ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/08: Időugrás a digitalizációban

TECHNOLOGY

A tudatosság megtérül Kedvenc csapatom ifijében bűvöli a labdát legidősebb unokám barátja, akit még sohasem láttam a pályán, mégis nagyon szurkolok neki. Legutóbbi találkozásunkkor kérdeztem tőle, hogy a klubban tesztelik-e őket koronavírusra. Nem – hangzott a válasza. És jártok edzésre? – menekültem meglepetésemben a következő kérdésbe. Igen – mondta, és ekkor egy darab időre elakadt a konverzációnk. A biztonság nem egyszerű ügy – gondolom most, amikor felidézem beszélgetésünk e csendjét.

Időugrás a digitalizációban Az elmúlt hónapok után van aki már bizakodóbb, van aki még óvatosabb a tekintetben, hogy mennyire lesz még részese a mindennapjainknak a COVID-19 koronavírus, de egy biztos, a járvány lassítása érdekében tett lépések hatására olyan mértékben fordultak az online tér felé, és így olyan internetforgalmat generáltak a vállalatok, az oktatási intézmények, az otthon maradó családok, mintha legalább fél-egy évet ugrottunk volna előre az időben.

A megfelelés több mint szabályzat Ellentétben azzal, ahogy a vállalkozások többsége gondolja és csinálja, az ISO-szabványoknak való megfelelés nem több száz oldalnyi szabályzatok évenkénti megírásából, majd polcra helyezéséből áll. Integráltan kezelve értelmet nyernek a feladatok, elkerülhető a többszörös munkavégzés, időt és pénzt takarít meg a vállalat.

A fellegekben érezhetjük magunkat Valószínűleg sokunkban megfogalmazódott már az a kérdés, amikor eszközről eszközre „járva” kell üzembe helyezni egy hálózatot, vagy egyesével kell az összes eszközbe bejelentkeznünk konfiguráció-módosítás miatt, vagy akár szoftvert kell frissíteni az eszközök sokaságán, hogy „Nincs erre valami egyszerűbb megoldás vagy automatizálás?” A jó hír az, hogy van. A legjobb, ha találunk valamilyen kulcsrakész megoldást, mint amilyen például az Arista CloudVision terméke.

Incidenskezelés a felhőben A biztonsági rendszereket üzemeltetők legnagyobb kihívása, hogy megbirkózzanak a különböző alrendszerekből származó, nagy mennyiségű információval: a legkülönbözőbb eszközök (szerverek, tűzfalak, switchek, kliens OS-ek, biztonsági eszközök vagy alkalmazások) által küldött normál felhasználói logok, riasztások, audit-információk, rendszerüzenetek. Ebből a tömegből kell kiszűrniük a valóban fontos eseményeket, megkülönböztetni a valós riasztást a téves pozitívtól, összerakni egy felfedezett támadás minden elemét, hogy megtalálják a forrást és felderítsék a lehetséges további érintetteket.

A Skype lehetett volna a videohívások nagy nyertese mégis a Zoom lett Mielőtt a koronavírus kifordította volna a világot a sarkából a legtöbb embernek, ha videó-konferenciáról volt szó a Skype jutott az eszébe. De hiába a nagy ismertség. Ahogy a ragály behálózta a Földet, egy eddig szinte ismeretlen megoldás a Zoom tört az élre.

A Huawei továbbra is a hordozható okoseszközök piacának éllovasa A leszállított viselhető okoseszközök – okosórák, okoskarkötők – száma 2020 első negyedévében globálisan elérte a 72,6 milliót, amely 29,7 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest – közölte negyedéves jelentésében az International Data Corporation (IDC) kutatócég.

Tíz magyar cégből hét digitalizálni fog, de csak felük gondolja át a lépéseket A hazai vállalatok fele állítja, hogy egyáltalán nem, vagy csak enyhén érinti a koronavírus miatt továbbgyűrűző válság, ötödük pedig kifejezetten lehetőségként tekint rá – derül ki a Stylers friss kutatásából. A felmérés eredményei optimizmusra adnak okot, bár van még hová fejlődni: a döntéshozók többsége tisztában van a digitalizáció szükségességével és hajlandó is erőforrást allokálni erre a területre.

