ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/02: A programozás szexi, és mindenkinek jól áll!

TECHNOLOGY

A mobilos nyomkövetés dilemmái Arra tisztán emlékszem, hogy esteledett, amikor hívott a cégvezető. Talán, ha egyszer beszéltünk korábban telefonon, kapcsolatunk nem volt szoros, se üzletileg, se emberileg. Fontos lehet, ha hív és ha most hív – gondoltam. Nem tévedtem. A fia nem jött időben haza, segítsem megtalálni, ezért hívott.

Nyertesei vagy vesztesei az influenszerek a világjárványnak? Bár az elmúlt hetek – többnyire – otthonunkból történő munkavégzésének köszönhetően az átlagosnál is többet töltöttünk a különböző közösségi média oldalakon, aminek okán szép számmal nőtt egyes influenszerek követőinek száma, azon cégek, márkák, akik kommunikációs stratégiájuk egyik fő elemének tekintették a velük történő reklámozást, bizony, átgondolták a közös projektjeiket.

„Meg kell szüntetni az ingyenes parkolást - Elviselhetetlen a helyzet Budapesten" Mielőbb meg kellene szüntetni az ingyenes parkolás lehetőségét a fővárosban: az ingyenes parkolás lehetősége és a kiszállítandó csomagok számának hirtelen megugrása szinte elviselhetetlenné teszi a helyzetet.

Startupokra lő Áder János klímavédelmi alapítványa Áder János köztársasági elnök környezetvédelemre fókuszáló Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa márciusban tett közzé egy nyílt eljárásos pályázatot 40 millió forint kerettel a Kék Bolygó Transznacionális Start-up Akcelerátor és Mentor koncepció és program kialakítására, valamint ennek alapján egy pilot projekt teljes körű végrehajtására.

Csökken a blokklánccal kapcsolatos befektetések száma A The Block blokklánccal és kriptoprojektekkel foglalkozó oldal kutatása alapján az elmúlt 7 hónapban folyamatosan és jelentősen csökkent a blokklánccal kapcsolatos befektetések száma. Aggodalomra azonban talán nincs nagy ok: az összes befektetésre szánt összeg dollárértéke még így is pozitív változást mutatott az elmúlt hónapban.

Megtalálta a YouTube utódját a Huawei Folytatja a Google-féle alkalmazások és szolgáltatások helyettesítésére alkalmas megoldások felkutatását a Huawei, ennek keretében most jelentős üzletet kötött a francia DailyMotion videós portállal. A hazánkban kevésbé ismert, azonban havi 300 milliós felhasználói táborral büszkélkedő szolgáltatás hamarosan teljes integrációt kap a Huawei Video appal

Magyarország megelőzte korát az okos kommunikációban Magyarországon 2016-ban, a világon másodikként épült ki a modern, okos eszközök hatékony kommunikációját lehetővé tevő LTE 450-es mobilhálózat az MVM NET Zrt. fejlesztésében. Az ilyen típusú hálózatok, amelyeknek nincs köze a „civil” okostelefonok és mobilszolgáltatók által használt rendszerekhez, az elmúlt 4-5 évben jelentek meg a legkülönbözőbb alkalmazási területek kiszolgálására.

3 millió előfizetőnél az orosz Spotify Az orosz zenei piacról a legtöbbször, mint nem létezőről beszéltek az zeneipari szakemberek, kiadói képviselők. Mindez azonban alapjaiban változott meg 2016 májusában, ugyanis az orosz parlament alapjaiban változtatta meg a szerzői jogi törvényt, ami lökést adott a lokális streaming szolgáltatások terjedésének.

A jövő beköltözött Gödre A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építi a Samsung a Dunakanyarban, a helyiek tiltakoznának, a kormány azonban kizárta a várost a döntési folyamatból. Az üzem nagyfokú környezeti terhelést jelent, és a civilek szerint a veszélyes anyagok ellenére máig nem épült ki a megfelelő védelmi rendszer.

Zuckerberg már nem akar küzdeni az álhírek ellen, így hát belőle is az lett Ismét fellángolt a vita az Egyesült Államokban arról, hogy vajon szükséges-e a közösségi médiafelületek üzemeltetőinek ellenőrizniük az ott közzétett posztok valóságtartalmát, vizsgálniuk azok hitelességét. A napnál is világosabb, hogy ezt maguk az érintett techvállalatok sem tudják eldönteni, mert hintapolitikát folytatva hol mellette, hol pedig ellene érvelnek.

Egyre több magyar vezető tervezi a mesterséges intelligencia használatát A technológiát érett szinten használó vállalatok kétharmada szerint már rövid távon jelentős előnyük származik a mesterséges intelligencia használatából, míg dolgozóik szerint értékesebb és örömtelibb munkalehetőséget kínál nekik a technológia. Az előnyök kiaknázásához ugyanakkor elengedhetetlen a dolgozók képzése, ezt egyre több vezető látja be.

