ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/23: „Együtt megoldjuk”

TECHNOLOGY

EXPERT világ köszönt ránk! A COVID-19 a privát életünket támadta meg, és onnan gyűrűzik át folyamatosan az üzleti világ különböző területeire. Azt már mindenki tudja, hogy ez egy olyan krízis, amelyet egyetlen korábbi globális gazdasági válsághoz sem lehet hasonlítgatni. A tapasztaltabb, komolyabb elemzői háttérrel rendelkező tanácsadó cégek már március elején jelezték, hogy a válság, mentális jellegénél fogva, egyre mélyülő és hosszabb lesz a 2008-ban indult folyamatnál, és teljes egészében rendezi át a fogyasztói döntéseket, a vásárlóerőt.

A legvonzóbb magyarországi IKT-munkahely A világ egyik legnagyobb független munkáltatói márka-felmérése eredményeként a telekommunikációs szektor „legvonzóbb munkahely” különdíját idén is a Magyar Telekom nyerte. Rendhagyó, online esemény keretében hirdették ki idén hetedik alakalommal a Randstad Employer Brand hazai díját, a Randstad Awardot, mellyel a legvonzóbb hazai munkáltatók teljesítményét ismerik el.

Kezdhet aggódni az AMD laptopokba szánt processzorai miatt az Intel Egy ideje nyílt titok, hogy az AMD nagy erőkkel jelenik meg a laptopok piacán is a Ryzen 4000-es lapkáival, igazából egyedül a prémium gamerlaptopok világába nem tud betörni, ott a gyártók továbbra is csak Intel CPU-t hajlandóak kínálni.

Most dől el, hogy a szürrealitás szobafogságában ragadunk vagy győznek a kiszabaduló emberek A vállalatvezetők egyre későbbre várják a normális üzletmenet visszatértét, optimista befektetőt lasszóval sem lehet fogni, és ahogy a válság egyre durvább számokban jelentkezik a fogyasztási, munkanélküliségi adatokban, egyre jobban látszik, hogy a politikusok is olyan egyenletet próbálnak megoldani, aminek nincs kész megoldókulcsa.

A japánok így tennék olcsóbbá az űrutazást Az űrutazás drága, és igencsak veszélyes vállalkozás, ezért egy japán startup, a Gitai kivenné a képletből az emberi életre leselkedő veszélyeket, és humanoid robotokat küldene az űrbe. A cég szerint ez sok problémát megoldana, és a távolról irányítható, esetleg automata robotok rengeteg olyan feladatot is elláthatnának, amelyeket az emberek képtelenek.

Az enyhítés után is velünk marad a távmunka Óvatosan állnak hozzá a magyar cégek az irodáik újranyitásához, a vezetők többsége hosszútávon is be akarja építeni a járványhelyzet alatt bevezetett, és azóta bevált távmunka megoldásokat – derült ki a felhő alapú szolgáltatások közvetítésével foglalkozó Kvazar.cloud friss villámkutatásából.

Egy design-ikon születésnapjára Dieter Rams, a Braun legendás formatervezője, az indusztriális design egyik úttörője 88 éves. Rams egy tiszta vizuális formanyelv megalkotója, a termékdesign meghatározó alkotója a kezdetekről is mesél a születésnapi videóban, miközben számos termékén látszik, hogyan hat a mai napig is.

Zuckerberg arra számít: 5-10 éven belül az alkalmazottaik fele irodán kívül dolgozik majd A Facebook hosszú távon, a koronavírus miatti korlátozások befejezése után is a távmunkára épít majd - közölte a cég alkalmazottaival Mark Zuckerberg csütörtökön. A vállalt vezetője azt mondta, a cég sok ember felvételét tervezi irodán kívüli pozíciókra, és arra számít, hogy az alkalmazottak fele már távolról fog dolgozni 5-10 éven belül.

Marketing stratégiává vált a hitelesség A járvány hatásáról, digitális marketing stratégiai eszközökről, módszertanokról, modern média utakról, digitális és offline marketingeszközökről kérdeztük Vernyik Imre marketing szakembert.

