ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/10: Rend és átláthatóság kell

Back-to-work: IT-biztonsági kihívások és informatikai átalakulások – visszatérés a NEXON-nál A COVID-19 a cég szervezetén belül is komoly átalakulásokat idézett elő. A home office időszakát követő hibrid-office időszak az irodába való visszaköltözésről is szól. A NEXON IT-szolgáltatási igazgatójával, Hopka Lászlóval arról beszélgettünk, hogy IT-szemszögből mit jelentett a koronavírus-járvány miatti átállás távmunkára, és mit jelent most a visszatérés az irodába, mik a kihívások, mik a tapasztalatok. Az interjú végén a jövő is szóba kerül, ahogy a virtuális stafétabot is átvándorol a következő cégvezető kezébe.

 

TECHNOLOGY

Jól vizsgázó szolgáltatások Rendkívüli helyzetben kellett helyt állnia a február végén útjára bocsátott megújult magyarorszag.hu e-ügyintézési portálnak, de a rendszer állta a sarat. A piaci szereplőkhöz hasonlóan az államigazgatás is számos szokatlan lépésre kényszerült, de ezek meghozták a várt eredményeket. A rendszereket működtető NISZ szerint egyes, ideiglenesnek szánt változások akár meg is maradhatnának, és remélik, hogy az állampolgárok a későbbiekben is megmaradnak az elektronikus ügyintézés mellett.

Ön tudja, hogy ki és mivel foglalatoskodik a védett belső rendszerein? Napjainkban egyre több ember dolgozik távolról a céges kritikus rendszereken, akár kényszerből egy rendkívüli helyzet, például világjárvány miatt, akár kényelmi szempontból. A cégen belüli dolgozókon kívül a szakemberhiány, illetve a különböző gyártói rendszerek támogatói hozzáférése miatt alkalmanként előttünk teljesen ismeretlenek számára is hozzáférést kell biztosítanunk üzletileg és kiberbizonságilag kritikus rendszereinkhez, hogy a szükséges karbantartást el tudják végezni rajtuk.

Új termék a magyarországi IoT-piacon „A modern vállalkozások digitalizációja során egyre több nem hagyományos IT-eszköz csatlakozik a hálózatokhoz, és az ezekkel járó potenciális kiberbiztonsági kockázati szint is folyamatosan emelkedik. Ezeket az eszközöket gyakran említik IoT (tárgyak internete), IoMT (orvosi eszközök internete) és IIoT (ipari eszközök internete) néven is. Ezért különösen fontos számunkra az Armisszal való együttműködés. Az Armis egy agentek nélküli biztonsági platform, amely megvédi a szervezeteket a nem felügyelt és az IoT-eszközök kiberfenyegetéseitől", mondta Csinos Tamás, a CLICO magyarországi country managere.

DPO Portál, az innovatív online adatvédelmi felület A DPO Portál támogatja azokat a cégeket, akik külön adatvédelmi tisztviselőt nem kötelesek foglalkoztatni, illetve azokat a nagyvállalatok adatvédelmi tisztviselőit is, akik a naprakész információk segítségével végzik munkájukat. Az előfizetéses online tanácsadói szolgáltatásban adatvédelmi incidens esetén tanácsadóink adnak megnyugtató választ – ismerteti Petrán Viktor, a portált üzemeltető Compliance Data Systems Kft. ügyvezető igazgatója.

Kulcsszerepet játszott a felhőtechnológia a gyors digitális átállásban Gyors és radikális változásokat kényszerített ki a COVID-19 járvány, rendkívüli mértékben felgyorsította a digitalizációt, a közoktatás például néhány nap alatt állt át a digitális tanrendre. Az elmúlt években a Microsoft számos olyan pozitív kezdeményezést indított, amelyek jó alapot teremtettek ehhez a gyors váltáshoz.

Új néven folytatja Magyarország legnagyobb ICT-munkaadója Az IT Services Hungary július 1-jétől Deutsche Telekom IT Solutions márkanévvel működik majd tovább. A névváltás célja a német anyavállalat nemzetközi telekommunikációs üzleti struktúrájának egyszerűsítése, a cégcsoporton belüli együttműködés hatékonyságának javítása és az ügyfélkiszolgálás fejlesztése. A változás a magyar vállalat stratégiáját és növekedési céljait nem érinti, de a hazai vezetés üdvözli a nemzetközi struktúra fejlesztését, amitől még hatékonyabb országok közötti együttműködést várnak.

