ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/09: Tároljuk az adatokat! De hogyan?

TECHNOLOGY

Ott kell kiszolgálni az ügyfeleket, ahol nekik a legkomfortosabb A koronavírus-járvány hatalmas lendületet adott a digitalizációnak, és az online szolgáltatások szerepe felértékelődött. De mennyire is vagyunk digitálisan érettek? El tudják engedni az emberek az üzletben vásárlás élményét, és mernek a kanapéról számlát befizetni vagy új telefont rendelni?

Tároljuk az adatokat! De hogyan? A cégeknek egyre több adatot kell tárolniuk, egyre több digitális fájlt kell megőrizniük, ráadásul a különböző folyamatokra különböző virtuális rendszereket használnak. Ezek a legtöbb esetben céges virtualizált környezetben vagy valamilyen külsős felhőszolgáltatón keresztül érhetők el. 

Feldaraboltatná az Amazont Elon Musk A milliárdos vállalkozót rendkívül felháborította, hogy az Amazon állítólag megtagadta annak a könyvnek a forgalmazását, amely kritikus értékelést adott a koronavírus-járvány során alkalmazott karantén stratégiákról. „Ez őrültség” szögezte le, nyíltan támadva az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos Twitter-oldalát.

Nubank: nagy országban nagy startup nő Két és félszer akkora a Nubank felhaszunálói bázisa, mint Magyarország. Megfontolandó, hogy milyen előnyökkel jár egy nagy országban startupot indítani. A bankot hét éve alapították és a születésnapjára elérte a 25 millió ügyfeles határt. Ezzel a Nubank a legnagyobb független, új alapítású bank a mezőnyben.

Flow a biztosítási szakmában, avagy az éves bónusz végnapjai A Flow-alapú vezetés az utóbbi években derekasan megmozgatta a nagyvállalatok fantáziáját. A Csikszentmihályi Mihály által kidolgozott Flow-elmélet üzleti világra való adaptálása felveti azt a kérdést, hogy a különféle bónuszok és az óriási fizetések mennyire hatékonyak a vállalati vezetők motiválása során. Vajon a pénz-e még a legerősebb ösztönző, vagy kell már valami más is?

Mindent összefoghat az Apple Prime szolgáltatáscsomagja A legutóbbi jelentések szerint az Apple iOS 13.5.5 bétájának kódja olyan utalásokat tartalmaz, amelyek csoportos előfizetésről szólnak. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy egy Apple Prime szolgáltatáscsomaggal válaszolna a vállalat az Amazon Prime-ra.


Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.


Mit adott nekünk a COVID-19 és hogyan álljunk készen a további változásokra?  Könnyű lenne negatívan és lemondóan nyilatkozni az elkövetkező időszakról gazdasági és marketinges szempontból is. Több helyről hallani hangokat, hogy inkább kivárni, hallgatni és spórolni kell az elkövetkező időszakban, mint aktívkodni. Többen gondolkodnak átütemezésben is, és ezzel együtt megfigyelő álláspontra helyezkedtek.

Lassan új tudományterületté válik a COVID-19 Korábban a Qubiten is írtunk az úgynevezett preprint portálokról, mint a bioRxiv vagy a medRxiv és a rajtunk megjelenő, szakmai bírálaton még át nem esett publikációk hirtelen gyarapodásáról COVID-19 témában. Vajon mit látunk, ha összevetjük az ezen oldalakon megjelent publikációk tartalmát az egyik legrangosabb tudományos kiadó, a Springer Nature által megjelentetett írásokkal?

Közvetlen vásárlás a Pinterest kamerás keresőjéből Új funkcióval bővült a Pinterest mobilalkalmazásának felülete a Shopify-jal kötött szerződés nyilvánosságra hozatalával egy időben, amelynek köszönhetően még könnyebben jelenhetnek meg a platform kiskereskedői a Pinterest felületén. A kamerás keresőalkalmazás segítségével az előttünk lévő termékeket menthetjük saját tábláinkra. 

Vállalati együttműködések a CO₂-csökkentésért Az Egyesült Királyságban a Prologis volt az első ipari vállalat, amely szén-dioxid kibocsátást csökkentő és enyhítő programot indított 2008-ban. Az elmúlt 12 évben 55 Prologis fejlesztés tanúsítását végezte el a Planet Mark, amely összesen több mint 300 000 tonna CO₂-csökkentésről számolt be.

