ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/28: Mire vége a járványnak, nagyon felkészültek leszünk rá

TECHNOLOGY

Lehet egy gonddal kevesebb? Július 1-étől nem lesz érdemes papír alapú számlatömböt használni. Az online számlázószolgáltatások azonban nemcsak a számlák kötelező, NAV-os adatszolgáltatását könnyítik meg, hanem számos olyan funkciót is kínálnak, amelyekkel érezhetően csökkenhet a vállalkozások adminisztrációja.

5+1 ellenszer a koronavírusra vállalatok számára Második szakaszába lépett a koronavírus elleni küzdelem, egyre több vállalatnál indul be a termelés, és térnek vissza a dolgozók. Az SAP szakértői összefoglalták 5+1 ajánlásukat a járványhelyzet miatti készültség fokozatos lazításának időszakára.

Ebből biztos nem lesz meg Jeff Bezos újabb milliárd dollárja Kevés bizarrabb dolog történt idén a videójáték-iparban annál, mint amikor május elején az Amazon bejelentette első nagy költségvetésű játékának, a Crucible-nek a megjelenési dátumát. A végleges játékmenet, illetve a játékmódok is ekkor mutatkoztak be, ezek alapján pedig nehezen lehetett volna állítani, hogy a cégóriás játékfejlesztésért felelős szárnya feltalálta volna a spanyolviaszt. 

Lassan kiürül a Szilícium-völgy? A világ egyik vezető technológiai központjában a járványt már akkor komolyan vették, amikor a világ jó része még azt hitte, hogy a koronavírus és a nátha között alig van különbség. A kockázatitőke-befektetők egy része már februárban kerülte a kézfogásokat. Amikor pedig a szabad mozgást korlátozó intézkedések elkezdtek életbe lépni, a Völgyben rögtön beindult az átrendeződés.

Rengeteg magyar ugrott rá egy titkosított üzenetküldőre Az új koronavírusos világjárvány miatt számos cég rendelt el otthoni munkavégzést az alkalmazottak számára, ám ezzel együtt megnőtt a potenciális fenyegetések jelentette kockázat. A SecurityWeek szúrta ki, hogy az Androidra és iOS-re is tölthető, Wickr Pro nevű titkosított üzenetküldő felhasználói bázisa is látványosan nőtt – Magyarország pedig a top háromban van a legnagyobb kiugrást produkáló országok listáján.

0 forint a havidíj, ingyen van az internet is – év végéig biztosan marad a DIGIMobil díjcsomagja Meghosszabbította az eredetileg június végéig meghirdetett bevezetési időszakát a DIGIMobil. Így a Digi és az Invitel ügyfelei újabb fél évig 0 forintos havidíjért, korlátlan mobilnettel, hűségidő nélkül vehetik igénybe a DIGIMobil szolgáltatásait.

A MediaTekhez menekülhet a Huawei, miután elesik a TSMC-től Miután kiderült, hogy az Egyesült Államok döntése érdekében a TSMC nem vehet majd fel a jövőben chiprendeléseket a Huawei-től, még az is kérdésessé vált, hogy a kínai vállalat képes lesz-e fennmaradni a hardverpiacon. És most egy hivatalos forrásból származó információ jelentheti a megoldást.

Lézerfegyvert demonstrált az amerikai haditengerészet csendes-óceáni flotta hivatalos oldalán számoltak be az illetékesek a sikeres demonstrációról, amelynek során a terveknek megfelelően ártalmatlanították a hajóra elméletileg komoly veszélyt jelentő drónt. 

Elon Musk űrkapszulájával beérte a szovjet űrtechnika színvonalát A Falcon rakéta rendkívül fontos az Egyesült Államoknak. A világ regnáló szuperhatalmaként problémás volt, hogy nem rendelkeztek saját megbízható és rendszeresen használható rakétával. Űrhajósokat pedig csakis az ellenlábas oroszok segítségével tudtak az űrbe küldeni.

Kivették a sorompót a Spotifyból, mostantól korlátlan mennyiségű dalt gyűjthetünk össze Hosszú évek kérlelése után a Spotify végre meghallotta a legelkötelezettebb felhasználók kérését, így a jövőben korlátlan mennyiségű tartalmat – dalt, albumot vagy podcastet – menthetünk el a Gyűjteményed nevű listába. 

Öt gyakori marketinghiba, amiket könnyen elkerülhetsz Annyi mindenre kell figyelni egy marketingesnek: csapatmenedzsment, kampányok, termékelőállítás és még sorolhatnánk a hibalehetőségeket. A hibák korrigálása ráadásul milliókba kerülhet – nem csoda, hogy a vállalkozások fele már az első évben csődbe megy.

Atomerőmű 3D nyomtatással Az Egyesült Államok Oak Ridge Nemzeti Laboratórium atomfizikusokból és mérnökökből álló csoportja egész egyedi tervvel akarja forradalmasítani a nukleárisenergia-iparágat: atomerőművet szeretnének 3D nyomtatással felépíteni. Nem elméletit, nem teoretikus alapokat raknának le, hanem a valóságban, precízen működő létesítményét.

