ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/27: Elképzelt jövő

TECHNOLOGY

Újabb, nagy összegű nyertes ajánlat A 4iG Nyrt. tájékoztatja tisztelt befektetőit, valamint a pénz- és tőkepiac szereplőit a 4iG Nyrt. ajánlatának nyertes ajánlatként történő kihirdetéséről a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) által „Az EES bevezetéséhez szükséges informatikai jellegű fejlesztések” tárgyú verseny-újraindításával megindított központosított közbeszerzési eljárás eredményeképpen.

Az ügyfélélmény javítása és az integráció kerül középpontba az e-kereskedőknél Elképesztő mértékben felpörgött az online vásárlás bizonyos kategóriákban, és sok, eddig csak hagyományos üzlettel rendelkező kereskedő indított webáruházat a COVID-19 járvány miatti korlátozásokra reagálva. Az ügyfélélményre, a különböző rendszerek összehangolására a kezdeti nagy kapkodásban nem igazán volt lehetőség, azonban azt, hogy ki marad talpon a válságot követően nagymértékben meghatározza majd, hogy milyen IT-infrastruktúrát tesznek a webshopok a szolgáltatásuk mögé.

Jogi bizalmatlanság akadályozza a felhőtechnológia további terjedését Sokkal jobban aggódnak a vállalati adatokért az informatikai szakértők, mint az otthonuk biztonságáért – derül ki egy friss felhőbiztonsági tanulmányból. A rengeteg biztonsági termék, a rosszul beállított cloud szolgáltatások és a megosztott felelősségi modell bizalmi válságot okozott a magyar és a nyugati vállalatoknál egyaránt.

Itt a Facebook új applikációja, a CatchUp A CatchUp egy olyan alkalmazás, amivel a barátok egymást hívhatják, és csoportos beszélgetéseket kezdeményezhetnek. Gyakorlatilag olyan mint a Messenger Rooms, csak hanghívásokkal és sokkal izgalmasabb névvel. Az applikációban látszik majd, hogy mely barátok elérhetőek, illetve az is, hogy milyen hívások vannak éppen folyamatban, amihez csatlakozni is lehet.

Tüdős halak vagy halál – mi lesz a startupokkal a koronavírus után? Bár a startupvilágnak a pandémiás helyzettől függetlenül is velejárója a gyors változás és az erőteljes fluktuáció, a koronajárvány ebben a szcénában is komoly változásokat hoz. Sokaknak a süllyesztőt jelenti, de talán ennél is érdekesebb, hogy mi lesz azokkal, akik túlélik.

Új versenytársat kap a cég, amely legyőzte a Microsoftot és a Google-t is A koronavírus-járvány miatt megnőtt a kereslet a videókonferenciákat kezelő alkalmazások iránt. A 2011-ben alapított Zoom pedig az olyan nagy tech cégek termékeit is túlszárnyalta több milliós felhasználói bázisával, mint a Microsoft vagy a Google.

Univerzális, gördeszkaszerű platformra építhetne bármelyik cég elektromos autókat Az elektromos autózás azért is jelentett forradalmi változást az autóépítésben, mert sokkal egyszerűbben megoldható egy e-autó alapjait létrehozni, mint egy hagyományos motorúét. Azt a platformot pedig, amelyet egy izraeli startup és a futóműveiről ismert japán KYB nevű cég készített közösen.

Felmondott a multinál, majd egy hónap alatt megduplázta a bringás vállalkozása forgalmát – két cápát is meggyőzött a fiatal srác Ostorházi Mártonnak négy év alkalmazotti lét után jött meg a bátorsága ahhoz, hogy vállalkozásba fogjon és modern, egyedi bringákat rakjon össze magán- és céges ügyfeleknek. A Kruzbike-nál a cég fiatal kora ellenére zajlik az élet: hónapról hónapra szinte duplázódik értük a kereslet, amit most még Balogh Petya és Fehér Gyula 4-4 milliós befektetése is tetéz.

