ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/25: Megtorpantak az unikornisok

TECHNOLOGY

Gazdaságvédelmi akcióterv kkv-oldalról közelítve Április 7-én bejelentésre került a gazdasági mentőcsomag, amelyet a debütálás pillanatáig a „gigantikus” jelzővel illettek. A szóban forgó összeg kihirdetése után a fenti jelző csak hangzatos stilisztikai leírásává zsugorodott annak a 9200 milliárd forintnak, amit a kormány a gazdaságvédelemre biztosít. A tetemes mennyiségű összegből a mikro-, kis-és középvállalkozások zsebébe is jut 2000 milliárd forint értékben. Ennek részleteiről, a gazdasági mentőcsomag kkv-fókuszáról és az elérhető támogatásokról, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével beszélgettünk.

A kockázati tőkét is megfertőzte Ázsiában a járvány Visszafogott volt a kockázati tőke aktivitása az első negyedévben, éves összevetésben a tranzakciók száma ugyan kicsit emelkedett, a befektetett összeg azonban csökkent. A legnagyobb zuhanás Ázsiában volt, ahol legkorábban jelentkezett a COVID-19 járvány hatása, a CB Insights és a PwC elemzése szerint a kontinensen ötödével zuhant a startupokba kihelyezett forrás.

Mit tanulhat egy magyar kisvállalkozó a koronavírusból? Elsősorban azt, hogy csak az a cég él túl egy katasztrófát, amelyik felkészült. Rónaszéki Péter tanácsadó szerint a koronavírussal egyértelművé vált: nem lehet megúszni, hogy legyen egy B terv, „arra, hogy ha a normál üzletmenet nem működik, mit csinálnak majd a cégek „háborús” helyzetben”. Az ő tanácsa röviden így szól: „Készülj a legrosszabbra, reméld a legjobbat!”.

Így indíthatsz 50 fős videohívást Instagramon A Facebook frissítette az Instagramot, méghozzá a Messenger Rooms támogatásával. Így már ezen a platformon is lehetőség van olyan csoportos videohívások kezelésére, amelyben akár ötvenen is részt vehetnek. Azt már az elején hangoztatta a vállalat, hogy idővel a WhatsAppra és az Instagramra is ki akarja terjeszteni a szolgáltatást.

Kik a legbefolyásosabb hazai szakmai influencerek a Facebookon? Kedden mutatták be az Influexpert riportot: kiderült, hogy a Facebook adatbázis elemzése alapján kik tartoznak a top hazai szakmai influencerek közé. A kutatás során kiderült, hogy több tízezer kisvállalati vezető kap támogatást a közösségi média felületeken a vezető hazai szakmai influencerektől, akiknek ezáltal jelentős hatásuk van a gazdasági krízist kezelő kisvállalkozói stratégiák kialakítására.

Tiszta elektromos eszközökkel a jobb egészségért A mindennapokban használt eszközök közül az okostelefonok vannak leginkább kitéve a kórokozóknak, a tévék pedig működésük során szinte vonzzák a port, ezért fontos a készülékek tisztán tartására kiemelt figyelmet fordítani.

30 éves a Windows 3.0: elmeséljük, hogyan jött és győzött 1990. május 22-én jelent meg egy olyan szoftver, ami még nem volt operációs rendszer, de nagy lépést tett afelé, hogy azzá váljon. A Windows 3.0 nem volt eredeti ötlet, mégis komoly ugródeszkának számított.

Újra felfedezik a podcastokat a digitális hirdetők is A műfaj alternatívát kínál a tömegmédiával vagy a közvetlen válaszadásra ösztönző reklámokkal szemben, és az átmeneti visszaesés után jövőre már milliárd dolláros piaccá fejlődik a tengerentúlon.

Változhatnak előnyükre az irodaépületek a koronavírus-járvány hatására? A közelmúltban az irodaházak tervezésénél a dolgozók egészsége egyre jobban a középpontba került, de csakúgy, mint a környezettudatosságra való törekvések, sokszor az egészségesebb belső környezetekre tett javaslatok is a profit maximalizálásának áldozataivá váltak. A hármas optimalizálás (triple bottom line) elvéből, vagyis a gazdasági, környezeti és társadalmi teljesítmény javításából, még mindig az első kapta a legnagyobb figyelmet. 

Van már olyan robot, amelyik érzi a fájdalmat A szemeit becsukva, de a száját nagyra nyitva jelzi az Affetto nevű robot, hogy fáj, amit a kutatók épp csinálnak vele. A japán mérnökök által tervezett gép egy kísérleti eszköz, hogy a jövőben olyan robotok szolgálják majd az emberiséget, melyek képesek érzelmek (így pedig a fájdalom) kifejezésére.

A robotok nem kapják el a koronavírust - Akkor ki a válság nagy nyertese? A koronavírus-járvány és az azt követő válság rávilágított, hogy mennyire sérülékenyek a globális beszállítói láncok, ahol jelen van az élőmunka. Bár a következő hónapok jellemzően a beruházások felfüggesztéséről szólnak majd, nincs kétség afelől, hogy a robotok alkalmazásának, nagy lökést ad majd a mostani epidémia.

