ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/12: Az innováció a járvány idején sem áll le

TECHNOLOGY

Az innováció a járvány idején sem áll le Másképp kell dolgozni, másképp kell gondolkodni, ki kell lépni a megszokott keretekből – ezt tanácsolta a ma újítóinak, startupjainak Chris Messina, a hashtag feltalálója, aki Kaliforniából, videón jelentkezett be az OTP Bank harmadik Startup Partner Programjának rendhagyó módon online megrendezett Demo Napján. A programban részt vevő 13 startup ennek szellemében is cselekedett, mielőtt a mostani rendezvényen a március és május között zajló tesztidőszak eredményeit bemutatta volna az 1100 érdeklődőnek.

Alkalmazás? Monitoring? Automatizálás! A szoftverek szerepének jelentős felértékelődése és komplexitásuk növekedése magával hozta az igényt, hogy az IT alkalmazások működését jobban megismerjük, és ebből kiindulva több területen, így például az SLA-k kapcsán is új alapokra helyezzünk eddig használt minőségi és rendelkezésre-állási kritériumokat. A modern, mikroszerviz és konténer alapú felhős alkalmazások azonban az alkalmazásteljesítmény-monitoring eszközöktől is új megközelítést igényelnek, kitüntetve ebben is az automatizáció szerepét.

Kulcsok és tanúsítványok kezelése felhős környezetekben Mára gyakorlatilag a teljes hálózati forgalom a nyílt kulcsú titkosítási infrastruktúrára épül. Ezen alapszik a weboldalakkal való biztonságos kapcsolatunk, a különféle fizetési és átutalási rendszereink, távoli hozzáférések (jó példa erre napjainkban a tömeges home office) és adatbázisok titkosítása, szigorú felhasználói azonosítás, az e-kereskedelem, az e-kormányzat, de még az alkalmazások (JAVA, ActiveX, stb.) vagy a hardvereink firmware-einek hitelesítése is.

A karantén szárnyat adott az online játékok piacának A számítógépes játékipar azon kevés ágazat közé tartozott, amelynek kifejezetten jót tett a koronavírus-válság. A kiadók igyekeztek kihasználni a lehetőséget. A legnagyobb növekedést a mobiljáték tudta felmutatni.

Magyar felhő robotika tarolt az USA-ban Az Agilis robotika ipari alkalmazásokhoz” (ARIAC - Agile Robotics for Industrial Automation Competition) verseny célja az ipari robotrendszerek agilitásának fokozása, azzal a céllal, hogy az automatizált üzemek hatékonyabban, nagyobb termelékenységgel és autonómiával működjenek, és kevesebb időt és figyelmet igényeljenek az üzem dolgozóitól. Cél például az, hogy a robotok autonóm módon észleljék a gyártási folyamat hibáit, automatikusan helyreálljanak ezekből a hibákból.

Újabb autóipari szövetség született: közösen gyárt elektromos autókat és haszongépjárműveket a Ford és a Volkswagen A Ford és a Volkswagen aláírták azt a megállapodást szerdán, amelynek keretében kibővítik globális szövetségüket. Az együttműködés célja, hogy közös erővel elégítsék ki az európai piac és más régiók vásárlóinak gyorsan változó igényeit, kihasználva egymás erősségeit a közepes méretű pickupok és haszongépjárművek, illetve az elektromos hajtású autók területén.

A szoftveres vezérlés segíti leginkább a cégek gyors átállását A vállalatoknak késznek kell állniuk arra, hogy gyorsan reagáljanak a piaci változásokra, és ehhez olyan informatikai háttérre van szükségük, ami hatékonyan támogatja ezt. A SUSE felmérése kimutatta, hogy az informatikai vezetők szerint a szoftveralapú infrastruktúrák támogatják leginkább a gyors átállást és a kitűzött célok elérését.

Az óriáscégek és a kormányok lehetnek a járvány utáni időszak legnagyobb nyertesei A kutatók szerint a járvány után megerősödtek a nagybefektetők, miközben a kisebb vállalkozások a túlélésért küzdöttek – ezek a vállalkozók pedig középtávon jóval nagyobb profitra tettek szert, mint a pestis előtt. Az így megerősödött üzletemberek ráadásul jóval komolyabb állami befolyással is bírtak, mint a járványt megelőzően.


Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.


Megteremtené az elhunyt családtaggal való időtöltés lehetőségét egy magyar alapítású cég Egy magyarok által alapított cég, a Floridában bejegyzett Realic dobná piacra a világ első olyan alkalmazását, amely segítségével virtuális személyt generálhatunk, vagy akár élő vagy korábban élt személy virtuális mását is létrehozhatjuk a virtuális- és a kiterjesztett valóságban.

