ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/11: Válságkezelés közben a jövőre készülve

TECHNOLOGY

IT-biztonsági kihívások és informatikai átalakulások – visszatérés a NEXON-nál A COVID-19 a cég szervezetén belül is komoly átalakulásokat idézett elő. A home office időszakát követő hibrid-office időszak az irodába való visszaköltözésről is szól. A NEXON IT-szolgáltatási igazgatójával, Hopka Lászlóval arról beszélgettünk, hogy IT-szemszögből mit jelentett a koronavírus-járvány miatti átállás távmunkára, és mit jelent most a visszatérés az irodába, mik a kihívások, mik a tapasztalatok.

Háztáji „mézesbödön” versus vállalati deception rendszer Nagy szervezetekre jellemző, hogy kiterjedt infrastruktúrával, összetett rendszerekkel rendelkeznek, ezeket a környezeteket pedig bonyolult biztonsági rendszerekkel védik, erős belső felügyeleti előírásoknak és szigorú külső szabályozási követelményeknek megfelelve. Ezek az adottságok nagyszámú, szinte folyamatos riasztásokat generálnak, nagy erőforrásigényt támasztva a SOC-üzemeltetők felé. Ilyen körülmények között a leggondosabb konfigurálás, a legfejlettebb SIEM/SOAR-eszközök használata esetén is előfordulhat egy-egy riasztás figyelmen kívül hagyása.

Válságkezelés közben a jövőre készülve Proaktív stratégiai gondolkodás, stratégiai partneri viszony az ügyfelekkel és transzparens kommunikáció – ezek lehetnek a válságból való kilábalás legfontosabb követelményei, mondja Cseresnyés Dóra, aki pontosan a vészhelyzet kellős közepén, április elején foglalta el az AutSoft vezérigazgatói posztját.

A magyar csapat, amelynek nemzetközi és iparágfüggetlen a tudáskészlete Fintech-től a digitális marketingig, Észak-Amerikától az országhatár innenső feléig számtalan digitális termékfejlesztés és üzletifolyamat-digitalizáció kötődik a magyar gyökerű RabIT nevéhez. A világlátott és tapasztalt szakemberekből álló csapat iparágtól függetlenül nyújt megoldást, legfőbb szuperképességüknek mégis a problémaorientált szemléletmódjukat tartják. A cég első emberével arról beszélgettünk, milyen pályaívet írt le a szervezet az elmúlt években, mennyire nyitott a magyarországi piac a külhoni tudástranszferre, és az ígéretesnek hangzó jövő is szóba került.


SSO + MFA + Access Management = Minden egy platformon SafeNet Trusted Access a Thales jogosultság-kezelési szolgáltatása, mely egyesíti a single sign-on kényelmét a biztonságos hozzáféréssel. Az identitások validálásával, a részletes hozzáférési szabályok betartatásával és a single sign-on alkalmazásával a szervezetek biztonságos, kényelmes hozzáférést garantálhatnak számtalan felhő és webalapú alkalmazáshoz, egyetlen, könnyen kezelhető felületről. Bővebb információért kattintson ide.
Csatlakozom az ingyenes webináriumhoz


Vennél elektromos autót, ha 16 éven át nem kellene kicserélni a kínai akkumulátorait? Az elektromos autók egyre jobban, de még mindig van pár hátrányuk, ezek többsége pedig az akkumulátoraikhoz kapcsolódik. Nagy probléma manapság a hatótáv kérdése, ráadásul néhány év elteltével már nem lesz képes akkora töltés tárolására az akkucsomag, mint új korában. A kínai vállalat szerint 16 évet vagy nagyjából 2 millió kilométert bírnak ki az elektromos autókba való akkumulátoraik.

Most lesz igazán fontos fegyver a kormány mobilappja a koronavírus elleni harcban A védekezés második szakaszába léptünk, a korlátozó intézkedések feloldásával a társas interakciók száma növekszik, ezért igazán csak most lesz jelentősége az olyan eszközök használatának, mint amilyen a kontaktkutató alkalmazás. A kormány által felkarolt Vírusradar okostelefonos appnak az állam számára nem volt fejlesztési költsége, a működéshez szükséges informatikai infrastruktúrát pedig meglévő eszközök átcsoportosításával oldották meg.