 

ECONOMY

Úton a digitális jegybankpénz felé Az elmúlt évben napi szinten röppentek fel új hírek a sajtóban arról, hogy a jegybankok digitális jegybankpénzzel (CBDC – Central Bank Digital Currency) kísérleteznek, vagy annak megvalósítását részleteiben elemzik. Talán legjobban a svéd és a kínai megvalósítás áll, ahol már tesztalkalmazások is léteznek és a gyakorlati bevezetést tervezik.

Mekkora pusztítást végzett eddig a koronavírus a magyar gazdaságban? 36 százalékkal eső ipar, 10 százalékkal zsugorodó kiskereskedelmi forgalom, 97 százalékkal zuhanó turizmus, több mint százezer fővel csökkenő foglalkoztatottság. Néhány sarokszám a járvány által okozott károk közül. A mélypont áprilisban lehetett, így neheze már jó eséllyel mögöttünk van. Májustól és júniustól már ismét javuló makrogazdasági tendenciák várhatók.

Csak pislognak a könyvelők: ki kezdhet pánikolni a NAV hatalmas átalakítása miatt? Bár az online számlázás kötelezettsége elsősorban a vállalkozásokra vonatkozik, mégis olyan folyamatok katalizátorává vált, amely feje tetejére állítja azt, amit a számla rögzítéséről tudtunk. A könyvelők az elmúlt 20 évben nem voltak rákényszerülve a versenyre, azonban a következő években ez alaposan meg fog változni és azok, akik továbbra is adatrögzítésből szeretnének megélni, nem sok jóra számíthatnak. 

Magyarországnak már a válság kezdetén üres volt a fegyvertára Magyarország a gázpedált nyomta az elmúlt években, hogy visszaépítse a világgazdasági válság során elveszített növekedéséi képességet. Sejthető volt, hogy ez egy kockázatos út, a koronavírus-válságban pedig már az is kezd látszani, hogy mennyire az volt.

Az optimista május itt nem hozott nyereséget Májusban már az olvadás határozott jelei mutatkoztak a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében lefagyott gazdaságban. Míg a részvénypiacok valójában minden ésszerű ok nélkül fürdenek az optimizmus mámorában, a hosszú lejáratú állampapírpiaci hozamokat a jegybankok tartják alacsonyan. A kötvényalapok ebben a hónapban nem sokat kerestek.

Online számlázóval segíti a Budapest Bank csoport a kisvállalkozókat A Budapest Bank csoport hazai kkv-k körében végzett felméréséből kiderült, hogy a vállalatvezetők idejének egy jelentős részét adminisztrációs tevékenységek kötik le, és veszik el az erőforrást más alapvető irányítási feladatok elől. A bankcsoport annak érdekében, hogy a cégek számára valós segítséget nyújtson.

Tömeges fizetőképességi problémák jöhetnek a cégeknél Anne Richards, a Fidelity International globális vezetője szerint az alapkezelők nem fognak tudni elegendő tőkét adni ahhoz, hogy a tőzsdei cégek megoldják fizetőképességi problémáikat azt követően, hogy világszinten elindult az újranyitás a koronavírus miatti lezárások után.

Sok cégnek jól jött a halasztás, de nem mindegyiknek éri meg Június 3-án éjfélig kellett volna a beszámolót benyújtani, a társasági adót bevallani és megfizetni, a kormány azonban a koronavírus-járvány miatt felülírta a határidőre vonatkozó szabályokat, és négyhónapos halasztást adott a cégeknek, szervezeteknek. A kedvező szabály nemcsak az adminisztrációs kötelezettség határidejét tolta ki szeptember 30-áig, hanem az adófizetését is. 

Sosem látott visszaesés a német iparban A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölte, hogy a szezonális, naptári és árhatással kiigazított előzetes adatok szerint áprilisban 17,9 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők 15,5 százalékos visszaesésre számítottak a márciusi 8,9 százalékos csökkenés után.

A járvány elleni harc kiadásai elérték a 450 milliárd forintot Május végéig összesen 590 milliárd forintnyi járványügyi eszközbeszerzésről született döntés, ebből a védekezésre fordított kiadások május végére elérték a 450 milliárd forintot. 2020. május végére az államháztartás központi alrendszere 1051,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 910 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 154,3 milliárd forintos hiányt értek el.

 

HUMAN

Megjelent a munkanélküliség az IT-s piacon Nagyot változott a világ az IT-állások területén: míg korábban mézesbödönnel sem lehetett egy új informatikust a céghez vonzani, most egyes területeken a túlkínálat jellemző IT-szakemberekből. Minőségi újrarendeződés történt az IT-s álláspiacon, ahol azonban a bérek nem csökkentek, inkább racionálisabb igényekkel jelentkeznek az álláskeresők.