Jön az MI-alapú zajszűrés a Google Meetben A koronavírus-járvány egy sor fejlesztést felgyorsított. Főleg a táv- és csoportmunka eszközöknél történt nagy előrelépés. A Microsoft például felgyorsított a Teams zajcsökkentő funkciójának aktiválását. Erre aztán a Google is összekapta magát, hogy hasonló fejlesztését élesítse a Meetben.

Hatalmas siker a BME műholdas projektje A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja, amely a Műegyetemen készült, 2019. december 6-ai fellövése óta kifogástalanul működik. A SMOG-P küldetése a Földünket körülvevő, ember keltette elektroszmog jelenlétének igazolása, feltérképezése. 

 

ECONOMY

Húsz év múlva Ön is feltétel nélküli alapjövedelemből fog élni A baloldali spanyol kormány bevezeti a feltétel nélküli alapjövedelmet. Hivatalosan ez az első eset, hogy egy európai ország így dönt. Ismert, hogy nem olyan régen Finnország elindított egy két éves álkísérletet kétezer alannyal. A spanyol kormány viszont azt reméli, hogy náluk örökre fennmarad.

Mi a dél-koreai gazdasági csoda titka? Alig több mint 50 milliós lakossága ellenére Dél-Korea a világ 13. legnagyobb gazdaságává nőtte ki magát az elmúlt fél évszázadban. A gazdasági transzformáció egyik kulcsa az exportszektor támogatása volt. Dél-Korea jelenleg benne van a világ TOP 10 exportáló országában. Az export súlya a GDP arányában 56,3 százalékra növekedett 2012-re. Ez az érték még 1995-ben csupán 25,9 százalékon állt.

Az IT-óriások profitálnak leginkább a koronavírus-járványból A CNBC által közölt információk alapján az Amazon, az Apple, a Facebook és a Microsoft részvényárfolyama egyaránt új rekordszintet ért el, így kijelenthető, hogy a koronavírus-járványból mind a négy internetes, illetve számítástechnikai társaság profitált. Az Amazon, az Apple és a Facebook részvényei egyaránt több mint három százalékkal drágultak, míg a Microsoft esetében az emelkedés közel egy százalékos volt.

Számla-adatszolgáltatás alóli mentesülés adómentes ügyleteknél? Idén a forgalmi adózásban kétségkívül a legfontosabb változást a számla-adatszolgáltatással kapcsolatos szabályok módosulása jelentette. Ezen rendelkezések eleme a 2020. július 1-jével hatályba lépő előírás, mely szerint mind számlabefogadói, mind számlakibocsátói oldalon jelentősen szélesedik az adatszolgáltatás.

Ősztől jön a bedőlési hullám a magyar gazdaságban A meghatározó piaci szereplőnek számító Euler Hermes hitelbiztosító például arra számít, hogy a következő negyedévben várható a trendforduló: a vállalatok többségének nehéz likviditási helyzete következtében nagyjából júniustól nő a késedelmes fizetési esetek száma, majd szeptembertől várhatóan a hitelezők mind nagyobb számban kezdeményeznek felszámolási eljárásokat.

Zimmer frei – a magyarok a kanyarban sincsenek, hogy pótolják a külföldieket Lassan kezd újraéledni a magyarországi turizmus, már akadnak biztató jelek. De biztos, hogy pocsék év lesz, elsősorban a külföldiek pénze fog hiányozni, amit a magyar turisták akkor sem tudnának pótolni, ha minden fillérjüket itthon költenék el.

Kiderült, mitől félnek most leginkább a magyarok Júniusban csökkent, de még erős maradt a fogyasztók pesszimizmusa: a GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisi, történetének legnagyobb esése után májusban jelentősen (11 ponttal), majd júniusban kisebb ütemben (6 ponttal) nőtt, amivel két hónap alatt csaknem a felét ledolgozta az áprilisi zuhanásának - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.

Kivételes változás jön – Több százezres bírságot kockáztatnak a cégek 2020. július 1-e hatalmas változást hoz a magyar vállalkozások életében. Ettől az időponttól ugyanis eltűnik a számlánkénti 100 000 forintos áfahatárra vonatkozó törvényi hivatkozás, és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV részére, vagyis azokat is, amelyekben áfát nem számítottak fel. Ezáltal ez a kötelezettség minden vállalkozót érint, így a katásokat, és azokat is, akik például havonta mindössze egy kis értékű számlát állítanak ki.

Túl sokat tesznek félre az emberek Európában, és ez nagy baj a gazdaságnak A koronavírus miatti lezárások időszakában az európai háztartások több százmilliárd eurónyi megtakarítást halmoztak fel bankszámláikon, és bár az élet lassan, de nagyjából mindenhol kezd beindulni, a boltok újranyitottak, a kutatások azt mutatják, az emberek egyelőre nem gondolkoznak költésen, egyrészről a munkanélküliség veszélye, másrészről az újabb koronavírus-hullámtól való félelem miatt.