Újabb csapást mér a Huawei-re az Egyesült Államok Az amerikai kormány Huawei ellen indított, legutóbbi akciójának közvetlen célpontja a kínai vállalat HiSilicon chip-divíziója, az a tevékenység, amely néhány rövid év alatt központi fontosságúvá vált a félvezető-technológia területén megfogalmazott kínai törekvések szempontjából. Az amerikai akciót követően a Huawei elveszíti a sikerhez vezető út központi eszközeit.

Erre senki se számított: a mezőgazdaság újabb területét hódíthatják meg a robotok Szokatlan látványban lehetett része az új-zélandi gazdáknak néhány napja. Egy nagyszabású terepi tesztelés keretén belül egy négylábú robot „kutya” próbált meg terelőfeladatokat ellátni egy juhnyáj mellett, növényeket ellenőrizni, valamint egyéb, a mezőgazdasággal kapcsolatos feladatokat elvégezni.

 

ECONOMY

Most már megéri az elektromos autó? Az elmúlt két-három évben rengeteg változás történt az elektromos autók területén: az akkumulátorok mérete jelentősen megnőtt, a 2017-es csúcs 30 KWh-ás Nissan Leaf helyett ma már nem ritkák az 55-64 KWh-ás akkumulátorral rendelkező elektromos autók és a töltőhálózat is hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Elegük lett a kínai cégekből az amerikaiaknak Az amerikai Szenátus által most elfogadott törvény jelentősen szigorítaná az amerikai tőzsdékre bevezetett külföldi vállalatok kötelezettségeit. A lépés egyértelműen a kínai cégek ellen irányul, s olyanokat is érint, mint a Baidu, vagy az Alibaba. A szenátorok szerint túl sok a csaló kínai szereplő.

A brókereknek a válság alatt is jól megy a szekerük A tőzsdék ugyan estek, de a brókercégeknek ez mit sem ártott, hiszen a forgalom megugrott, a spekulánsok is visszatértek, így rekord nyereséggel zárták az első három hónapot. Három hónap alatt akkora forgalmat bonyolított le a szektor az idén, mint tavaly az egész év alatt.

Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről Ez egy figyelmeztető jelzés mindenkinek, hogy nem biztos, hogy mindig ott lesz az Európai Központi Bank, hogy kimentsen mindenkit. Akár az 500 milliárdos Merkel-Macron újjáépítési alap tervezete is ennek a ráébredésnek lehet a része – mondta Darvas Zsolt a G7 Podcast adásában a német alkotmánybíróság sok mindent felforgató döntésének következményeiről.

Glokalizáció – helyi gazdaságok globális hálózata? Mennyire fogja befolyásolni a globalizáció folyamatát a jelenlegi gazdasági válság? Egy egészségügyi válság kellett a kérdés felvetéséhez, pedig az ökológiával foglalkozó tudósok évtizedek óta figyelmeztetnek a globalizáció árnyoldalaira.

Több billió dollár a gazdasági lyukak befoltozására A Picton Mahoney – az arany- és bitcoinbikák prominens eszközkezelőjének – csártja azt jelzi, hogy a jegybankok nagyjából 20 billió dollárt költöttek már összesen a COVID-19 pandémia gazdasági hatásaira. Ez megegyezik az Egyesült Államok egész éves GDP-jével, és nagyjából a világ GDP-jének a 25%-ával.

Csődöt jelentett a Hertz, a világ egyik legrégebbi és legnagyobb autókölcsönző cége A légiközlekedés és a turizmus leállása miatt hirtelen senki sem bérelt autót, ami néhány hónap alatt földre tudta vinni a világ egyik legnagyobb, patinás autóköcsönzőjét is. A Hertz 102 éve egy tucatnyi Ford T-modellel kezdve a kölcsönzést, és akkora gigacéggé nőtt, aminek 667 ezer kölcsöjárműve és 40 ezer dolgozója volt.

Célzott támogatás a járvány miatt veszélybe kerülteknek Miközben az európai vezetők keresik azokat az utakat, amelyek lehetővé teszik a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági talpraállást és a megélhetésüket vesztett emberek megsegítését, két európai fintech cég, a Loyaltek és a Paynovate elindította a Unity Card szolgáltatást.

Minden a sebesség, a bankolásban is Csak a baj van a UX-szakértőkkel. Mindent megnéznek, aztán elmondják, hogyan kellene jól csinálni. Hát nem idegesítőek? Peter Ramsey, egy brit UX-szakember számlanyitási folyamatát kattintgatta végig..

Van 10 bitcoinod? A felső 155 ezerbe tartozol A Bitinfocharts figyelőforrás legújabb adatai szerint a legalább 10 BTC-t, vagyis jelenlegi árakon 92.000 dollárt tartalmazó bitcointárcák az összes kriptotárca 0,51%-hoz tartozik.A tárcák 97,3%-ának egyenlege 1 BTC alatt van. A 10-100 BTC-s egyenleg az összes tárca 0,45%-át alkotja, az 1-10 BTC-s egyenleg pedig 2,17%-ot.

