ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 05/29: Tudjuk, hol nem nyaral idén nyáron

TECHNOLOGY

A járvány felpörgette Kínában az 5G-s mobiltechnológia alkalmazását Nálunk is felpöröghet az újgenerációs mobilhálózatok fejlesztése a sikeres frekvencia aukciót követően, a szolgáltatók azonban egyelőre óvatosan nyilatkoznak a terveikről. Az eszközbeszállítók készen állnak és az is biztos, hogy nagy szükség van az 5G-re, Kínában például több száz, az új technológiát hasznosító alkalmazás indult el a COVID-19 járvány hatására.

A magyar cégek meglepően jól állnak a mesterséges intelligencia terén A magyar vállalatok közel negyede tekinthető érett mesterséges intelligencia felhasználónak a Microsoft friss felmérése szerint. A technológiát érett szinten használó vállalatok kétharmada szerint már rövid távon jelentős előnyük származik a mesterséges intelligencia használatából, míg dolgozóik szerint értékesebb és örömtelibb munkalehetőséget kínál nekik a technológia.

Hatvan éves a megszelídített fény: a lézer A lézer története, ahogy oly sok más fizikai alapokra épült berendezésé, Einsteinig vezethető vissza. Ő volt az, aki még 1917-ben lefektette az elméleti alapokat ahhoz, hogy később kézzelfogható eszközökké váljanak ezek a különös fényforrások, amelyek ma már behálózzák a számítástechnikát, az orvostudományt.

Alternatív gyártókat keres a termékei elkészítéséhez az Apple A Nikkei Asian Review értesülései alapján az Apple olyan alternatív gyártókat keres, akiket a jövőben megbízhatna a készülékeinek, illetve azok alkatrészeinek az elkészítésével. Az amerikai konszern így akar felkészülni arra a helyzetre, ha az elsődleges beszállítójának számító Foxconn szolgáltatásait már nem tudná vagy nem akarná igénybe venni.

Európába kapaszkodna a Huawei, de egyre nehezebb megvetnie a lábát A Huawei még Angel Merkel számára is túl nagy falatnak tűnik, Trump mesterterve azonban épp Európában érhet be. Úgy tűnik, Kína lassan kapcsolt, Amerika pedig maximálisan kihasználja az ázsiai ország import-kiszolgáltatottságát.

Svájcban megjelent az első, Apple és Google API-t használó, koronavírus alkalmazás Nem is kellett sokáig várni, Svájcban megjelent a SwissCovid alkalmazás, ami ezt az API-t használja és az elengedhetetlen munkát végző dolgozók máris kipróbálhatják, hogy mire képes. Kezdetben csak kórházi dolgozók és köztisztviselők tesztelik az alkalmazást, de ha minden jól megy, mindenki feltelepítheti majd június közepére.

A Samsung után további partnerségeknek örülhet a kriptocég A Google Cloud, a Binance, a Blockchain Ventures és a Gumi Cryptos is bejelentette, hogy csatlakozik a Theta hálózat 2.0-s mainnetjének vállalati hitelesítőihez. Az esportot és kriptokonferenciákat streamelő Theta alkalmazás megerősítette a Google-lel való együttműködésről szóló pletykákat.

Írország titokban megegyezett a Facebookal? Max Schrems aktivista nyílt levelet tett közzé a noyb.eu oldalon. A fiatalember a dokumentumot az európai adatvédelmi hatóságoknak, az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek címezte, s a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) két évéről készített mérleget benne.

A Földön maradt a Space X A viharos időjárás miatt a NASA szombatra halasztotta a Space X Crew Dragon kilövését, számol be az Euronews. A két amerikai asztronauta, Doug Hurley és Robert Behnken már az űrsiklóban ült, minden készen állt, hogy útnak induljanak a Nemzetközi Űrállomás felé, de a megadott idő előtt néhány perccel úgy döntöttek, hogy az időjárás nem megfelelő a biztonságos kilövéshez.

Miért környezetbarát a jövő 3D nyomtatása? Az additív gyártóipar fenntarthatóságához, fenntartható módszerek alkalmazásához és elterjedéséhez a területen dolgozó vállalatoknak is részben át kell alakulniuk. Az egész szervezetre alkalmazható „zöld” stratégiát kell kidolgozniuk, az alkalmazottakat a stratégia kivitelezésére kell motiválni.

 

ECONOMY

Az állami pénzekért azt is kell csinálni, amit az állam mond A francia kormány a Renault-nak nyújtott 5 milliárd eurós mentőcsomag fejében elvárja, hogy autógyár a jövőben állítsa le külföldi termelési kapacitásainak bővítését, jelentette ki Elisabeth Borne környezetvédelmi miniszter.