Jelentősen drágul a Revolut Jelentősen visszaesett a turistaforgalom a koronavírus miatt, ezt pedig a főleg nemzetközi pénzváltásból megélő Revolut is megérzi a bevételi oldalon. A díjak emelésére, limitek csökkentésére valószínűleg ezért kerül sor a fintechnél. Több szolgáltatás is jelentősen drágul a Revolutnál: duplázódik a hétvégi pénzváltás díja, ötödére csökken a díjmentes pénzváltás limitje és díjat szabnak a legtöbb nemzetközi átutalásra.

 

HUMAN

Mentális összeomlást hozhat a második járványhullám Ha átélünk egy katasztrófát, legyen szó földrengésről, terrortámadásról vagy épp egy világjárványról, annak pszichológiai hatásai akár évekig is velünk maradhatnak. A kábítószer-visszaélésekkel és mentális egészségügyi szolgálattal foglalkozó SAMHSA szerint a katasztrófáknak hat jól elkülöníthető fázisa van, amiket minden közösség megtapasztal, amint a nem várt esemény lesújt.

Saját teával áll elő a koronanyertes magyar teázó – a Zhao Zhou grúz teaföldeken vág bele a termesztésbe Az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító hazai prémium teaforgalmazót és teázót nem érintette mélyen a koronavírus-járvány. Erősödő online láb, növekvő európai piac és új termékcsalád – Tálos Gáborék cége, a Zhao Zhou gyorsan reagált a változó igényekre, és hamarosan maga a teázó is újra megnyithat.

Az OTP SZÉP kártyások már készülnek a nyári szezonra A tavaszi - járványhelyzet okozta - visszaesést követően ismét kezd magára találni a hazai turizmus és vendéglátás, ezt mutatják az OTP SZÉP kártya adatai. A feltöltések összege májusban már meghaladta az egy évvel korábbi értéket, a költéseké pedig megközelítette a 2019. májusi számokat.

A világ 500 legjobb egyetemének rangsorába nem fért be magyar intézmény Közzétette a világ legjobb egyetemeinek friss listáját a neves felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég, a brit Quacquarelli Symonds (QS). Az összeállításban 93 ország 1000 intézménye szerepel, közöttük nyolc magyar, igaz, egyikük sem tudott a legjobb 500-ba bekerülni.

Öregedni kezdett a TikTok közönsége Ahogy egyre idősebb lesz a TikTok, és ezzel együtt egyre népszerűbb, úgy jelent meg aktív felhasználóként az idősebb generáció. Ez alatt persze még mindig nem azt kell érteni, hogy nyugdíjasok lepték el az oldalt, hanem hogy a Z-generációs felhasználók mellett a millenials generáció is egyre nagyobb számban képviselteti magát.

ITM-államtitkár: már több mint 10 ezer álláskeresőt juttatott munkához a munkahelyteremtő bértámogatás A munkahelyteremtő bértámogatási program már több mint 10 ezer regisztrált álláskereső újbóli elhelyezkedését segítette - közölte Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, a kormány annyi új munkahelyet hoz létre, amennyit a koronavírus tönkretesz.

Így néz ki az új, „koronabiztos” iroda A koronavírus-járvány enyhülése következtében az irodákba is megkezdődött a dolgozók visszatérése. A vállalatoknak azonban még mindig nagyon körültekintőnek kell lenniük, nem szabad elsietni. Milyen óvintézkedéseket vezettek be a cégek? Hogyan lehet figyelmeztetni a dolgozókat az új protokollra?

A megkérdezettek majdnem fele szerint a hálapénz a magyar állami egészségügy része A magyar emberek korrupcióhoz való viszonyáról készített felmérést a Transparency International Magyarország. Az egyik kérdés arra vonatkozott, mi számít korrupciónak a válaszadók szerint. Legtöbben a közhatalommal való visszaéléseket (72,6%) és politikusok rokonainak előnyben részesítését (68,8%) sorolták ide, a hálapénzt (39,9%) már jóval kevesebben tartják korrupt cselekménynek.

Pénzügyi tudatosság játékosan - már általános iskolában is Május utolsó hetében került sor az általános iskolásoknak szervezett hatodik PénzOkos Kupa döntőjére. A színvonalas, népszerű országos pénzügyi tanulmányi verseny szervesen illeszkedik a Pénziránytű Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. által működtetett Pénziránytű-BankVelem komplex edukációs programba, mely hazánk legnépszerűbb általános iskolásoknak szóló, pénzügyi ismereteket fejlesztő kezdeményezése.

Megvan az életkor, ami után ne akarj részvényekkel kereskedni, mert csak magadat szívatod Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ő ügyesebb befektető, mint a többiek és beletartozik abba a 10%-ba, aki képes megverni a piacot, de egy tanulmány szerint bizony eljön az a pont az életben, amikor a pénzügyi készségeink jobban visszaesnek, mint a magabiztosságunk.