Német autókról váltanak Teslára az európai vásárlók Volkswagen Golfot mostanság legolcsóbban mintegy 19 995 eurós áron lehet vásárolni Európában, a Tesla Model 3 villanyautó vásárlását pedig nem lehet megúszni 43 990 euró alatt. És most kiderült, hogy utóbbi amerikai elektromos autó európai vásárlói a közelmúltban leginkább Golfból ültek át a Teslába.

Pénzzel fizethetünk személyes adataink kiszivárgásáért 500 millió Facebook felhasználó személyes adatait árulják hackerek a dark weben, 370 ezer magyar is érintett. A kiszivárgott adatok között nemcsak a munkahely és a családi állapot, de még a mobiltelefonszám is megtalálható. Az adathalászok a személyes információk alapján célzottabb, profibb és sokkal nehezebben kivédhető támadásokat indíthatnak az érintettek ellen.

Hamarosan bejelentheti az Apple, hogy szakít az Intellel Június 22-én, természetesen online tartja meg nagy éves fejlesztői konferenciáját az Apple, melynek során megismerhetjük majd az iOS 14, a MacOS 10.16, a watchOS 7 és más, Apple-féle operációs rendszerek újdonságait. Nagy hardveres leleplezésekre most nem számítunk, viszont egy fontos, Mac-es bejelentésre mégis sor kerülhet.


Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.


Kérdőjelek a nagy Apple szolgáltatási bundle körül Az idei laposabb év ellenére is, az Apple Music fontos szerepet tölthet be hosszabb távon is az egyre inkább szolgáltatás központúvá váló Apple életében. 2020-ban az Apple Music nagy dobása pontosan ehhez kapcsolódott volna, azaz a nagy Apple szolgáltatási bundle kódnéven futó csomaghoz! Az egyik legrégebbi Apple-el kapcsolatos feltételezés, a saját TV mellett az Apple zenei szolgáltatások hardverekhez kapcsolása volt.

Virtuális Startup Campus A korábbi évek innovációs roadshow-i után idén nyáron virtuális formában érkezik a Startup Campus, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), valamint a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) középiskolásoknak szóló programsorozata, ahol a fiatal tehetségek mindent megtudhatnak a startupok világáról és segítséget kaphatnak saját ötleteik megvalósításához.

 

ECONOMY

Bankkártya versus azonnali fizetés. Mire számíthatunk? Az elmúlt 20 évben a mobilszolgáltatók több kísérletet is tettek arra, hogy a saját mobilhálózatukon és a mobiltelefonokra alapozva építsenek fel új fizetési ökoszisztémát. A világ azon pontjain, ahol alulfejlett volt a banki infrastruktúra, mint például Afrikában, vagy Közép- és Dél-Ázsiában, sikeresen fejlődtek az alternatív mobilfizetési megoldások, mint például az mPesa Afrikában, vagy a Telenor megoldásai Közép- és Dél-Ázsiában.

Egy amerikai képviselő szerint a bitcoin tökéletes értéktároló Warren Earl Davidson, az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának tagja a 8-as számú ohioi körzetből nemrég az „Unchained” podcast 176. részében Laura Shin újságírónak mesélt egy sor olyan témáról, amely érdekes lehet a kriptoközösség számára.

A kisemberek tartják el az államot a cégek helyett A magyar adórendszer a szélsőségek rendszere: miközben rekordmagas az áfakulcs, a társasági adó a térségben a legalacsonyabb. Sokkal több teher van a kisembereken, mint a régió más országaiban, bár fokozatosan javul a munkavállalók helyzete - derült ki a Mazars Magyarország 2020-as kelet-közép-európai Adóbrosúrájának bemutatásából.

Most issza meg a levét Kína, hogy adósává tette a világot – Magyarország is a rossz oldalra állt? Jelentős fennakadások vannak a kínai kezdeményezésre indult „Egy övezet, egy út” program projektjeiben, sok ország a koronavírus-járvány miatt képtelen fizetni hiteleit az ázsiai ország felé. A mostani válság jelentheti a teljes program végét, de akár újragondolását is. A kínai terjeszkedés megítélése jó ideje ellentmondásos, az ellenzői szerint Kína eladósítja a feltörekvő országokat, és csak ő húz előnyt a beruházásokból.

