ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/04: Ha nincs digitalizáció, nincs válságkezelés sem

Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.

 

TECHNOLOGY

Ha nincs digitalizáció, nincs válságkezelés sem Szokatlan helyzetben és szokatlan módon rendezi meg az ­Infotér az idei Infoparlamentet. Ám az elmúlt két hónap olyan tapasztalatokkal és tanulságokkal szolgált az egész iparág, az ügyfelek, illetve a szakmapolitikai döntéshozók számára, amit kár lenne nem megvitatni, akár online formában is.

Érdemes kinyitni a SASE-ernyőt! 2019-ben vezette be az informatikai köztudatba a Gartner a SASE (Secure Access Service Edge) kifejezést. A mozaikszó egy új architektúramodellt takar, ahol korábban különálló hálózati és biztonsági képességek olvadnak össze egyetlen egységes felhőalapú szolgáltatásba. A SASE ernyője alá befér a tűzfalaktól, VPN-ektől, routingtól, SD-WAN-tól, QoS és traffic shapingtől kezdve a WAF, DLP, Threat prevention vagy WiFi protection megoldásokon keresztül a CASB, UEBA, Secure Web Gateway szolgáltatásokig sok minden.

Az adat az új kobra Az adatért és a jövő technológiájának ígéretéért jelenleg épp úgy fizetnek, mint a XIX. századi kártevőkért. Elég bemutatni és lerakni az asztalra, hogy „tessék, hoztam adatot”. A bemutatott termék eredete nem számít. A szabadúszóként dolgozó sofőrök munkaerő-piaci jogainak és védelmének teljes hiánya szintén másodlagos, ahogy a meglévő vállalkozások reputációja vagy a befektetői érték megőrzése sem nyom sokat a latba.

Hipermodern eszközzel mérik meg a Mount Everest valós magasságát Hipermodern eszközzel mérik meg a Mount Everest valós magasságát A kutatók repülőgépe, amely a bonyolult gravitációs mérőműszereket szállította, kedden landolt biztonságosan Lhászában, Tibet fővárosában. A mérés centiméteres pontossággal bocsátja rendelkezésre a Csomolungma és a környező régió geoid felületére vonatkozó adatokat.

A rádiózás (is) lehetett a nyertese a koronavírus miatti karanténnak A streaming zenei szolgáltatások, mivel a zenei tartalomfogyasztás jelentősége napjainkban már on the go , ami a jelenlegi helyzetben egyre alacsonyabb, ez pedig a streaming audio szolgáltatások hallgató és felhasználó számát is csökkentette, azaz az audio streaming alapvetően vesztese volt a karanténnak. Nagy nyertes lett viszont a podcasting.

„Hagyjátok abba az ostoba, soha meg nem valósuló ötletek mutogatását!” Kate Wagner építészetkritikus páros lábbal szállt bele az építészekbe, a tervezőkbe és a projektjeiket felkaroló médiába. Blogján nemes egyszerűséggel „koronacsalónak” (coronagrifting) nevezi az építészeti és design szakmában dolgozók egy részét, akik szerinte a járványra felkapaszkodva mindenféle ostoba ötlettel szeretnének a világ megmentőinek szerepében tetszelegni.

Pénzügyi szolgáltatásokkal bővül a Shopify ajánlata A világ egyik legsikeresebb e-kereskedelmi platformja, a Shopify számos új és továbbfejlesztett terméket mutatott be május végén.  Az újítások közül egyértelműen a Balance szolgáltatás kapja a legnagyobb hangsúlyt. Ez gyakorlatilag egy banki szolgáltatáscsomag, amelynek segítségével a kereskedő teljes körűen menedzselheti bevételeit.

Új csomagokkal és reklámfelületekkel segíti a KKV-kat a Telekom A tetszőlegesen kombinálható adat- és beszédcsomagok nem csupán rugalmasságot biztosítanak több százezer hazai kis- és közepes vállalkozásnak. Az 5G-képes díjcsomagokkal a vállalkozások még hatékonyabban vezethetik be, vagy bővíthetik az üzleti digitalizációhoz szükséges megoldásokat.

