ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/06: A műemléktől az Ipar 4.0-ig

TECHNOLOGY

Back-to-work videósorozat A koronavírus-járvány ellen bevetett szigorító intézkedések lazulni látszanak, aminek hatására nem csak a város telt meg újra élettel, hanem az irodaépületek is. Meglehet, a visszatérés a cégek számára még nagyobb kihívás, mint a home office kialakítása volt. A „Back-to-work” című, most induló, új sorozatunkban többek közt erre keressük a választ, a hazai üzleti társadalom kiemelkedő cégvezetőivel, IT- és HR-igazgatóival, akik saját visszatérési tervüket, tapasztalataikat, véleményüket mondják el, sőt, zárszóként az általuk feltett kérdéssel „meginvitálhatják” azt a céget a műsorba, amelynek vezetőjét szívesen látnák a sorozat következő részében.

Több, mint testőrök Régen úgy tekintettünk az antivírus-szoftverekre, mint csodafegyverekre: elég csak feltelepíteni őket a számítógépünkre, és az rögvest sebezhetetlenné válik. Ez sosem volt igaz, ráadásul egyre több olyan támadásról hallunk, amely ellen a hagyományos, szignatúra alapú antivírus-védelem már nem elég. A korábbi vírusvédelmi megoldások (amelyek az adott gyártó központi adatbázisából dolgoztak) már nem képesek lépést tartani a felkészült támadókkal. Napjainkban minimális befektetéssel, akár pár ezer forintért, a hagyományos vírusirtó motorok által nem ismert, különbféle malware-eket lehet vásárolni percek alatt.

Épület vagy tárgy lesz a pontfelhőből a számítógépben Mi a közös Asztrik koponyájában, a Seuso-kincsben és a régi Népstadionban? Mindegyikről a 4iG Mensor3D készített térbeli számítógépes modellt háromdimenziós szkenneléssel. A technológia lehetőségei azonban még ennél is sokrétűbbek, különösen az iparban, mondja Hadzijanisz Konsztantinosz, a 4iG-ben működő üzletág-igazgatója és Fehér András üzletfejlesztésért felelős igazgató.

Most megnézheti, hogyan teljesített a bankja - itt vannak a legfrissebb rangsorok! A 34-esről 28 tagúra apadt hazai bankszektor a 2019-es évét az előző évinél 11,5 százalékkal magasabb, 38 ezer milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel zárta, a valamivel több mint 500 milliárdos múlt évi adózott nyeresége azonban szinte hajszálra megegyezik a tavalyelőttivel — derül ki a napokban közzétett éves beszámolókból.

Sokat tisztultak a kriptotőzsdék, de a bűnözők is ügyesebbé váltak A kriptovaluták terjedésével a hozzájuk kapcsolódó bűnözés is nő. A folyamat természetes, autót sem loptak, amíg nem voltak autók. Ettől függetlenül azért érdekes adat, hogy a CipherTrace IT-biztonsági cég által kiadott jelentés szerint eddig idén 1,4 milliárd dollárt loptak el különböző kriptós átverések során 2020-ban.

Saját operációs rendszert készített a Volkswagen Az autógyártó megalkotta a VW Play nevű operációs rendszerét, amely először a Nivus járművekbe kerül be. Az utóbbiak a Volkswagen Polo-SUV T-Cross Latin-Amerikába szánt kupéverziói, amelyek 2020-ban fognak bemutatkozni Brazíliában. Ezek a modellek az elképzelések alapján várhatóan csak 2021-ben kerülnek Európába.

Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.

Perelik a Google-t, amiért inkognitó módban is gyűjt adatokat Csoportos pert kezdeményezett három amerikai felhasználó a Google ellen a kaliforniai adatvédelmi törvény megsértésére hivatkozva, mivel szerintük a keresőcég megtéveszti a felhasználókat. A három felperes több millió felhasználó nevében perel, a céljuk pedig elérni, hogy a Google Chrome böngésző inkognitó módját 2016. június elseje óta használó amerikai állampolgároknak fejenként 5000 dolláros kártérítést fizessen a cég.

