ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/17: Amikor mindenki tudja, mi a dolga

TECHNOLOGY

Amikor mindenki tudja, mi a dolga A folyamatmenedzsment-rendszer bevezetésébe hosszas előkészületek és átszervezések nélkül is bele lehet, sőt, bele is kell vágni. „A legfontosabb a szervezettség. Amíg nem tudjuk, kinek, mit és hogyan kell csinálnia, addig a munkavégzés helyétől függetlenül csak káosz lesz. Irodában kis káosz, kisebb költségekkel, home office-ban nagy káosz, óriási költségekkel. Ezt a szervezettséget kell behozni a vállalatba a munkafolyamatok informatikai támogatásával, és utána minden rendben lesz”, fogalmazza meg ezt más szavakkal Gordos Koppány üzletfejlesztési igazgató.

A GDPR-korszak legnagyobb büntetését kapta a DIGI A határozat indoklása szerint a DIGI-nél a nem megfelelő adatvédelmi háttérintézkedések miatt két olyan adatbázis is könnyen hozzáférhető vált, amikben szenzitív ügyféladatokat tároltak. A cég minderről egy etikus hekkertől értesült, és a védelmi hibáról azonnal értesítették a hatóságokat, akikkel végig együttműködtek.

Már kétmilliárd forintot fektettek be a magyar virtuális piactéren Kétmilliárd forintnyi befektetés érkezett startupokba az április elején elindult első magyar virtuális startup-piactéren, az Emvitisen, és további 15, előzetesen értékelt és minősített projekt vár befektetőre. Az eddigi kedvezményezettek között egészségügyi, állategészségügyi, egészszégprevenciós, valamint a digitális transzformációt elősegítő vállalkozások és ötletek vannak. 

Lezárul a kínai GPS kiépítése Még ebben a hónapban véget ér a BeiDou kiépítése, amelyhez természetesen szükség van az utolsó navigációs műhold fellövésére, hiszen a rendszer ezen műholdakból áll össze, nélkülük lehetetlen lenne a pontos pozíció meghatározása. Az amerikai és az európai platformhoz hasonlóan mind civil, mind pedig katonai felhasználás is szerepet kap itt, az ázsiai nagyhatalom nyilván saját fegyveres erőinek további erősítését szeretné elérni.


Back-to-work: gyakorlati megoldások a visszatérés időszakában a HungaroControltól A koronavírus-járvány a légi közlekedést sem kímélte. A krízishelyzet kirobbanásakor ez az üzletág volt első, amely a saját bőrén tapasztalta meg a szigorú korlátozások hatásait. A HungaroControl HR-osztályvezetőjével, Sipőcz Zsuzsannával back-to-work sorozatunk aktuális részében arról beszélgetünk, miként tették zökkenőmentessé a járvány ideje alatt nélkülözhetetlen munkaerő helyszíni munkavégzését, illetve milyen megoldásokat vezettek be a távmunkába küldött kollégák irodába való visszatérésére.


Biztosítások koronavírus után: megérkeztek az új idők új dobásai Gyökeres változásokat hozott a magyar biztosítók működésében a koronavírus-járvány, példátlan módon felgyorsítva a digitalizációt. A biztosítók egy része úgy tapasztalja, hogy ennek köszönhetően nem esett vissza náluk jelentősen az értékesítés.

Jó szövetségesünk lehet az MI a rák elleni harcban A gépi algoritmust a genomiális orvoslási módszer támogatására vetik be. Ez utóbbi egy friss megközelítése a kezeléseknek, amikor nem magára a daganatra, hanem az azt kiváltó genetikai elváltozásokra, illetve a beteg egyéni jellemvonásaira koncentrálnak. Ez lehetővé teszi, hogy az orvosok a lehető legmegfelelőbb terápiás tervet állítsák fel, amely így a legjobb esélyekkel szolgál a felépülésre.

