ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/26: Eljött a digitális újratervezés ideje

TECHNOLOGY

Eljött a digitális újratervezés ideje A vészhelyzet szülte kényszerdigitalizáció kapcsán a vállalatok belekóstolhattak abba, milyen, ha új alapokra helyezve, másképp végezhetik mindennapi tevékenységüket. A vészhelyzetre azok a vállalatok tudtak gyorsan reagálni, amelyek már előre gondolkodva, technológiába fektetve biztosították például a távmunka lehetőségét. A várható gazdasági hullámokból is azok kerülhetnek ki győztesen, akik átgondolják tevékenységüket, új technológiába fektetve új alapokra helyezik a céget.

Quick-and-dirty, csilivili, e-ügyintézés Közigazgatásban gazdag napokon vagyok túl. Úgy hozta a sors, hogy néhány napon belül kétszer is a közszféra informatikai kérdéseiről beszélgethettem (az egyiken kollégáimmal együtt beszélgethettünk) illetékesekkel. Az old school szabályai szerinti felkészülésem során minden tervezett kérdésem esetében átgondoltam, milyen feleletet adhat majd a megkérdezett. És egyszer csak azon kaptam magam, hogy már azon jár az agyam, hogy milyen válaszokkal állnék elő én magam.

Hajzer Károly helyettes államtitkár szerint készen állt az e-közigazgatás a járványos idők kihívásaira A Belügyminisztérium informatikáért felelős helyettes államtitkára, Hajzer Károly a vendége Mester Sándornak az ITBUSINESS podcastfolyamának legújabb epizódjában. A beszélgetés fókuszában az elektronikus közigazgatásnak a koronavírus-járvány kitörése utáni működése áll, a beszélgetésből pedig az is kiderül, hogy az e-ügyintézés infrastruktúrájának megalkotói és fejlesztői a közigazgatás digitalizásának elkötelezett hívei. A helyettes államtitkár megerősíti, hogy minisztériumi munkája mellett programozóként is tevékenykedik.

A haj meg a szőr még ma is nehéz ügy Április végén mutatták be az Assassin's Creed videojáték-sorozat legújabb játékát, a Valhallát, ami az Odyssey görög kalandja után a vikingek korába kalauzolja majd a játékosokat. A bejelentést egy rajzolós stream vezette fel, az igazán nagy durranás azonban az első animált előzetes volt, ami egészen elképesztő látványvilággal mutatta meg, hogy mire lehet majd számítani a játéktól.

Magyar ötlet alapján itt a vírusmentes névjegykártya" Ha a járvány csillapodik is, a közösségi távolságtartás továbbra is velünk marad. A koronavírus többek szerint hosszú évekre, vagy akár örökre is megváltoztatta a világot. Az biztos, hogy hagyományos névjegykártyákat egy ideig még nem ajánlatos használni. Ilyenkor jöhet jól a digitális névjegy.

Rajtakapták a koronavírus appot, hogy a Foursquare-nek küldi a helyadatokat A Care19 nevű alkalmazásról van szó, amit a North Dakota Department of Health részére fejlesztett a ProudCrowd, a végeredményre viszont annyira nem lehetnek büszkék. A koronavírus terjedését próbálja követni, eközben viszont elküldi a felhasználók helyadatait a Foursquare-nek.

A legkisebbeknek fájhat a tilalom Kétszáznál is több családi céget veszélyeztetne az egyszer használatos műanyagok betiltása. A helyettesítő termékekre való átállás sokszor károsabb a környezetre, mint a meglévő műanyagokat felhasználó megoldások.

Az irodában dolgozók a nyakukba kaphatják, ami az éttermekben tilos a fertőzésveszély miatt Ahogy enyhül a járványveszély, egyre több cégnél kerül napirendre az irodákba való óvatos visszatérés, amivel kapcsolatban az egyik jelentős kockázatot a légkondicionálók jelentik. Ezek egyrészt egy helyiségen belül is keringethetik úgy a levegőt, hogy ha valaki betegen megy dolgozni, akkor az általa kilélegzett fertőző részecskék mindenkit elérnek az irodában.

