz alkalmazást telepíteni; asztali környezetben és a Messenger appon belül is elindul. Alig két hete jelentette be Zuckerberg, máris megérkezett az online eseményekkel együtt.

Digitális médiarobbanás pandémia idején Én nem úgy értelmezem a jelenlegi helyzetet, mint egy válságot, hanem mint egy mostantól állandóvá váló környezetet - árulta el Erdélyi Eszter, hogy mit is gondol a koronavírus okozta krízisről. Az Atmedia online üzletfejlesztési és értékesítési vezetője szerint a Covid-19-től függetlenül is átalakulnak a médiafogyasztási szokások.

Így segíti a nehéz helyzetbe került cégeket az Erste Bank Népszerű az NHP Hajrá a kisvállalatok körében. A jegybank 1500 milliárdos kerete gyorsan el fog fogyni, hiszen a kölcsön feltételei nagyon jók – mondja Erdei Zsuzsanna, az Erste Bank Hungary kisvállalatokért felelős vezetője.

Bionikus házikedvencek A Bionic Pets (Bionikus házikedvencek) projektnek a Virginia állambeli Sterling ad otthont. A vállalkozást a 2002 óta művégtagokon dolgozó Derrick Campana alapította. Először emberekkel foglalkozott, de miután 2004-ben megkérték, hogy segítsen egy fekete labradorkutya kezelésében, érdeklődése az állatok felé fordult.

 

ECONOMY

Néhány nehéz hónap után fellendülés jöhet Nem a 2008-as pénzügyi összeomláshoz, hanem háborús helyzethez hasonlít inkább a koronavírus-válság, és gyorsabb gazdasági talpra állás jöhet – mondja lapunknak Richard Grieveson, a Közép-Európa gazdasági folyamataira szakosodott, bécsi székhelyű intézet, a WIIW igazgatóhelyettese.

Magyar Telekom: stabil árbevétel, mérsékelt veszteség az első negyedévben A Magyar Telekom Nyrt. árbevétele az elemzői várakozásoknak megfelelően mérsékelten, 0,2 százalékkal 159,33 milliárd forintra emelkedett idén az első negyedévben.

Hatalmas vagyonok mozdulhatnak meg a veszélyhelyzet ürügyén Az állami tulajdonú tőkealap-kezelőnél, a Hiventuresnél az április 20-ai kormánydöntés alapján 150 milliárd forintot dedikáltak arra, hogy hazai és külföldi cégfelvásárlásokat és ingatlanos tranzakciókat, valamint egyéb fejlesztéseket finanszírozzanak belőle.

Úgy megrogyott a légiipar, hogy legalább három év kell neki, mire talpra áll A becslések szerint csak 2023-ra állhat vissza a légi közlekedés a 2019-es szintre, miközben a globális gazdaság két évvel korábban, már 2021-ben újra elérheti a járvány előtti szintet – mondta Brian Pierce, a háromszáz légitársaságot összefogó Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezető közgazdásza a szervezet szerdai videokonferenciáján.

A globalizáció visszafordítását hozhatja a koronavírus Az Economist Intelligence Unit (EIU) egy friss jelentésében az áll, hogy a globalizáció visszafejlődése és regionális ellátási láncok kialakulását hozza a mostani járvány. Mint írják, a globalizáció mostani hulláma 2001 óta tart, amikor Kínát bevették a WTO-ba.

Történelminek nevezte a bitcoint a Wall Street-i hedge fund zseni Az elmúlt hét egyik kiemelkedő gazdasági híre volt, hogy Paul Tudor Jones befektetésialap-kezelő menedzser váratlanul síkraszállt a bitcoin mellett. Nem sokkal később már a CNBC kérdezte az amerikai sztárbefektetőt, aki megerősítette elkötelezettségét az általa „nagyszerű spekuláció”-nak nevezett kriptopénzt illetően. 

Részvényenként 63 forintos osztalékot fizet a Richter A Richter arról tájékoztatott, hogy részvényenként 63 forintos osztalékot fizet, feltéve, hogy a részvényesek nem kezdeményezik a vonatkozó kormányrendelet bekezdése alapján a közgyűlés összehívását a beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés utólagos jóváhagyása céljából.

Kódban a pénzügyek jövője Mutatjuk az alapokat Napjaink egyik újra használt szlogenje a decentralizált pénzügyek, ami alatt jellemzően az Ethereum rendszer fölött okos szerződésekben megvalósított pénzügyihez hasonló szolgáltatásokat értjük. Ha ezeket összekombináljuk, megszülethet a jövő bankrendszere. Így lesz a kódban a jövő.

Meglepte az elemzőket a Raiffeisen, veszteség Magyarországon Az elemzők 148 millió eurós várakozását meghaladó, ugyanakkor az egy évvel korábbinál 22%-kal kisebb, 177 millió eurós adózás utáni nyereségről számolt be ma reggel az első negyedévre a Raiffeisen Bank International. 

Aranybefektetés érintésmentesen: futár viszi házhoz a tömböket Az nem újdonság, hogy válságos időkben megnő az arany, mint értékőrző befektetési forma iránti kereslet, az viszont annál inkább, hogy boltbezárások és a szociális érintkezés korlátozása miatt akadozik a hagyományosan fizikai térben zajló kereskedelem.

