ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/03: „Válságállóság”

Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.

 

TECHNOLOGY

„Válságállóság” Végy egy professzionalista szakembert, építs új stratégiát és gondold újra a termékportfóliódat! Olvasom az egyik piackutató cég elemzését, amelyben az áll, hogy Magyarországon Q1-ben mind darabszámban, mind pedig értékben felére esett a számlaforgalom, mint tavaly, ugyanebben az időszakban. Meg azt is olvasom, hogy a válság alatt a hazai tulajdonú cégek háromszor-négyszer annyi embert küldtek el, mint a multik. Szűkebb, ICT-világunk kapcsán pedig az a kutatás jön velem szembe, hogy a válság padlóra küldheti az IT-piacot is.

Clico Hungary Mint az élet összes területén, az IT-biztonságban is sok olyan feladatot hozott a pandémiás helyzet, amelyekről azt gondoltuk, hogy hosszú évekkel ezelőtt már megoldódott, senki nem foglalkozik már vele, lerágott csont, mint például távmunka és annak biztonságossá tétele, webinárok és egyéb internetes videó alapú csoportmunka, konferenciahívások és társaik. Az IT-szakma nagy része ezeket készségszinten használja, tervez vele, az IT-piac működésében ezek eddig is elengedhetetlen technológiák, megoldások, eszközök voltak. A biztonságtudatos végfelhasználóknál pedig egészséges paranoiával kezelték a kérdéskört, ki-ki vérmérsékelete (és a saját szabályozói környezete) szerint. Egy VPN-hozzáférés már 20 évvel ezelőtt sem számított csodának, és hát a zseniális észt fejlesztők által indított internetes hang- és videóforradalom kezdőpontját is 17(!) évvel ezelőttre, 2003-ra tehetjük.

Cseresnyés Dóra szerint kell a szenvedély a jó munkához Az AutSoft Zrt-t április 1-e óta Cseresnyés Dóra vezérigazgató irányítja. Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódjában Mester Sándor arról beszélget az újdonsült vezérigazgatóval, hogy milyen szakmai múlttal és tapasztalatokkal érkezett a vállalkozáshoz, és arról is, hogy milyen jövőt képzel az AutSoftnak. Az is kiderül az epizódból, hogy Cseresnyés Dóra tagja a magas intelligenciájú embereket összefogó nemzetközi egyesület magyar tagszervezetének, a Mensa HungarIQának.

NAV: már letölthető az online számla app Már 300 ezer vállalkozó szolgáltat online számlaadatot a NAV-nak. Az adóhatóság online számlázóját már 25 ezren használják. Most megjelent a számlázóhoz kapcsolódó telefonos applikáció - mondta el Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV szakfőigazgatója.

Befellegzett az újságírásnak? – A Microsoft robotokkal helyettesíti a zsurnalisztákat Az MSN-ről tudni kell, hogy nem saját tartalmat kínál, hanem más újságok anyagaival dolgozik, és olyan személyre szabott hírválogatást ad, mint amilyet például a Google. A cikkeket a Microsofthoz tartozó híroldalon helyezték el, és a techcég osztozott az ebből származó hirdetési bevételeken a tartalmak eredeti közlőivel.

Változtat a Google, középpontba kerül a felhasználói élmény A Google igen elkötelezetten harcol azért, hogy a keresési eredmények (vagyis az ott felbukkanó webhelyek) valamilyen jól követhető rendszer szerint jelenjenek meg. Ez a jövőben sem lesz másképp, sőt: a cég további változtatásokat eszközöl majd algoritmusán, emellett több új mutatót is bevezet annak érdekében, hogy könnyebben lehessen meghatározni egy oldal „sikerességét”.

Mesterien taktikáztak az Apple-nél Az Omdia Research globális felméréséből kiderül, hogy az Apple nagyon is jól taktikázott. Ezúttal a „legolcsóbb" okostelefonját nem más jelzéssel látta el, hanem minden új készülék az iPhone 11 név alatt jelent meg. Bár korábban a legkedvezőbben árazott telefonja, az iPhone XR is rendkívül sikeres lett, úgy látszik, hogy az alap iPhone 11 még népszerűbb.

Mi lesz veled, digitália – szerintem, szerintünk Kétségtelen, hogy a mostani helyzet nagyon sok lehetőséget és fejlődést tartogat a digitális terület számára. Sok-sok szervezet, akik eddig kicsit halogatták, nekiláttak (végre) a digitalizációnak – transzformációnak még azért talán túlzás lenne nevezni. Illetve a fogyasztói oldalon is elindult a mocorgás, azok, akik már eddig is kacérkodnak az online vásárlás pajzán gondolatával, ki is próbálták jó eséllyel – legalábbis úgy gondolom, ők voltak jelen helyzetben az early bird-ök.