A célpont az agy Bryan Johnson amerikai vállalkozó megalapította és felépítette a Braintree nevű céget, amely az elektronikus kereskedelmi vállalatoknak kínált mobil- és a webes fizetési rendszerek kifejlesztésére specializálta magát. Az üzletember 2013-ban 800 millió dollárért eladta a vállalkozást az eBaynek, majd létrehozta a Kernel nevű társaságot, amely fejlett neurális interfészek megalkotásán dolgozik.

Kész a Google-Apple víruskövető szoftver A Google saját hivatalos blogjában jelentette be, hogy elkészült azon mobilos szoftver első változata, amelyet az Apple munkatársaival közösen, a különböző kormányzatok munkáját segítendő fejlesztettek ki. Állításuk szerint ezzel jobban követhetővé válna a vírus terjedése, még azon személyek esetében is, akik tudtuk nélkül érintkeztek fertőzött, tüneteket nem mutató embertársaikkal.

Leválthatják az elavult panaszkönyvet a digitális megoldások A bolti vásárlás során a vevőnek lehetősége van kérni a panaszkönyvet, amennyiben nem elégedett az adott szolgáltatással vagy bármilyen atrocitás érte. Ez már évtizedek óta egy kézzel kitöltendő nyomtatvénytömböt jelent, ma már viszont sok helyen egyáltalán nem látni, hogy a boltban vagy étteremben hol van elhelyezve ez a fontos eszköz.

Akik a vírus szorításában elérik a digitálisan kevésbé érett ügyfeleiket, most maradandó innovációt hoznak létre A szolgáltatók és kereskedők a koronavírus-járvány hatására szinte pillanatok alatt azzal szembesültek, hogy a fogyasztókkal való kapcsolatba kerülés jól bevált felületei csődöt mondtak. Hogyan kell ilyenkor gondolkodni és milyen lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy az üzlet menjen tovább? 

 

ECONOMY

Durván visszaesett a személyi kölcsönök folyósítása A leginkább sújtott ágazatokban a bankok akár teljesen leállíthatják a fogyasztási hitelek folyósítását, még akkor is, ha az ügyfél még rendelkezik az állásával és a teljes jövedelmével – mondta a növekedés.hu-nak adott interjújában Radimeczky Géza, a money.hu Kft. ügyvezetője, aki szerint számos ügyfélkockázati profil esetében az 5,9 százalékos kamatláb nem fedezi a banki költségeket.

Csődbe menekülhetnek az adósságok elől a cégek A járványhelyzet miatt sok vállalkozás válhat fizetésképtelenné. Az üzleti partnereknek érdemes törekedni arra, hogy ne az egyébként megszokott felszámolással, hanem csődeljárás keretében jussanak egyezségre az adósságok rendezéséről – hívják fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda szakértői.

Peter Mallouk: „nincs szükség” aranyra vagy bitcoinra Nem a bitcoin az az eszköz, amelyet a fiatal befektetőknek vásárolniuk kellene a koronavírus után – osztotta meg véleményét az az ember, aki korábban kijelentette, hogy a vezető kriptopénz egy „elkerülhetetlen halálspirállal” kénytelen szembenézni.

A szakadékból kapaszkodik felfelé az üzleti bizalom Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus. A GKI konjunktúraindexe áprilisi 29 pontos esése után 5 ponttal, -28-ra emelkedett, ami még mindig átható pesszimizmust tükröz.

Erősödik a félelem, hogy a lakosság nem fogja megmenteni a gazdaságokat A bankbetétek állománya nagyot ugrott a koronavírus-járvány alatt a legnagyobb európai gazdaságokban, sokak válasza a krízishelyzetre az volt, hogy többet takarítottak meg, mint a járvány kirobbanása előtt. A számok tovább erősítik a közgazdászok azon félelmét, nem a fogyasztók fogják megmenteni a lassuló gazdaságokat.

