ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/20: A jövő többé nem a jelen folytatása

TECHNOLOGY

A koronavírus a projektmenedzsment és üzleti elemzési folyamatokat sem hagyja érintetlenül Válsághelyzet esetén nemcsak erőforrásból, hanem költségkeretből is egyre kevesebb áll rendelkezésre, a valódi probléma beazonosítása pedig bizonyos cégek esetében életmentő lehet. Számtalan tartópillér dőlhet össze, és épülhet azok helyére egy frissebb, jobb, tartósabb elem. Mely projektmenedzsment- és üzletelemzési trendek tűnhetnek el, és melyek erősödhetnek meg? Ennek jártunk utána a Projektcoach Consulting ügyvezetőjével.

A jövő többé nem a jelen folytatása Eddig is fejlődtünk, születtek új termékek, valamint szolgáltatások. Akkor miben más ez most? Hogy csupán ajánlott volt, s nem kötelező. A jövőnk ugyanis többé már nem pusztán a jelen folytatása. Ehelyett egy új, alternatív jövő épül.

Webshop-verseny, minden eddiginél izgalmasabban Már negyedik alkalommal rendezi meg Az Év Webshopja versenyt, a hazai webáruházak nívós szakmai megmérettetését a Complexpress Logisztika. Ahogy korábban is, a vetélkedés célja most is egy olyan lehetőség biztosítása minden piaci szereplő számára, amellyel élve bármelyikük kiemelt jelenléthez, versenyelőnyhöz, korábban talán nem is remélt potenciálhoz juthat.

Nyissa meg a Facebookot, megjött a funkció, amit kimondottan a járvány miatt készítettek A magyar felhasználóknál is élesítette Messenger Rooms nevű újdonságát a Facebook. A videochatre alkalmas új funkció az első olyan, amit a koronavírus-járvány miatt készített a közösségi oldal.

Elképesztő, mit tud a Samsung okosablaka A Samsung hírül adta, hogy egyik startup partnere olyan mesterséges ablakot fejlesztett, ami képes a természetes napfény hatásait produkálni. Az eszköz leginkább az olyan fényterápiás lámpákhoz hasonlít, amelyekkel a szezonális hangulatzavarokat kezelik, és olyan sötétebb lakásokba lehet kiváló megoldás, ahol nem túl jók a fényviszonyok, vagy mondjuk egyáltalán nincs ablak.


ITB CLUB ONLINE Az e-ügyintézés az elmúlt évek során is reflektorfényben volt, hiszen a felhasználók igénylik azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy hivatalos ügyeiket is az online térben, rugalmasan intézhessék. A válsághelyzet erre csak ráerősített.

májusi ITB Clubon az e-ügyintézés jelenéről és jövőjéről lesz szó. Vendégünk lesz Bancsics Ferenc, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, aki egyebek mellett mesél a megújult magyarorszag.hu fogadtatásáról és használatáról, a fejlesztés alatt lévő és tervezett funkciókról, valamint a mesterséges intelligencia lehetőségeiről a hazai e-ügyintézésben.

Kedvcsinálóként addig is az alábbi cikket ajánljuk a kedves olvasó figyelmébe: https://lnkd.in/dqcKQer

Az élő közvetés csak az ITB CLUB zárt Facebook csoportjában lesz elérhető.


Csoportlink:
 https://lnkd.in/dFxrzFh


Közel 400 cég, köztük mintegy 300 hazai pályázott a többszázezer eurós támogatásra Nagy az érdeklődés a HIPA új támogató programja iránt, mely legfeljebb 800 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyújt a feltételeknek megfelelő vállalatoknak. A koronavírus ellenére a szervezet befektetést támogató tevékenysége sem állt le, az első negyedévben közel húsz pozitív döntés született, mondta Ésik Róbert vezérigazgató.

A szenátorokat aggasztja a Facebook legújabb nagy fogása Az üzlet komoly versenyjogi aggályokat vet fel, ennek pedig több szenátort is hangot adott az Egyesült Államokban. Josh Hawley szenátor szerint a Facebooknak nem szabadna addig újabb akvíziciókat bonyolítania, amíg a korábbi kérdéses ügyeket le nem zárták a versenyügyi hatóságok. 

