ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/15: HR-kihívások, szervezeti megoldások és visszatérés

TECHNOLOGY

Az edukáció kötelező „Tudatában lenni akár egyetlen hiányosságodnak is sokkal hasznosabb, mint tudatában lenni valaki más ezer gyengeségének”, mondta egyes források szerint a dalai láma. Saját gyengeségeink ismerete segíthet a mindennapok küzdelmeinek túlélésében. Az önismeret egyik ajánlott gyakorlata megismerni mások vélekedését kritikus kérdésekről.

Javul Magyarország digitalizációja A legfrissebb DESI jelentés szerint Magyarország a korábbi évekhez képest jelentősen előrelépett a digitális infrastruktúra elérhetősége tekintetében: a 7. helyre lépett, 9 helyezést javítva. A Szupergyors Internet Programnak és a piaci szereplők beruházásainak köszönhetően tovább nőtt a nagysebességű szélessávú lefedettség. A magas optikai elérés eredményeként pedig kiemelkedő a legalább 100 Mbps sebességű, vezetékes, szélessávú internet-hozzáférés igénybevétele az uniós 26 százalékos átlaggal szemben Magyarországon 51 százalék. A Magyar Telekom több mint kétmillió gigabites végponttal, és nemrég elindított kereskedelmi 5G szolgáltatásával járul hozzá az eredményekhez.

Adaptálódni a változásokhoz Jól haladt a tavaly meghirdetett dinamikus stratégiájának végrehajtásával a H1 Systems, amikor beütött a járvány, náluk is felülírva a korábban kialakított terveket. „A veszélyhelyzet első szakaszában a kollégák személyes biztonságának megteremtésén volt a hangsúly. Kihelyeztünk kézfertőtlenítőket, átszerveztük a szerviz munkáját, felkészültünk az otthoni munkavégzésre. Amikor aztán jöttek a korlátozások, az irodai dolgozók gyorsan áttértek home office-ra, a »terepen« dolgozókat pedig elláttuk a szükséges védőfelszereléssel és biztosítottuk, hogy biztonságos körülmények között tudjanak dolgozni”, mesél az első lépésekről Németh Mihály, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Zuckerberg ezzel nyíltan hadat üzen az Amazonnak – indul a Facebook Shops A Facebook újabb lépést tesz a afelé, hogy az internet szinonimája legyen: a Shopsszal a Facebookon és az Instagramon webshopokat is létre lehet már hozni. Körbekérdeztünk magyar e-kereskedelmi startuppereket, miért jó a Facebooknak, kinek lehet érdemes a boltját a Facebookra vinni, és miért jelent ez hadüzenetet Jeff Bezos üzletének.

Beépített hívásrögzítővel jöhet az iOS 14 A jailbreakeléssel foglalkozó közösség előásott egy olyan mérnököknek szóló rendszerképfájlt, amely azt bizonyítja, hogy az Apple következő mobil operációs rendszere, az iOS 14 egy natív, beépített hívásrögzítőt is tartalmaz majd. Ez a telefonhívásokhoz és a FaceTime-hívásokhoz egyaránt használható lesz.

Világszínvonalú megoldást dolgozott ki a Servergarden Mindössze pár kattintás, néhány perc és bármelyik vállalkozás olyan világszínvonalú felhőszolgáltatást vehet igénybe egy magyar informatikai cég fejlesztésének köszönhetően, ami tökéletesen illeszkedik az aktuális igényeihez. Mindezek mellett pedig gazdaságosan, kedvező áron üzemeltethető. A Servergarden Kft. által kidolgozott MasterCloud szolgáltatás ideális kombinációja a magas szintű technológiai tartalomnak és az ügyféligényekhez való alkalmazkodásnak.

Bill Gates megdöbbent, hogy őt okolják a koronavírus miatt A konteók és összeesküvés-elméletek kiagyalóinak fejében valami hatalmas nagy zűr lehet, főleg akkor, amikor egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat kiáltanak ki igazságnak. Ilyen például azon laposföldhívők csoportja, akik emellett abban is biztosak, hogy a Föld üreges és belül dinoszauruszok laknak. Hagyunk időt ezt összeegyeztetni... Legalább ugyanekkora önellentmondás az is, hogy a koronavírus elleni harcban jeleskedő Bill Gates a konteóhívők szerint pont az az ember, aki az egész járványt okozta.