A dróntartók haladékot kaptak a járvány miatt A pilóta nélküli légijárművek teljes spektrumára kiterjedő uniós előírások 2019. július 1-jétől léptek hatályba. A repülésvégrehajtási, üzemeltetési szabályokat rögzítő végrehajtási rendeleteket azonban csak idén júliustól kellett volna alkalmazni, most ez a határidő tolódott hat hónappal későbbre.

Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.

Közös kutatás-fejlesztési projektbe kezdett a Bosch és a BME az önvezető autózás terén Az önvezető autózáshoz kapcsolódó közös kutatás-fejlesztést valósít meg a Robert Bosch Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) támogatott projekt összköltsége több mint 1,66 milliárd forint, a támogatás meghaladja a 993 millió forintot.

Összeborul a Slack és az Amazon Együttműködésre lép a Slack és az Amazon, amelynek keretében a vállalati kollaborációs alkalmazás a felhős óriás platformját állítja szolgáltatásai mögé - cserébe pedig az Amazon dolgozói áttérnek a Slack használatára. Ezzel az Amazon válhat a Slack eddigi legnagyobb ügyfelévé.

Magyar kutatók csináltak Robotzsarut az egerekből Baselben és Budapesten dolgozó magyar kutatók és munkatársaik, a Science-ben megjelent tanulmányuk szerint mesterséges, hőre érzékeny fehérjék és hozzájuk kapcsolt arany nanorudak segítségével képesek voltak egereket, illetve az emberi retinát felruházni az infravörös fény érzékelésének képességével.

A UPC ex-tulajdonosánál a legnagyobb online rádió és a Soundcloud A zenén felül még egy témakörről szólhat a két cég együttműködése, ez pedig 2020 sztárja, a podcasting. A Pandora saját maga is komoly podcast tartalmi fejlesztésekbe fogott- melynek célja nem kevesebb volt, mint megteremteni ugyanaz a podcastok világában, mint amit a zene számok kapcsán 10 év alatt létrehoztak- de a Soundcloud is a meghatározó podcast lelőhelyek közé sorolható! 

 

ECONOMY

Készül a mesterterv, amivel Magyarország Európa legjobb országai közé emelkedne A magyar gazdaságpolitika elmúlt években szerzett tapasztalatairól, az állami intézkedések irányairól, valamint a jövőbeli szükséges lépésekről írnak az Ösztönző állam – hatékonyabb vállalatok című tanulmánykötet szerzői, amelyek fogódzót nyújtanak ahhoz, hogy Magyarország miként kerülhet Európa 5 legélhetőbb országa közé.

Több mint 21 milliárd dollárt ígért a járvány elleni küzdelemre a G20 Több mint 21 milliárd dollárt (6 ezer milliárd forint) ígért a világ legfejlettebb országait összefogó G20-as országcsoport a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. A felajánlott összeget diagnosztikai eszközökre, oltóanyag előállítására, kutatás-fejlesztésre és gyógymódok kidolgozására szánják.

Az Apple részvényei teljesen kiheverték a koronavírust Mintha mi sem történt volna az elmúlt hónapokban, az Apple árfolyama új történelmi csúcson zárta tegnap az amerikai kereskedést, teljesen ledolgozva a koronavírus által okozott piaci turbulenciák közepette elszenvedett eséseket.

Autógyárakat zárnak be Európában, de a magyar üzemeket egyelőre nem kell félteni Míg a magyar autóipar egyelőre durva leépítések nélkül megúszta a járvány gazdasági hatásait, addig Európában és szerte a világon már jelentősebb létszámcsökkentési terveket jelentettek be a szektorban. 

Adóparadicsommá vált Magyarország? Jövőre még inkább az lesz A jövő évi költségvetésben találtuk meg a kormány kalkulációját arról, hogyan alakul a tényleges társasági adóterhelés 2021-ben. Általában e mutató alapján szokták megítélni egy országról, hogy a versenyt torzító, túlzottan kedvezményes vállalkozási környezetet nyújt-e az olcsó működési lehetőségeket vadászó társaságok számára. Természetesen nem csak ez a szám határozza meg az adóparadicsomi státuszt, de azért alapvetően erre alapozzák az országok besorolását.