 

ECONOMY

Nagyon veszik az aranyat, aktívan keresik a passzív jövedelmet A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.

Öntik a légitársaságokba az állami milliárdokat Világszerte sorra igényelnek állami mentőcsomagokat a forgalmuk 50-60 százalékát elveszítő légitársaságok, és eddig már több mint 80 milliárd dollár értékben jelentettek be állami mentőcsomagokat. 2008-ban a pénzintézeti szektort, most a légitársaságokat mentik meg az adófizetők pénzéből. Körkép az állami beavatkozással megmentett Alitaliától az Air Indiáig.

Megállíthatatlan a korábban egyeduralkodó angolszász bankvilág térvesztése Legújabban a koronavírus formálta át a globális banki mezőnyt, de ha megnézzük az utóbbi negyedszázadot, szinte ötévente teljesen átalakult, hogy melyek a legnagyobb bankok. Domináltak már a japán, majd az amerikai, később az európai intézmények, újabban a négy legnagyobb bank mindegyike kínai.

Jövőre is százmilliárdokkal tömheti a kormány azok zsebét, akik kölcsönadnak neki A forint- és devizapiaci helyzet függvényében piaci devizakötvény kibocsátására is sor kerülhet 2021-ben – olvasható a kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslatban. Vagyis a járvány tartós hatása akár az is lehet, hogy a jövőben nem utasítja el „élből” a kormány a devizakibocsátást az adósság biztonságos finanszírozása érdekében.

Washington figyelmeztette Kínát: Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét - figyelmeztette Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője Kínát a kedden tartott sajtótájékoztatóján. McEnany kifejtette: az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump „elégedetlen" azzal, hogy - szerinte - Kína meg akarja fosztani Hongkongot az autonómiájától.

Átcsúszhat 2021-re is a globális recesszió Az Oxford Economics 154 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel havi globális vizsgálatában. A felmérésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk 2000 milliárd dollár. A ház beszámolója szerint a válaszadók háromnegyede azzal számol, hogy a Covid-19 járvány okozta idei recesszió tovább tart.

Mire vége a járványnak, nagyon felkészültek leszünk rá A gazdaságvédelmi intézkedések oldalvizén egészen érdekes gondolatokat is megfogalmaztak a kormány gazdaságpolitikáját formálók. Az utóbbi hetek-hónapok fejleményeinek tükrében az nem meglepő, hogy a kritikus fontosságúnak tűnő egészségügyi felszerelések és készítmények tekintetében az önellátást hirdette meg a kormány, hogy ne legyünk kiszolgáltatva a válsághelyzetben elduguló ellátási csatornáknak.

Négyszer több aktív Ethereum-tárca van, mint a 2018-as bika piac során Az Ethereum már régóta a Bitcoin árnyékában van az alacsonyabb árfolyama és összértéke miatt, de annak ellenére, hogy sokak szerint nem lehet összehasonlítani a két kriptopénz a hálózati különbségek miatt, a piac általában hasonló módon vizsgálja a bitcoint és az ethert.

Elképesztő átalakuláson mennek át a pénzügyi forradalmárok a koronavírus leple alatt Nagyon komoly átalakulások zajlanak a nyugati világ fintechjeinél a koronavírus leple alatt: bankká válnak olyan cégek, amelyek korábban hallani sem akartak róla, offline is fizetni lehet online fizetési rendszerekkel, hitelezésbe, brókerkedésbe kezdenek a szolgáltatók.

Ez vár a magyar gazdaságra a legpontosabb elemző szerint Ha nem lesz újabb hullám, Magyarország megúszhatja 5 százalék alatti gazdasági visszaeséssel 2020-at - mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank Hungary Zrt. vezető makrogazdasági elemzője a Napi.hu-nak adott interjúban. A most benyújtott költségvetés számai egyelőre reálisnak tűnnek, a kedvezményes vállalati hitelprogramok pedig nagyon sokat segítenek a válság tompításában.

Alapjövedelem és koronavírus A 2020-ban kibontakozó gazdasági válság jellege és kezelési módja miatt is más lesz, mint a 2008-as világválság volt. Egyre több ország mutatja annak jeleit, hogy levonták az elmúlt bő évtized következtetéseit, és azt látják, hogy segíteni gyorsan kell. Azaz minden olyan gazdasági, társadalmi mentőöv, amely bürokratikus, túlzott célzottsággal választja ki a támogatotti kört, éppen a gyors segítség lehetőségét veti el.

 

HUMAN

A Nők Lapja botrány karrierszempontból (is): Mikor kell kirúgni valakit? Nők követték el ezt a hibát nők ellen, és lejöhet belőle egy olyan tanulság is, hogy a nők alkalmatlanok vezetőnek. Erősítve a sztereotipikus „csak női főnököm ne legyen” mondást. Ez már a másodlagos kár, amivel nők karrierjét is sikeresen aláásták, amellett a jóval súlyosabb kár mellett, amit a családon belüli erőszak áldozatainak okoztak.

