ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/18: Válságtűrő befektetők

TECHNOLOGY

Lehet nem tervezni újra, de kockázatos Az újratervezés napjait éljük, amikor a következő hónapokra való felkészülés folyamatának részeként a felelős vezetők újragondolják, megújítják az üzleti terveiket – már ha vannak nekik olyanok.

Tisztítótűz hatású lehet a COVID-járvány a startup ökoszisztémában Drámai változásokat nem hozott az ITBUSINESS által megkérdezett befektetőcégek életében a COVID-19 járvány, igaz, akad közöttük olyan, amelynek módosítania kellett a terveit. A válság sok startup számára az utolsó csepp lehet a pohárban, viszont vannak jó példák a gyors alkalmazkodásra is.

Online kerekasztal a Haumann-család nappalijában a televíziózás jövőjéről Virtuális esemény keretében beszélgetett a tévézés és a filmkészítés múltjáról, jelenéről, illetve jövőjéről a Haumann színészcsalád és a Vodafone. Haumann Péter és gyermekei, Haumann Máté és Haumann Petra a saját nappalijukból csatlakoztak az online eseményhez, ahol a filmes szakma titkaiba és a művészvilág koronavírus-járvány miatti digitalizációjába is bepillantást engedtek.

Vegyes tapasztalatai vannak a válságban az egészségügyi startupoknak Változatos élményekről számoltak be az ITBUSINESS által megkérdezett egészségügyi startupok azzal kapcsolatban, hogyan érintette a COVID-19 járvány a működésüket és a szolgáltatásaikat. Abban viszont egyeznek a vélemények, hogy a krízis után komoly változások jönnek az ágazatban. A digitális megoldások, a távkonzultáció várhatóan a hétköznapjaink részévé válik az egészségünk kapcsán is.

Az NMHH elnöke szerint ártalmatlan az 5G – a Távközlés Világnapján kihirdette, kik kapják idén a Dr. Magyari Endre-díjakat Karas Monika a győri Széchenyi István Egyetem által az 52. Távközlési Világnap alkalmából szervezett vasárnapi virtuális szimpóziumon azt mondta, jól vizsgázott a hazai távközlés az elmúlt hónapokban. Az NMHH elnöke köszönetet mondott a megnövekedett igényeket kiszolgáló szakembereknek és megnevezte az idei Dr. Magyari Endre-díjasokat.

Az azonnali zöldmegoldások mellett döntött az Auchan Egyre több ország határolja el magát az egyszer használatos műanyagok forgalmazásától, Franciaországban januártól, New Yorkban pedig márciustól korlátozásokra került sor. 2021-re várhatóan egész Európában, így Magyarországon is életbe lépnek majd a szabályozások. Az Auchan Magyarország viszont már idén áprilistól megkezdte ezek kivonását a termékkínálatából.

Zöldtető alá hozta a Siemenst Az „együtt”, az „egészséges fejlődés” és a „rendesen” célokkal vette át éppen tíz éve a Siemens Magyarország elnök-vezérigazgatói székét a több országot megtapasztalt Dale A. Martin. Arra is büszke, hogy 2010 óta gyakorlatilag megkétszereződött a cégnél a foglalkoztatottak száma.

Itt a lista a világ legnépszerűbb okostelefonjairól A koronavírus-válság alatt megváltoztak a fogyasztói szokások, sok embernek lecsökkent az elkölthető jövedelme, és ez meg is mutatkozott az első negyedéves okostelefon eladásokon. A Strategy Analytics negyedéves jelentéséből az látszik, hogy a fogyasztók sokkal inkább a középkategóriás, magasabb ár-érték arányú készülékek felé mozdultak el.


ITB CLUB ONLINE Másképp kell dolgozniuk és más jellegű kérdésekre is válaszolniuk kell - a május 21-i ITB Clubon az e-ügyintézésről tart előadást Bancsics Ferenca NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Az online ITB Clubra való ráhangolódásként a kedves olvasó figyelmébe ajánljuk az alábbi cikkünket: 

https://www.itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/center/sok-mindenre-tudjak-a-valaszt

A regisztráció díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ezen a linken tud bejelentkezni a zárt ITB CLUB csoportba.


Két év múlva jön az Apple Glass Az Apple kapcsán korábban már olvashattunk arról, hogy a szemüvegek terén is követnék a Google példáját, annak ellenére, hogy ez utóbbi cég megoldása nem bizonyult túlságosan népszerűnek, vagy éppen forradalminak.