A válság „keltheti ki” a Beachegg strandszéfet A tojásdad strandszéf, mely csak a hozzá tartozó speciális karkötő viselőjének enged betekintést, már jó pár helyen bizonyított itthon és a nagyvilágban. A válság következtében pedig több okból is újra népszerű: nem csak mint használati tárgy, hanem befektetésként is!

Budapest: új arculat, új marketingstratégia Központosítanák a fővárosi önkormányzati cégek marketingköltéseit, közben felfrissítenék Budapest arculatát is. Abban bíznak, hogy az eddigieknél átláthatóbban, költséghatékonyabban, nagyobb profizmussal szervezhetik meg így a fővárosi önkormányzat cégeinek több százmilliós reklámköltéseit.

Magyarországot is elsodró autóipari válság bontakozik ki Németországban lepattant a kormányról az autóipari lobbi, amikor a koronavírus-válságra tekintettel külön támogatást igyekezet kivasalni a berlini vezetésből. Még meglepőbb azonban talán, hogy a közvélemény sem támogatja a nagy hírű német autógyártók kivételezett támogatását. Magyarországnak rossz hír, hogy az ipari termelés nagy részét épp ezek a cégek adják.

Önjavító lakások a Holdon A Purdue Egyetem egyik mérnökcsoportja intelligens holdlakásokat fejleszt. Az ezekből az építményekből álló település az égitest felszínén lenne. Az ilyen szerkezetek végső célja, hogy automatikusan alkalmazkodjanak a véletlenekhez, természeti katasztrófákhoz, például meteorbecsapódáshoz vagy a szeizmikus tevékenységhez.

Mindent is megtudhatnak ezután a nemzetbiztonsági szolgálatok az emberekről Egy kormánypárti törvényjavaslat felhatalmazná a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy egy Magyarországot érő kibertámadás elhárítása érdekében ellenőrizze az állami és önkormányzati szervezetek „elektronikus hírközlési hálózatainak tartalmát”.

Az elrontott ügyfélmegértés A koronavírus elterjedése után sok szektorban jelentősen átalakulnak a vásárlói szokások, egyvalami azonban változatlan marad: a megfelelő ügyfélélmény kulcs az elégedett és rendszeresen visszatérő vásárlókhoz. Az ügyfelek megértéséhez és jobb kiszolgálásához az egyik legfontosabb lépés a saját ügyfelek rendszeres mérése.

 

ECONOMY

Felforgatja a munkapiacot, hogy hamarosan eljön az ember és a technológia szimbiózisa A 21. században egy-egy évtized alatt annyit fejlődhet a tudomány és a technológia, mint amennyit haladt a 20. században összesen. Lovászy László tanulmányát szemlézzük, amely négy fejezetben tárgyalja a demográfiai szingularitás, a termelékenységi szingularitás, a technológiai szingularitás, valamint az ezekből fakadó társadalmi szingularitás egyes kérdéseit.

Koronavírus, kockázatok, pénznyomda – nagyot mehet az aranybányák árfolyama Magas szinteken alakulhat az arany árfolyama, amely az aranybányászati vállalatok eredményességét nagymértékben javítja. A tőzsdén jegyzett bányatársaságok alulértékeltsége, kedvező kockázati profilja és vonzó fundamentumai miatt meglehetősen vonzó befektetési célponttá válnak.

Kiválósági programok és pályázatok a COVID-19 alatt A koronavírus-járvány kiválósági programok életében is változást hozott. A COVID-19 miatt életbe lépett intézkedésekről, és a KFI Hotline-ról Dr. Szabó Istvánnal, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettesével beszélgettünk.

Az üzleti célú repülés is drasztikusan visszaesett Átlagosan hetvenegy százalékkal esett vissza az üzleti célú légiközlekedés áprilisban az Európai Üzleti Légiközlekedés Szövetség adatai szerint (EBAA). A visszaesés kevésbé drasztikus, mint a menetrend szerinti légitársaságoknál, ahol 90 százalékkal csökkent a forgalom, de így is jelentős, és több mint kétszerese a márciusi (35%) visszaesésnek.