Minden logikával szembemegy az informatikai piac Hiába ült a fél világ otthon a lakásában a számítógépén dolgozva a kijárási korlátozások alatt, folyt digitálisan az oktatás, és sokan kényszerültek új számítógépes eszközök vásárlására, a PC-piac 2020-ban hét százalékot zsugorodik az elemzők szerint. Növekedésre pedig jó, ha 2022-ben képes lesz.

Megrendezik a CES 2021-et Las Vegasban A koronavírusjárvány miatt rengeteg nagy rendezvényt töröltek vagy halasztottak, amiket pedig meg tartottak, azokat csak virtuálisan, a neten keresztül streamelve. Bár csak most kapott újra figyelmet, a CTA igazából már egy hónapja jelezte, hogy menetrend szerint kívánja megrendezni a nagy eseményt, de azért némi változtatással.

Robot is segíthet a tesztelésben Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki Dániában: a teljesen automatizált robotkar önállóan képes steril pálcával koronavírus-fertőzöttség tesztelésére alkalmas mintát venni. Az egészségügyi dolgozókat így megóvhatják a megfertőződés kockázatától.

A járvány a mobilkiegészítők piacát is hullámvasútra ültette A Deloitte globális felmérés és a legnagyobb hazai kiegészítő disztribútor, a Cellect Hungary meglátása szerint itthon olyan mértékű lehet a kiesés idén, mint amekkora növekedést vártak eredetileg az elemzők. De azt lehet érezni a piacon, hogy még most sem igazán lehet pontosan tudni, hogy mit hoz majd az év második fele.

EQ Marketing - korunk legerősebb „fegyvere Mi nők élményekre, ízekre, illatokra, érintésre, valódi érzésekre vágyunk… lehetőleg úgy, hogy minden érzékszervünkre hasson. Akkor vagyunk igazán boldogok, amikor pozitívan élhetjük meg ezeket a benyomásokat és elmesélhetjük másoknak is milyen klassz dolgok történtek velünk. Férfiak és nők érzései egyformák, ám abban, ahogyan feldolgozzák ezeket az élményeket már van különbség.

 

ECONOMY

Felgyorsította a már egyébként is vergődő olajipar hanyatlását a járvány A Carbon Tracker nevű pénzügyi agytröszt Guardian által bemutatott elemzése alapján a globális energiakereslet csökkenése évente két százalékkal csökkenti az olaj, a földgáz és a szén keresletét, ami miatt az iparág profitvárakozásai 39-ről 14 ezer milliárd dollárra csökkennek.

Még év végén is messze lesz a magyar autóipar a tavalyi szinttől Hónapokig eltarthat, mire talpra áll a magyar gazdaság szempontjából kiugróan fontos autóipar. Cégek elbeszélései alapján az iparágban érezhetően vannak konfliktusok: miközben az autógyártók és a hozzájuk közelebb eső beszállítók a beszállítói láncok megszakadására panaszkodnak, a többieknél sokszor az csapódik le, hogy a multik saját állításuk szerint újraindultak, mégsem vásárolnak tőlük.

Bloomberg elemzés: idén meglesz a 20000 dolláros árfolyam Kemény menet áll a bitcoin mögött, ahogy hetek óta először át tudta törni a tízezer dolláros ellenállást, hogy rögtön utána erős ütést kapjon.Percek alatt 1500 dollárral csökkent az árfolyam a BitMEX-en, vélhetően az eladási ajánlatok felpörgése miatt.

Három és fél ezer cég tervez befektetni Mintegy ötszázmilliárd forintos beruházási igény mutatkozik a versenyszférában, zömében magyar tulajdonú cégek részéről. Sokat segít a reálgazdaságon az állami és uniós finanszírozású mentőöv.

500 milliárd forintos beruházási igény mutatkozik a versenyszférában Bizakodásra adhat okot, hogy van Magyarországon háromezer-ötszáz, többségében hazai tulajdonú vállalkozás, amely együttesen hozzávetőleg 500 milliárd forintot fordítana beruházásokra - mondta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, a Magyarok a Piacon Klub elnöke.