Ugyan rendkívül egyszerű, de hihetetlenül romboló a leépítés a vállalatnak A leépítés ugyan rendkívül egyszerű megoldás, mégis hihetetlenül romboló egy vállalat számára. Ugyanis a legtöbbször az ilyen leépítéseknél a munkavállalók nem csináltak semmi bajt, csak épp rossz cégnél dolgoztak. A hátramaradó „emberi erőforrásnak” pedig annál keményebben kell dolgoznia, hogy betöltse az eltávozott kollégái után maradt űrt, ráadásul valószínűleg alacsonyabb fizetésért.

Új világrekord az adatát­vitelben A Monash Egyetem, az RMIT Egyetem és a Swinburne Műszaki Egyetem munkatársai egy új optikai chipnek köszönhetően értek el 44,2 Tbps-os világrekordot az adatátvitelben. A sikeres kísérlet során egy frekvencia-mikrofésű nevű eszközt használtak, amely 60 hagyományos lézerdiódát helyettesített.

Önmagát fertőtlenítő arcmaszkot fejlesztettek Izraeli kutatók innovatív koronavírus elleni arcmaszkot fejlesztettek, amely képes önmagát fertőtleníteni – közölte az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion). A haifai székhelyű egyetem kutatói által készített maszk belsejébe szénrostréteget vittek be, amelyet egyenletesen eloszlattak szerte a maszkban.

Az állam nagyot ránthat a hazai PC-piacon Egy éve nincsenek nagyobb állami beszerzések a magyar piacon. Azóta lassú a közbeszerzés, melynek lebonyolítását ebben a szektorban az újonnan létrehozott Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) vette át. Az ügynökség pedig lassan állt fel. De most már elindultak a folyamatok.

A felújított laptopok felülmúlják minden várakozását Sokaknak nincs teljes elképzelésük arról, hogy mit is értünk a felújított laptopok megnevezés alatt. Ebben gyakran az is ludas, hogy ezek a számítógépek az új gépek mellett nem tettek szert számottevő népszerűségre. Ez az elnevezés azonban sokkal többet jelent, mint azt eredetileg gondolta volna és határozottan nem egy másodkézből származó modellel találkozunk. 

 

ECONOMY

Eljegyezte egymást az MKB és a Takarékbank - mire mennek majd együtt? Két top 10-es magyar bank jelentette be, hogy vizsgálják a fúzió lehetőségét. A két magyar tulajdonú bank külön-külön is rendkívül mozgalmas időszak után áll. Ha sikerül az eltervezett menetrend, a magyar bankpiacon már nemcsak az első (OTP), de a második számú bank is hazai döntésközpontú lehet.

Koronavírus-válság a magyar bankoknál: ez tényleg időzített bomba Csökkenő tőkearányos megtérülés és csapnivaló hatékonyság mellett néz szembe a tavaly 499 milliárdos profitot elérő hazai bankszektor a koronavírussal. A bankok kamatbevételeinek közel 9%-a érkezik a járványnak közvetlenül kitett, további 23%-a a közvetetten kitett vállalati és lakossági ügyfelektől, tömeges bedőlésük pedig nemcsak bevételkieséssel, de hatalmas értékvesztéssel is fenyegeti a szektort.

Visszaütött a fejlettség a járvány idején A fejlettebb régiókban ütött nagyobbat a vírus a családi büdzséken, ám a válság hatásai mégis jobban nyomhatják az elmaradottabb, keleti országrészt, mert az ottani családoknak nincs számottevő tartalékuk, s a fizetőképes kereslet visszafogottsága miatt a szolgáltatások visszaépülése is lassúbb lehet.

