ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/16: Közös felelősségünk az adatok védelme

TECHNOLOGY

Közös felelősségünk az adatok védelme Az otthoni irodában is védeni kell a vállalati és személyes adatokat, minimalizálni kell az illetéktelen hozzáférés vagy az adatvesztés kockázatát. Kedves Zoltán, az információbiztonság és az adatvédelem szakértőjének számító Hanganov Kft. ügyvezetője és vezető szakértője szerint az adatok védelme közös felelősség. A szakember a home office-ban végzett munka ellenőrzésének jogszerű lehetőségeiről is beszélt.

Emiatt a technológia miatt a gyerekeink már egy teljesen más világban fognak felnőni Az ötödik generációs mobiltechnológia az élet minden területére komoly hatással lesz, az emberek magánéletében és a gazdaságban is pozitív változásokat hozhat – hangsúlyozta Mácz Ákos, az 5G Koalíció vezetője.

Már nem csak négy fal és egy tető Az ipari ingatlanok ma már nem csak abban különböznek a néhány évtizeddel korábbiaktól, hogy előre gyártott elemekből, gyorstechnológiákkal épülnek. Hanem abban is, hogy teljesen automatizáltan, optimálisan és transzparensen üzemelnek.

A biztonságra fókuszál a Volvo A Volvo bejelentette, hogy újonnan gyártott gépkocsijainak a legnagyobb sebességét 180 kilométer/órában szabályozta. A vállalat már tavaly meghozta ezt a döntést és év végén konkretizálta is azt, de csak most ültette át a gyakorlatba. Az intézkedés célja az, hogy a balesetekben lehetőleg ne sérüljön meg súlyosan és ne haljon meg senki. Emellett eldőlt az is, hogy minden új Volvo modellt a Care Key nevű különleges kulccsal szállítanak ki.

Négy év alatt lefeleződött az Index.hu Zrt. árbevétele és ötödére esett a profitja 2019-ben is folytatódott az Index árbevételének évek óta tartó csökkenése, de a profit szépen megemelkedett éves szinten, így az elő évihez képest magasabb osztalékot tudott kivenni a tulajdonos. Négy év alatt azonban mind az árbevétel, mind a profit nagyon jelentősen leesett, feltehetőleg nem függetlenül az Index elleni politikai háborútól.

Drágább cikkre hosszabb lesz a jótállás Megjelent a Magyar Közlönyben a jótállás új szabályairól szóló, a minisztérium által már beharangozott új rendelet. Eszerint minél drágább egy berendezés, annál hosszabb jótállási időt kell biztosítani rá. Az egyéves kötelező jótállás marad a 10-100 ezer forintba kerülő berendezéseknél, az időtartam azonban 100-250 ezer forint között kettő, efölött pedig három év lesz.


Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.


Napelemes térkövön tehetünk újabb lépést a fenntarthatóság felé Már nem csak a háztetőkön lehet napenergiát termelni: a világon először egy kecskeméti kertes ház autófeljáróján hoztak létre járható napelemekből burkolatot magyar fejlesztők. Íme a Platio, ami tartósabb a betonnál, miközben újrahasznosított PET-palackokból készül.

Bekerül egy új funkció a Messengerbe: lakat alá helyezheti az üzeneteit A Facebook már gőzerővel dolgozik rajta, hogy integrálni tudja az iPhone-ok Face, illetve Touch ID nevű szolgáltatását a Messenger üzenetküldőbe. A funkcióval – amely szinte biztosan jön majd androidos készülékekre is – nagyobb védelem alá kerülnek a programon belüli beszélgetések, hiszen a főpanelen lévő összes üzenet elolvasásához a biometrikus azonosítóra is szükség lesz.

Nyomtatott robot teszteli a koronavírust A Dél-Dániai Egyetem Lifeline Robotics startupba tömörült kutatói a világ első Covid-19 teszthez használt szájtamponokat teljesen automatikusan kezelő robotját fejlesztették. A gép a talán szintén nyomtatással készült tampont úgy juttatja a beteg torkába, hogy közben az egészségügyi személyzet nem kockáztat semmit. 