A kémia fétise – a toborzás jövőjének dilemmái A toborzás, a digitalizáció és az automatizáció a személyesség kiváltásával sokkal inkább már a jelen, mint a jövő. Schall Krisztina, a BrandCruiter alapítója meggyőző cikkben ad képet a valóságról.

Ezekkel a lakberendezési megoldásokkal teheted hatékonyabbá az otthoni munkavégzést Egy hatékonyan berendezett otthon, ahol kényelmes, praktikus környezetben tölthetjük mindennapjainkat fontosabb, mint eddig bármikor. Az elmúlt időszakban lakásunk szerepe felértékelődött, jóval több funkciót tölt be, mint korábban – az otthonunk lett az iskola, a játszótér és sokak számára a munka helyszíne is.

Lehallgatják majd az újságírókat? Az Országgyűlés a napokban fogadta el a nemzetbiztonsági törvény módosítását, mely megkönnyíti a titkosszolgálatok számára a telefon- és internetszolgáltatók forgalmának megfigyelését, illetve lehetővé teszi internetes szolgáltatások akár 180 napra történő felfüggesztését. A kormány állítja, a cél a nemzetbiztonság védelme, de sokan fogalmazzák meg aggodalmaikat.

Bejött neki a barnarizs, aztán a saját fehérjepor-márka is – kezdettől nyereséges a magyar Naturize Ahogy vegetáriánus szülei étrendjükkel valószínűleg újítónak számítottak a 80-as évek Magyarországán, úgy később Tihanyi Tamás a vegán táplálékkiegészítők piacán lett trendformáló. Elsők között kezdett saját márkanév alatt növényi alapú fehérjeport árulni. A Naturize a kezdetektől profitábilis.

A koronavírus-járvány miatt megszűnik a repülés, ahogy eddig ismertük Egyre inkább úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány terjedését Európában sikerült megfékezni, a turisztikai főszezon közeledtével pedig sürgetővé vált a kérdés: mikortól és hogyan nyaralhatunk idén? Az utazási protokollal kapcsolatban a múlt héten az Európai Bizottság tett közzé ajánlásokat az uniós tagállamoknak.

EU-s felmérés a járványról: a magyarok panaszkodtak leginkább anyagi gondokról Az Európai Parlament megbízásából reprezentatív felmérés készült 21 EU-s tagállamban (Litvánia, Észtország, Ciprus, Málta, Luxemburg nem vett részt benne) arról, hogy mit gondolnak az emberek a járvány hatásairól és az európai szerepvállalásról, felelősségmegoszlásról.

Rengeteg a kérdés, mégis nagy a csönd az állami munkaerő-felszívó programról Majdnem három héttel a belengetése után még mindig nem tudni semmit a kormány munkanélküliséget ellensúlyozó tervéről, amely szerint állami cégek vehetnék fel az állásukat vesztettek egy részét. De mely cégek és milyen munkakörökbe? Mi a különbség e program és aközött, ha valaki egy állami cég most is aktív álláshirdetésére jelentkezik? 

Ezt kapják jövőre a nyugdíjasok Az idén alighanem semmit, de a jövőre a beterjesztett költségvetés szerint szép plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok. Kiszámoltuk, mi mennyi lesz. A juttatások alakulásában alighanem szerepet játszhat az is, hogy 2022-ben választás jön.

Fizetés nélküli szabadságról visszatérés: mit tehet, és mit nem a munkáltató? Gyakori probléma, hogy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság megszakítását, illetve megszűnését követően a kismamát, kispapát nem várják vissza a munkahelyére. Nem egyedi eset, hogy a munkáltató már az első munkanapon kezdeményezi az alapbér mértékének csökkentését vagy felkínálja a fizetés nélküli szabadság további igénybevételének lehetőségét. 

Kína európai szemmel teljesen érthetetlen, pedig előbb-utóbb kénytelenek leszünk megérteni A múlt csütörtöki, online megrendezett eseményen Kína került terítékre, ezen belül is az a kínai gondolkodás, amelyet kívülről annyira nehéz megérteni. Előbb-utóbb pedig meg kell, hiszen az ország egyre növekvő katonai, politikai és gazdasági hatalmát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ebben pedig nem sokat segít az, hogy a nyugat a mai napig valamelyest kolonialista gőggel tekint az egyre fontosabbá váló nagyhatalomra.

Munkahelyből kreatív tér lesz az iroda Az egészen biztos, hogy az iroda, mint munkahely a jövőben funkciójában és kinézetében is jelentősen átalakul. Nagyobb szerepe lesz a közösségi tereknek, mert az iroda inkább a céghez tartozás érzését lesz hivatott erősíteni, az inspiratív, kreatív találkozások helye lesz, nem elsősorban az operatív munkavégzésé. Nem fog mindenki visszatérni, vélik az ágazat szereplői.