Együttműködés a digitális térben: ezek a nélkülözhetetlen alapok A mérhetőség sok munkáltató számára lényeges kérdés, a szakember szerint azonban rendkívül negatív hatása lehet a dolgozók motivációjára, ha képletesen szólva a távolból is stopperral mérik a munkaidejüket. Lényegesek tehát a rögzített keretek, azonban ezeket kellő rugalmassággal ajánlott kezelni, különösen most.

Éjszaka (is) termel a fordított napelem A Kaliforniai Egyetem egyik professzora és hallgatója olyan fotovoltaikus (nap-) elemet tervezett, amely négyzetméterenként 50 wattnyi teljesítményt produkálhat, méghozzá éjszaka.

Közönségdíj is lesz az Év háza 2020 pályázaton Két kategóriában – családi házak és kis társasházak, valamint középületek –, 53 épülettel versenghetnek idén az építészek az Év háza díjért, a Leier Hungária Kft. főtámogatásával, és Noll Tamás elnökletével felálló, ismét neves zsűri asztalán, illetve a helyzetre való tekintettel monitorjain.

 

ECONOMY

Megfullad a világ az adósságban? Világszerte gigantikus pénzösszegeket mozgósítanak a kormányok a koronavírus-járvány által előidézett gazdasági válság enyhítésére. A hatalmas gazdasági élénkítőcsomagokon túl a gazdasági teljesítmény történelmi méretű csökkenéséből eredő adóbevétel-kiesés is növelni fogja az államháztartások hiányát.

A leggazdagabb magyar figyelmeztet: akár olyan infláció is jöhet, amiben mindenki elveszítheti, amije van Péterffy Tamás ma Palm Beach-en él, bejáratos Trump elnök köreibe is, nem mellesleg Amerika 31., a világ 73. leggazdagabb embere 14,5 milliárd dolláros vagyonával. Ő az elektronikus tőzsdei kereskedés atyja, vagyonát is ennek köszönheti. Cége, az Interactive Brokers pedig az egyik legnagyobb elektronikus tőzsdei kereskedőplatform a világon.

Jelasity Radován lett a Magyar Bankszövetség új elnöke A Magyar Bankszövetség pénteki tisztújító testületi ülésén Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a szervezet új elnökének, közölte a szövetség. A leköszönő elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója alelnökként folytatja munkáját a szervezetnél.

A régi infrastruktúra fogja vissza a bankokat Voltak hősies digitalizációs projektek a járvány ideje alatt, de az összkép nem kedvező. A járvány legjobb mémje talán a kérdőíves volt. Csak egy kérdés szerepelt rajta: Az ön cégénél ki vezette le a digitális átállást?” A felkínált három válasz pedig: CEO, CTO, COVID-19. Az utóbbi természetesen be is volt karikázva.

Nagy fordulat előtt a hazai tőzsde? Jelentős emelkedés előtt állhat a BUX index. Az OTP Bank, a MOL, a Richter Gedeon és a Magyar Telekom kilátásairól beszélgettünk Cinkotai Norberttel, a KBC Equitas vezető elemzőjével.

A járvány következő áldozata: a szépség Anna Wintour, a világ egyik leghíresebb divatmagazinja, a Vogue főszerkesztője úgy látja, hogy a koronavírus-pandémia katasztrofális csapást mért a divatszakmára. Főként az éppen feltörekvő tervezőket kaszálta el, akiknek derékba törte a karrierjét, emellett a kiskereskedőket is kivasalta. Az utóbbival arra utal, hogy nemrégiben csődvédelmet kért maga ellen két nagy amerikai áruházlánc, a Neiman Marcus és a J.C. Penney.

Reménykedhetünk a gazdaság beindulásában, ezt üzeni a kormány bérátvállalásának felfutása Abban szinte mindenki egyetértett, hogy a magyar kurzarbeit első, április elején bejelentett verziója teljesen használhatatlan volt. Egyszerűen olyan feltételeket szabtak az igényléshez, és annyira szűkmarkúan határozták meg az egész konstrukciót, hogy a vállalati döntéshozók első olvasás után lemondtak az egyébként már hetek óta várt segítségről.