A mesterséges intelligenciával lépnek el a világtól az ázsiai techvállalatok Egy a MIT Technology Review-n megjelent tanulmány szerint jelenleg az ázsiai országok adaptálják leggyorsabban a gyakorlatban a mesterséges intelligenciát (MI) és a gépi tanulási technológiákat. A teljes globális kutatás során több mint ezer vállalati felső vezetőt kérdeztek meg a világ összes régiójában mindenféle ágazatból.

Hidegháborúvá durvulhat az amerikai–kínai konfliktus Bár az áprilisi gazdasági mutatók nagy figyelmet érdemelnének a héten, a befektetők figyelmét azonban elterelhetik Kína intézkedései Hongkonggal szemben. A magyar jegybank kommunikációja változhat az elmúlt hetek sikeres intézkedései után.

9 tipp, hogy járvány idején is eredményes legyen a Facebook-hirdetés Az e-kereskedelem globális szinten bolydult fel a tömegeket otthonmaradásra késztető koronavírus-világjárvány következtében. Olyankor, amikor új vásárlók jelennek meg, és a piac alapvetően alakul át keresletiből kínálativá, mindenképpen megéri jól hirdetni a közösségi médiában.

3 ezer milliárd forintos járványügyi alappal érkezik kedden a 2021-es költségvetés Kedden benyújtja a jövő évi költségvetést a kormány – tudatta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. Varga néhány részletet is elárult a tervezetről, kiderült például, hogy szerepelni fog a büdzsében egy közel 3 ezer milliárd forintos úgynevezett egészségbiztosítási és járványügyi védekezési alap.

Milliókat rúgnak ki Amerikában, de a bankok és fegyvercégek toboroznak Nemcsak az online kereskedők és futárcégek keresnek alkalmazottakat; a biztonsági cégek, a fegyveripar, a bankok és az idősotthonok is valóságos toborzási lázban égnek, miközben a világon sorra szűnnek meg a munkahelyek a koronavírus miatt – írja a Wall Street Journal az amerikai munkaügyi hivatal adatai alapján.

 

HUMAN

Szürkeség és balítélet – Egy alig ismert ember leköszön Sok évvel ezelőtti jegyzetem került a kezembe, és elgondolkodtatott. Most valahogy érvényesebbnek tűnik, mint 20 esztendeje. „Munkatársam volt. 3 évig dolgoztunk egy épületben. Talán ha ez idő alatt kétszer egy asztalnál ebédeltünk. Ekkor is alig néhány szót váltottunk egymással".

Házon belülről érkezett az SAP fejlesztőközpontjának új operatív vezetője Új operatív vezetőt neveztek ki az SAP magyar fejlesztőközpontjának (SAP Labs Hungary) élére Nyers Balázs személyében. A szakember 2007 óta dolgozik az SAP kötelékében, vezetői tapasztalata mellett szerteágazó technológiai ismereteire fog támaszkodni új megbízatása során. A közgazdász végzettségű, valamint vezetés-szervezési diplomával és üzleti tolmács képzettséggel is rendelkező Nyers Balázs 13 évvel ezelőtt Support Engineerként kezdte meg pályáját az SAP-nál. 

700 ezer olyan állás van Magyarországon, amely betölthető robotokkal is Megállíthatatlanul szaporodnak a gyárakban a robotok, s a koronavírus-járvány okozta stressz valószínűleg csak tovább gyorsítja a betegségekre immunis gépemberek térnyerését. A jövő a gép és az ember együttműködéséé.

A bezártság váratlan előnye Irina Popa-Erwin, a NYC Life Coach tulajdonosa szerint a nehéz időszakokban sokan még jobban összekapják magukat, így ezek a periódusok jók lehetnek arra, hogy megpróbáljunk akár látszólag teljesíthetetlen akadályokat is legyőzni. Ilyen lehet például valamilyen függőség leküzdése.