Kreatív 3D nyomtatással a fenntartható fejlődésért Additív gyártással, optimalizált terv alapján készült pehelykönnyű darabokkal, több iparágban váltak lehetővé új, környezetbarát munkafolyamatok. Túl az iparon, 3DP és fenntarthatóság többféleképpen kapcsolódik egymáshoz. A 3D Printing Media Network ezekről a kapcsolódásokról készített összefoglalót.

Az 5G valóban veszélyes, de nem a káros sugárzások miatt Ahogy az egész világon, úgy Magyarországon is két cég uralja az 5G-fejlesztéseket: az amerikai támadások miatt sokak számára kegyvesztetté vált kínai Huawei és a svéd Ericsson. Itthon előbbi a Vodafone, utóbbi a Magyar Telekom beszállítója, míg a kisebb léptékben fejlesztő Telenor a szintén kínai ZTE-vel dolgozik együtt az 5G-hálózat kiépítésén.

Meglökte a koronavírus-járvány a Zoom szekerét, ömlik a pénz hozzájuk A koronavírus-járvány kitörése óta hatalmas növekedést könyvelhetett el a Zoom. A felhasználói bázis és a lebonyolított hívások száma folyamatosan emelkedik, a júzereket pedig az sem zavarja, hogy komoly biztonsági hibák vannak a szolgáltatással. Igaz, ezeket a fejlesztők az elmúlt hetekben megpróbálták orvosolni.

Mobil robot­platformok lesznek a jövő építkezésein Husky A200-nak hívják azt a mobil robotplatformot, amelynek segítségével azt kutatják a szakemberek, hogy a jövőben a gépek mennyire lesznek képesek önállóan építkezéseken közlekedni és különböző terheket szállítani. A projektet a Fraunhofer Italia innovációs mérnöki központja hívta életre és az építkezések digitalizálásával foglalkozik.

 

ECONOMY

Nagyon megnőtt a kártyás fizetések iránti igény Magyarországon Jelentősen megnőtt a kártyás fizetés és 4000 új terminált is igényeltek a kereskedők a koronavírus alatt, ami jelentős növekedés az előző évhez képest - mondta a Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Citromsárga és virtuális kártyával újul meg a Twisto Érdekes lépésre szánta el magát a Twisto nevű cseh fintech. Elköteleződtek a virtuális bankkártyák mellett. Már annak is megtalálták az idejét, hogy mikortól nem adnak plasztikot. A bejelentés és a határidő közötti komoly időbeli távolság teszi csak nehezen értékelhetővé a bejelentést. 2025-ig még minden új Twisto ügyfél kap fizikai kártyát is.

Medvével küzdő bika és hatalmas felhőből kiugró oroszlánszobrokat rendel az MNB Magyarországon is lesz egy monumentális harcoló medve-bika szobor, miután a Magyar Nemzeti Bank úgy ítélte meg, hogy a tőzsdénél elhelyezett „alig észrevehető” hasonló tematikájú bronz plasztika nem elegendő. A több városból ismert tőzsdei motívum mellé pedig – ha már úgy is szobrot szereznek be – egy harmincméteres felhőt is rendelnek, amiből kilenc oroszlán ugrik majd ki. 

Magyar euró: váratlan eredmény született A magyarok kétharmada támogatja az mihamarabbi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét - derül ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. A lépésnek azonban egyelőre kicsi a realitása.

Apokalipszis? avagy ismét a paradicsomban? – Romló esélyek A világpolitika és a világgazdaság legsúlyosabb konfliktusa a népvándorlás (migráció) politikai és gazdasági kezelése, ezt követő mérhetetlen nagyságú társadalmi konfliktus az automatizálási és robotizációs forradalom következménye. Az előbbi már látható és érzékelhető, az utóbbi még csak tudható és becsülhető. A dilemma: nem elhanyagolható méretű gazdasági áldozatokat kell hozni a jövőbeni társadalmi és gazdasági konfliktusok elkerülése, de legalább mérséklése érdekében.