A gyilkos robotokat még azelőtt be kell tiltani, hogy elkezdenék a gyártásukat A mesterséges intelligencia újfajta fegyverekben való felhasználása ellen küzdő Campaign to Stop Killer Robots hazai aktivistái úgy döntöttek, hogy magyarul is elérhetővé teszik a Human Rights Watch emberjogi szervezet (HRW) mértékadó jelentését a témakörben.

Idén is megjelent a Marketing Technológiai Térkép Április végén jelent meg a Martech 2020, a marketing technológiai piaci szereplők térképe. A 2019-es verzióhoz képest most 13,6%-kal több marketing technológiai vállalat került a listára, melyen így már 8000 név szerepel.

Youtube szeretne lenni a TIDAL? Az elmúlt években amikor a TIDAL-ról írtunk, híreket lényegében két csoportra lehetett osztani. Egyik csoportjuk a cég megszűnéséről, kifizetetlen számlákról, vagy esetleges akvizícióról szólt. Másik- alapvetően amúgy kisebb- része pedig arról, hogy az exkluzív tartalom segítségével milyen sikereket ért el a szolgáltatás.

 

ECONOMY

Csányi: 50-55 milliárdos veszteséget okoz a hitelmoratórium a bankszektornak Terjedelmes interjút adott Csányi Sándor, az OTP Bank elnök vezérigazgatója, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Az OTP-ről például ezt mondta: Olyan mennyiségű szerződést kötöttünk át a hitelmoratórium miatt, ami elképzelhetetlen lett volna normális körülmények között.

Ki adományozta a legtöbbet a koronavírus elleni harcra? A Twitter vezérigazgatója vagyona egynegyedét kínálta fel, ezzel övé a legnagyobb privát adomány. A legtöbbet adományozók listáján a világ leggazdagabb embere és több tech-vállalat vezére is feltűnik, akik szintén hatalmas pénzeket ajánlottak fel a koronavírus elleni küzdelemre.

Az igazi Rothschild sztori – A család, amelynek nevét mindenki ismeri Kevés olyan gazdag család létezik, amelyről annyi történet, legenda, összeesküvés elmélet kering világszerte, mint a Rothschild famíliáról. Kétségkívül ők teremtették meg a határokon átnyúló bankrendszerek alapjait – még a 19. században. S ez sokak szemét szúrta. 

Komoly gondban az olajexportáló országok Egyre komolyabb gazdasági gondokat okoz a kőolaj-termelő és -exportáló országoknak a koronavírus-járvány, miután a nyersanyag eleve nyomott ára a globális kijárási korlátozások miatt tovább zuhant, sőt, határidős jegyzésekben időnként még negatívba is fordult. A három legnagyobb vesztes most Oroszország, Szaúd Arábia és Irán.

Az egyesülés lehetőségét vizsgálja a Takarék Csoport és az MKB Közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB), hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét, a bankok közti szinergiák, valamint az együttműködésükben rejlő jelentős működési és költségoptimalizálási potenciál kiaknázásával - közölte a két pénzintézet.

Igényelhetőek a Széchenyi Kártya Program új hiteltermékei A hazai kis- és középvállalkozások támogatása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatása mellett 2020. május 15-től igényelhető négy új, speciálisan a válsághelyzetre kialakított Széchenyi Kártya konstrukció.

Mentőövet dob a kormány Wizz Airnek A péntek este megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedések keretében adókedvezményt kaphatnak azok a cégek, amelyek repülőgépgyártásal, javítással és légi személyszállítással foglalkoznak, de a járvány miatt leállt nemzetközi légi közlekedés miatt elveszítették bevételeik legalább 25 százalékát.

A kibertér földrajza Az alapvető feltételezés eddig az, amely az automatizálás által az ipari társadalomban bekövetkezett változások alapjául szolgál az az, hogy a tőke helyettesíti a munkát, a gépek helyettesítik a munkaerőt, azzal a következménnyel, hogy az automatizálás azt jelenti, hogy az egyik termelési tényezőt egy másikra kell cserélni. Ezt az ötletet annak kapcsán is alkalmazták, ahogyan a számítógépek és a telekommunikáció befolyásolják a fizikai helyet.

Oda a magánéletnek, egyetlen megoldás a kriptovaluta és a blokklánc A koronavírus járvány terjedése kezd mérséklődni, az államok által hozott korlátozó intézkedések viszont egy látszólag véget nem érő válságba sodorják a világot. A COVID-19 nem egészségügyi, hanem gazdasági és politikai kérdéssé vált.