ABB + HPE = energiatakarékosabb szuperszámítógép-fürtök A szuperszámítógép-fürtök igen hasznosak, ugyanis nagymértékben hozzájárulnak napjaink legnagyobb kihívásainak leküzdésében, legyen szó a klímaváltozás modellezéséről, a COVID-19 járvány elleni küzdelemről és a járvány terjedésének modellezéséről, illetve a kvantummechanika és a precíziós gyógyászat terén is komoly szerepet szánnak nekik.

Még mindig a Java a legnépszerűbb programnyelv, de erősödnek a kihívók Kiadta idei The State of Developer Ecosystem jelentését a JetBrains: a fejlesztők által világszerte használt technológiák, programnyelvek és egyéb eszközök népszerűségét vizsgáló felmérés szerint a Java megtartotta vezető pozícióját a programozási nyelvek között - összességében azonban a JavaScript lett a legtöbbet használt nyelv.

Egy fejlesztő szerint a VR károsabb a látásra, mint sejtettük Azt már eleve sokan jelezték és jelzik mind a mai napig, hogy bár alapvetően nincs semmilyen látási problémájuk, a VR headsetek használatával különféle kellemetlen mellékhatásaik jelentkeznek például fejfájás, nehéz fókuszálás, szédülés, hányinger formájában. Az eszközök fejlesztői dolgoznak is mindenféle megoldáson ennek csökkentésére, de a most felbukkant eset másról szól: eszerint az eleve gyenge szemekre kifejezetten rossz hatással van a folyamatos VR-kezelés".

 

ECONOMY

A világ előtt A túlélésért tesszük – indokolják maguknak a menedzsment tagjai a meghozott intézkedéseket, de azt kell mondjam, nincs feltétlenül igazuk, és bár rövid távon lehet, hogy elérik a céljukat ezekkel a lépésekkel, hosszabb távon nagyon komoly hátrányba kerülhetnek. Úgy gondolom, még ebben a helyzetben sem szabad feladni a fejlesztésre és a terjeszkedésre vonatkozó elképzeléseket, főleg, ha olyan iparágban dolgozunk, ami előtt nagyon komoly lehetőségek állnak.

Milyen bankszámlája és bankkártyája lehet egy gyereknek? Sok olyan gyermekbankszámla létezik, amely gyakorlatilag egyenértékű egy felnőtteknek szóló számlával, és ahol az összes banki funkció – mint például készpénzes és netbanki tranzakciók, utalások, kártyás fizetés stb. – elérhetőek. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a gyermekek számára kifejlesztett számlák bizonyos szolgáltatásokat csak korlátozottan (vagy egyáltalán nem) nyújtanak.

Nem úgy, ahogy remélték, de azért nőtt az ipari termelés Kínában A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés 4,4 százalékkal bővült éves összehasonlításban az év ötödik hónapjában. A növekedés mértéke ezzel a járvány előtt is látott szintre javult - tavaly augusztusban szintén 4,4 százalékos növekedést regisztráltak. Elemzők azonban ennél markánsabb, 5,0 százalékos bővülésre számítottak az áprilisi 3,9 százalékos emelkedést követően.

Kegyelemdöfés a kistelepüléseknek Megadta a kegyelemdöfést a kormány az önkormányzatoknak azzal, hogy a cégeknek nem idén, hanem majd csak a jövő évi adóbevallással együtt, májusban kell megfizetniük az idei évben esedékes helyi iparűzési adó teljes összegét – legalábbis így értelmezi számos polgármester a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot és az azt megalapozó jogszabály tervezetét.

Negyed százada vártunk rá, de végre megtörhet az orosz gáz egyeduralma Magyarországon Történelmi jelentősége lehet Magyarország számára, hogy 2021-ben megkezdheti működését a horvát LNG-terminál, miután részben a MET és az MVM csoport számára értékesítették a terminál kapacitásait. Ez azt jelenti, hogy először kerülhet Magyarországra azonosíthatóan LNG eredetű földgáz, akár már 2021-ben. 