Itt a válság, vesszenek a gazdagok? Jó, de akkor vesznek a szegények is A járvány rengeteg társadalmi problémát, félelmet és reményt hozott felszínre. Sokak várakozása, hogy a gazdasági változások következtében a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben mérséklődnek. A reménykedés nem véletlen: az elmúlt évtizedekben az egyenlőtlenségből, a „jövedelmi ollóból” politikai termék és világmagyarázat épült. De tényleg ez a legnagyobb globális probléma?

A hűségprogramokban éljük ki gyűjtögető és vadászó énünket A pontgyűjtőkártyák, a hűség- és törzsvásárlói kedvezmények intézménye folyamatosan fejlődik, ma már a digitális világba is átlepett. Sokan élni sem tudnának a matricák, vásárlói kedvezmények és akciók világa nélkül, és egyfajta szenvedélyként tekintenek rá. Bár nagyon mai és rafinált marketingfogásnak tűnik, története az 1700-as évek végén kezdődött.

Mikor érhet véget a magyar válság? - vallottak a magyarok A magyarok fele szerint alig egy éven belül elmúlik a koronavírus-járvány miatt kialakult válság, de majdnem ugyanennyien várják azt, hogy csak a jövő év végére, vagy akár még később állhat helyre a gazdaság - derül ki a derült ki a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. A legoptimistábbak a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek.

Miniszteri engedély kell külföldi cég tulajdonszerzéséhez Magyarországon A hétfőn bejelentett rendelet az év végéig csak miniszteri engedéllyel ad lehetőséget rengeteg céget érintő külföldi tulajdonszerzésre. A bírság több száz milliós is lehet. Az engedélyezés másfél hónapig is lehúzódhat, a rendelet az év végéig van érvényben.

„A fogyasztói attitűdök változása velünk maradhat a válság után is" A szállítási mellett a raktározási logisztikára is jelentős hatással van az új koronavírus világjárvány. Interjú Kardos Péterrel, az SSI SCHÄFER magyarországi ügyvezetőjével, aki szerint a válságból való kilábalás során a technológiai előrelépés mellett a humántőke fejlesztése a legfontosabb.

Újjáéledhetnek az utasbiztosítások Magyarországon Tavaly közel ugyanannyi időt töltöttek többnapos belföldi utakon a magyarok, mint külföldin. Idén a járványhelyzet miatt még többen dönthetnek úgy, hogy inkább itthon nyaralnak, még ha az országhatárok fokozatosan meg is nyílnak a szabadidős utazók előtt. Számos esetben ezekre az utakra is érdemes biztosítást kötni.

Blokkláncos útlevél koronavírus ellen A technológiai szektort is súlyosan érintette a Covid-19, de a képet árnyalják az olyan szükségszerű folyamatok, mint például az online értekezletet nyújtó alkalmazások vagy az elektronikus bankolás iránt megnyilvánuló robbanásszerű érdeklődés.

Két fajta káosz - Sárvári György arról, hogyan juthatunk magasabb szintre Az egyik a romboláson keresztül, pusztító módon fejti ki a hatását. Lehet ez egy erdőtűz, egy háború, egy gazdasági válság vagy egy destruktív konfliktus. A pusztítás is elvezet a változáshoz a káoszon át. Az erdőtűz után lehet, hogy új mikroklíma épül fel és új, alkalmazkodóbb fajok alakulnak ki a régi helyén, de benne van a helyzetben a teljes leépülés lehetősége és a biodiverzitás lecsökkenése is.

 

HUMAN

Elképzelt jövő Avagy miképp látták korunkat 50 vagy 100 éve? Az emberek mindig is a jövőbe tekintettek, és sokan megpróbálták elképzelni, milyen lesz a közeli, vagy a távoli jövő. A tudományos-fantasztikus írók, mint Jules Verne, vagy Stanislaw Lem, illetve Arthur C. Clarke sok esetben el is találták, milyen lesz a jövő technológiája, vagy társadalma, sokszor viszont teljesen mellé lőttek.