Miért kell többet visszafizetni a hitelmoratórium miatt a hitelre? Az MNB friss adatai szerint 10 lakossági hitelből csaknem 7-et jelenleg nem fizetnek, vagyis mintegy 3,8 millió lakossági hitelszerződésből csaknem 2,5 millió ügyfél választotta a hitelmoratóriumot. Hiába azonban az óriási érdeklődés, a K&H Bank friss felmérése szerint nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is vár majd rájuk 2021. január 1-től.

Pakssal, szél nélkül – elmarad az energiareform Az Energiaklub kiáll korábbi álláspontja mellett, ami szerint atomerőmű nélkül, ellenben jelentős mennyiségű szélerőművel egy környezeti szempontból fenntarthatóbb, biztonságosabb, rugalmasabb és nem utolsósorban olcsóbb energiarendszer alakítható ki. Ez szöges ellentétben áll a kormány NEKT-ben is megjelenő elképzeléseivel, amely a paksi atomerőmű ötödik és hatodik blokkjának 2030-as üzembe állása mellett a szélerőmű-telepítés változatlan tilalmával számol.

A Fed döntésére vár a bitcoin, de esélyes, hogy 10.000 dollárig menetel Hétfőre az SP500 index szinte teljes egészében visszanyerte, amit tavasz elején elvesztett, a BTC órákon belül a tízezres ellenállásig menetelt. 9900-nál viszont sajnos elfogyott a lendület. A daytraderek persze lecsaptak a rövid távú haszonra, és egészen 9500-ig lökték vissza a bitcoint. Azóta inkább oldalazó mozgást produkál.

Készen áll a gyártásra a BMW iX3 Bár az iX3 hivatalos bemutatójára még nem került sor, a BMW azért igyekszik hírt adni a típussal kapcsolatos fejlesztésekről. Így most elárulták, hogy már a végleges technológiával készült 200 példány, amelyeken mostanra a típusengedélyeztetéshez szükséges teszteket is elvégezték.

Új szolgáltatást indít a Transferwise Új szolgáltatást indít a Transferwise: a nemzetközi pénzküldéssel foglalkozó vállalat egy többdevizás bankszámlával startol el, melyen keresztül 50 devizában lehet pénzt küldeni, mindösszesen egy mobilszám megadásával - jelentette be ma a fintechcég közleményben.

Óriási az igény a nulla százalékos MFB Pontos működési hitelre Rögtön a keddi bejelentés után tömegesen érdeklődtek vállalkozások a nulla százalékos uniós működési hitelt iránt a Takarékbank által működtetett MFB Pontokon. Néhány óra alatt mintegy két és fél milliárd forintnyi igényről tárgyaltak ügyfelekkel a bank referensei, akik az első fél napban a legjelentősebb érdeklődést alföldi megyékben tapasztalták. A pénzintézet arra számít, hogy a kedvező feltételek miatt rendkívül népszerű lesz a vállalkozások körében a működésre használható hitel, így gyorsan kimerülhet a keret.

 

HUMAN

Megfelelő érzelmi intelligencia nélkül egy vezető labdába sem rúghat Az elmúlt évtizedekben elfogadottá vált, hogy sikeres vezetés, emberek megértése, fejlesztése és irányítása nehezen képzelhető el abban az esetben, ha maga a vezető nem rendelkezik megfelelő mértékű érzelmi intelligenciával. Ha valaki tőlem őszinte választ várva felteszi a kérdést, hogy mennyire jellemző vezetői kultúránkra az őszinte visszajelzés igénye, a kemény visszajelzésekre" adott vezetői nyitottság - elbizonytalanodom.

A járvány második hulláma lehet, hogy könnyen elkerülhető Amikor májusban elkezdtek nyitni az európai gazdaságok még nagy volt az aggodalom. Hisz komoly esély volt rá, hogy a koronavírus-járvány rögtön erőre kap, ahogy a boltok, az üzemek és az éttermek újra megkezdik a működésüket. Az adatok alapján azonban úgy tűnik, alaptalan volt a félelem. Több európai országban a nyitások után is rohamosan javult a járvány-helyzet.