Lekoppintották az egyik legnagyobb magyar webshopot: a csalók egyre kifinomultabbak A koronavírus-járvány hatására számottevően élénkült az online kereskedelem Európa-szerte, sok új vásárló is jelent meg a karantén időszaka alatt az online kereskedelemi piacon. Ezzel egyidejűleg megjelentek azok a rosszindulatú szereplők is, akik a gyanútlan vásárlók pénzére, adataira vadásznak. Még a legóvatosabb vásárlók is pórul járhatnak, ha nincsenek résen, erre mutat rá az Aqua.hu példája.

 

ECONOMY

Az Audi új egységet hoz létre az e-autópiac meghódítására Az Audi új üzleti divíziót hozott létre, olvasható a yahoo.com hírportálon. Az „Artemis” nevet kapott egység magas fokú automata vezetési rendszerekkel és egyéb, korszerű technológiával ellátott, elektromos meghajtású járművek gyártásával foglalkozik majd. A lépés a legújabb, a vállalat versenyképességének erősítését célzó kezdeményezés.

Lyukat ütöttek Magyarország legerősebb páncélján, és csak most jön a neheze A szolgáltatások külkereskedelmi forgalma stabilan hozzájárult az exporttöbblethez az elmúlt időszakban. Különösen akkortól vált ez látványossá, amikor a termék-külkereskedelem aktívuma apadni kezdett. A koronavírus-járvánnyal terhelt időszak azonban a szolgáltatásokból származó stabil többletet is rombolni fogja, ami már látszik is az első negyedéves adatokon.

Mi a titka a román valutának, hogy kevesebbet gyengül, mint a forint? Mindenki azon tűnődik, vajon mi lehet az oka annak, hogy míg a legtöbb közép-kelet-európai valuta értéke 2020. március közepe óta 5–10 százalékkal csökkent az euróval szemben, addig a román lej leértékelődése mindössze 0,5–1 százalék volt. Valami titok van mögötte? Romániát kevésbé érintette volna a járvány, mint a régió más országait?

Végre kiderült, hogy felvette-e a rózsaszín szemüvegét a Pénzügyminisztérium Mindenki csak találgatja, hogy mennyire hagy mély nyomot a magyar gazdaságban idén a koronavírus-válság és ez mit okoz a költségvetésben. Ebben a tekintetben a kormány sem túl bőbeszédű, a járvány büdzsére gyakorolt részletes hatásait ugyanis nem árulta el. Pedig ezek a kérdések a 2021-es kilátások és így a költségvetési folyamatok szempontjából is meghatározóak. 

Lassan működni kezd a Starling KKV-s húzása Visszatérni látszik az élet a megbízhatóbbnak tartott fintechek háza tájára. A brit Startling negyvenmillió fontos befektetést kapott a korábbi befektetőitől. A cég februárban már bevont hatvanmillió fontnyi tőkét februárban, de akkor még csak kezdődőben volt a járvány. A mostani befektetés egyben kiállás is a Starling mellett.

Mennyi idő alatt lábalhat ki a magyar gazdaság a válságból? A héten jöhetnek az első „borzasztó” adatok a magyar gazdaságból, hiszen az áprilisra még rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. Ugyanakkor az is kiderülhet, mikor láthatjuk meg a fényt az alagút végén. A piacok elsősorban az EKB kamatdöntő ülésére figyelhetnek, kérdés, hogy a jegybank szükségesnek tart-e további lépéseket a válság kezelésére.

3 tényező szerint masszív kiárusítás lesz 10.000 dolláron A bitcoin, de egyébként a teljes kriptopiac egy erőteljes konszolidációs fázisba lépett az elmúlt néhány napban, hiszen továbbra is egy jelentős növekedési lendületért küzd. Sikerült ugyan stabilizálódnia a 9000 dolláros régió közepén, a 9700 és 10.000 dollár közötti ellenállás azonban bebizonyította leküzdhetetlenségét.

Megéri leköltözni vidékre, hogy zöldséget és gyümölcsöt termeljünk magunknak? Világjárvány és világgazdasági válság idején szinte természetes, hogy jobban előtérbe kerülnek az önellátást szorgalmazó törekvések. Globális méretekben ez most elsősorban abban jelenik meg, hogy a fejlett világban szinte mindenki, de főleg az európai országok a Kínától való (elsősorban alapanyagokra vonatkozó) függőség csökkentéséről beszélnek. 

A Magyar Telekom 20 forintos osztalékot fizet A Magyar Telekom korábban bejelentette, hogy a tavalyi évi eredménye után részvényenként 20 forintos osztalékot fizet. A társaság a saját részvényeire eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, a Magyar Telekom esetében ezért az egy részvényre ténylegesen jutó bruttó osztalék mértéke 20,17 forint. 