Megtépázta a koronavírus a magyarok kedvenc befektetéseit - Százmilliárdok tűntek el A koronavírus-válság nagyon durva árfolyameséseket hozott a magyar befektetési alapok piacán, de a legnagyobb alapok elég ütésállónak bizonyultak: az év eleje óta alig 4 olyan alap van a top10-ből, ahol veszteséget szenvedtek a befektetők és csak egy alap esetén láthatunk 10% fölötti mínuszt.

Egy név: ki a valódi Satoshi Nakamoto – 5. rész Legutóbbi John McAfee-s cikkünkben arról írtunk, hogy hősünk 99%-os bizonyossággal tudja, ki Satoshi Nakamoto, és a Bitcoin fehér könyvének nyelvtani elemzése során érdekes dolgokra lett figyelmes: Satoshi csak brit angolt alkalmaz, és minden mondat után két szóközt tesz. 

Hitek és tévhitek: észrevételek a magyar konvergencia program margójára Oblath Gábor a Portfolio hasábjain fejtette ki véleményét a közelmúltban megjelent konvergencia programról. Jelen írás amellett, hogy segítséget kíván nyújtani a gazdasági folyamatok elemzéséhez, megpróbál eloszlatni néhány tévhitet, amelyek időről-időre indokolatlanul felütik a fejüket.

Digiméter: A digitalizáció mércéje KKV-k számára A koronavírus-járvány katasztrofális gazdasági hatásai ellenére van egy terület, ahol óriási lendületet vett a fejlődés, ez a digitalizáció. Ezt a folyamatot igyekszik hosszú távon monitorozni egy most induló kutatássorozat, a Digitális Versenyképességi Mutató - rövid nevén Digiméter -, amely kifejezetten a hazai KKV-szektor fejlődését szeretné segíteni.

Egy adat, ami mindennél jobban mutatja, hogy nagy baj van a gazdaságban A járványvédelmi korlátozások első teljes hónapjában, áprilisban 76,3 százalékkal csökkent az Európai Unióban fogalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbihoz képest. Az áprilisi éves csökkenés mértéke a statisztikák vezetése óta a legnagyobb - olvasható az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA kedden publikált jelentésében.

A versenyképesség-növelő támogatás keretösszege megemelkedett A felhívás segítséget nyújt a koronavírus-járvány kitörése által nehéz helyzetbe került - a feldolgozóipari szektorban működő - közép- és nagyvállalatok számára. A pályázatot a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez lehet benyújtani 2020. december 31-ig. 

Amerika felpörgeti a deglobalizációt: újabb gyárat telepítenek haza Kínából Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma megállapodást kötött egy virginiai vállalattal a Kínában és Indiában történő gyógyszergyártás hazatelepítéséről. A négy éves megállapodás összege 354 millió dollár, de 10 évre is meghosszabbítható.

Ennyit lehet most alkudni a ingatlanárakból az eladóknál Ha viszont komoly vevő jön, akkor változik a felállás – többek között ez derül ki az ingatlan.com ingatlanjukat eladásra vagy kiadásra hirdető tulajdonosok körében május közepén végzett, nem reprezentatív felméréséből. Az 1200 fős kutatásban az árengedmény nagyságát és motivációit vizsgálták.

 

HUMAN

Lehet, hogy nem könnyű visszaállni a munkába a vírusjárvány után Ahogyan az elmúlt hónapokban a megváltozott munkarend és a távoli munkavégzés, úgy a munkahelyekre való visszatérés is kihívást jelenthet a cégeknek és a dolgozóknak. A folyamat ezért lassabb, fokozatosabb és tudatosabb lépéseket kíván, ahol az egészségmegőrző intézkedések mellett a pozitív jövőképre és a mentális támogatásra is figyelmet kell fordítani.