Élő műtétközvetítés a virtuális valóságban Az egészségügyi robotokkal és mesterségesintelligencia-algoritmusokkal végzett kísérleteiről ismert tokiói Nők Orvosi Egyeteme a diákokat védve, a koronavírus-járvány alatt hallgatóinak virtuális valóságban (virtual reality, VR), élőben közvetített (livestreaming) sebészi műtéteket. A beavatkozást végző sebészekre gigantikus 8K VR-kamera figyelő szeme meredt.

200 millió forint támogatás kutatói mobilitásra Idén is pályázható a kutatók nemzetközi együttműködéseit ösztönző, 200 millió forint keretösszegű felhívás: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból meghirdetett pályázat a résztvevők mobilitása és a szakembercsere támogatásával segíti a nemzetközi kétoldalú tudományos és technológiai (TéT-) együttműködések keretében folytatott kutatások elindítását és a már létező együttműködések elmélyítését.

HR-kihívások, szervezeti megoldások és visszatérés a DENSO-nál A DENSO Gyártó Magyarország Kft. HR-managerével, Sándorné Bosnyák Ágnessel arról beszélgettünk videósorozatunk soron következő részében, hogy miként lehet lemenedzselni több száz ember visszatérését az irodába a testi-lelki egészség megóvásának szem előtt tartásával.


Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.


Wikipedia kiegészítés a Facebook kereső funkciójában A Facebook továbbfejlesztette a keresési funkcióját, ugyanis mostantól kiegészíti a keresési találatokat a Wikipedia kapcsolódó szócikkeivel is. A keresési eredményeknél oldalt ilyenkor feltűnik egy új panel a kapcsolódó Wikipedia szócikk összefoglalójával. Úgy tapasztaltuk, hogy Magyarországon ez még egyelőre csak közszereplők esetében működik.

Inkább hozzám gyere: egymástól csábítgatja a felhasználókat a Google és a Microsoft Gyakorlatilag el fog tűnni a régi, Chromium nélküli Edge böngésző a Windowsból, a Microsoft ugyanis a Windows Update-en keresztül fogja eljuttatni az utódját a Windows 10-es számítógépekre. A megújított böngésző valóban népszerű, s minthogy bővítmények is letölthetők hozzá, végre konkurálhat a nagy ellenféllel, a Google Chrome-jával.

Az Uber önvezető autója megjósolja a gyalogosok és a többi jármű útját Az Uber kutatói nemrég mutatták be a MultiNet rendszer újdonságait, amely mesterséges intelligencia segítségével a cég sofőr nélküli autóiban képes érzékeli és megjósolni a jármű számára akadályt jelentő objektumok mozgását. Tehát ez a rendszer annyival tud többet az eddigieknél, hogy nem csak a már megtörtént és épp történő eseményeket képes felfogni, hanem már arra is „gondol", mi történhet később.

 

ECONOMY

A NAV már mindent lát A kormány és a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) az elmúlt években folyamatosan digitalizálta az adóztatást és az ellenőrzést, a fő csapásirány az áfacsalások csökkentése volt. Az elmúlt évek eredményeként az eltitkolt általános forgalmi adó (áfa) aránya a teljesen bevételen belül a 2010-es 22 százalék körüli értékről már 2015-re 12-13 százalékra csökkent, ami az uniós átlag, miközben Magyarországon a legmagasabb - 27 százalékos – az áfateher.

Egy ókori városban találták ki a szellemi tulajdonjogot Különleges ételekhez köthető az első olyan ismert alkalom a történelemben, amikor megjelent a szellemi tulajdonjog fogalma, nagyjából hasonló értelemben, mint ahogy napjainkban használatos. Az ókori, Krisztus előtt 720-ban alapított Szübarisz városának, a mai Olaszország területén található település tehetős lakói ugyanis külön rendelkezést hoztak a korabeli séfek által készített finomságok receptjeinek védelmére. 

Jót tett a járvány a bankszámlánknak Egy átlagos család 100 ezer forinttal többet parkoltatott a bankszámláján április végén, mint a járvány kitörése előtt – a Nemzeti Bank friss adatai szerint. Személyi kölcsönből 74%-kal kevesebbet vettek fel, mint egy évvel korábban, pedig most fele annyiba kerül, miután a kormány maximalizálta a THM-et.

100 milliós bírságot kapott a Digi Távközlési Szolgáltató Kft.  100 milliós bírságot kapott a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft-t a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól egy adatvédelmi incidens miatt – szúrták ki a GDPR Specialisták. Eddig ez a legnagyobb bírság, amit adatvédelmi hiányosságok miatt kiszabtak Magyarországon, ezzel a második helyre csúszott a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. 30 milliós bírsága.