Kína már készen állna ismét ellátni a világot áruval, de a világ még vár A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 49,4 pontról 50,7 pontra emelkedett májusban. A kínai feldolgozóipari BMI ezzel májusban ismét a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé kapaszkodott vissza.

 

HUMAN

Elérhetővé teszik minden egészségügyi adatunkat Júniustól a közfinanszírozott szolgáltatók után a magánorvosok is az Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) töltik fel betegeik egészségügyi adatait, így az ott végzett ellátások, beavatkozások, felírt e-receptek is látszani fognak. A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a páciensek más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, vagyis szükségtelenné válik az ellátási dokumentumok „utaztatása”.

Ismerje meg Weiss Manfrédot, a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozóját Házában öt évvel korábban volt áram, mint az angol királyi palotában, vállalatai pedig a hazai GDP-bővüléséhez tíz százalékkal járultak hozzá. A magyar ipar koronagyémántjának” tulajdonosa, a csepeli mágnás báró Weiss Manfréd, aki a 19-20. század gazdaságát úgy pörgette fel egyedül, mint azóta senki más. Titka egyszerű: előre kell gondolkodni, és újdonsággal kell megelőzni a konkurenciát.

Tényleg nem látja el a szegényeket az amerikai egészségügyi rendszer A koronavírus-járvány kapcsán óhatatlanul nagyobb figyelem irányul arra, hogy az egyes országokban általában hogy működik az egészségügyi rendszer. Az USA-ban a fejlett országok közül egyedüliként nincs általános egészségbiztosítás.

Már karanténgenerációról beszél egy munkaügyi szervezet Aránytalanul nagy mértékben sújtja a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság a 25 évnél fiatalabb dolgozókat – állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). A fiatal munkavállalókat az utóbbi hónapokban hármas sokkhatás érte: a járvány megszüntetett rengeteg munkahelyet, megakasztotta az oktatási és képzési programokat, azok elé is akadályokat állít, akik most szeretnének munkahelyet váltani, belépni a munkaerőpiacra.

A programozás szexi, és mindenkinek jól áll! A programozás nem férfi szakma, de a pályaválasztás előtt álló tinédzser lányok számára is érdekessé és vonzóvá lehet tenni – vallja Pálfi Dóra 26 éves startup-alapító és programozó, akinek szemléletformáló vállalkozását már az Apple, a Google, a svéd állam és több magyar milliárdos is támogatja. Mesélt arról, miért látott több fantáziát a programozásban, mint az agykutatásban, milyen egyetemistaként egy több százmillió forintra becsült céget igazgatni.

Figyelmeztetés jött: kifogyhat a pénzből a világ legnagyobb nyugdíjrendszere Gyenge pénzügyi helyzetben van hét állami nyugdíjprogram Amerikában, félő, hogy 2028-ra kifogynak a pénzből és ezzel több ezer amerikai nyugdíjba készülő és már nyugdíjban lévő megélhetése kerül veszélybe. Sok amerikai nyugdíjprogram még nem épült fel teljesen a 2008-as válságból, erre most jött a koronavírus, amely a részvénypiacokon okozott csapás miatt sok nyugdíjpénztár pénzügyi helyzetét alapjaiban rengette meg.

A munkanélküliség senkit sem kímél - Bölcsészek nem kellenek, informatikusok igen A fiatalok majdnem harmada veszítette el a munkáját a koronavírus-járvány miatt. Egy kutatás szerint a 16–36 évesek többsége nem számít semmi jóra a következő időszakban sem. A megkérdezett piaci szereplők szerint ugyanakkor semmi nincs veszve.

Meghalt Christo, a csomagolóművész 84 éves korában meghalt Christo Vladimirov Javacheff, azaz Christo, a bolgár származású, de az Egyesült Államokban élő tér- és tájművész, performer, szobrász, a land art egyik legizgalmasabb egyénisége, Christo és Jeanne-Claude alkotópáros fele.

Azonos órabérért dolgozik egy kezdő orvos és egy gyorséttermi beosztott Havi 170 ezer forintot visz haza egy kezdő sürgősségi orvos, így nem több az órabére, mint egy gyorsétteremben dolgozónak, a szakorvos is kevesebbet keres, mint egy szakmunkás – mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke.

Számoljunk le az illúziókkal, ha a boldogságunkról van szó Rekordot döntött a Yale Egyetem egyik oktatója, Laurie Santos pszichológus, miután az április elején indult online kurzusára közel kétmillió hallgató jelentkezett be a világ minden tájáról. A hihetetlen népszerűségű kurzus egyébként nem tesz mást, mint segít leszámolni azokkal a hamis illúziókkal, amelyek valamilyen formában mindenkiben megvannak arról, hogy mi teszi boldoggá – például a körülmények, a pénz vagy valamilyen pozíció megszerzése.