ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/22: Minden változik a home office miatt?

TECHNOLOGY

Együttműködés a webbiztonsági termékek piacán Disztribúciós együttműködésre lépett az Acunetix (az internetes biztonsági megoldások globális piacvezetője a weboldal- és webszerver-sérülékenységvizsgálat területén) a Prianto értéknövelt szoftverdisztribútorral az Acunetix-termékek európai értékesítésének növelésére.

Csúnya lemaradásban az 5G terén az USA A hónapok óta tartó kínai-amerikai csatározás a mobilszegmensben kifejezetten hátrányosan érintette a legnagyobb kínai telefongyártót, nem véletlen azonban, hogy a napokban megjelent hírek szerint az 5G-szabványok terén éppen a Huawei felé nyitnának a tengerentúl illetékesek. Továbbra is fájó pont számukra a komoly lemaradás, amit most egy friss felmérés is szépen megmutat nekünk.

Egyik pillanatról a másikra ellehetetlenült a szektor - interjú a Rendezvényszervezők Szövetségének elnökével Az iparág szinte teljes idei bevétele lenullázódott, sok cég, aki a járulékkedvezménnyel eddig kitartott, szeptembertől nem tudja finanszírozni további létét, a munkatársait. Márpedig, ha ezek a cégek nem élik túl a válságot, nem tud újra indulni az iparág, mely legalább százezer embernek ad munkát - mondta Ganczer Gábor, a Magyar Rendezvényszervezők és szolgáltatók Szövetségének (MaReSz) elnöke.

Több millió készülék vált sebezhetővé egy Bluetooth hiba miatt A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói fedték fel azt a Bluetooth Classic kommunikációs protokollban megbújó sérülékenységet, amit kihasználva kiberbűnözők érzékeny felhasználói adatokhoz férhetnek hozzá. A támadás lényege, hogy a hacker egy korábban párosított bluetoothos kiegészítőt személyesít meg, és utat nyit magának az adatok küldése/fogadása felé.

Bárkinél lekapcsolhatja az internetet az állam Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését. A jogszabály kimondja, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat saját hatáskörben elrendelheti az „ideiglenes hozzáférhetetlenné” tételét annak az „elektronikus hírközlő hálózat útján továbbított” adatnak vagy szolgáltatásnak, amely a „magyar kibertér biztonságára fenyegetést jelent”, vagy „amely honvédelmi vagy szövetségi érdeket sért vagy veszélyeztet”.

Indonéziába telepíti át a tévégyártása egy részét az LG Az LG úgy döntött, hogy a televíziógyártó tevékenységének egy részét áttelepíti Indonéziába, ahol a meglévő Cibitungban lévő üzemének a gyártókapacitását 50 százalékkal bővíti. A döntés értelmében a dél-koreai Gumiban lévő létesítmény hat tévégyártósorából kettő kerül át Indonéziába, s hosszú távon Cibitung az ázsiai és az ausztrál piac regionális központjává válik.

A szomszédban terjeszkedik a Netrisk A Netrisk-csoport két fő tulajdonosa, a TA Associates és az MCI Euroventures május 20-án közös projektcégen keresztül megvásárolta a cseh és szlovák online biztosításközvetítői piacon vezető pozíciót betöltő Klikpojišteni (röviden: Klik) 100 százalékos tulajdonrészét a Benson Oak befektetési banktól és annak társbefektetőitől.

Minden változik a home office miatt? Rugalmasan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez a megkérdezettek többsége, kétséges azonban, hogy megreformálja-e a home office a munkavégzési szokásokat – derül ki a Lounge Group véleményfelméréséből.

Kína nyomtatott a világűrben A 3D nyomtatótechnológia fejlődésével egyre több a printelt repülőgép- és űreszköz-alkatrész. Természetesen Kína sem maradhat ki az „űrnyomtatásból”, a távolkeleti ország Űrtechnológiai Akadémiája (CAST) által fejlesztett speciális printert, nyomtatott CubeSat műhold telepítővel együtt május 5-én fellőtt a világűrbe.

Vízválasztóhoz érkezett a Google - és Te is Az egyik legnagyobb konkurens nem a saját iparágukban van. Ez rád is igaz lehet: a legnagyobb SEO-konkurensed nem az a cég, akinek az weboldala pár hellyel előtted jelenik meg a Google keresőjében. Akkor ki az? Maga a Google. 

Tízezerszeresére erősíti a wifit a filléres okosfal A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói ahelyett, hogy az adó- és vevőkészülékeket fejlesztették volna, egy külső, független okosfelületet terveztek erre a célra. Az RFocus egy több mint 3000 antennából álló rendszer, amely fejlesztői szerint képes a tízszeresére javítani a jelerősséget.