Cégfelvásárlás-korlátozás: túlterjeszkedik az állam Van-e az államnak bármilyen beleszólása abba ma, 2020 nyarán Magyarországon, ha két kínai eladja egymásnak a Józsefvárosi piacon a három milliós kft.-vel működtetett dimszum kifőzdéjét? Vagy ha kitalál valaki egy kereskedelmi start-up céget, és meggyőz egy amerikai befektetőt - talán éppen a kaliforniai nagybácsikáját - arról, hogy adjon ehhez mondjuk 10 ezer dollárt a cég egyharmadáért cserébe?

Hogyan érhet ötmilliárd forintot egyetlen évvel több szakmai tapasztalat? A nagy állami beruházásoknál milliárdokat, de a kisebb projekteknél is több százmillió forintot érhet egy tapasztalt szakember a közbeszerzésen induló cégeknek. Az állami tenderek jelentős részénél ugyanis nem csak az ár alapján döntik el, hogy mely vállalat kaphatja a megbízást, hanem más szempontokat is figyelembe vesznek. 

Az ethereum DEFI „nagy sebességre kapcsol” Az elmúlt hónapokban a decentralizált pénzügy sikeresnek bizonyult az Ethereum számára. A pénzügyi alkalmazások bevezetését a blokklánc formátumba sokan innovatívnak találták. Ennek ellenére is akadnak azonban olyanok, akik kételkednek a DeFi hosszú távú sikerében és növekedésében, különösen a megfelelő technológiai fejlesztések nélkül.

Rengeteg bolt eltűnt Magyarországon - Mi történt a Lidllel, Cooppal, Auchannal? A magyar vásárlók tavaly is a Tesco boltjaiban költötték a legtöbb pénzt a Trade Magazin napokban megjelentő rangsora szerint. A brit boltlánc bruttó forgalma 740 milliárd forintot tett ki, ám ez majdnem 3 százalékos csökkenést jelent. A 2018-as listához képest két helyet jött előre a Lidl, a diszkontlánc 685 milliárdos tavalyi forgalmával már a második lett, a Spar pedig megtartotta harmadik helyét. 

Ha a válság enyhítése a cél, a presztízsberuházásokból is engedni kell majd – mondja Pitti Zoltán, a Corvinus professzora A kormányzat gazdaságpolitikájából hiányzik a távlatosság, szinte kizárólag a napi, számos esetben rövid távú célok elérésére koncentrálnak, és a költségvetési források felhasználását is ennek rendelik alá - nyilatkozta Pitti Zoltán, az Adó- és Pénzügyi Hivatal egykori elnöke, a Corvinus Egyetem kutatóprofesszora.

 

HUMAN

A vezetők top öt prioritása Csak minden ötödik vezető mondja magáról, hogy hatékony a távolról történő vezetésben, pedig ez volt és lesz az egyik legfontosabb képesség - hangzott el az amerikai DDI vezetési tanácsadó cég és Josh Bersin beszélgetésén. Hogyan érzik magukat a vezetők a koronavírus-helyzet első hónapjai után? Melyek számukra és a munkavállalók számára a legnagyobb kihívások?

Függőleges erdők határozhatják meg a jövő nagyvárosának képét A milánói Porta Nuova negyed hosszú évek óta Európa leggazdagabb negyede, utcáin pedig olyan óriáscégek központja áll, mint az Alfa Romeo és a Pirelli, sőt, ötven évvel ezelőtt a műanyagok is innen indultak a világhódító útjukra. Néhány évvel ezelőtt a környék egy trendnek is a bölcsőjévé vált: 2009-ben ugyanis itt indult meg a világ első függőleges erdeje, a Bosco Verticale építése.

Újabb lesújtó értékelés érkezett Magyarországról Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legalacsonyabb a közegészségügyi ellátás színvonala, derül ki a Healt Consumer Powerhouse legfrissebb, Euro Health Consumer Index című összehasonlító tanulmányából - ismertette a felmérés eredményét a Maszol. Az országos egészségügyi ellátást elemző cég 2018-as adatokkal dolgozott, a helyzet azonban azóta vélhetően nem változott jelentősen.

