ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/19: Amikor a távolság közelebb hoz

TECHNOLOGY

Amikor a távolság közelebb hoz A járványhelyzet egyértelműen megmutatta, hogy a digitalizáció nem cél, hanem eszköz – nem pusztán hasznos, hanem gyakorlatilag nélkülözhetetlen eszköz a társadalom és a gazdaság számára. Ugyanakkor az is megmutatkozott, hogy a digitalizációt csak az emberi tényező maximális figyelembevételével lehet jól csinálni.

Tévedésben a magyar cégek: a home office nem digitális transzformáció A digitális forradalom évtizedek óta zajlik, azonban eddig nem volt olyan kényszerítő erő, ami a piaci szereplők többségét valóban rászorította volna, hogy működésüket alapjaiban átgondolják, megváltoztassák. A többnyire pályázati pénzek hajtotta átalakulás használaton kívüli licenceket és eszközök szinte felesleges felhalmozását eredményezte, az ezekre épülő folyamatokat nem, vagy csak kis részben sikerült megváltoztatni.

A legnagyobb kínai tévégyártó győzheti le a vezető márkákat Rég elmúltak már azok az idők, amikor a televíziós iparágat a Sony, a Panasonic, a Toshiba vagy mondjuk a Hitachi uralták. A trónt bő egy évtizede a két nagy dél-koreai holding, a Samsung és az LG foglalta el, az első helyüket pedig már nem az egykor uralkodó japán vállalatok, hanem a feltörekvő kínai óriások veszélyeztetik.

Először szólalt meg az Amazon botrány miatt lemondott vezetője Először szólalt meg nyilvánosan Tim Bray, az Amazon Web Services egyik alelnöke azután, hogy május elsején felmondott, mert kiborította az, ahogy a cég bánt azokkal a dolgozókkal, akik fel akarták hívni a világ figyelmét a társaság raktármunkásainak borzasztó helyzetére.

Mikor fog kezdődni a VR második generációja? A neten publikált kutatás és fejlesztési eredmények szerint úgy tűnik, hogy csupán két fejlesztő áll készen a 2.0-ra otthoni felhasználók számára. Az egyik a már kitárgyalt Oculus, a másik pedig, aki felforgathatja az ipart, nem más, mint a Sony.

Oké, digitalizálódni kéne, de a kezdeményezések nagy része kútba esik Olyan sok szó esik a megváltozó generációs fogyasztói igényekről, hogy már az inkumbens bankok is érzékelik, hogy digitalizálódniuk kell, de sajnos rengeteg fintechekkel alkotott partnerség végződik csúfos bukással. 

Eljön az okosirodák kora a vírus után? Megtartjuk a távolságot? Lesz szűrő a légkondiban? Az új világ új fajta munkahelyeket is fog teremteni. Lehet a céges konyhától is el kell búcsúznunk. A CBRE amerikai ingatlancég végzett is egy gyors felmérést, hogy azok a cégek, amelyek előbb-utóbb kinyitják az irodáikat, hogyan várják vissza a dolgozókat.


Májusi ONLINE Club: NISZ – Szolgáltat és megold A NISZ Zrt. működteti az ország egyik legnagyobb infokommunikációs szolgáltatási portfólióját. Május 21-én az ITB Clubon a cég elsőszámú embere Bancsics Ferenc fog előadást tartani az e-ügyintézésről. Az online ITB Clubra való ráhangolódásként az alábbi cikkünket ajánljuk a kedves olvasó figyelmébe:

https://www.itbusiness.hu/technology/aktualis_lapszam/path/az-orszag-infokommunikacios-szolgaltatoja

A regisztráció díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ezen a linken tud bejelentkezni a zárt ITB CLUB csoportba.


Drágábban, de éledhet a rendezvénypiac A koronavírus-járványt követően a szigorúbb előírások drágítani fogják a rendezvények megszervezését a piac szereplőinek. Ezekre a pluszköltségekre viszont úgy kell tekinteni, mint olyan befektetésekre, amelyek nélkül nem tudna talpra állni a szektor.

400 millió dollárért kerül a Facebook kezébe a Giphy A Facebooktól nem idegen dolog, hogy nagyobb összeget áldozzon egy-egy már befutott szolgáltatás megszerzésére. Nemrég úgy döntöttek, hogy 400 millió dollárért bezsebelik a népszerű GIF-megosztó platformot, a Giphyt. A jól értesült források szerint a két vállalat már a világjárvány kirobbanása előtt egyeztetett, akkor azonban sokkal inkább egy együttműködésről, mintsem konkrét felvásárlásról.

Több tízezer embert támogat a Design Terminal a vírushelyzetben Közhasznú online sorozattal, virtuális képzésekkel, ötletversenyekkel valamint azonnali pénzadományokkal is segítette a közösséget az elmúlt két hónapban a Design Terminal. Ha mindezt számokban akarjuk megfogalmazni, az így hangzik: közel 27ezer néző, több mint 20ezer jelentkező, 2,5 millió forint.

