ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/16: A megújulás mindenki dolga

TECHNOLOGY

Kint is vagyok, bent is vagyok Számos vállalkozás nem tudja vagy nem akarja teljes informatikai infrastruktúráját a felhőben működtetni. Nekik lehet jó megoldás a hibrid felhő – de akkor már olyan megoldást kell választani, amivel a belső és a felhős adatközpontot is integráltan, egységes szabályok szerint lehet működtetni.

When the business writes the app It is in times of crises when being able to respond quickly to new situations is really critical for a company and its IT systems. One of the good solutions is the low-code platforms that gain popularity globally.

A Google végre megválik zenés szolgáltatásától Már jó ideje sejteni lehet, hogy a Google Play Musicnak nincs nagy jövője, mióta elrajtolt a házon belüli konkurensnek tekinthető YouTube Music streamingszolgáltatás. A kivezetés pontos dátumát nem közölte a cég, valamikor az év későbbi szakaszában várható – de most már hivatalosan is beütötték az utolsó szöget a koporsóba.

Már június első felében megszülethetnek az első támogatói határozatok az új kkv-pályázatoknál A hatékonyságnövelést támogató high-tech és zöld pályázati felhívásra az 5-250 embert foglalkozó vállalkozások jelentkezhetnek.

Újrakezdődik a munka az Apple irodáiban Közel két hónapnyi szünet után fokozatosan kezdenek majd visszatérni az alkalmazottak az Apple irodáiba, így több fontos projekten is felgyorsulhat a munka. Ezzel szemben a Google idén még a távmunkát favorizálja.

A rendezvényes cégek nagy kérdése: mi lesz itt ősszel? Súlyosan érinti ezt a szegmenst is a rendezvények elmaradása, Botond Szabolcs szerint milliárdos léptékű árbevétel kiesésre számítanak emiatt. Az így felszabadult időt pedig most képzésekre, tervezésre használják, Abban minden mindenki egyetértett, hogy a cégek sorsát leginkább befolyásoló tényező az lesz, mennyire nyílik meg a rendezvénypiac ősszel. 

10 tényező, amin áll vagy bukik a home office A cégnek többségének épphogy sikerült átállnia a távmunka-működésre, de nem dőlhettek hátra kényelmesen, máris újabb kihívások bukkantak fel. A munkatársak kedélyállapota hullámzó, szivárog a teljesítmény és a vezetőség is aggódik az egyre fenyegetőbb külső és belső bizonytalanság miatt. 

Hogyan fessünk szebbre komplex nyomtatott felületeket? A New Jersey állambeli Rutgers Egyetem mérnökei hatékony és automatizált utófeldolgozó módszert találtak ki komplex nyomtatott tárgyak festésére, amellyel még az egyébként hozzáférhetetlen részek is elérhetők. Az új módszerrel idő és pénz spórolható meg, plusz a nyomatok „okos bőrbe” csomagolhatók.

Outlookozz akár egy profi - 12 teljesítményfokozó tipp Biztosak vagyunk benne, hogy sokkal jobban is tudnád rendszerezni a leveleidet! Mutatunk hozzá 12 hasznos Outlook 2019 tippet.

Az online gyógyszertáraké a jövő? Trendek, kilátások a virtuális gyógyszerpiacon A Grand View Research adatai szerint a globális e-gyógyszerpiac mérete 2016-ban átlépte a 33 milliárd USD-t, és a várakozások szerint 15% körüli éves növekedést feltételezve 2027-re megközelítheti a 200 milliárd USD-t. A növekedés motorjai elsősorban a növekvő technológiai lefedettség, a társadalmak elöregedése valamint az a tény, hogy az e-kereskedelemmel kapcsolatos társadalmi tudatosság és bizalom is növekszik.

 

ECONOMY

„A hitelmoratórium kiszámíthatóbbá tette a világot" A vállalati hitelezés ma a korábbiaknál jóval kockázatosabb, és nagyobb kihívást jelentő feladat az egész bankszektornak, mondta Szalontai Tamás, az Erste Bank vállalati üzletágának fejlesztési vezetője. A jegybank által gyorsan meghozott gazdaságsegítő intézkedések azonban sok bizonytalanságot és kockázatot kivesznek a rendszerből és javítják a bankok finanszírozási képességét, hajlandóságát.

Csak Németország közel 100 milliárd eurót bukott a koronavírus miatt A koronavírus-járvány előtti tervekhez képest csaknem 100 milliárd euróval kevesebb adóbevétel keletkezhet az idén Németországban a szövetségi kormány csütörtökön ismertetett számításai szerint. A kormány azonban nem adóemelésekkel és megszorításokkal, hanem egy gazdaságösztönző programmal válaszol a helyzet változására.