Stratégiát vált a Waberer’s fontos üzletága Mivel a koronavírus-válság jelentős hatással volt az európai logisztikai szektorra, a Waberer’s azonnali intézkedéseket vezetett be 2020 márciusában. A válság az európai nemzetközi logisztikai piac méretét és felépítését azonban hosszú távon is befolyásolhatja. Ezért a Waberer's úgy döntött, hogy átalakítja üzleti modelljét a következő időszakban.

A pénz, a fenntarthatóság és a fenntarthatatlanság Az alternatív fenntarthatóságra törekvő gazdasági irányzatok nagyrésze egyetért azzal, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszereink átalakítása feltétlenül szükséges a környezetileg és társadalmilag is igazságosabb rendszer építéséhez. A hónap témájához ez az adás elméleti felvezetőként szolgál, amelyben Havran Dániellel, a Corvinus Egyetem docensével a pénz különböző funkcióiról beszélget Köves Alexandra.

Ilyen, amikor a turizmusnak kampó: 97 százalékos visszaesés áprilisban 2020 áprilisában a külföldi vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken az előző évihez képest 99 százalékkal esett vissza, a belföldiek esetében pedig 95 százalékos volt a csökkenés – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Összesítve a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 97 százalékkal kevesebb volt, és mindössze egymilliárd forintot tett ki.

Megérkeztek a brutális adatok - sosem történt még ilyen A koronavírus-járvány miatti leállások nyomán 2020 áprilisában az ipari termelés volumene 36,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - adta hírül első becslését a KSH. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 36,6 százalékkal csökkent. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban jelentős volt - fogalmaztak a statisztikusok.

Az a pár nap, amikor újra elkezdtük az IMF-et emlegetni Eddig hatvan ország kapott a koronavírus alatt gyorshitelt az IMF-től, ebből öt európai, igaz ők valóban a legszegényebbek. A hazai politikai felsővezetés mindenesetre azt nagyon rosszul élte meg, hogy Magyarországon is beszédtéma lett, hogy a rendkívül gyenge forint, a sérülékeny lakossági állampapír-állomány és az alacsony devizatartalék olyan öngerjesztő folyamatokat indíthat be, amely ismét szükségessé teheti, az egykoron hangos üdvrivalgással kiebrudalt IMF visszahívását. 

 

HUMAN

Intelligens drónok segíthetik a jövő repülőtereit A repülésbiztonságot növelő dróntechnológia, a reptetést támogató alkalmazás, a légiforgalmi irányítást radikálisan megváltoztató mesterséges intelligencia – csak néhány a HungaroControl idei diákversenyére beérkezett pályamunkák közül. A Student Innovation Challenge nevezetű megmérettetésen a magyar léginavigációs szolgálat ezúttal is a légiforgalmi irányítás és a repülés jövőjét formáló, leginnovatívabb ötleteket díjazta.

Átalakuló vezetői szerepek: ilyen egy jó főnök most Az elmúlt hónapok gyökeresen megváltoztatták életünket és munkánkat. A digitalizáció és a home office robbanásszerű terjedése, illetve a jelenlegi átmeneti helyzet új, eddig ismeretlen kihívásokat teremtett – és teremt folyamatosan. Ez a vezetők szerepét is a korábbitól eltérő megvilágításba helyezte: egészen mást jelent ma jó vezetőnek lenni, mint néhány hónappal ezelőtt.

Mit tettek és tanultak a vezetők home office-ban? Kíváncsiak voltunk, hogy a koronavírus-járvány alatt három különböző szektorban működő cég vezetői hogyan kezelték a home office-t, és mit tanultak. A válaszokból kiderül: empatikusabbak lettek a vezetők, a kollégák egymás iránt. Sok döccenő is akadt: az otthoni napirend kialakítása, írásban kérni pozitív megfogalmazással, a távolban dolgozók érzelmeinek felismerése.

Még nem hatályos, de máris módosítják az új társadalombiztosítási törvényt Többek egészségügyi ellátását oldhatja meg, ha elfogadja az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely rendezné a belföldi fogalmát. Ugyanebben az előterjesztésben szerepelnek a munkaviszony minimális járulékalapjával összefüggő kötelezettségek, de – legalábbis a jogalkalmazói várakozásokhoz képest – hiányos az indítvány.