Majd az online rulettkerék kipörgeti, mi a vizsgatétel Teljes csőd, elcsúszott szakdolgozatok, vagy éppen siker és öröm a járvány miatti kényszerhelyzet az egyetemeken? Megkérdeztük számos egyetem diákjait, illetve nyilatkozott nekünk öt egyetem: sok a beadandó, megszületett a telefonos szóbeli mint fogalom, de hasznos tapasztalatokat is szereztek az intézmények.

 

ECONOMY

Megjelent a Whitereport Médiapiaci Válságmonitor! Megjelent a Whitereport Médiapiaci Válságmonitor, a Whitereport-adatbázisban megtalálható közel 1000 médiacég összesített árbevételadatán alapuló független cross-média piaci elemzés és előrejelzés.

A járvány segít az AliExpress-nek behálózni Európát A koronavírus miatt megnőtt a kínai webáruház népszerűsége Dél-Európában. Ha jövőre átadják a belga logisztikai központjukat az a kontinensen újabb lökést adhat a cégcsoport terjeszkedésének.

Se veled, se nélküled – bankműködés és reg-tech A piacon új megoldást ígérve megjelenő, innovatív szervezési-vezetési szolgáltatást kínáló cégek (reg-tech), a bankok mellett, azokkal párhuzamosan működnek. Nem mondhatnánk, hogy ugyanazt a szolgáltatás-halmazt nyújtják jelenleg, mégsem választhatóak el élesen egymástól. Nem is ugyanazokkal a feltételekkel kell szembenézniük. 

Az amerikai gazdaság talpra állításához akár egy-másfél év is szükséges lehet Az amerikai gazdaság teljes talpra állításához akár egy-másfél évre is szükség lehet - jelentette ki a CBS televíziónak adott interjújában Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer (Fed) elnöke.

Májusban már feltápászkodott a padlóról a világgazdaság? A héten még nem érkeznek azok a „borzasztó” adatok a magyar gazdaságból, melyekre korábban Orbán Viktor is utalt, viszont Nyugat-Európából és az USA-ból már a májusi előzetes konjunktúra-adatokat ismerhetjük meg a héten. Itthon az MNB eszközei mellett a részletes áprilisi költségvetési beszámoló és az első negyedéves államadósság érdemel említést.

Webshopok: ötödével fizethet többet a nem jól választó vevő Alaposan felbolygatta az online vásárlások piacát a koronavírus. A helyzet mára némiképp rendeződött, a szállítási határidők, a választék és az árak is konszolidálódtak. A pont egy évvel ezelőtti helyzethez képest azonban akadnak meglehetősen durva változások.

Európa legnagyobb fapadosa lett a Wizz Air – vak vagy bátor a cég? A Wizz Air aktivitása idehaza is feltűnő, de Európa más repülőterein arányaiban még szokatlanabb a fehér-rózsaszín-kék gépek aránya. Az áprilisi utasszámok alapján ugyanis jelenleg a magyar alapítású társaság Európa legnagyobb fapadosa. Mi magyarázza a társaság lényegében az egész szektortól eltérő magatartását?

Bizonytalan újrakezdésre készülnek a plázák A csendessé vált plázák üzemeltetési osztályai ugyanakkor valósággal darázsfészekké váltak: kőkemény harc kezdődött a bevásárlóközpontok vezetése és a bérlők között. A plázák ugyanis annak ellenére is megpróbálták kisajtolni a bérlőiktől a borsos négyzetméterenkénti akár havi 60-100 euró közötti bérleti díjat, hogy sokuknak hónapok óta nullás forgalma volt.

Recesszióba süllyedt a japán gazdaság Az idei első negyedévben a gazdaság 0,9 százalékkal zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévhez képes, amikor 1,9 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A japán gazdaság így technikai értelemben recesszióba került, először 2015 második fele óta.

Az EKB közgazdásza szerint Európa nem heveri ki egyhamar a koronavírus hatásait Az Európai Központi Bank vezető közgazdásza, Philip Lane szerint az eurózóna gazdasági aktivitása leghamarabb 2021-ben éri el a járvány előtti szintet. Elmondta azt is: ha szükséges, tudnak módosítani a kötvényvásárlási program méretén és időtartamán.

Hamar felülírta a gazdasági érdek a vírus terjedését megakadályozó szigort az osztrák határon A kormány már április 1-jével úgy döntött: az ingázók nem hozzák-viszik a kórt, ezért szabadon mehetnek dolgozni, ha ezt munkáltatói igazolással teszik. Ha visszajöttek sem kellett karanténba vonulni.