 

HUMAN

Új korszak kezdődött az egyetemi oktatásban is Normál oktatási rendre készülnek ősztől az egyetemek, már ahol gondolkodnak ezen, a többség ugyanis egyelőre a vizsgák és diplomavédések biztonságos lebonyolítására fókuszál. A karanténidőszak alatti távoktatást többen pozitívan értékelték, és jelezték, egyes elemeit érdemes lesz megtartani, de a rendkívüli szemeszter sikerességét a vizsgákon elért eredményeken lehet majd lemérni.

Facebook-moderátornak lenni nem egy tündérmese, a vállalatnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia Sokan bele sem gondolnak, milyen munka lehet a Facebook moderátorának lenni. Vagy ha valakinek eszébe is jut, azt hiszi elsőre, hogy az csuda jó állás lehet, ráadásul a Facebooknál biztos jó sokat is keresnek vele. Nos, ezek egyike sem igaz.

Koronavírus – sokat kockáztat a munkáltató, ha ezt elmulasztja Előzetes kockázatértékelést kell végeznie a munkáltatónak akkor, ha vissza akarja rendelni az irodába az elmúlt két hónapban az otthoni munkavégzésben foglalkoztatott dolgozóit. A munkavállaló pedig megtagadhatja a munkavégzés, ha nincsenek meg a biztonságos feltételek. 

Így állítsd át az agyadat, ha alkalmazottból vállalkozóvá akarsz válni! Sokan próbálják meg, keveseknek sikerül. A jelenlegi fura időszakban több olyan erőhatás is éri a munkavállalókat, amely a szabad, független vállalkozói lét felé tereli őket. Van, akit egyszerűen elbocsátanak a korábban biztosnak tűnő munkahelyéről, és vannak olyanok, aki már régóta unják a főnökük, a KPI-ok és a meetingek által diktált életet. De vajon miért buknak el?

Döntött a kormány a SZÉP-kártyáról: így változik az adószabály! A SZÉP-kártya adóelőnye eddig is vitathatatlan volt, a megjelent kormányrendelet értelmében pedig a cafeteriaelemet terhelő szociális hozzájárulási adót nem 2020. június 30-ig, hanem december 31-ig engedi el a kormány. Ezzel a kártya összes adóterhe 32,5 százalékról 15 százalékra csökken az év végéig. Tehát a munkáltatóknak idén már nem kell a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatásokra szociális hozzájárulási adót (szocho) fizetni.

Mi lesz a vendégmunkásokkal, ha csődbe megy a cég, amelyik alkalmazta őket? Drámaian csökkent a spárgafogyasztás Németországban, több gazdaság, amelyik ebből élt, került csődhelyzetbe. A vendégmunkások pedig ott maradtak pénz nélkül. A Deutsche Welle riportjából kiderül, hogy a vendégmunkások csapdába kerültek, mert sokszor annyi pénzük sincsen, hogy hazautazzanak.

Leépítés? Hétvégén is dolgozunk – állítják a hazai bankok A 9 legnagyobb hazai lakossági bank zöme (7-8 bank) egyáltalán nem kezdett a koronavírus időszakában leépítésbe, bércsökkentésbe, vagy munkaidő-szűkítésbe. Feladat ugyanis rengeteg van, és ahogy arról többen is meséltek, jelentős átcsoportosításokat kellett végrehajtani, főleg a call centerekben, kisebbrészt a back office-okban kellett több ember. Ami most beválik, az lehet, hogy a járvány után is itt marad.

Presser Gábor: most nem lehet tudni, mi lesz a Padlás és a mi sorsunk Rocklegenda, magyar szöveggel. Aki a dalain nőtt fel, annak mindig megújulni képes zeneszerző, a fiatalabbaknak brummogó hangú, napszemüveges zsűritag, a producereknek kemény érdekérvényesítő, a Kanye Westet sarokba szorító harcos, a profizmust elváró, mégis ösztönös zenész, a bulvártól távol maradó sztár.

A járványhelyzet drámája: mi van, ha kiderült, nem kell annyi idő a társsal, a gyerekekkel? Bár az emberek nem beszélnek róla, sokan most döbbentek rá, hogy nem szeretnek sok időt tölteni a párjukkal, sőt a gyermekeikkel sem – mondta egy konferencián Almási Kitti pszichológus, aki nagyon erős feszültségeket is tapasztalt a családokban.

A podcasting lehet a nagy nyertese a karanténnak Európában A koronavírus okozta kötelező karantén nagyon sok mindent megváltoztatott az életünkben, többek között azt is, ahogyan, amilyen és amennyi zenét hallgatunk. Mivel a zenei tartalomfogyasztás jelentősége napjainkban már on the go , ami a jelenlegi helyzetben egyre alacsonyabb, ez pedig a streaming audio szolgáltások hallgató és felhasználó számát is érintette.