Megmutatja magát a világot megtámasztó szoftveróriás Az Atlassian neve sokaknak talán ismeretlenül cseng, pedig a vállalathoz köthető informatikai termékeknek több mint százmillió felhasználója van. De ahogy a világot a vállán tartó Atlasz ujjait sem láthatjuk a földfelszínről, úgy kínál az Atlassian is láthatatlan, de erőteljes támasztékot a Trello, a Jira, vagy a Confluence szoftvereivel az olyan vállalatok és startupok számára, mint a Tesla, a Google, az Eventbrite, az eBay, a Forbes, vagy éppen az Audi és a BMW.

Virtuális valóság - sosem jön el az áttörés? A technológia lehetővé teszi a közös kutatást, tervezést, párbeszédek folytatását, de még mindig nem terjedt el. A Pfizernél a kutatók körbe tudják futni a molekulákat, felvehetnek egy atomot, áthelyezhetik máshová vagy egy másikhoz csatlakoztathatják, továbbá a kollégáikkal is beszélhetnek - függetlenül attól, hogy éppen a világ melyik részén tartózkodnak. Az ilyen virtuális valóság találkozókat a Spatial nevű alkalmazás teszi lehetővé. 

 

ECONOMY

Mennyire borúsak most a magyar exportkilátások? Miként alakulhat idén és jövőre a hazai export, illetve a folyó fizetési mérleg többlete? Erről kérdeztük az Erste és a CIB Bank elemzőit. A megkérdezett elemzők szerint a gazdasági visszaesés a második negyedévben lehet a legsúlyosabb. Továbbra is sok a lefelé mutató kockázat. Az Eurózóna gazdasága az idei év egészében 5-10 százalékkal zsugorodhat. Ennek hatására 2020-ban az export és az import dinamikája is jelentősen visszaeshet.

Féktelen buli vagy felkészülés a legrosszabbra? Miért viszik el a pénzt az autógyártók? A napokban a magyarországi autógyártók sorban jelentették meg tavalyi számaikat. Noha eltérően alakult a vállalatok teljesítménye, akár a forgalmat, akár a nyereséget nézzük, egyvalami mégis közös volt. A három nagy német gyökerű társaság, az Audi, a Mercedes és az Opel is kipucolta a magyar leányvállalatát, és amit lehetett kifizetett osztalékként.

Úgy megváltozott a kormány koronavírus-mentőcsomagja, hogy szinte már rá sem ismerni Alaposan átalakult a kormány koronavírusos mentőcsomagja – ezt mutatják az elmúlt hetekben megismert dokumentumok. A program most sokkal konzisztensebb, érthetőbb keretben mutatkozik meg, ráadásul több kérdésre (például az uniós források igénybevételére) világosabb választ kaphatunk. Az ugyanakkor minden korábbinál jobban látszik, hogy a csomag mindenáron szeretne nagyobbnak látszódni, mint amekkora.

Warren Buffett egy dinoszaurusz – a befektetők már nem hisznek neki Warren Buffett, a legendás befektető idős kora ellenére is folytatja népszerű tevékenységét – pénzt keres. Sokan azonban már egy olyan dinoszauruszként tekintenek rá, aki nem érti mi történik valójában körülötte. Az ügyfelek lassan elhagyják befektetői társaságát, a Berkshire Hathawayt. 

A hazai cégek közel fele családi vállalkozás A Magyarországon bejegyzett társas vállalkozások jelentős része mikrovállalkozás, ezek döntő többségében kiemelt szerepe van a családnak. A vállalkozási forma tekintetében a leginkább érintett vállalkozás típusok az egyéni vállalkozók, az egyszemélyes cégek, valamint a több családtagot is felvonultató többszemélyes vállalkozások – közölte az Opten.

A forint is ott van a bevásárlókosárban Trippon Mariann, a CIB elemzője szerint az elmúlt hetekben a kedvező globális befektetői hangulat és a MNB lépései is segítették a forinterősödést. A rövid oldali kamatemelés eredményeképpen a legalacsonyabb kamatú régiós devizából a legmagasabb kamatúvá vált a magyar deviza, ami egyébként jelentősen megdrágította a forint elleni spekulációt.

Neves márkák üzleteit sem kímélik a dühöngő amerikai tüntetők A kijárási tilalom ellenére folytatódtak keddre virradóan New York városban az erőszakos tüntetések és fosztogatások, amelyeket az váltott ki, hogy egy héttel ezelőtt Minneapolisban rendőri erőszak áldozata lett egy afroamerikai férfi, George Floyd.

Kevésbé pesszimisták a magyar cégek Alig több mint 40 pontot ért el májusban a Beszerzési Menedzser Index (BMI). Ez azt jelenti, hogy a megkérdezett feldolgozóipari cégek az előző hónaphoz képest továbbra is kedvezőtlennek látják a mostani környezetet. A májusi eredmény bőven elmarad a korábbi évek adataitól: hosszú távú májusi átlagot ugyanis 52,8 pont, az utóbbi három év átlaga pedig 57,1 pont volt.

Drágulhatnak a jegyek, miközben a légitársaságokat megmentik Az európai kormányok hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni a nemzeti légitársaságok megmentése érdekében, hiszen azzal munkahelyeket, turisztikai bevételeket és nemzeti kincsnek tartott cégeket óvnak meg. Ám egyáltalán nem mindegy, hogyan teszik ezt, hiszen a most folyósított állami támogatások évtizedekre meghatározhatják az iparág arculatát.