Akik nem tudnak talpon maradni, nem gondolják ezt komolyan – Kiss Mariann séf, Bugacpusztáról indulva varázsolta el New Yorkot Nehéz lenne annál nagyobb kontrasztot elképzelni, mint ami Kiss Mariann séf pályájának helyszíneit jellemzi: egy alföldi tanyáról, Bugacpusztáról indult, később a New York-i felhőkarcolók tövében, a magyar főkonzulátuson és az ENSZ-ben főzött diplomatákra. Közben tanított, írt és persze piacra járt.

Kiderült, hány éves mobilokat használnak a magyarok A nagy mobiltelefon-gyártókat egyre gyakrabban éri az a kritika, hogy nem jönnek ki olyan forradalmi újdonsággal, amely miatt érdemes lenne rendszeresen cserélni a készülékeket. Emiatt az úgynevezett kihordási idő" az elmúlt években emelkedett. Magyarországon az emberek 71 százalékának 3 évesnél fiatalabb készüléke van.

Mégis, kinek az influencere? Az influencer jelenség már csöppet sem új, mégis szeretünk még mindig újszerűként tekinteni rá – talán azért is, mert még mindig olyan keveset tudunk a témáról, mint általában az új dolgokról. A közbeszéd már a kétezres évek eleje óta emlegeti őket, a tudomány több évtizede próbálja bemérni a hatásukat, az újabb és újabb generációk egyre kívánatosabbnak gondolják, mint létezési formát. Mégis, mire – vagy kinek – jó az influencer? 

Piszkos kis trükkel veri át az agyunkat a YouTube, hogy előfizetőket szerezzen A YouTube marketingesei sok mindent bevetnek, hogy előfizetőket toborozzanak a videómegosztó fizetős szolgáltatásához. Úgy tűnik, még egy pszichológiai trükköt is, amelyre valószínűleg csak kevesen figyeltek fel eddig.

Dolgozók nélkül nehéz az újraindulás Sopronban Egyre több jel mutat arra az osztrák határ mellett fekvő Sopronban, hogy számos, a koronavírus miatt bezárt üzlet már nem fog tudni kinyitni. Mire az itthoni munkahelyvédelmi intézkedések megszülettek, az osztrák határ mellett élő magyar munkavállalók már rég munkát találtak Ausztriában.

Így lehet lakáseladáshoz használni a közösségi médiát Nem olyan nehéz belátni, hogy ha mások a lakás vagy a ház létezéséről sem tudnak, arról meg főleg nem, hogy eladó, akkor viszonylag nehéz lesz nyélbe ütni az üzletet. A legtöbb embernek első körben a megfelelő ingatalankereskedői vagy apróhirdetői oldalak ugranak be, nem is ok nélkül. 

Magyar segítséggel, a kígyóknak köszönhetően nyerhetik vissza a vakok a látásukat A kígyók hőlátó képessége segíthet a retina gyógyításában, a mechanizmus felhasználásával akár a látás is visszanyerhető – derül ki a június 5-i Science-ben publikált tanulmányból. A világ egyik vezető tudományos lapjában megjelenő kutatáshoz a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Retina Laboratóriuma egy humán retina-modell kidolgozásával és az ehhez kapcsolódó jelentős tudástranszferrel járult hozzá.

Bill Gates alapítványa újabb 1,6 milliárd dollárt ad vakcinákra A Bill és Melinda Gates alapítvány bejelentette, hogy a következő években további 1,6 milliárd dollárt (487 milliárd forint) adományoz a GAVI nemzetközi vakcinaszövetségnek. A GAVI az összeesküvés-hívők aranybányája, hiszen mindenki benne van, aki számít, a WHO-tól az Unicefen és a Világbankon keresztül Bill Gatesig, az NGO-kig és a vakcinagyártókig. A szervezet hangoztatott célja, hogy vakcinákkal mentsék meg az elmaradott térségekben élő generációkat.

Itt a TikTok klónja, aminek a használatáért még pénz is jár A Zynn tényleg szinte teljesen úgy néz ki, mint a TikTok: a kezelőfelület fő jellegzetességei megegyeznek, csak úgy, ahogy a szolgáltatás lényege is. Tehát a felhasználók a profiljukon keresztül vicces rövidvideókat tehetnek közzé és nézhetik mások videóit. A netező pontokat kap a videónézéssel töltött időért, amiket aztán ajándékutalványokra, illetve készpénzre válthat be.