Új szegmensre lőnek a gazdagok bankárai – Már nem az álomvagyon a lényeg Az egész vagyonkezelői piacot átalakító változások mennek végbe a szemünk előtt, a vagyonkezeléssel foglalkozó szolgáltatók már nem feltétlenül a gazdag ügyfeleket keresik, hanem azokat a tehetősebb, prémium ügyfeleket, akik nyitottak a technológiai újdonságokra. A BCG tanulmánya szerint az okostechnológiához kötődő innováció lesz a globális vagyonkezelői piac legmeghatározóbb trendje a következő 10 évben.

Nikola elektromos kamion – Az új Tesla vagy tőzsdei rémálom? Új tőzsdei üstökös született, a 2014-ban alapított Nikola személyében, aki szemben a Teslával leginkább az elektromos kamionokban látja saját jövőjét. A június 4-i tőzsdére lepésé óta hatalmas ugrásokkal halad az árfolyam, volt olyan nap, amikor a Nikola piaci kapitalizációja meghaladta a Fordét, dacára annak, hogy prototípusnál sokkal tovább még nem jutott a társaság, és nincs sokkal kevesebb Tesla a világűrben, mint Nikola az utakon.

A tisztánlátás igényével – A helikopterpénzről Hogy súlyos válsághelyzetben az államnak az összezsugorodó piaci kereslet helyébe kell lépnie, akár pénzt nyomtatva is, az 1929-1933-as nagy világválság tragikus tapasztalataiból szűrődött le. Akkor ezt egyrészt, ahol még aranyalapú pénzrendszer volt, nem lehetett megtenni; másrészt ahol meg már nem állott fenn, ott jó lelkiismerettettel nem tették meg, hogy pénzt nyomtatnak, mert abból olyan infláció lehet, mint amilyen az I. világháború után volt és igencsak pusztítónak bizonyult.

Hogyan kerestek pénzt a magyar influencerek a járvány alatt? Vajon a magyar influencerek bagóért is elvállalnak bármit, hogy meg tudjanak élni? Igaz-e, hogy a videojátékokat streamelő vloggerek degeszre keresték magukat a vészhelyzet alatt? Ez a két legfontosabb legenda, amelyet az influencerekkel kapcsolatban a koronavírus-járvány alatt hallani lehetett, ezért utánajártunk a valóságtartalmuknak.

A kettes számú kriptopénz kezdi beelőzni a Bitcoint Nagy mérföldkőhöz érkezett az Ethereum: a kriptopénzhálózat már összesen 119,63 millió egyedi tárcacímmel büszkélkedhet. A felhasználói és befektetőbázis ilyen mértékű gyarapodása már önmagában is az elképesztő növekedés jele, az pedig egészen meglepő, hogy az összes cím egyharmada rendelkezik ETH-egyenleggel.

Az 50 leggazdagabb amerikai vagyonuk kevesebb mint 0,1 százalékát adományozta a koronavírus ellen Az Egyesült Államok 50 legvagyonosabb embere összesen körülbelül 1 milliárd dollárt (nagyjából 304 milliárd forintot) adományozott a koronavírus elleni harcra – ami bár óriási összeg, ugyanakkor a nettó vagyonuk mindössze 0,1 százalékát teszi ki.

 

HUMAN

Mitől lesz gyorsabb a hajónk? A 2000-es Sydney olimpián a 2000 méteres távon a brit csapat evezősei állhattak a dobogó legfelső fokára. Egy elgondolkodtató kérdést tanultam tőlük, és ezt osztom meg Veletek, mert ma rájöttem, hogy nem teszem fel elég gyakran ezt a kérdést magamnak és ügyfeleimnek.

A változó világ agilis vezetőt követel De milyen a jó agilis vezető? Az agilis vezetés friss megközelítést igényel az emberek vezetésének területén: magában foglalja az önreflexió gyakorlását és a vezetői szerep újrafogalmazását, a kontroll elengedését, amihez egy vezető egy hagyományos hierarchikus szervezetben már hozzászokott. A vezető katalizátorként működik, aki elősegíti az innováció gyors végrehajtását. Bíznia kell az önszerveződő és célorientált csapatok készségeiben és képességeiben, és felhatalmazást kell adnia az egyéneknek és a csapatoknak azzal, hogy meghagyja nekik a cselekvés és a döntés szabadságát.

Törley vezér: a bor most válságállóbb volt mint a pezsgő A pezsgő itthon szezonális termék. Rengeteg ember van, aki egy évben csak kétszer iszik pezsgőt: a születésnapján és szilveszterkor. Ezen szeretnénk változtatni - mondta Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója. A járvány alatt sok ember úgy volt vele, hogy ha már nem kereshetik fel az éttermeket, akkor legalább otthon szeretnének minőségi nedűt inni.