Sosem látott zuhanás: külföldiek nélkül egyszerűen összeroppan a magyar turizmus A külföldi vendégek hazánkba tett utazásaikhoz kapcsolódó kiadásai az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, tavaly már 2,3 ezer milliárd forintot tettek ki. Ez az összeg közel hatszorosa a magyarok többnapos belföldi utazásai során elköltöttnek, derült ki a KSH elemzéséből, amely megállapítja, hogy a járvány hatására a turizmusban bekövetkezett változások tovagyűrűző hatása közvetett módon több gazdasági ág teljesítményére is kihat.


Az ITB Club következő online klubrendezvényére, május 21-ére minden készen áll! Bancsics Ferenc, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója lesz a vendégünk, aki az e-ügyintézésről fog beszélni. A regisztráció díjmentes, de az élő adás csak az ITB Club zárt facebook csoportjában lesz elérhető. 

Csatlakozni a csoporthoz itt lehet: https://www.facebook.com/groups/777071239490165/about/


A magyar bankok fele máris veszteséges Alig néhány héttel a járvány kitörése után a magyarországi bankok egy része már veszteségessé vált. Így járt az OTP, a Raiffeisen és a CIB is, a K&H, az UniCredit és az Erste még éppen nyereségesek, de a jövőbeni hitelezési veszteségekre készülve náluk is csökkent a profit.

A világjárvány hatása az üzleti ingatlanokra A világjárvány jelentősen befolyásolta az üzleti ingatlanokat használó vállalatok működését, és ezen keresztül az üzleti ingatlanok értékeltségét. Szinte az egyik napról a másikra vált nyilvánvalóvá, hogy a legtöbb ingatlankategóriában miként romlottak az üzleti kilátások; a gazdaság megtorpanása eltérő módon és mértékben hatott az egyes ingatlanszegmensekre.

Miért sújtja a jobban a járvány Londont és Párizst, mint Delhit vagy Bangkokot? Aki szétnéz, hogy mi folyik a szomszédban és a világon, azt láthatja, hogy a SARS-CoV-2 kifejezetten válogatós. A világ egyik felén megbénítja a nagyvárosok ellátórendszerét, máshol szinte meg sem állt az élet a metropoliszokban. Sőt, gyakran egymással szomszédos országokból érkeznek jelentősen eltérő adatok.

Egy név: ki a valódi Satoshi Nakamoto – 1. rész Egy népszerű Youtuber lerántotta a leplet Satoshi Nakamotóról. Bár a cím elég hatásvadásznak tűnik – főleg, miután már több tucat ilyennel találhattad magad szembe az elmúlt 10 év során –, a Barely Sociable vlogger által feltöltött videó talán az eddigi legjobban összerakott, legjobban alátámasztott elméletrendszer Satoshi Nakamoto valódi nevét illetően.

Megvan az első ember a világon, akinek vagyona eléri az ezermilliárd dollárt A Comparisun azzal számol, hogy ha Bezos vagyona ilyen ütemben nő a jövőben is, akkor ő lehet az első ezermilliárd dolláros vagyonnal bíró ember 2026-ra, 62 éves korára.

Itt a magyar GDP-adat: megütötte a gazdaságot a koronavírus-válság Az első negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 2%-kal teljesített jobban a magyar gazdaság, mint egy évvel ezelőtt. A szám jelentős mérséklődést jelent a tavaly év végi 4,4%-ról, mutava, hogy a koronavírus-válság - bár csak az időszak legvégét érintette igazán - alaposan visszavetette a magyar gazdaságot. Negyedéves alapon már zsugorodott a gazdaság, 0,4%-kal. Erre utoljára 4 éve volt példa.

Nem tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal A jegybank monetáris politikája nincs összhangban a kormány fiskális intézkedéseivel. A monetáris eszközözök egyébként sem mindenhatóak, hiszen hiába van olcsó pénz a rendszerben, ha a befektetők bizalma megingott, nem vesznek fel hitelt.

Megszünteti online sörelőfizetési szolgáltatását a The Beercase Tavaly januárban számoltunk be egy érdekes ötlet, a The Beercase elindulásáról, amelynek egyik megálmodója Pintér Áron, a Maileon hírlevélküldő rendszer szakmai vezetője. Az előfizetéses alapú, különleges söröket értékesítő vállalkozás azonban nem folytatja tovább meglepetés-dobozainak kiküldését.

 

HUMAN

Magabiztosság a változásokban Másfél hónap is eltelt a vírusveszély miatt hozott rendkívüli intézkedések bevezetése óta. A vészműködés kereteit mostanra már a legtöbb vállalat kialakította – immár azon kell(ene) gondolkodni, hogyan lehet az új viszonyoknak megfelelően átállítani az üzleti stratégiát, és ebbe bevonni a munkatársakat is.