Mi tesz ma egy férfit úriemberré? Miért használjuk az úriember szót oly ritkán manapság? Pedig ma is találkozhatunk igazi úriemberekkel, és bár a gentleman fogalma történelmi korokon ível át, mégsem vesztette el tiszta, hiteles, jellemes és fedhetetlen mivoltát. Az úriemberséget meg lehet tanulni, de ha nem párosul belső tartással, lelki gerinccel, akkor csupán egy műmájert kapunk, aki bár elsajátította a száraz protokollt, mégsem hiteles.

Nyűggé vált az idősebbek vásárlási idősávja Kezd teherré válni az időseknek fenntartott vásárlási idősáv a boltokban, ahol egyre többen hagyják figyelmen kívül a korlátozást, ami így ellenőrzés híján leginkább a munkavállalókat hozza naponta hátrányos helyzetbe. Érdemes lehet újragondolni, van-e még haszna a korosztály szerinti, korábban sikeresnek bizonyuló elkülönítésnek a kereskedelemben, mivel a tapasztalatok szerint már a 65 év felettiek sem csak délelőttönként járnak beszerzésekre.

Rengetegen tanulják ki ezt a szakmát: rommá kereshetik magukat? A fodrász és a kozmetikus mindig is egy népszerű szakmák voltak itthon, igény van a szolgáltatásokra. Európában is rengetegen dolgoznak a szépségiparban: 2019-ben 1,7 millió 15 évesnél idősebb embert fodrászként és kozmetikusként foglalkoztattak az Európai Unióban (EU), ami a teljes foglalkoztatás 0,9 százalékát jelenti az Eurostat friss adatai szerint.

Gálik Klára: A munkahelyi stresszt nem kezelni, hanem feloldani kell Korábban több biztosító társaság ügyfélszolgálatát is felépítette, ma vállalatoknak tart népszerű stresszoldó tréningeket. Több, mint 10 alkalommal járt Indiában, Tony Robbins tanáraitól tanult önismeretet és képességfejlesztést. Gálik Klára legújabb tréningje a Stresszmentes Élet Művészete nem is lehetne aktuálisabb máskor, mint most, a koronavírus járvány után. 

Black Lives Matter és a márkák: körkép az amerikai marketingpiacról Hogyan forgatta fel fenekestül az amerikai közvéleményt és ezzel párhuzamosan a márkák kommunikációját a Black Lives Matter mozgalom? És egyáltalán: kit érdekel, mit mond egy márka egy olyan összetett témában, mint a rasszizmus?

Egészségesebb életmódra váltottak honfitársaink a vírusjárvány alatt Sokkal kevesebbet mozogtak a magyarok a karantén idején, mint előtte, de volt idejük sütni-főzni, és egészségtudatosabban kezdtek el táplálkozni – derült ki a háromezer fő bevonásával végzett karanténkutatásból. Míg alkoholból, nassolnivalókból jóval kevesebbet vásároltak, addig zöldségből, gyümölcsből, tejtermékből többet. A felmérés rámutatott arra is, több magyar élelmiszer került a kosarakba, hiszen a minél rövidebb utat megtett termékeket keresték a vásárlók.

Visszatér a normál kerékvágásba az egészségügy, van azért néhány szabály, mutatjuk A legtöbb ellátás időkorlát nélkül igénybe vehető lesz, a legtöbb helyen a kórházi látogatási tilalmat is feloldották, de azért még lesznek járványvédelmi intézkedések, megkötések is. A járvány miatt elrendelt védőintézkedés marad hatályban: továbbra is telefonon kell időpontot kérni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni a pre-triázst, a gyanús betegeket pedig pcr-teszttel kell kontrollálni.

Növekszik a technikumok népszerűsége a pályaválasztók körében Szakács és informatikai szakember szeretne lenni a legtöbb olyan nyolcadikos, akik az érettségi mellett vagy ahelyett szakmát tanulnának. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a könnyűipar, a vegyészet és a vízügy nem nagyon érdekli a mai fiatalokat, ellenben nagyon sokan vágytak idén a nyelvi előkészítő évfolyamokra.