Teljesen összeomlott a magyar vendéglátás, a kiskereskedelem is beszakadt Váratlanul közzétette a KSH a legfrissebb kiskereskedelmi és vendéglátási adatokat, amelyből kiderült, hogy nem meglepő módon teljesen összeroppant a vendéglátás a koronavírus-válság időszakában, azonban a kiskereskedelem csak átmeneti visszaesést szenvedett el.

Sokat bukhat az, aki most nyúl hozzá a nyugdíjbiztosításához Az elmúlt években az életbiztosításban való megtakarítás legnépszerűbb formája a nyugdíjbiztosítás volt, hiszen erre az éves befizetésünk 20%-ának megfelelő szja-jóváírást is kapunk, 130 ezer forintos összeghatárig. Az idei évben azonban sokan kerültek olyan pénzügyi helyzetbe, hogy megszüntetnék ezt a megtakarításukat.

A koronavírus végezhet 2019 majdnem Év Autójával Az Alpine a 2017-es Genfi Autószalonon tárta először a nagyközönség elé az 1961-től 1977-ig gyártott eredeti Alpine A110 újkori leszármazottját. Az izgalmas hátsókerék-hajtású sportautó sokak meglepetésére igen jól teljesített a 2019-es Év Autója választáson, ahol ugyanannyi pontot szerzett, mint a végül a címet bezsebelő Jaguar I-Pace.

Több elemzőcég szerint is tovább csökkenhet a bitcoinárfolyam Mindössze napokkal ezelőtt a kereskedők arra számítottak, hogy a bitcoin átlépi a 10.000 dolláros határt. Most, a kriptopénzt 9000 dolláron, laposan kereskedik. Közel nyolc heti folyamatos növekedés után a bikák képtelenek fenntartani a lendületet.

A Huawei visszaszorítása az 5G-piacon egyáltalán nem az USA cégeinek kedvez Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi csatározása már hosszú hónapokra nyúlik vissza, és a középpontban lényegében egyetlen cég szerepel: a Huawei. A kínai óriásvállalat működését az USA mindenféle reálisan járható módon megpróbálja ellehetetleníteni, legutóbb lényegében elvágták a fő bérgyártójuknak tekinthető TSMC-től.

 

HUMAN

Hatékony válságkezelés a NEXON-ban Az új koronavírus megjelenése olyan kihívásokkal állította szembe a munkáltatókat, amelyek megoldására nem volt bevált gyakorlat, kezelésére eddig elméletben léteztek tervek. Az első időszak válságmenedzselése után a hangsúly a változásmenedzsmenten, az újratervezésen van. A NEXON célja a vezetők, a HR és az IT- szakma támogatása: a tanulságok megosztása segíthet a vállalatoknak, és a HR-vezetőknek. A NEXON esetében a gyors helyzetfelismerés, a menedzsment összefogása hatékony válságkezelést eredményezett, melynek gyakorlati megvalósításába a NEXON HR- és IT-vezetője engedett bepillantást.

Félő, hogy úgy járunk a koronavírussal, mint a farkast kiáltó fiú Fennáll a veszélye, hogy a kommunikációs hézagok okozta hitelvesztés miatt úgy jár majd a magyar lakosság, mint az egyszeri mesében az óvatlan pásztorfiú, aki annyiszor kiáltott felelőtlenül farkast, hogy amikor a vadállat tényleg megjelent, már senki nem hitt neki és odaveszett az egész nyája.

Karizma helyett alázatra van most szüksége leginkább egy cégvezetőnek A modern vállalati környezetben elfelejtődött: a vezető elsősorban erőforrás kell, hogy legyen a csoport számára, nem pedig a csoport a vezető számára. A történelem során azok a vezetők voltak sikeresek, akik képesek voltak egy csapatot összehozni, és hatékonyan, eredményesen működtetni, hosszú időszakon keresztül, legyen az konjunktúra vagy krízishelyzet, és így adtak egy „szolgáltatást” az általuk vezetett csapat számára.