 

HUMAN

A home office-ban is továbbképzik magukat IT-területen a dolgozók Versenyképes fizetést, biztos jövőt ígértek eddig is az IT-szakmák, azonban most úgy tűnik még nagyobb lesz a kereslet és minden eddiginél többen fognak képzésre jelentkezni. Ezt pedig csak tovább segíti a május 1-jétől elérhető kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz is. Önfejlesztés, továbbtanulás, versenyképes szakma vagy éppen a vírus miatt gyors pályamódosítás, az IT egy olyan terület, amelybe megéri befektetni.

Mennyibe kerül a karrierváltás? A teljes vagy részleges szakmaváltás csak az instás” motivációs idézetek szerint gyerekjáték. Nem elég hozzá a kreativitás, sőt még a kitartás sem. A zsebünkbe kell nyúlnunk. Mennyire is? Erről kérdeztünk egy újságíróból lett ingatlanost, egy műfordítóból lett informatikai tesztelőt és egy fotósból lett gázszerelőt.

Biztos igaza van, hiszen könyvespolc van mögötte! Képzelje el, hogy egy fontos megbeszélésre vagy állásinterjúra hivatalos. Normál esetben pontosan tudja, amit a HR-szakértők vagy az életmódmagazinok szajkóznak: hogyan öltözzön, mit tegyen a hajával, hogyan sminkeljen., pontosan mikor érkezzen, mennyire legyen határozott a kézfogása, milyen sablonválaszokat adjona sablonkérdésekre. De hogyan tegyen jó benyomást otthonról?

Hallgassunk a szervezetre! „Óriási élmény, hogy otthonról dolgozhatunk. Most látszik csak igazán, hogy meg lehet oldani a hozzáféréseket, az egyeztetéseket, és általában mindent, amiről eddig azt hittük, lehetetlen.” – mondja az egyik. „Rémálom az elmúlt kélt hónap. Szétestünk, agyon vagyunk nyaggatva, nincs érdemi munkaiső, folyamatosan elvesznek az információk, és már csak halvány emlék a kollégák arca, a kedélyes kávézások a büfében” – így a másik. Akkor most hogyan legyen a visszatérés a normál üzletmenethez?

Kis nógrádi faluból rendelnek egy különleges anyagot a koronavírus kutatói is A legnagyobb kutatóintézetek is egy sziráki laboratóriumból rendelnek víruskutatásaikhoz egy különleges anyagot. Az apró fiolákban tárolt, fehér por formájában szállított monoklonális ellenanyagot egykori kísérleti egerek „örökéletűvé" tett sejtjei termelik. Kifejlesztője, Lukács Noémi biológus tudatosan telepítette a leszakadó térségbe elismert biotechnológiai cégét.

„A krízisek során történik a személyiségfejlődés" Sok mindent nehéz elviselni a koronavírus-járvány miatti korlátozások közül, de talán a kényszerű home office az, ami a legtöbb embernek feladja a leckét. A szakember szerint azonban van kiút a kontrollvesztettség állapotából, sőt, fejlődhetünk is általa, csak tudatosabbnak kell lennünk.

Lehet, hogy a vírus sosem fog eltűnni A koronavírus okozta Covid-19 betegség a HIV-vírushoz (az immunhiányt előidéző vírushoz) hasonlóan endémiás jelleget ölthet, vagyis meghatározott területen folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat – mondta Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója.

A Mol vezetése visszaadta a fizetése 40 százalékát A cég vezérigazgatója szerint így könnyebben tudnak az alkalmazottakkal beszélni arról, hogy a válsághelyzetben csökkeni fog a fizetésük.

Elon Musk zseni vagy őrült? Elon Musk, a Tesla mellett több nagy céget is vezet, űrhajókat is épít, emellett pedig hülyeségeket tweetel, és X Æ A-12 névre kereszteli a gyermekét. Őrült vagy zseni?

Így lehet esélyed fellebbezni, ha töröl vagy letilt a Facebook Törölték egy posztodat? Letiltottak? Hamarosan új felületen kérheted az eseted új elbírálását, mutatjuk, milyen feltételeknek kell hozzá megfelelned.Nemrég alakult meg a Facebook legfelsőbb bíróságának is nevezett független szervezet, amely segítséget nyújthat, ha a közösségi oldal szerinted jogtalanul törölte tartalmaidat, vagy a fiókodat.

Innovációs díjat nyert egy helyes kézmosásra tanító applikáció Az elmúlt hónapokban három dolgot tanult meg az emberiség jelentős része igen rövid idő alatt. Az egyik természetesen, hogy maradjunk otthon, a másik, hogy viseljünk maszkot, a harmadik pedig, hogy mossunk mindig kezet. Ez utóbbi tevékenységet vette célba a Tork.

50 milliárd forintra pályázhatnak mikro-, kis- és középvállalkozások Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai megújulásához kapcsolódó fejlesztéseket támogató két pályázati felhívás jelent meg több mint 50 milliárd forint keretösszeggel. A gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába állított, múlt héten átcsoportosított fejlesztési források első pályázati felhívásaira 2020. május 29-től adhatják be a vállalkozások a támogatási kérelmeket.

A Twitter alkalmazottjai mostantól bármikor dolgozhatnak otthonról Jack Dorsey, a Twitter ügyvezetője nemrég arról tájékoztatta a dolgozóit, hogy mindannyian dolgozhatnak otthonról, innentől kezdve bármikor, a világjárvány vége után is. Dorsey elmondta azt is, hogy szeptemberig egyetlen irodát sem nyitnak újra.