Az amerikaiak közel fele már nem akar kínai termékeket vásárolni Míg néhány éve az Egyesült Államok lakosságának egyharmada nem kedvelte a kínaiakat, addig mára ez az arány 66 százalékra emelkedett. A Kínából kiinduló koronavírus-járvány, Peking növekvő globális befolyása és az amerikai kormány Kína ellenes kommunikációja egyaránt hozzájárult ehhez az állapothoz. 

Több tízezer magyar munkahely úszhatott el a későn jött segítségen Valószínűleg több ezer, de inkább több tízezer munkahelybe került, hogy későn jött a magyar kurzarbeit, azaz a rövidített munkaidő állami támogatása. Sok cég ugyanis már azelőtt megkezdte a leépítéseket, hogy a kormány bevezette volna a munkahelyek megóvását célzó programját, ami ráadásul első körben teljesen használhatatlan volt.

Ennyi idő alatt térhet magához a német gazdaság A második negyedévi 12,4 százalékos GDP-csökkenés után a jövő év közepére állhat helyre az eredeti állapot. Ekkorra érheti el a javak és szolgáltatások termelése azt a szintet, ahol a koronavírus-járvány nélkül lennie kellene" - mondta Timo Wollmershaeuser, az ifo prognózis igazgatója. 

Kilőtt a drónos áruszállítás népszerűsége A szállítási mód hirtelen népszerűsége a társas érintkezések minimalizálásának korában teljesen érthető: a Wing drónjai egyszerűen csak odalebegnek az ügyfél háza elé vagy mögé, leeresztik egy kötélen a csomagját, és már mennek is a következő dobozért.

Fordulat a magyar gazdaságban - mínuszba kerültek a beruházások Megtört az eddigi trend: az első negyedévet a koronavírus-járvány és az uniós források visszaesése miatt mínuszban zárták a magyarországi beruházások. A KSH adatai szerint 1,8 százalékkal csökkent a beruházások volumene. 

Elképesztően megugrott a mobilbankok forgalma Az amerikai mobilbankok iránti kereslet olyannyira megnövekedett, hogy néhány pénzintézet szerverei összeomlottak, mert nem tudták kezelni a forgalmat. Egyes bankok 20-szorosát tapasztalták a szokásos forgalomnak.

Újabb problémát lát a Fed: rengeteg amerikainak esze ágában sincs visszamenni dolgozni A Fed Bézs könyve szerint egyre több munkaadónak okozott problémát, hogy az emberek egy része nem akart visszatérni a munkahelyére. Ebben a biztonsági kockázatok mellett szerepe volt a gyermekellátások kiesésének és a nagyvonalú munkanélküli segélyeknek. A kormány munkahelyvédelmi csomagjának keretében a szokásos segélyeken felül 600 dollárt kaphatnak a munkanélküliek.

400 ezres átlagbérrel fordultunk rá a járványra A Központi Statisztikai Hivatal csütörtök reggeli közlése szerint az országos átlagos bruttó bér márciusban 384 200 forint volt, ami 9,1 százalékkal magasabb az előző évinél. Az öt főnél nagyobb vállalkozások esetében az átlag ennél sokkal magasabb volt, ráadásul egy újabb mérföldkövet átlépve 400 100 forint volt. Ez 2019 márciusához képest 9 százalékkal több.

Teljes őrület: széttépték a csődöt jelentő cég részvényeit Szedi az áldozatait a válság, nemrégiben a Hertz, amely a világ egyik legnagyobb és legrégebbi autókölcsönzője csődvédelmet kért, azonban ez nem tántorította el a befektetőket, sőt egyenesen rávetették magukat a cég részvényeire szerdán.

 

HUMAN

A régió egyik legnagyobb social impact befektetése 450 millió forintos befektetést biztosít az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő a Green Fox Academy-nek. Az Impact Ventures egy társadalmi hasznosságú befektetési alap, amely kifejezetten olyan szociális vállalkozásoknak nyújt kockázati tőkét, amelyek az üzleti eredmények mellett pozitív társadalmi hatást fejtenek ki.

Virtuális és fizikai használatra is alkalmas okostanterem-megoldás Már elérhető a Digitális Tanterem szolgáltatás a Vodafone Magyarország kínálatában. Segítségével a piacon egyedülálló módon a tanórákat offline és online módon is le lehet bonyolítani. Az okostanterem keretszoftverét a SEOS adja, a hardveres megvalósításért, az üzembe helyezésért és az üzemeltetésért rendszerintegrátorként a Delta Csoport felel. A komplett, mindenre kiterjedő Digitális Tanterem szolgáltatás koncepcióját a Vodafone Magyarország alakította ki, az azokhoz szükséges eszközök szállítására és üzemeltetésére a Delta Csoporttal kötött együttműködési szerződést.