Újlakások: brutális áremelkedés a megyeszékhelyeken, kevesebbet is építkezünk Jelentősen csökkent a társasházépítési kedv az idén – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójából. Az év első három hónapjában Budapesten 3217 olyan lakásra adtak ki engedélyt a hatóságok, amelyek háromnál több lakással rendelkező társasházban lesznek. Ez 5 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben. 

 

HUMAN

Tényleg szükség van UV lámpás fertőtlenítésre az összes irodában? Hogyan értelmezzük a hatósági ajánlásokat? Az irodák működésével párhuzamosan az épületüzemeltetésben is egy új időszakot hozott az elmúlt két hónap. Mi változott pontosan? Hogyan vészelték át a cégek a mögöttünk álló időszakot? Milyen változások maradhatnak velünk?

Tiltakoztak a Facebook alkalmazottai, mert a cég semmit sem tesz Donald Trump uszítása ellen A Facebook vállalati kultúrájában szokatlan nyilvános tiltakozást tartott hétfőn a cég több tucatnyi alkalmazottja amiatt, hogy a Facebook – szemben a Twitterrel, amely a múlt héten figyelmeztető üzenetet helyezett az amerikai elnök egy uszító posztja elé – semmit sem tesz Donald Trump hergelő megszólalásai ellen.

A halál utáni élet alkalmazáson belüli vásárlásokat tartalmaz Nyugatias kultúránkban a halál fogalomköre éppúgy a pénz körül forog, mint életünk majdnem minden egyéb dimenziója. Milyen mentális és kulturális sokkot fog jelenteni, ha a halál és a körülötte felépített iparág egy egészen új dimenzióba, a digitalizáció környezetébe helyeződik át... akár már a közeli jövőben.

Ennyit kereshetsz idén a diákmunkával A koronavírus-járvány miatt a diákok jelentős része vesztette el a munkáját, a gazdaság újranyitásával most ismét egyre több a kereseti lehetőség. A fesztiválok elmaradása miatt a tipikus nyári munkák egy része nem elérhető, de a vendéglátás, a turizmus már keresi a tanulókat a nyári szezonra. A minimálbér emelése itt is nagyobb órabéreket hozott.

A bankárok többet, a pincérek kevesebbet keresnek a válságban Hiába nőtt februárról március hónapra látványosan az átlagkereset Magyarországon, már látszanak a gazdasági válság első jelei: a statisztikai hivatal számaiból élesen kirajzolódik a szektor, amelyik szinte egyik pillanatról a másikra állt le. Ugyanakkor vannak olyanok is, akiknek kirívó mértékben emelkedett a fizetésük az év harmadik hónapjában: vajon mi lehet ennek az oka?

Már nem tartunk a járványtól, és nem hiszünk a kormány számaiban A jelek szerint a megkönnyebbüléssel párhuzamosan egyfajta sérthetetlenségi hit is épül. Túl van a vírussokkon a társadalom - ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből. Ennek egyértelmű jele, hogy míg márciusban az emberek 76 százaléka vette biztosra, hogy intenzív járvánnyal kell majd szembenéznie Magyarországnak, májusban már csak a negyedük gondolta ezt.

A vírus még köztünk van, a veszély nem múlt el, csupán időt nyertünk - Interjú Kemenesi Gábor virológussal A nyár el is csendesítheti, de fel is lobbanthatja a koronavírus-járványt – mondta Kemenesi Gábor virológus a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, aki szerint a lazítás vírus-szempontból egyértelműen veszélyes.

Újra az irodában? Annyira megszoktuk a home office-t! Munkavállalók ezrei sóhajtoznak ekképpen, amikor a cégek elkezdik a visszatérés előkészítését. Akadnak szép számmal, akik viszont már toporogva várják az iroda kapujának átlépését. A visszatérés kérdése megosztó. Minden cégnek a számára legjobb mixet kell megtalálnia. Csikós-Nagy Katalin a pro és a kontra érveket foglalta össze.

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon A statisztikai hivatal szerint a munkanélküliek száma 174 ezer fő volt idén a negyedik hónapban, a Portfolio becslései szerint azonban a valós szám elérheti a 280 ezret. A különbség oka, hogy az állásukat elvesztett emberek nagy része egyelőre hivatalosan nem munkanélküli, csak inaktív, illetve a korlátozások miatt egyelőre nem kerestek munkát.

Online számlaadat-szolgáltatás: július 1-jétől 3 hónapos szankciómentes-időszak, de feltételekhez kötött Július 1-jétől több mint egymillió vállalkozás egymás közötti ügyletének a számlaadatait látja az adóhivatal. Okostelefon használatával ingyenesen és néhány kattintással állítható ki a számla a NAV Online Számlázó programjának új mobilalkalmazásával. A zökkenőmentes átállást pedig a július 1-től szeptember 30-ig tartó szankciómentes-időszak biztosítja.