Mi lesz a nagyvárosokkal a világjárvány után? Vágyvezérelt állítás eltagadni, hogy a világjárvány kapcsán előállít veszélyhelyzet a nagyvárosokat sújtotta leginkább – állítja Joel Kotkin és Marshall Toplansky a Quillette-en megjelent cikkében. Éppen ezért számolhatunk azzal, hogy a vidék vonzereje a nagyvárosi életmód rovására nő majd. A koronavírus az urbanizmus újabb epizódját hozhatja el.

Nem ez az első járvány, amellyel nagyvállalatok járnak jól A 14. század közepén 75-200 millió áldozatot szedő pestisjárvány, a fekete halál egyik leggyakrabban említett következménye a munkaerőhiány volt. Kevésbé gyakran emlegetett következmény volt viszont egy új tulajdonosi réteg létrejötte, valamint a járvány miatt csődbe jutott vállalkozások után keletkezett űrt betöltő cégek piaci részesedésének növekedése, egyes esetekben igazi vállalatóriások létrejötte.

Az idén agyonsztárolt arany biztosan annyira jó befektetés? – A múlt nem ezt mutatja A Goldman Sachs múltbeli elemzésével azzal érvel, hogy az elemzők széles körében attraktívnak tartott aranybefektetés mégsem olyan jó ötlet, sőt ki is mondja, hogy nem javasolja stratégiai befektetésként az ügyfelek portfoliójába a sárga nemesfémet. Hosszú távon alig hoz többet, mint az infláció, ráadásul csak igen magas inflációs környezetben tűnik jó befektetésnek. 

Az Avanti nevű újgenerációs bank komoly változásokat hozhat a pénzügyi szektorba A digitális valuták a pénzügyi világ húzóerejévé válhatnak. Hiányzik még hozzá a digitális eszközök banki szolgáltatásokhoz való hozzáférése. Ez visszatarthatja a befektetőket és megakadályozhatja, hogy a kriptovaluták megvessék lábukat a hétköznapi pénzügyekben. A hamarosan érkező Avanti, az USA első szabályozott, digitális eszközökre specializálódott bankja áthidalhatja ezt a problémát.

Nő a magyar minimálbér, de a tisztességes szint még arrébb van az EU szerint Ursula von der Leyen uniós bizottsági elnökségének egyik politikai vezérmotívuma, hogy a minimálbér – vagy az annak megfeleltethető minimális átlagos kereset – minden tagországban érje el a „tisztességesnek” tartott szintet. Az Európai Bizottságnak nem lehet célja, hogy vásárlóerő-paritáson mérve mindenhol egyenlő minimálbéreket írjon elő, csak arra tehet kísérletet, hogy „szabványosítsa” a minimálbérek minimum feltételeit, és ezzel mégiscsak létrehozzon egyfajta uniós egységet.

 

HUMAN

Brutális összegeket tesznek zsebre a celebek - Ennyit visz haza a tíz legjobban kereső sztár Közzétette a Forbes a legfrissebb rangsorát a világ legjobban kereső celebjeiről. A 2019 június és 2020 májusa közötti időszakot vették figyelembe, az adófizetés előtti, az ügynökök, menedzserek, ügyvédeknek továbbított jutalékoktól nem tisztított kereseteket.

Az Audi magyar női dizájnere: egyedüli nő voltam a formatervezés szakon Az autótervezés és a gyártás mindig a jövőre fókuszáló évekig tartó folyamat, a dizárjnerek pedig a legmeglepőbb helyekről gyűjtik az inspirációt. S igen: az autó típusa kifejez világlátást, attitűdöt és hatással van a közlekedési kultúrára is. Van ellenszere az autóiparnak a koronavírus okozta krízisek kezelésére? Interjú Dániel Tündével, az Audi tervezőjével.

Gondban a vendéglátósok és az irodaházak: Milyen klíma biztonságos a vírus ellen? Nagy csapás a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt amúgy is komoly gondokkal küszködő vendéglátósok számára, hogy egy május 16-án kiadott kormányrendelet jelentősen korlátozza az általuk alkalmazott klímaberendezések használatát. A megoldáson már gondolkodnak, de az is reményt ad számukra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a rendelet is hatályát veszíti.