Világelső térkép adatait szolgáltatta a csöppnyi magyar űreszköz Az űrben 6 hónapja keringő SMOG-P a 350 kilométer magasságú pályáról 4000 kilométer átmérőjű, kör alakú területet figyel meg és már 2000 mérést készített - közölte Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Rektori Hivatala. A háromdimenziós térkép interaktív módon is megtekinthető itt.

IBM: hogyan lett a világ egyik legértékesebb vállalata ez a 120 éves cég? Az IBM évtizedekig formálta a globális üzleti szférát, a termékeik pedig a nagyvállalatok szerves részei voltak. Megváltoztatták a vállalati kultúrát és létrehoztak egy olyan vezetési stílust, amelyet később az egész világon előszeretettel alkalmaztak. Az IBM mára ikonikus cégnek számít, de története során a sikerek mellett bőven voltak hullámvölgyek is. A társaság az 1990-es években majdnem csődbe ment, de sikerült talpra állnia.


Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.


Leáll az arcfelismerő szoftver fejlesztésével az IBM, mert az sértheti az emberi jogokat Az IBM vezetője, Arvind Krishna az amerikai Kongresszusnak küldött levelet arról, miért állnak le az arcfelismerő technológia fejlesztésével, és miért kellene ezt más cégeknek is megtenniük. A vállalat emellett más cégek által kínált megoldásokat sem használ majd, és határozottan ellenzi a technológia tömeges megfigyelésre, faji profilozásra, valamint az alapvető emberi- és szabadságjogok megsértésére irányuló felhasználását.

Kellemetlen változásokat hoz az otthoni munkavégzés Aaron Levie, a Box nevű felhőszolgáltatásokat kínáló cég alapítója és vezérigazgatója igyekezett felmérni, hogy milyen változásokra van szükség a koronavírus-járvány miatt. A digitális munka világában a kisebb vállalatok gyorsabban reagálhatnak, viszont mindent digitalizálni kell: a munkahelyeket, az ügyfélkapcsolatokat és a logisztikai láncot.

Az AMD is kihátrál a Kaby Lake-G processzorok mögül Az Intel Kaby Lake-G sorozata nagy meglepetést okozott anno, hiszen nem igazán születhet egy olyan SoC egység, amely az AMD grafikus processzor technológiáját és az Intel processzortechnológiáját kombinálja, ráadásul teljesítmény terén sem volt rossz. A meglehetősen bonyolult lapka előállítása viszonylag drága volt, így végül nem terjedt el akkora mértékben, mint ahogy azt várhatták az elemzők.

CES 2021? Van, aki szerint ez igen-igen rossz ötlet Bár még messze nincs vége a koronavírus-járványnak, az optimistábbak már egy szép, új világra készülnek. Például a CTA, az éves Las Vegas-i technológiai seregszemle szervezője már a 2021-es fizikai kiállításra készül. Azonban nem mindenki osztja ezt a derűlátást.

 

ECONOMY

„Európa lelassult, elkényelmesedett, nem számol a veszélyekkel" - véli az EIB igazgatóságának tagja Hogyan látja, a járványhelyzet nyomán kialakuló válság mennyire rendezheti át a világ első három gazdasági szereplőjének - az USA-nak, az EU-nak és Kínának - egymáshoz való viszonyát? Ki lehet a legkisebb vesztes a kialakuló új felállásban?

Fordulat készülődik az állampapírok piacán: átveszi az uralmat a lakosság Idén 800 milliárd forintnyi olyan lakossági állampapír jár le, amely nem lakossági ügyfelek kezében van, ezzel őszre szinte már teljesen átveheti az uralmat a lakosság a lakossági állampapírok piacán. Az adatok szerint már csak Prémium és Bónusz Állampapírokban vannak intézményi pénzek, az idei lejáratok is szinte csak intézményi pénzeket érintenek, így a júliusban és augusztusban felszabaduló százmilliárdok aligha lesznek újrabefektetve a lakossági állampapírok piacára.