Kik lesznek a koronavírus-válság nyertesei? - interjú Ignácz Bélával, a Prohuman ügyvezetőjével Átlagosan 30% a munkaerő-kölcsönzők létszámvesztesége az utóbbi két hónapban, a nyugdíjas foglalkoztatás szinte lenullázódott, diák fronton is nagy az esés. Ám nem állt le az iparág, a Prohuman 600-nál is több pozícióra keres munkavállalót. Ignácz Bélát toborzási módszereikről, kölcsönzési díjakról, vesztesekről-nyertesekről kérdeztük és arról, hogy a cég kormányközeli-e.

Nyaralj otthon! Ha már ez a nyár úgy alakult, hogy le kell mondanunk a csábító tengerpartokról és egyéb külföldi utazásokról, érdemes több figyelmet szentelni a kertnek. A gondozott zöldterület kedvünkre alakítható, újragondolható vagy újratervezhető, emellett kellemes kikapcsolódást nyújt akár a legkisebbeknek is.

Minimalista elegancia: a Concorde HillSide-i irodája A befektetési szolgáltató munkatársai a HillSide-ba költözéssel megkapták a régóta várt tágasabb irodát, bónuszként pedig a lenyűgöző panorámát is. A tájban nem csak belülről lehet gyönyörködni, de szinte a részévé is válhatnak a dolgozók a megbeszéléseken, fogadásokon.

Férfiatlan depresszió – karanténtanácsok az otthonrekedt erősebb nemnek A világjárvány miatti bezártság mindenki számára felborítja a napi rutint, de sokkal nehezebb azoknak, akik még depresszióra is hajlamosak – s mint kiderült, ez a férfiak számára komolyabb gond, akik általában félvállról vesznek bizonyos tüneteket.

Maruzsa Zoltán: le lehet zárni a tanévet Nem volt fennakadás az idei érettségi vizsgák lebonyolításában, és egyetlen tanár sem hirdetett bojkottot – egyebek mellett erről beszélt lapunknak a köznevelésért felelős államtitkár. Hamarosan döntenek arról is, júniusban kinyitnak-e az iskolák.

Történt valami, amire 10 éve nem volt példa Magyarországon Évtizedes trend fordult meg tavaly, amikor több Magyarországon született állampolgár költözött haza, mint ahány kivándorolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint. 2019-ben 23,2 ezren jöttek vissza, miközben 21,9 ezren hagyták el az országot.

Mindenki távmunkában fog dolgozni – mondják az amerikai cégvezetők A munkavégzés alapvetően megváltozik a nyitás után az Egyesült Államokban – jósolja több mint 200 amerikai vállalatvezető, akiknek a véleményét a Business Insider gyűjtötte össze. Minden sokkal rugalmasabb lesz, de lehet, hogy eltűnik a fizetett szabadság.

Hol fáj a legkevésbé munkanélkülinek lenni a koronavírus idején? A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásoknak köszönhetően sokan veszítették el munkahelyeiket, ők pedig csak a három hónapig járó álláskeresési járadékra számíthatnak, ha csak a lakóhelyük szerinti önkormányzat nem ad plusz segítséget? De hol van erre pénz, és hol a legtűrhetőbb munkanélkülinek lenni Magyarországon?

Gumibábukat ültetnek az éttermekben az asztalokhoz, hogy ne legyen rémisztő a társadalmi távolságtartás hatása Az egészen valószínű, hogy a koronavírus-járvány után (már ha lesz ilyen), nem minden folytatódik úgy, ahogy az előtte volt. Valószínűleg hatással lesz egyebek mellett a vendéglátásra is. 

A COVID-19 az lesz a társadalmi életben, ami a HIV a szexuálisban A járvány visszaszorul, de megosztóbb ügy lesz, mint valaha: ez az alacsony hazai fertőzöttségi adatok pszichológiai hatása. Emberek egyre nagyobb csoportja lesz meggyőződve, hogy komolytalan vírus miatt állítottuk le a (világ)gazdaságot, és lesz egy legalább ugyanakkora tömeg, amely akkor sem érzi magát biztonságban, ha a napi halálozási szám nullára csökken. 

Nielsen: Ilyen lesz az élet a karantén után Magyarországon a COVID-19 világjárvány márciusi megjelenése óta ötszörösére nőtt az e-kiskereskedelem növekedési üteme. A pandémia nagy nyertesei a webáruházak, hiszen a megváltozott helyzet hatására a fogyasztók szinte azonnal a világhálóról kezdték menedzselni bevásárlásaikat, mutat rá a Nielsen „Élet a COVID-19-en túl” szakmai összefoglalója.