Egy név: ki a valódi Satoshi Nakamoto – 3. rész Az előző cikkünket a BitcoinXT-vel fejeztük be – ez volt az, a Gavin Andersen által előterjesztett hard fork, amely a skálázási gondokat megoldva egy új fő valutát indított volna el. Gavin előterjesztését a Bitcoin wiki táblázata szerint 24-ből 18 entitás támogatta, 5 ellenezte, 1 pedig semlegesen viszonyult hozzá.

 

HUMAN

Jobb ha hozzászokunk a gondolathoz: a mozik világa örökre meg fog változni A mozik jövője körül már a koronavírus járvány előtt is sok volt a kérdőjel. Hiába jöttek egymás után a kasszarobbantó mozik, tavaly Észak-Amerikában a nyár végéig 6,3 százalékkal kevesebb forgalmat termeltek a jegypénztárak, mint az előző év azonos időszakában. Az esés már évek óta tartott.

Vége a koronavírusnak, vagy még évekig szenvedünk tőle? Megszólalnak a szakértők Újranyit a világ, így sokan reménykednek abban, hogy az új típusú koronavírus által okozott gazdasági sokkot kordában lehet tartani, a járvány azonban hatékony orvosság és oltás híján jó eséllyel egy ideig még velünk marad. 

Itt a kormány döntése: nagy változás jön a közmunkában A kormány ezen a héten elhangzott ígéretének megfelelően fontos határozat jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben, ami a koronavírus-járvány miatt munkájukat elvesztőknek szól.

Szeptembertől Budapesten is vállalati compliance (megfelelési) szakjogász képzés! A compliance (megfelelés) mint jogi szakterület egyre fontosabb szerepet játszik a vállalatok életében: napról-napra hangsúlyosabb, hogy megfelelő képzettségű szakemberek álljanak a cégek rendelkezésre. A területhez szükséges korszerű tudásanyagot, információkat, jó gyakorlatokat azonban Magyarországon nehézségekbe ütközhet elsajátítani.

Élet a vírus után Rákényszeríti-e az emberiséget a koronavírus-járvány, hogy újra gondoljunk azt, ahogy élünk? Letértünk-e a helyes útról? Változtatunk-e az életünkön, ha a rendkívüli helyzet egyszer véget ér? Izgalmas kérdések, érdekes válaszok a két véleményformáló egyetemi tanártól a világ előtt álló lehetséges gazdasági, társadalmi utakról.

Hiába a vírus, kell a munkáskéz Az uniós mezőgazdaság külföldi idénymunkások nélkül működésképtelen, akárcsak az idősgondozás. Nyugati kormányok sora állt be vállalkozóinak gondjait orvosolni.

Így lett a fröccspéntek a mentális egészségmegőrzés része A vállalatok 85 százaléka nagy figyelmet szentel most a dolgozói mentális egészségének megőrzésére, és noha a cégek házon belül is keresnek megoldásokat erre, gyakorlatilag minden második vállalat civil szervezeti segítséget is igénybe vesz.

Bonyolult dolgot próbált megértetni Elon Musk a Harry Potter írójával A Tesla-vezér Elon Musk is megjelent a Harry Potter-könyvsorozat írója, J. K. Rowling Twitter-bejegyzése alatt, amiben az írónő arra kérte követőit, magyarázzák már el neki, mi a csuda az a bitcoin. Az írónő nem volt elragadtatva a reakcióktól, ezért újabb tweetben közölte, hogy számára továbbra is csak számítógépekkel kapcsolatos blablának tűnik a dolog.

Bár az időseket fenyegeti a vírus, a következményeit a fiatalok nyelik be Nemrég jelent meg Székely Levente Szürke hattyúk című könyve, amiben a hazai nagymintás ifjúságkutatás szakmai vezetője – a kutatássorozat eredményeire támaszkodva – arról ír, mit tudunk a magyar fiatalokról: szokásaikról, gondolkodásukról, vágyaikról, nézeteikről és arról, várhatóan hogyan változnak ezek a jövőben. 

Milliárdos profitok után gyors leépítés - Itt a lista a legtöbb embert elküldő cégekről! Spar, Bosch, Wizz Air, Hunguest Hotels - csak néhány nagyobb cég, amelyik a koronavírus-járvány miatt jelentős elbocsátásokat hajt végre. A tavalyi rekord bevételek és profitok után most hamar a kiadáscsökkentésé lett a fő hangsúly.