Jobban teljesítettek a nők vezette alapkezelők A női egyenjogúság számos szakmában nem valósult még meg. Ezek közé tartozik a pénzügyek világa is, ritkák a női vezetők, férfi klubok” irányítják a világ pénzpiacain tevékenykedő cégeket. Vannak persze kivételek ezen a piacon is, például az alapkezelőknél.

Dolgozna, de túl idős, nyugdíjba menne, de túl fiatal – akiknek munka és szociális ellátás nélkül kell kibekkelniük éveket A kormány 2012 januárjában megszüntette a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, így a korkedvezményes nyugdíjat is, emiatt azonban éppen azok nem mehetnek korábban nyugdíjba, akiknek egészségi, fizikai, illetve pszichés állapota munkájukból adódóan romlott le. Már ezzel az intézkedéssel is rengeteg ember kényszerült nehéz helyzetbe, de mellettük megjelent egy másik, az új rendszert súlyosan elszenvedő csoport is.

Júliustól minden számlát látni fog a NAV 2020. június 5. A júliustól változó online számlaadat-szolgáltatásról az adóhatóság az elektronikus tárhelyre küldött levélben tájékoztat. Téved, aki azt hiszi, hogy ez csak az áfás számlázókat érinti. Valójában majdnem mindenkit.

Közösségi funkcióval bővítette e-autós applikációját az E.ON Egyedülálló funkcióval bővítette az E.ON az elektromos töltőinek használatához szükséges mobilalkalmazást: mostantól chat-en keresztül is kommunikálhatnak egymással a felhasználók. A fejlesztés révén az energiacég töltőpontjainál nincs többé kellemetlen meglepetés és tanácstalan várakozás, hiszen a drivE.ON alkalmazással bárki könnyedén rákérdezhet, hogy meddig használják a kiszemelt töltőt.

Távmunka kiterjesztett valósággal A koronavírus-járvány által elindított, még pontosabban: felpörgetett egyik legfontosabb trend a távmunka és vele együtt a távolból irányított 3D nyomtatás gyors terjedése. Ahhoz, hogy 3D nyomtatócégek jobban megértsék a piaci keresletet, az izraeli 3D Alliances tanácsadócég és a többforrású kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) ismeretplatformokat fejlesztő és szolgáltató Fieldbit közösen próbálnak segíteni nekik.

Május végén startolt a Marcel Egyedülálló, a teljes nemzetközi szervezetet összekötő, mesterséges intelligencia alapú platformot mutatott be a Publicis Groupe. A vállalat alapítójáról elnevezett Marcel új alapokra helyezi az eddig holdingként működő cég struktúráját, hiszen lehetővé teszi, hogy a szervezet közel 83 000 munkatársa egy csapatként működjön, és az egyes projektekre mindig a legalkalmasabb szakemberekből álló nemzetközi csapatok alakulhassanak meg.

Visszavonul Kína legnépszerűbb, 23 éves esportolója Egészségi állapotára hivatkozva visszavonul Jian Zihao Kína kedvenc esportolója. A 23 éves Jian Zihao (Uzi) 2012 óta profi League of Legends játékos volt, de nyolc év után a Weibo közösségi oldalon bejelentette, hogy a karrierjére ráment az egészsége, így megpróbál változtatni.

Kiemeli a weblapok releváns részeit a Google Új funkciót kezdett elérhetővé tenni a keresőmotorjában a Google, a remények szerint a segítségével gyorsabban választ kapnak a kérdéseikre az internetezők. A fejlesztés az információs kártyák mellett a „Mások ezeket a kérdéseket is felteszik" dobozban működik: a bennük látható weblapot lekattintva a jövőben nem csak szimplán megjelennek a weblapok, de automatikusan odagördül majd a böngésző a választ tartalmazó részükhöz.

Merkely Béla: Jó esély van arra, hogy a nyáron nem alakul ki újabb járvány Magyarországon Október-november környékén jöhet a járvány második hulláma, ez azonban nem lesz nagyobb, mint az első – mondta a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla szerint akkor már nem lesz szükség a tavaszihoz hasonló, szigorú korlátozó intézkedésekre, a nyár pedig, ha folyamatosan figyelemmel kísérik a megbetegedéseket, biztonságban telhet.