Amit a karantén nélkül nem tudtunk volna meg A hónapokig tartó kényszerű bezártság után a világ számos pontján, a szabályok betartásával ugyan, de már szabadabban mozoghatnak az emberek. A kijárási korlátozások gyökerestől felforgatták a mindennapokat, született azonban néhány olyan inspiráló történet, amely a karantén elmúltával is velünk maradhat majd.

Geszti Péter: Persze, hogy jó közösen kávézni, de kiderült, hogy a munka 90-95 százalékát el tudjuk végezni otthonról is Az előadóművészek életét, egzisztenciáját alaposan megtépázta a COVID-válság, ráadásul még mindig nem világos, hogy mikor lehet ismét koncertekre, színházba járni. Nehéz helyzet, amelyet a popszakmában az elmúlt hetekben a segélyekről folytatott szomorú vita még kínosabbá tett. 

Megmentette az internetet, letartóztatták érte Marcus Hutchins 22 évesen megállította a világ egyik legijesztőbb zsarolóvírusát, de mivel mindent, amit tud aközben tanulta, hogy illegális szoftvereket fejlesztett, a világraszóló hőstett után letartóztatták. Nincs olyan, hogy áldozat nélküli bűncselekmény, így a Hutchins ügye felett döntő bírónak döntenie kellett, hogy a cél szentesíti-e az eszközt.

Ha újrakezdhetnénk az életünk, a legtöbben más szakmát választanánk Nincsen biztos recept az életközepi válság elkerülésére, viszont úgy tűnik, hogy bizonyos tényezők meglétének esetén csökken annak az esélye, hogy valóban válságként éljük meg, ha elérkezünk a szóban forgó kritikus életszakaszhoz. 

Rákattintottam egy játékreklámra a mobilomon, és az igazság utáni valóságban találtam magam Az a felismerés, hogy a reklámok és a valóság között általában van valamicske diszkrepancia, nem újdonság az emberek számára. Főleg egy olyan országban nem, ahol évekig azt sulykolták a bankok, lehet hitelt felvenni úgy, hogy nem is számít az ember jövedelme, majd ezután családok ezrei mentek csődbe, veszítették el otthonukat.

Irányítsuk tudatosan a változást A sokak által követett alaptézis szerint a vállalatoknak növekedniük kell, különben nem maradhatnak talpon, ami ugyan több szempontból is vitatható elv, mégis a versenyszféra sajátja: olyan ez, akárcsak a versenysport, vagyis mindig valamivel jobbnak kell lenni másoknál. De vajon mi a helyzet akkor, ha a növekedés váratlanul megáll?

Hány SARS-CoV-2-vírustörzsről tudunk? „Csak a változás örök” – mondta Hérakleitosz, és abban egészen biztosak lehetünk, hogy nem a virális genomok evolúciójára gondolt. Ettől még azonban a mindennapjainkat felforgató koronavírus, a SARS-CoV-2 genomjának kontextusában is igaz ez a mára már kicsit közhelyes gondolat.

Mire számíthat, aki most keres új állást? Hogy pontosan hány ember veszítette el az állását Magyarországon az utóbbi hónapokban, csak találgatni lehet. Közvélemény-kutatások úgy becsülik, nagyjából a dolgozók 7-10 százaléka maradt munka és jövedelem nélkül. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 330 700 álláskereső szerelt áprilisban, azonban sokan vannak, akik valamilyen okból kifolyólag nem regisztrálták magukat.

Miért menjünk vissza az irodába? Már javában zajlik a cégeknél az irodai visszatérés előkészítése, sőt, valahol a kollégák egy része újra bejár. Az Év irodája című online konferencián a vállalati résztvevők elmondták, ki hol tart a folyamatban, melyek a legkritikusabb pontok és miért fontos a személyes jelenlét egy vállalat életében.