COVID-19: Magyarország a biztonságos országok között, megelőzve Finnországot és Hollandiát is Ausztria a hatodik legbiztonságosabb ország, derül ki egy friss felmérésből, amely a járványügyi helyzettel kapcsolatban biztonsági szempontból rangsorolta az országokat. A listán Magyarország mögé került Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia és Csehország is.

Iskolaőrség helyett emberséges és demokratikus oktatást Miközben a magyar kormány bilincses és gumibotos rendőröket küldene az iskolákba, Amerikában már egyre több iskola szabadulna tőlük. Nem tették ugyanis biztonságosabbá az iskolákat, csak a diákok kirekesztéséhez és kriminalizálásához járultak hozzá.

A robotoknak is kell a kávé, de nem úgy, ahogy gondolnád A kávé az emberiség nagy része által használt élelmiszer, és bár a túlzásba vitt alkalmazása ellen is vannak érvek, egy csomó jó élettani hatása miatt kedvelik a legtöbben, kezdve az éberség fokozásával. Épp ezért a kávé sokféle formában megtalálható mindenfelé, a kávébabtól és őrleménytől az italokon át különféle ételek alkotórészeiig. Ja, és mellesleg a robotok lábában is.

A szociális buborék a legjobb módja a koronavírus elleni védekezésnek A koronavírus visszaszorításáért elrendelt karantén nem tarthat örökké, a társadalmaknak lassan vissza kell állniuk a rendes kerékvágásba – ez azonban magában hordozza annak a veszélyét, hogy egy második hullám még erősebben sújtja majd az embereket. A Nature Human Behaviour tudományos folyóiratban megjelent matematikai szimuláció azonban megoldást kínál a problémára: a szociális buborék lehet a legjobb megoldás a biztonságos újraindítás érdekében.

Még több home office-t akarnak a dolgozók A kijárási korlátozások alatti munkavégzés a cégeket és dolgozóikat egyaránt nagy kihívások elé állította. De azt, hogy ezeket ki küzdötte le eredményesebben, lehetetlen szétszálazni, hiszen a munkaadók és a munkavállalók közötti egymásra utaltság talán még sose mutatkozott meg jobban, mint most. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom áprilisban és májusban felmérést végzett, amelynek középpontjában az otthoni munkavégzés állt.

Jövőbiztos ételtárolót tervezett a MOME hallgatója Egy új trendre reagál Kispál Márton diplomamunkája, melyet a MOME Formatervező Tanszékén készített. Egy olyan ételtároló rendszer koncepcióját dolgozta ki, amely a közeljövő változó otthontereinek részévé válhat. Íme a FRIGO című terv Kispál Márton tolmácsolásában.

Irodaépítés: víruskockázat Hosszú távú piaci kockázat lehet az üzleti célú ingatlanhasznosítással foglalkozók számára a koronavírus-járvány miatt elterjedt otthoni munkavégzés gyakorlata. Futó Gábor, Közép-Európa egyik nagy ingatlanfejlesztő cégének, a Futureal Csoportnak a társalapító társtulajdonosa szerint a munkaadók már most mintegy 30 százalékkal visszafogják irodafenntartásra szánt kiadásaikat. A „home office” megkérdőjelezte az irodaszektor eddigi méreteit, és az új egyensúlyi helyzet egyelőre nem állt be.

Budapest lett Európa harmadik legbunkóbb városa Még a koronavírus-járvány kitörése előtt készített nemzetközi felmérést a CEOWorld Magazine egy különösen fontos európai témában: a kontinens legbunkóbb városait keresték az ötven legnagyobb településen. Bár ezek a felmérések inkább érdekességként szolgálnak, azért mégis szép eredmény, hogy Budapest Európa harmadik legbunkóbb városa lett, a válaszadók 17,5 százaléka szerint kifejezetten udvariatlanok az emberek a magyar fővárosban.

5G-honlapot indított a minisztérium 2020. június 9-én elindult az Innovációs és Technológiai Minisztérium hivatalos tájékoztató oldala, az 5g.hu, ami a nagy sávszélességű mobilinternet-szolgáltatás lehetséges felhasználási területeit mutatja be. Az ITM Kommunikációs Főosztálya szerint az egyik legmeghatározóbb technológiai újdonságot ismertető weboldal" célja a hiteles és pontos tájékoztatás".