Minden kiderült a hazai bankokról - jön fel az Erste Jó évet zártak a magyarországi bankok tavaly. Az OTP-nél koncentrálódott a szektor nyereségének 60 százaléka, de ebből a külföldi leányok is kivették a részüket. Az UniCredit egy kicsit lefékezett, miközben az Erste a gázra taposott.

Ilyen még nem volt Magyarországon: pár nap alatt megvannak az első nyertesek az új EU-s pályázaton Megszülettek az első támogatói döntések a több mint 33 milliárd forint keretösszegű, a vállalkozások technológiai megújulását segítő GINOP-1.2.8-20 kódszámú pályázat keretében. A pénzügyminiszter kiemelte: a múlt pénteken megnyitott felhívásra nagy az érdeklődés, az új, feltételesen visszatérítendő finanszírozású pályázaton az első támogatói döntések rekordidő alatt születtek meg.

Tízmilliárd forintból rendez fenntarthatósági expót jövőre a kormány A kedden éjjel megjelent Magyar Közlönyből derült ki, hogy jövőre a kormány megrendezi a Budapesti Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. Az Orbán Viktor által aláírt kormányhatározat szerint két részletben csaknem tízmilliárd forintot szánnak a rendezvényre. Idén csaknem kétmilliárdot, 2021-ben pedig további nyolcmilliárd forintot.

Fontos változást jelentettek be: kiszáll az egyik piacáról a Szállás.hu A Szallas.hu eladta Konferenciahotelek.hu márkáját a Szallodak.hu-nak, így mindkét cég mostantól arra a területre fókuszál, amelyben vezető szerepe van. A Szallas.hu így kizárólag a B2C piacon tevékenykedik, a Szallodak.hu pedig rendezvényhelyszín platformjaival a B2B fogyasztókra koncentrál.

Megígérték a bankok, hogy nem lesznek leépítések a koronavírus ideje alatt, de most kirúgásokba kezdenek A világ legnagyobb bankjai sorra ígérték meg, hogy nem kezdenek leépítésekbe, ahogy a koronavírus-járvány beütött, néhány nagybank most mégis kirúgásokba kezd.„A bankokra egyszerre nehezedik a bedőlő hitelek terhe, illetve az elhúzódó alacsony kamatok, melynek hatása lesz a pénzintézetek bevételére is.” – mondta Gary Greenwood, a Shore Capital elemzője a magazinnak.

 

HUMAN

Változások az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. vezetőségében Május elején az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. a cégcsoport operatív menedzsmentjének többségi tulajdonába került. A csoport irányítását a jövőben Varga Márton látja el vezérigazgatóként, helyettese Ivády Balázs lett.

Viszlát csőlátás, jön az agilis HR aranykora! Az agilitás képessége egy merev testű felfújható csónakhoz - angolul RHIB - hasonlítható, ami könnyű, nagy teljesítményű, nagy kapacitású és elsüllyeszhetetlen. Rendkívüli agilitása abban rejlik, hogy minimalizálni tudja az ellenállást és ezáltal a sebességcsökkenést, miközben irányt változtat. Habár a HR szervezetek gyors reagáló-készségére vonatkozó elvárás nem új keletű, a legtöbbjük agilissá válása még mindig várat magára. 

Béralku helyett bérdiktátum – Fortélyos fizetési képlet A kormány korábban átlagosan 30 százalékkal magasabb bért ígért, ami mintegy 34 ezer embert érint, ám az első adatok szerint ez csak keveseknek adatott meg, a legtöbben 10-20 százalék közötti emelést kaptak. Az egyik vidéki szakképzési centrum oktatójának bérét 23 évnyi munka után összesen 10,6 százalékkal emelték meg. 