Coachok és trénerek online - hogyan sikerült az átállás? A coaching és a tréning egyik legfontosabb eleme a személyes jelenlét. Gondoltuk márciusig. A koronavírus-járvány átrajzolta a módszertant, az eszközöket. Miként alakultak át a képzések? Hogyan reagáltak erre az ügyfelek? Mit lehet megvalósítani az online térben és mit nem? Erről beszélgettünk a szakma képviselőivel.

2021-re halasztották a Velencei Biennálét Az augusztus végére halasztott időpontban sem nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennále: a nagyszabású kiállítást a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt csak 2021-ben rendezik meg, a 2021-es Velencei Képzőművészeti Biennálét pedig 2022-ben tartják meg.

Mark Zuckerberg: Szükség van egy egyértelmű szabályozási keretre A hamis hírek, a dezinformációk és az online gyűlöletbeszéd és terrorizmus elleni harccal kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte, hogy a Facebook nem dönthet a tartalomszabályozásról, ehhez kormányzati segítségre van szüksége.

Megkésett támogatás: a munkahelyek megvédése nem sikerült, most újakat teremtene a kormány Mintegy 70 ezer állás nélkül maradt munkavállaló fizetését vállalná át 200 ezer forintig az állam a következő fél évre. Már amennyiben egy cég alkalmazza őket.

Mindenütt jó, de a legjobb...? – Szomorú jövőkép: újabb elvándorlási hullámmal számolhatunk Bár a tendencia javul, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente még mindig mintegy húszezer magyar dönt úgy, hogy külföldön fog boldogulni. Több mint egymillióan vállalnak munkát külföldön, tavalyelőtt ez a szám még 965 ezer volt. A külföldön élő magyarok közül sokan nem is tervezik a hazatérést.

„Az ember fél, mégis megy előre” – így dolgozik egy onkológus a járványban A konzultációra bejáró rákos betegek fele eltűnt a járvány miatt, és biztos, hogy az új betegek egy része nem jut el időben az orvoshoz – mondja Szántó István onkológus. Az érem másik oldala, hogy a kórházi munka a távvizitnek köszönhetően modernebb lett, és sokkal több idő jut most a tényleges orvosi feladatokra.

Négyszázféle társasjátékot szállítanak házhoz, és még a szabályokat is elmagyarázzák egy videóban Elindítja a társasjátékok bérbe adását a Játszóház Projekt. Több mint négyszáz játékkal működnek majd, videós magyarázataiknak köszönhetően a játékszabály átnyálazásával sem kell bajlódnia az előfizetőknek.

Tényleg vége az eldobható műanyagok korának? A söröket és az üdítőitalokat hamarosan másféle palackban találhatjuk majd az üzletek polcain, ha megvalósulnak azok az új tervek, amelyek alapján fenntartható módon termesztett növényekből alakítanák ki az italokat rejtő palackokat.

Újabb 3 ezer embert épít le az Uber Nem sokkal korábban a cég 3700 munkatárs leépítéséről döntött, hogy megspóroljanak egymilliárd dollárnyi fix költséget. Ez azonban úgy tűnik nem volt elegendő a koronavírus-járvány negatív hatásainak mérsékléséhez. A The Wall Street Journal most azt írja, hogy újabb 3 ezer ember veszíti el az állását a cégnél.

Világvége, szex és kedvenc helyek: miről álmodtunk a karantén alatt? Több országot is lefedő kutatás vizsgálta a karantén alatti álom-beszámolókat világszerte. Van, aki zombi apokalipszist vizionált, más hőssé vált és felfedezte az ellenszert alvás közben.

Tanulunk a krízisből, vagy a szembenézés helyett még nagyobb válságokba sodorjuk magunkat? A koronavírus-járvány közepén van már némi rálátásunk a korábbi időszakra, és valamelyest a jövőbe is ki tudunk tekinteni. A világjárvány az élet sok területére rányomja a bélyegét, a kezelésére alkalmazott hosszú távú stratégiák pedig mindannyiunk életére hatással vannak, amiről jelenleg nem igazán zajlik nyilvános társadalmi vita.