Hogyan sajátíthat ki egy cég egy színt magának? Számos olyan márka van, aminek a neve összeforrt egy színnel, és erre örömmel építik az egész marketingjüket. De mi van akkor, ha más is elkezdi használni azt a színt, vagy egy leheletnyi árnyalattal eltérőt, ami között legtöbb ember nem is érzékeli a különbséget? Sajátjaként, kizárólagosan használhat valaki egy színt és annak különböző árnyalatait?

Tudjuk, hol nem nyaral idén nyáron Míg néhány, az utazók által kedvelt ország akkor is kinyitja határait, ha ott korábban hatalmas pusztítást végzett a koronavírus-járvány, addig vannak olyan kedvelt célpontok, amik eddig viszonylag "kevéssel" megúszták, mégis elzárkóznak a turisták elől.

Mikor köteles a munkáltató munkavédelmi kockázatértékelést végezni? A munkáltató egyik alapvető kötelezettsége, hogy a munkavállalók számára biztosítsa az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzést. Ahhoz, hogy e kötelezettségének eleget tudjon tenni, alapvető feltétel, hogy a munkáltató tisztában legyen a munkabiztonságot és a dolgozók egészségét veszélyeztető kockázatokkal, és megtegye a szükséges lépéseket.

Online nyelvvizsga: erre aztán senki nem számított Magyarországon jelenleg négy vizsgaközpont rendelkezik engedéllyel online nyelvvizsgákhoz az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjától. Az iTolc-nál már csaknem 500-an tettek elektronikus vizsgát – az első tapasztalatok egyértelműen pozitívak voltak, és messze felülmúlták a nyelvvizsgaközpont várakozásait szinte minden tekintetben.

„Mi bajom lehet? Semmi” – interjú az ország legidősebb érettségizőjével Szegény miskolci romacsaládból indult, 1982-ben lett a miskolci színház tagja. Láthattuk más színházakban és filmekben, Jászai Mari-díjat is kapott. Tele van energiával, hisz az emberekben, miközben aggódik a roma-magyar viszony elmérgesedése miatt. Élete a színház, és nem is kíván ezen változtatni, ettől még idén – szó szerint – berobogott érettségizni.

Az alapjövedelem nem csodafegyver A 21. század elejére a munka világa alapvető átalakuláson ment keresztül; ma már nem tekinthetjük csak azt munkának, ami a piacgazdaságban jövedelmet eredményez. A „munkahely” és a „társadalmilag hasznos tevékenység” a korábbinál is jobban elvált egymástól, s ezt a tendenciát a digitalizáció meg a robotizáció csak gyorsítani fogja.

Hatékony online coaching – van ilyen?! A coachingot kiemelve, ezen a területen is általános nézet az, hogy a coach személyes személyes jelenléte és ereje kulcsfontosságú sikertényező a bizalomteljes légkör kialakításában. A személyes kapcsolat, az ebből adódó spontaneitás, az egymásra hangolódás és az egymásra adott érzelmi reakciók nagyon fontos részét képezik minden kétszemélyes helyzetnek.

Depresszió, szorongás, ivás: a COVID-19-járvány mentális egészségre gyakorolt hatásai Nézzük meg a COVID-19 járvány társadalmi hatásait a katasztrófákra adott egyéni és közösségi reakciók tekintetében! Persze, ez a modell is adaptáció – hiszen a COVID-19 pandémiáról ilyen tapasztalatokkal nem rendelkezünk. Minden modell magában hordozza a leegyszerűsítés korlátait, de ezzel együtt is támpontokat is adhat a mentális egészségre váró kihívások rögzítésére.

7 marketing cél, amire a Facebook Pixeledet használhatod A Facebook Pixel által szolgáltatott adatok, az összeállított egyéni célközönségek alapjai lehetnek a hasonmás közönségeinknek. Vagyis ha a weboldal látogatóinkhoz hasonló embereket szeretnénk keresni, vagy a vásárlóinkhoz hasonlókat, akkor ennek a legegyszerűbb megoldása az, ha egyéni célközönség listát (remarketing listát) készítünk.

Egyéni figyelem, A és B műszak, érzékenyítés - munkáltatói jó gyakorlatok járvány idején A krízishelyzeteknek a sérülékeny munkavállalói csoportok mindig kitettebbek. Foglalkoztatás szempontjából egyébként is hátrányosabb helyzetben vannak, a járvány okozta vészhelyzetben pedig egészségi állapotukra még inkább oda kell figyelni.