A megmondóemberek társadalma vagyunk Biztosan te is belefutottál már azokba az emberekbe, akik kéretlenül osztják meg veled a véleményüket. Legyen szó az öltözetedről, a hajadról, a munkádról, a magánéletedről, az ő fejükben biztosan megfogalmazódik egy gondolat azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan kellene csinálnod, ezt pedig meg is mondják neked.

Jogszabályban is rögzíthetik a jövőben a kötelező minimum irodaterületet A legtöbb irodában ezekben a hetekben zajlik a munkavállalók fokozatos visszatérése, de sokan még mindig távmunkában dolgoznak. A járvány az irodapiacon is nagy átalakulásokat hozott és feltehetően lesznek olyan intézkedések, szokások, melyek a jövőben is velünk maradnak. 

Nem válogat az eszközökben a munkaadó, ha szabadulni kell a gyereket váró munkavállalótól A nők és férfiak közötti munkamegosztást a karantén idején vizsgáló, interjúkon alapuló kutatások adhatnak tippeket a nők láthatóan gyakoribb állásvesztése mögött húzódó okokra: a karantén alatt leginkább a nők maradtak otthon az óvodás- vagy iskoláskorú gyerekeikkel, ezzel együtt a rájuk szakadó gondoskodó munkát is nekik volt nehezebb összeegyeztetni a fizetett munkájukkal.

Jól fogytak a járványművek, de mínuszban a könyvpiac Középkori zombi járványról szóló regényt, a Pestist és szakácskönyvet is többet vásároltunk a karantén időszakában. Az online forgalom nőtt, ám a boltok bezárásával számottevő volt a kiesés. A karanténidőszak kezdetével a könyvesboltok országszerte bezártak, és az online térbe költözve igyekeztek olvasásra, könyvvásárlásra ösztönözni. Az online értékesítés azonban a bolti töredékét jelentette, s komoly nehézségeket rótt a könyvszakma szereplőire.

Mit köszönhetünk a koronavírusnak? I. rész: kézműves sörgyártók és kratfsör bárok Kuritár Csaba, a Tricky kreatív igazgatója egy 3 részes sorozatban vizsgálja a koronavírus-járvány marketingkommunikációs hatásait különböző piacokon. Az első részben a hazai kézműves sörfőzdék és sörözők kerülnek górcső alá.

Bértámogatás kölcsönzés esetén - Itt vannak a legfontosabb tudnivalók! A kormány a munkaerő-kölcsönzés keretében dolgozókra is kiterjesztette a csökkentett munkaidőben (kurzarbeit) történő foglalkoztatás esetén igényelhető bértámogatást. A Prohuman, a naponta több mint 17 ezer munkavállalót foglalkoztató munkaerő-kölcsönző összegyűjtötte az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A város legmenőbb infopultja Elkészült a Tükör Pavilon, a város legújabb „közösségi tükre”, egyben információs pult. Az installációt a Hello Wood készítette, abban a biztos tudatban, hogy a többség úgyis szelfiket készít majd ott. Egyelőre néhány fotót közölt közölt a stáb a Facebookon-oldalán, ígértek újabbakat is, mi viszont azt mondjuk, aki teheti, inkább nézze meg maga.

2020 legkiemelkedőbb ügyfél-élmény trendjei A szilárd vásárlói élmény kiépítése 2020-ban is kritikus fontossággal bír. Bár a járványügyi vészhelyzet erősen befolyásolta a trendek alakulását, bármilyen szektorról legyen is szó, vannak olyan irányvonalak, amelyek biztosan meghatározóak maradnak.

Visszatérés a munkahelyekre: az adatvédelemre is figyelni kell! A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések enyhítésével párhuzamosan a cégek és üzletek az újranyitást tervezik, vagy már meg is kezdték. Az újranyitással járó adatvédelmi kötelezettségekre a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakemberei hívják fel a figyelmet.