Százmilliókat taszít szegénységbe a koronavírus, akiken sürgősen segíteni kell A koronavírus-járvány azoknak okozza a legnagyobb fájdalmat, akik már előtte is a legsérülékenyebbek voltak, a mostani válság a jövedelmi egyenlőtlenségek emelkedéséhez vezethet – írta a héten Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Éppen ezért szerinte a gazdaságpolitikai döntéshozóknak mindent meg kell tenni, hogy a kilábalás minél szélesebb körű legyen, a társadalom egésze élvezze az előnyeit.

Az államnak nincs keresnivalója a családi vagyonokban A testvéreket tehermentesítené a Fidesz két alelnöke, Novák Katalin és Kósa Lajos az illetéktörvény általuk kezdeményezett módosításával, amelyről a Mandiner online kiadásában megjelent páros interjúban beszéltek. A testvérek közötti öröklés és ajándékozás után fizetendő 18 százalékos illeték eltörlését indokolva arról beszéltek, az államnak nincs keresnivalója a családi vagyonokban".

Az éttermek nagy részében és egyes irodaházakban sem szűri a vírust a légkondi, sőt keringteti Bár az idei nyár eddig meglehetősen enyhe, az igazán meleg napok most már bármikor beköszönthetnek, így beindul a légkondicionáló berendezések működtetésének főszezonja is. Ezzel majdnem egy időben fordultunk a világjárványnak abba a szakaszába Magyarországon, amikor az első hullámon túl vagyunk, a korlátozásokat már jócskán enyhítettük, de figyelni kellene arra is, hogy ne legyen második hullám.

Átalakul a MOME, erősítik az együttműködést az üzleti szférával Több egyetem működése is alapjaiban változik meg a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű kormányzati stratégia keretében. A folyamat formai része most zajlik, de az eredményesség évtizedes távlatban lesz mérhető - mondta Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (MOME) felügyelő alapítvány kuratóriumának leendő elnöke, aki úgy látja, hogy a közeljövő nagy sikertörténetei a dizájn, a technológia és az üzlet határterületein jönnek létre. 

Miért rémes a home office? Több hátrányt mint előnyt lát a tartós home office-ban Csizy Beatrix, az Enetha Learning Kft. ügyvezetője. Szerinte pótolhatatlan a személyes kapcsolatból fakadó inspiráló erő, a pozitív, életenergiát növelő rezgésszám. A munkaadó számára most az a fontos, hogy megismerje, ki, miért nem akar visszatérni az irodába.

Hogyan állnak az állásportálok a koronaválságban? Márciusban három hét alatt beszakadt az állásportálok hirdetésszáma és bevétele. Aztán májusra jött némi visszapattanás. Mennyien és kik pályáznak állásaikra? Hogyan reagáltak a koronavírus-helyzet kihívásaira és milyen új termékekkel jelentek meg? A Profession, a CV Online és a Jobline képviselőit kérdeztük és egy kis állásportál-történelem is hozzá.

Újabb hullámban érkezik segítség a kommunikációjukat újratervező KKV-knak Az Alright Communications csapata a közelmúltban tett felajánlást a KKV-k megsegítésére a CNM-el és a NetAdClickkel összefogva. Az Alright ennek keretében közzé tett egy tanulmányt, melyben bemutatja azt a 10 lépésbe sűrített folyamatot, amelynek segítségével pontosan tervezett, hatékonyan és eredményesen végrehajtott kommunikációs akciókat menedzselhetnek a KKV-s szakemberek.

Ezt tanulták a home office-ból a legnagyobb magyar banknál Még a legtapasztaltabb HR-eseknek is fejesugrás volt az ismeretlenbe járvány elején az otthoni munkavégzés tömeges megjelenése. Ez hatványozottan igaz, ha több ezer munkavállaló feladatainak átszervezéséről van szó, ahogy az OTP Banknál történt az utóbbi hónapokban.

Több ezer munkanélkülit vehetnek fel az állami vállalatok Megkapják a beígért béremelést az állami fenntartású víziközmű-cégek, az erről szóló tárgyalások a járvány okozta kihagyás után hamarosan folytatódnak. A postánál is megvan a szándék a rendezésre, a tiltott állami finanszírozás elkerülésére pedig az uniós lazítások miatt nyílhat lehetőség. Az állami cégek nagyjából kétezer embert azonnal fel tudnának venni, a munkaerőhiánnyal küzdő cégek közül a Volán több száz munkavállalót toborzott a koronavírus megjelenése óta.