 

HUMAN

HR vezetők rendkívüli helyzetben (10.) - Fluck Benedek, MVM Csoport „HR étlapot” kellett alkotnunk a 60 cég, és közel 15 ezer munkavállaló különböző csoportjainak kezelésére. A munkavállalók 55-60%-a home office-ban dolgozik, de a kritikus területek dolgozói beköltöztek a munkahelyükre” - mondta Fluck Benedek, az MVM Csoport HR vezérigazgató-helyettese, aki azt is elárulta, hogyan készülnek az újranyitásra.

Úttörő magyar terápia segít a fejfájás kezelésében Tompa, nyomó vagy éppen éles, hasogató érzés: a fejfájás sosem kellemes. Van, aki csak elvétve tapasztalja, de sokan vannak, akiknek rendszeresen és hosszan megkeseríti az életét. Nekik jelenthet óriási segítséget az az új, pszichológiai eszközökre alapuló terápiás protokoll, amelyet egy több éven tartó magyar kutatás során dolgoztak ki.

Út az önkéntes szolgasághoz Byung-Chul Han szerint a késő modern kapitalizmus nem a fegyelmezésre épül, hanem a munka fogalmának elasztikussá tételével újabb és újabb munkák elvégzésére ösztönöz. Az egyén nem fellázad sokasodó feladatai ellen, hanem büszkén vállalja azokat, sőt hangoztatja, hogy mi mindenre képes. Hogyan lett az „úr” a saját „szolgájává”?

Tanulni otthon – egyenlően? Az esélyegyenlőség – vagyis a társadalmakban fellelhető egyenlőtlenségek mérséklésére tett célkitűzések – megteremtésének egyik legfontosabb eszköze az oktatás. Az oktatáshoz való jog az Alaptörvény XI. cikke értelmében a kultúra és tudomány eredményeiből való részesedéshez való jogként a szélesebb értelemben vett művelődéshez való joghoz kapcsolható.

Cukkinitermesztés az erkélyen – a városi kertészkedésben is megjelent az önfenntartási láz Tízmillió pék országa után tízmillió kertész országa is lettünk. A hobbikertészek többet költenek, mint tavaly ilyenkor, és a muskátli mellé elkezdtek paradicsom-, vagy padlizsánpalántát is venni, hogy az erkélyen termesszenek zöldséget. 

Ez fájt a magyaroknak a legjobban a kijárási korlátozások alatt - exkluzív felmérés A kijárási korlátozások két hónapja alatt a magyarok számára a legjobban a kulturális programok, valamint a szabad vásárlás (shoppingolás) lehetősége hiányzott a legjobban - derül ki a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

Megoldották a digitális képzést a gyakorlati oktatásban is A gáz- és villanyszerelői duális képzésén is digitális oktatásra állt át az E.ON még márciusban, annak ellenére, hogy a gyakorlati oktatásban különösen nagy kihívást jelentett ennek megoldása.

Bezárkóztak, szorongtak, kicsit híztak, kicsit szegényebbek lettek Jelentősen befolyásolja a magyarok életét a több mint két hónapja tartó veszélyhelyzet – derül ki a hvg.hu járvánnyal kapcsolatos felméréséből. Az oldalunkon egy hete felkerült kérdőív válaszadóinak mindössze 8 százaléka nem érzi azt, hogy veszélyes lenne a mostani helyzet, egyharmaduk látja úgy, ésszerű magatartással nem kell különösebben tartani a járványtól

Terápiás kertészkedésbe menekültek az emberek a karantén alatt Az elmúlt hetekben az otthoni munkavégzés sokakból hozta elő a benne szunnyadó péket: a pánikszerű élesztő-felvásárlás miatt a Facebook mással sem volt tele, mint a különböző módszerekkel nevelgetett kovászok képeivel. Meg persze a késhegyre menő vitával, hogy mikor és hogyan is kell etetni. Az önellátásra berendezkedő emberek pedig úgy tűnik, a kovászos kenyér mellé saját nevelésű zöldségeket is tennének.

Túlreagáljuk-e a koronavírus-válságot? 2020 tavaszán a világ Kínán kívüli részét is elérte az a közegészségügyi kihívás, amire az 1918-as spanyolnátha óta nem volt példa, és ami jellegét tekintve egy kétszáz éve nem látott gazdasági válságot indított el.  Az új viselkedésminták a vírus terjedésére és a járvány alakulására is döntő hatással vannak, de egyúttal – épp sikerük okán – sok helyen hamis biztonságérzetet is hoztak.

Bértámogatás vagy a munkaidőkeret kiterjesztése? Íme, az ágazati válaszok! Az idegenforgalom és a kiskereskedelem bértámogatással, az ipar elsősorban a munkaidőkeret kiterjesztésével reagál a koronavírusra - áll a Process Solutions elemzésében. Magyarország vezető BPO (business process outsourcing) vállalata az ügyfelei körében tapasztalható válságkezelési módokat és reakciókat gyűjtötte össze és analizálta.