Életveszélyes ötlet lenne az immunitás-útlevél Több kormány is fontolgatta az elmúlt hetekben az úgynevezett „immunitás-útlevelek” kibocsátását, melynek a lényege, hogy azoknak az emberek, akik immunitást fejlesztettek a koronavírus ellen, visszatérhet az élete a normális kerékvágásba. Azokra pedig, akiknek a szervezetében nem találnak antitesteket a koronavírus ellen, továbbra is szigorú kijárási korlátozások vonatkoznának. 

Több mint 60 ezren jelentkeztek az informatikai alapképzésre A nyolc hetes informatikai online oktatásra összesen 61 886-an regisztráltak. A program részvevői számára már elérhető a tananyag, a képzés egy online vizsgával zárul - közölte az Innovációs és Techológiai Minisztérium.

Ki rontotta el a legjobban - Oroszország, Belgium, Egyesült Királyság? Tizenegy mérőszám alapján állítható össze ranglista a Worldometers statisztikai adatbázisából. A Worldometers statisztikai oldal nem hasonlít össze országokat, csupán a hivatalosan közölt számadatokkal dolgozik, ezek alapján pedig az oldal böngészői 11 statisztikai szempontból állíthatják össze a maguk rangsorait és láthatják igazolva a maguk járványügyi olvasatát.

A YouTube már rád szól, ha az ágyban videózol A legtöbb emberrel megtörtént már valószínűleg, hogy leragadt a YouTube app előtt, és az okostelefonját kézben tartva mindig csak újabb és újabb videót nézett meg, és észre sem vette, hogy eltelt az idő. A YouTube korábban egy szünetre emlékeztető funkciót épített be ennek megfékezésére, most pedig itt egy hasonló új eszköz, ami az esti, ágyban való videózást igyekszik meggátolni.

Feltalálták a varázsszert a hosszú, egészséges életre: úgy hívják, hogy testmozgás El tudunk képzelni hasonló varázsszert? Olyat, amely minimum 30 százalékkal képes csökkenteni a demenciára, szív- és érrendszeri megbetegedésekre, sztrókra, cukorbetegségre, egyes daganatos megbetegedésekre való hajlamot, illetve megelőzni az idős korban bekövetkező, sokszor végzetes csonttöréseket?

Megúszná külföldön a karantént? Mutatjuk, mit tehet, ha utazni akar Kell-e tesztről igazolás? Kötelező karantén vár rám? Hova repülhetek már egyáltalán? Egyelőre óvatosan tervezzen, ha külföldre utazna, cikkünk abban próbál önnek segíteni, hogy körültekintően döntsön, mielőtt turistáskodni indul.

Javul a levegő A most kezdődő évtizedben 13 százalékkal, 2030 után pedig további 55 százalékkal csökkentené levegőben keringő, 2,5 mikronnál kisebb szállópor-részecskék (PM2,5) mennyiségét a kabinet - derül ki a kormányhonlapra feltöltött, uniós szabványok szerint elkészített Országos Levegőterhelés-csökkentési Programból (OLP).

Amikor a lehetetlen lehetségessé vált, de mégsem kell temetni régi életünket Az elmúlt hónapokban nagyon sok írás született arról, hogy mostantól aztán vége az eddigi életünknek, temethetjük az egészet úgy, ahogy van. Én speciel azok táborát erősítem, akik szerint a most megtapasztalt élmények, amikhez hasonlóra legalábbis az én életemben biztosan nem volt példa, nem fognak drasztikus változásokat hozni, inkább finomításokat.

„Feláldozzuk” az öregeket a növekedés oltárán? A gazdaság újraindítása érdekében több országban előkerült az az ötlet, hogy talán a nyugdíjakon lehetne most spórolni. Keményebben fogalmazva: az idős korosztályt kellene „feláldozni” a jövő oltárán… Mi a helyzet itthon? Milyen jövő vár a magyar nyugdíjasokra? Erről beszélgettünk dr. Farkas András nyugdíjszakértővel, a „Nyugdíjguruval".