 

ECONOMY

Csak idő kérdése, mikor csatlakozik a Budapest Bank az MKB-Takarék kettőshöz A koronavírus-járvány egy dolgot biztosan nem változtatott meg: a még évekkel ezelőtt kiötlött szuperbank létrehozását, a Takarék Csoport, az MKB és a Budapest Bank (BB) egyesítésével. A múlt péntek kora esti, az MKB Bank tőzsdei jelenléte miatt a kereskedés zárása után tett bejelentés arról, hogy a három szereplőből kettő, az MKB és a Takarék Csoport kinyilvánította fúziós szándékát, csak a kívülállók számára volt meglepő.

Amivel Trump nincs tisztában: az amerikai kereskedelmi deficit mélyen strukturális jellegű Trump számára a toronymagas – az amerikai GDP mintegy három százalékát kitevő – külkereskedelmi mérleghiány testesíti meg a külföldi partnerek „tisztességtelennek” tartott kereskedelmi praktikáit. Kínával az élen, amelynek a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) való 2001-es csatlakozása óta az Amerikával szembeni kínai exporttöbblet több mint a negyvenszeresére szaladt föl.

Megmutatjuk, mennyire vágja földhöz Magyarországot a koronavírus-járvány A koronavírus pontos gazdaságai hatásait még az első negyedéves GDP-tényadatok mellett is nagyon nehéz előrejelzni, mi azonban megpróbálkoztunk vele. A legtöbb nemzetgazdasági ágazatból (és azok alágazataiból) sikerült információt szerezni az áprilisi visszaesésre vonatkozóan az iparági szereplőktől, ezeket kiegészítve a külföldi adatokkal, valamint az év hátralévő részére tett becslésünkkel együtt pedig már kaptunk is három forgatókönyvet az idei növekedésre.

Lehet-e majd utasbiztosítást kötni koronavírusra? A Külgazdasági és Külügyminisztérium a „határokon alkalmazott korlátozó intézkedések lehetséges enyhítéséről” tárgyal most már Szlovénia mellett Ausztriával és Szlovákiával is, az osztrákok pedig június 15-től biztosan teljes mértékben átjárhatóvá teszik a német határt. Egyre többekben merülhet fel a gondolat, hogy mégiscsak lehetséges lesz idén akár külföldön nyaralni.

Búcsút vehetünk a béremelésektől - ez lesz a veszni hagyott 100 ezernyi munkahely nyomában A bértámogatási rendszer felpörgetése után új munkahelymegőrző programot indított útjára a kormány, amely várhatóan a tőkeerős cégeket hozza helyzetbe. Az intézkedéssorozatból kirajzolódik a foglalkoztatáspolitika új iránya: a jó karban lévő, vagy központilag megtámogatott cégek felszívhatják a munkanélkülivé lett tömegek egy részét, véget érhet a masszív reálbér-emelkedés és már nem a belső fogyasztás, hanem a külföldi kereslet kiszolgálása jelentheti a gazdaság motorját.

A flottaüzemeltetőknek is vonzóbbá válhatnak a villanyautók  A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában.

Még meg sem vették a fintech-óriást, máris új szolgáltatást vezet be A héten elindít új szolgáltatást indít a Plaid, egy nagyobb fintechcég, melyet épp most vesz meg a Visa 5,3 milliárd dollárért. A Plaid Exchange lényege az lesz, hogy a rendszerüket használva bármely pénzintézet létre tudja majd hozni saját API-ját.

Visszakozott Elon Musk: mégsem perli be Kaliforniát Visszavonta a keresetét Elon Musk a kaliforniai Alameda megye ellen. A Tesla vezetője azért perelte be a megyét, ahol a márka fremonti autógyára is található, mert úgy vélte, a helyi egészségügyi korlátozások sértik a Kalifornia állam alkotmányát.

Súlyos helyzetbe került a magyar cégek hatoda Az Opten saját felmérése alapján a vállalkozások 17 százaléka rendkívül súlyos helyzetbe került az elmúlt hónapokban, de a koronavírus okozta változásoknak vannak nyertesei is. Van összesen 6 százaléknyi cég is, amely szerint javult a helyzete - írja közleményében a céginformációs rendszer üzemeltetője.

Nagy bizonytalanság vár a hazai bankrendszerre A lakossági és a vállalati hiteleknek is nagyjából a harmada tekinthető kockázatosnak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai okán a Magyar Nemzeti Bank legújabb jelentése szerint. A bankrendszernek fájni fog a válság, azonban várhatóan talpon tud maradni, van olyan erős a pozíciója. A jegybank ezzel együtt is elvárja, hogy a hitelezési moratórium lejártára készüljenek fel a pénzintézetek, és kezeljék a jó eséllyel bedőlő hiteleket.