Alapjövedelem: zavarba ejtő eredmény született A magyarok többsége (80 százaléka) egyetért azzal, hogy az Orbán-kormány vezesse be az általános alapjövedelmet. Ezen belül 53 százalék szerint ezt a lehető leghamarabb meg kell lépni, míg további 27 százalék szerint ezt csak fokozatosan, az érintettek megkérdezésével lehet megtenni - derült ki a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Immár hivatalos: 166 éve példátlan sikerszériát zúzott szét Amerikában a koronavírus-válság A recessziók megállapításában hivatalos amerikai szerv, a Nemzeti Gazdaságkutató Intézet (NBER) kimondta: februárban kitört a recesszió az Egyesült Államokban, azaz egy 1854 óta példátlanul hosszú, 128 hónapja tartó gazdasági növekedési szakasznak lett vége.

Mégis mi ez az őrült rali a világ tőzsdéin? Most, hogy jórészt lezárult az első negyedéves vállalati gyorsjelentési időszak, eljött az ideje levonni a vállalatok által közzétett adatok tanulságait és a távolabbi kilátásokra gyakorolt hatásukat. A Fidelity International szakemberei megvizsgálták a koronavírus-járvány hatását a különböző régiókban és szektorokban működő vállalatokra és azok részvényeire.

Egyre kevesebben bújhatnak ki az áfafizetés alól Minden cégek között kibocsátott számlát jelenteni kell az adóhatóságnak július 1-jétől. Az egyik online számlázó tapasztalatai szerint a legtöbben kivárták a lehető legkésőbbi dátumot, ezért az új rendszer indulásakor nagyon sok, kis összegű számla fog az adóhivatal informatikai rendszerére zúdulni - hívja fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Pénzügyi vakcina a moratórium Míg a koronavírus-járvány a világgazdaság jelentős részében sajátos, szinte hibernált időszakot hozott, az MKB Bank és az MKB pénzügyi csoport számára nem állt meg az idő. Május közepén közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-vel, s azóta kiderült, hogy harmadikként beszállna a Budapest Bank is.

Itt a friss magyar inflációs adat Májusban 2,2%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon a KSH adatai alapján, ami kissé visszafogottabb drágulást jelez, mint amire az elemzők számítottak. A mélyben meghúzódó folyamatok azonban magasabb árdinamikát tükröznek, hiszen a maginfláció 4%-on alakult.

140 milliárdos azonnali ingyenpénz-programot hirdettek Vargáék Azonnal induló, 137 milliárdos hitelprogramot jelentett be Varga Mihály a kis- és középvállalkozásoknak, kivéve a közép magyarországiaknak, írja az MTI. Nulla százalékos kamattal igényelhetik az érintett kisvállalkozások lényegégben bármire, pontosabban A program keretösszegének 50 százaléka beruházási célra, 50 százaléka pedig a likviditás és működés finanszírozására fordítható.

Óriásit szakadt a magyar export, 16 éves mélyponton a külkereskedelmi egyenleg Áprilisban az euróban számolt export 37%-kal, az import 28%-kal múlta alul az egy évvel korábbi szintet. Az óriási visszaesés a korononavírus-válság hatására keletkező nagy termeléskiesés eredménye. A külkereskedelmi egyenleg 611 millió eurós deficitet mutat, utoljára ekkora passzívum 2004-ben keletkezett.

 

HUMAN

Most akkor hogyan tovább? – Ötletek vezetőknek a járvány utáni időszakra Egy korábban soha nem tapasztalt helyzethez kellett alkalmazkodniuk a cégeknek az elmúlt hónapokban – nem érdemes úgy tenni, mintha lennének bevett megoldások és kész válaszok. Vendégszerzőnk ezért most nem tanácsait, hanem ötleteit osztja meg.

Értelmes dologra is használhatnák a fiatalok az okostelefont: a legendás magyar természetfotós kitalálta Friss projektjeikről beszéltek a vendégek a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány legfrissebb Otthon is Műhely c. online beszélgetésében. Doró Viki, a PET Kupa szervezője, Máté Bence, világhírű természetfotós és Szebenyi Péter, a Hulladékvadász.hu alapítója a civilek környezetvédelmi tevékenységének fontosságára hívták fel a figyelmet.