Több szempontból sem jó a sokáig tartó home office - Ezek a legfőbb problémák vele Két lényegi hatás érte a járvány alatt az irodapiacot: az egyik a home office, a másik a járványveszély miatti intézkedések, ami az üzemeltetésben és az irodakialakításban jelentkezik. Vajon mi változott az elmúlt két hónapban a kereslet és a kínálat tekintetében a hazai piacon? Mekkora veszélyt jelent a home office elterjedése az irodapiacra nézve?

A koronavírus-járvány fontos tanulsága: lehet, hogy mégis a preppereknek volt igazuk A világvégét már a világ kezdete óta várja az emberiség, de nem mindenki ugyanazzal az intenzitással: azok, akiket ma preppereknek hívunk, a hidegháború környékén kezdtek feltünedezni az Egyesült Államokban. A preppermozgalomnak nemcsak az USA-ban, hanem az egész világon, így Magyarországon is vannak követői, akikhez a Magyar Felkészülők Egyesülete (MAFELSZ) weboldalán lehet csatlakozni.

Havi 100 ezerből is meg lehet csinálni – mondja egy 34 évesen nyugdíjba vonult magyar Szabolcs szerint Magyarországon a nyugdíj „egyfajta vágyott semmittevést jelent”, ez azonban nem összeegyeztethető az általa is követett FIRE mozgalom filozófiájával. A „financial independence / retire early” ugyanis inkább a japán Okinava lakosainak ősi bölcsességére épít: olyan dologgal töltsd az életed, amit szeretsz, amiben jó vagy, amire a világnak szüksége van – és amiért fizetnek is neked. 

Filmipar a koronavírus árnyékában A világjárvány letarolta a filmipart és -művészetet. A kilátások nem jók: a részleges és kompromisszumos mozinyitások nem jelentik azt, hogy idén talpra tudna állni a szegmens. Bár érkeznek hírek nagy nemzetközi blockbusterek forgatásnak újraindulásáról, optimista becslések szerint csak ősszel kezdhetnek dolgozni a stábok.

Politika VS. Közösségi média? Manapság már teljesen megszokott, hogy államfők és politikusok napi kommunikációjukhoz és kampányukhoz egyaránt előszeretettel használják a közösségi média csatornákat. Kihasználják annak előnyeit, tömegekhez jutnak így el, nagyon gyorsan. Felhasználják ezeket a csatornákat kampányaikhoz, sőt akár választások is dőlhetnek el így.

Végső megoldás: a kormány mindenkinek víruskövető fityegőt ad Szingapúrban A kormány tervei szerint olyan testen hordható eszközökkel (wearables) látják el az 5,7 milliós városállam minden egyes lakosát, amely alkalmas a koronavírus-fertőzöttekkel kapcsolatba került emberek azonosítására. Az új készülékek, amelyeknek már zajlik a tesztelése, a következő lépést jelentik a világon elsőként bevezetett, bár némileg kudarcos okostelefonos alkalmazás után.

Összeomlik a tökéletes kapitalizmus, csak most a zsebedben Ayn Rand kíméletlen kapitalista filozófiája fiatalok ezreit ragadta magával. Könyvei főszereplői határozott, értéket teremtő kapitalisták, akik megunják, hogy ellenszélben kell felépíteniük ezt az értéket egy olyan világban, ahol az állam és az ingyenélők sokasága mindenáron elvenné tőlük az általuk felhalmozott vagyont.

Többet spórolunk, ha az ismerőseink pesszimisták A fogyasztás szerte a világon hatalmasat esett az elmúlt hónapokban a járvány következtében, a zuhanás mértékében azonban izgalmas regionális különbségek mutatkoznak. A vírus helyi elterjedtségén túl bizonyos, az adott környékre jellemző társadalmi és gazdasági tényezők is meghatározzák a visszaesés alakulását.

Tényleg pusztító a kirúgási hullám: már több mint 400 ezer magyar munkanélküli van Áprilisban már 425 ezer magyar tekintette magát munkanélkülinek, ami 140 ezres növekedés a koronavírus-válság előtti időszakhoz képest, derült ki a KSH most közzétett adataiból. Ez az önbesorolásos" munkanélküliség, amikor nem szigorú kritériumok alapján határozzák meg, hogy valaki munkanélküli-e, hanem úgy, hogy annak tekinti-e magát.