 

HUMAN

Élet a home office után: új ajánlások jöttek ki a munkahelyek számára A munkavállalók egészsége érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásokat fogalmazott meg a munkahelyek számára. Fontos tudni, hogy a cégek saját hatáskörben teljesen szabadon dönthetnek a munkahelyi munkavégzés újbóli bevezetéséről. Ugyanakkor amíg a járvány jelen van Magyarországon, a fertőzés elleni óvintézkedések betartása fontos – közölte a koronavírus.gov.hu.

A cégek tanulhatnak a válságból, még több kölcsönzött dolgozó lehet Ha valahol beüt a baj, mindig a kölcsönzött munkaerőt küldik el legelőször – így van ez a koronavírus-válság idején is. A kölcsönzött dolgozók a legkiszolgáltatottabbak, mondhatni, hogy a kölcsönzéssel mindenki jól jár, kivéve a dolgozót. Ám a nagy cégek érdekérvényesítő képessége erős, így nem meglepő, hogy virágzik a munkaerő-kölcsönzés, és most kitüntetett szerepbe került az iparág egyik cége, a Prohuman.

„Saját gyászában a szakember is laikus" Még alig 36 éves, de a szakmájában már elérte a csúcsot. Gyászterapeuta, tanszékvezető docens, a tanatológia, azaz a pszichológia halállal, és gyásszal foglalkozó ágának szakembere. Ezen belül olyan szülőpároknak segít, akik még születés előtt, vagy közvetlenül azután vesztették el gyermeküket. Kutatási területei közé tartozik az online függőség is.

Rablás vagy csak bejött egy ügyfél? - Magyar bankok fióklátogatási előírásai a maszkhasználatról Szükséges-e az ügyfeleknek maszkot viselniük a bankfiókokban, illetve a fiókokban található ATM készülékek használatakor? Erről kérdeztük az OTP, a Takarék-, az Erste és az MKB Bankot.

Támadják a TikTokot a 13 év alattiak miatt A gyermekek magánéletének védelmével foglalkozó egyik csoport panaszt nyújtott be az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (FTC) arra hivatkozva, hogy a TikTok nevű népszerű videómegosztó alkalmazás nem tett eleget egy korábban kötött megállapodásnak – írja a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a Threatpostra hivatkozva.

Még a biológia szerint sem olyan szimpla a világ, hogy valaki férfi vagy nő és kész A nemek szigorú biológiai meghatározottsága egy téveszme, sem az emberekre, sem az állatokra nem igaz. Az öröklődést irányító huszonhárom pár kromoszómánk közül az úgynevezett szexkromoszómák szerepe a domináló. Ez a pár vagy két egyforma, úgynevezett X-kromoszómából áll, vagy egy X-ből és egy eltérő, kisebb Y-ból.

Hogyan hat a múzeumok jövőjére a koronavírus járvány? Owen Hopkins építészkritikus és történész szerint a múzeumoknak a járvány okozta felbolydulást arra kell használniuk, hogy alapjaiban átgondolják működésüket és céljaikat. A deezen-en publikált cikkében Hopkins arról értekezik, hogy voltak már nehéz történelmi idők, amikor újra kellett gondolni a közönség elérésének módjait, és most az várhat a kulturális terekre, amely a nyomtatott újságoknál a 2000-es években elkezdődött.

Most látszik csak igazán a turizmus bedőlése Kicsit ijesztő is látni, a magyaroknak mennyire nincs keresnivalójuk Budapestnek azon a részén, amikkel többek közt eladják a várost útikönyvek, de persze lehet onnan is nézni, hogy ha valaki gyakorolná a social distancinget, itt a lehetősége beülni valami hangsúlyozottan magyaros étterembe. 

Kezdődhet a Google és az Apple által támogatott kontaktkövető appok fejlesztése Immár a külső fejlesztők számára is megkezdődhet a munka a Google és az Apple által közösen fejlesztett Covid-19 kontaktkövető technológia, vagy ahogy a cégek nevezik, kitettség értesítő rendszer" implementálására, így egy lépéssel közelebb kerülhet egy olyan, univerzális platform megjelenése, mely a legtöbb üzemben lévő okostelefonon működőképes lesz, segítve az új koronavírus elleni küzdelmet.

Egy kínai iskolában szárnyakat viselnek a gyerekek a társadalmi távolságtartásért A kínai Tajjüan városában a gyerekek hétfőn visszatértek az iskolai falai közé és viszonylag kreatív megoldást találtak a társadalmi távolságtartásra. Az intézmény ugyanis arra kérte az odajárókat, hogy készítsenek maguknak egy szárnyat, aminek segítségével kellő távolságot tudnak tartani társaiktól.