Így cselekszik a válságálló vezető Válsághelyzetben a munkatársak sokkal jobban figyelnek vezetőjükre: előrejelzést, megoldást, nyugtatást várnak tőle. De ő hogyan viszonyuljon a helyzethez, a kérdésekhez, milyen viselkedés és válaszok célravezetőek. 

Leteszteltük az appot, ami közel hozza a budapesti fákat Korábban már beszámoltunk róla, hogy Bécs vagy Melbourne mintájára Budapesten is elkészült egy mindenki számára hozzáférhető fakataszter, vagyis egy olyan online adatbázis, amelyből a városlakók könnyen és gyorsan tájékozódhatnak a parkok, utcák, terek fáiról, és bejelenthetik, ha problémát látnak. 

Mit tehetünk, ha mások nem tartják a távolságot? Bár a járványveszély még nem múlt el teljesen, sokan máris úgy érzik, mintha az élet a korlátozások enyhítésével egy csapásra visszatért volna a régi kerékvágásba: a nyilvános helyeken nem hordanak maszkot, és a távolságot sem tartják. Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Hány ember hal meg Magyarországon és miben? A hazai koronavírus halálozási adatok szerencsére alacsonyak a szokványos halálozási számokkal összevetve. Megnézzük, hogy mik a főbb halálokok itthon, és évente hány ember halálát okozzák, és milyen változások történtek az elmúlt évtizedekben.

A mi mindennapi szuperhőseink – 1. rész Két hónapig szorongtunk a karanténban, és bíztunk a szerencsénkben és bennük. Bennük, a viharvert egészségügy dolgozóiban, akik békeidőben is szeretetből, elhivatottságból dolgoznak sokszor, sok műszakban, kevés pénzért. Most pedig a vírus elleni küzdelem első vonalában harcoltak, sokan azt is vállalva, hogy vidékről Budapestre jöttek, vagy nem mentek haza a családjukhoz lakni, nehogy megfertőzzék őket.

Az amerikaiak negyede nem oltatná be magát koronavírus ellen Minden negyedik amerikai bizonytalan a majdani koronavírus-oltással kapcsolatban egy friss közvélemény-kutatás szerint. A Reuters és az Ipsos közös reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 24 százaléka nem akarná beoltatni magát, további 11 százalék pedig bizonytalan a kérdésben. 

Nincs tolongás a közmunkára A kormány részben a közmunkások számának drasztikus emelésével kezelné a növekvő munkanélküliséget, ám a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján még nem határozták meg a létszám- és a pénzügyi keretet sem.

Iskolanyitás kérdőjelekkel – Dupla terhelés a pedagógusokon A pedagógusokat és a szakmai szervezeteket is megosztja a köznevelési államtitkár szerdai bejelentése, miszerint június 2-tól – bár a járványhelyzet még nem ért véget – feloldják a március 14-én elrendelt intézménylátogatási tilalmat. 

Orvos-Tóth Noémi: Az emberek lelkiállapota nemzetgazdasági kérdés „Az egzisztenciális nehézségek mellé bejönnek a pszichés nehézségek. Amikor nincsen pénzem arra, hogy fenntartsam magam és a családomat, az megnyomorítja az embernek a lelkét." Egy ország nemcsak pénzügyi mutatóktól függ, hanem a benne élő emberek sorsától is, figyelmeztet Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus.

Nem szeretnének biológiai útlevelet a légi közlekedésben A légi közlekedésben az induló repülőtérre lépéstől az érkező repülőtér elhagyásáig minden folyamatra új ajánlásokkal állt elő az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), írja az MTI. Az EU, pontosabban az Európai Bizottság felkérésére dolgozták ezeket ki a járvány idejére.

Váratlanul megjelentek a magyar munkanélküliségi adatok, folytatódtak a leépítések A koronavírus-válság miatt Magyarországon több mint 100 ezren veszítették el a munkájukat márciusban és áprilisban összesen – derült ki a KSH honlapján váratlanul közzétett adatsorból.