Azt hitte, hogy 3 százalékkal lesz magasabb jövőre az átlagnyugdíj? Dehogy, 4,5 százalékkal Jövőre 3 százalékos emelést tervezett be a büdzsébe a kormány. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az idei és a jövő évi átlagnyugdíj között ekkora különbség lesz. Az elmúlt évek bérrobbanása miatt nagyobb induló nyugdíjjal számolhatnak azok, akik most mennek nyugdíjba, mint azok, akik pár évvel ezelőtt léptek be a nyugdíjrendszerbe.

Lótenyésztőnek tanult, ma övé a város első csomagolásmentes boltja – és egy 15 milliós befektetés Tomán Szabinától Pocsaji Csilla sokáig várt arra, hogy valaki megnyissa Békéscsaba első csomagolásmentes boltját – végül megunta és ő maga nyitott üzletet. A Cápák közöttben adott pitch-e végül Tomán Szabinát győzte meg, de Csilla 15 milliót így is, úgy is beletett volna a cégébe.

Miért vagyok szingli? – Egy 20onéves nő álláspontja Egy magát intelligensnek és csinosnak tartó nőnek nincs könnyű dolga manapság. A férfiak olyan nőt keresnek, aki céltudatos, magabiztos, izgalmas, szexi, értelmes, stb., stb. Tegyük fel Te mindnek megfelelsz, akkor Te bárkit megkaphatsz ezek szerint nem? Hát egyáltalán nem. Vajon miért?

Jelentősen nőtt a munkában töltött idő Magyarországon A várható munkában töltött időt vizsgálta az Európai Unióban az Eurostat, és a teljes átlag 2019-ben 35,9 év volt. Az emelkedés az előző évhez képest 0,2 év, 2000-hez képest viszont 3,6 év. A nemek között kiegyenlítődés folyik, 2000-ben még 7,1 év volt az eltérés a nők javára, tavaly már csak 4,9 évvel volt kevesebb a nők várható munkában töltött ideje.

Növényrajongóknak tervezett bútorkollekciót egy fiatal designer Meggyőző diplomamunkával rukkolt elő a MOME Formatervező Tanszékén Czikkely Anna: a hallgató egy jól variálható bútorkollekciót tervezett, egy rendkívül mutatós, könnyen megszerethető szettet, ami embernek, növénynek egyaránt a barátja lesz. A munkát a hallgató mutatja be alább.

A diákok munkájára a korábbinál is nagyobb szükség lesz - diákmunka járványhelyzet után A járványhelyzet utáni megtorpanás, illetve egyes ágazatok teljes leállása az elsők között érintette a diák munkavállalókat és így az iskolaszövetkezeteket is. Ugyanakkor az újraindulás jelei már ezen a területen is érzékelhetők. A munkáltatók számára költséghatékonyabb lehet ebben a bizonytalan helyzetben a munkaerőigény rugalmasabb megoldása.

Nyomasztó műanyagcellákból épülhet a jövő vírusbiztos irodája Az egyiptomi Mohamed Radwan építész és dizájner például egy olyan moduláris rendszert alkotott meg, ami a munkavégzésre tervezett kapszulákkal népesítené be a mostani open plan irodák épületeit. A Q.workntine néven hivatkozott koncepció a múlt hónapban már a DNA Paris Design Awards díját is elhozta a felelős dizájn (responsible design) kategóriában, mivel megoldást kínál a koronavírus-járványt követő időkre.

Tudásfesztivállal indította a nyarat a Telekom 6 nap alatt 61 programlehetőség, 12.000 óra tanulás, 16.000 aktivitás, 2.000 kolléga részvételével - néhány adat a Magyar Telekom belső rendezésű tudásfesztiválja, a SmartFest kapcsán, mely idén a digitális térbe költözött. A vállalat kollégái számára tréningek, workshopok, előadások biztosították az egyéni tanulási, fejlődési lehetőséget.

Összefogtak a hazai nagyvállalatok az oktatás fejlesztéséért A koronavírus-járvány azonnali változtatásokra kényszerítette az oktatási intézményeket az általános iskoláktól az egyetemekig. Miután a digitális tanításra, vizsgáztatásra eszköz, illetve hálózati hiányosságok nem mindenhol lehetett azonnal átállni, több magyarországi cég is a tanárok, diákok segítségére sietett.