A jó márka a válságban megsokszorozza értékét Azt kell a márkáknak megismerniük, hogy milyen memóriastruktúrákon keresztül tudnak az emberek életéhez kapcsolódni. Nem könnyű bejutni sem, de ott is kell tudni maradni, ráadásul még cselekvésre is kell sarkallni a gondolatot átvevő embert. Erre a folyamatra épülnek az ábrák, amit az elmúlt néhány hónap alaposan átrendezett. A marketingesek számára a legkényelmesebb olyan memóriastruktúrákat használni, amikre tömegek emlékeznek.

Egymásra talált a tudomány és a piac Igenis képes a tudományos és a vállalati szféra együttműködni Magyarországon, és ez éppen a járvány hatására mutatkozott meg markánsan – mondta Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Arról is beszélt, hogy milyen lépéseket tett a hivatal a járvány miatt lefagyott kutatási szcéna segítésére, illetve hogy milyen új pályázatok nyíltak meg az innovátor cégeknek és kutatóknak 53 milliárd forint keretösszeggel az idei 145 milliárdos hazai forrásból.

Hogy alakítja át a COVID-19 járvány a belső kommunikációt? A munkahelyi belső kommunikáció hajlamos elkényelmesedni. Minden pénteken kimegy a heti hírlevél, mert évek óta így szokás, az intranet főoldalára pixelre pontosan ugyanabban a formátumban kerülnek ki az új hírek, mert már az előző admin is így csinálta, a céges all staff” meeting programja pedig évek óta ugyanazt a menetrendet követi, hiszen ezt várják a kollégák”. 

COVID alatt és után: közösségimédia-trendek 2020-ban A közösségi média már a COVID-krízis előtt is életünk meghatározó része volt, azonban a vírus okozta bezártság és kényszerű távolságtartás hatására legtöbbünk életében még fontosabbá vált a szerepe az elmúlt hónapokban, hiszen ez biztosította számunkra az összetartozás érzését. Míg sok vállalkozást megviseltek a mögöttünk álló hónapok nehézségei, olyanok is bőven akadtak, akik felismerték a lehetőséget ebben a különleges helyzetben, alkalmazkodni tudtak a hirtelen megváltozott fogyasztói igényekhez.

 

ECONOMY

Csehország adót vet ki az online világcégekre A cseh kormány úgy döntött, hogy 5 százalékos adót vet ki az internetes óriások, így az Amazon, a Facebook és a Google helyben keletkező jövedelmeire - számol be az english.radio.cz hírportál. A digitális adó célja kettős: több milliárd koronával gazdagítani az államkincstárt és azonos feltételeket biztosítani a hazai versenytársak részére.

Milyen szintekig erősödhet a forint? Elemzőket kérdeztünk A megkérdezett elemzők szerint az év végére 340 és 347 között alakulhat az euró/forint árfolyam, amennyiben kitart a gyors kilábalási folyamatba vetett globális hit, fennmaradnak a jelenlegi régiós kamatkülönbözetek és nem kezd bele egy agresszív lazítási ciklusba az MNB.

Összeomlott a gyémántpiac A globális gyémántpiac nagyságát évi 80 milliárd dollárra becsülik. A dél-afrikai bányák, az indiai csiszolók, az amszterdami és antwerpeni osztályozók, a londoni Hatton Garden és a New York-i Diamond District kiskereskedői kénytelenek voltak beszüntetni tevékenységüket a járvány miatt. A drágakövek beszállítói láncai lefagytak, nincs kínálat és a kereslet is zuhanórepülésben van. A békeidőben évi 80 milliárdos piac 25 százalékkal csökkenhet az idén.

A Baseline társalapítója szerint még mindig a kriptó korai napjaiban vagyunk A Baseline Protocol társalapítója, és a ConsenSys egyik fejlesztője, John Wolpert nemrégiben úgy nyilatkozott, szerinte még mindig egy évtizednyire vagyunk a tömeges kriptohasználattól. A kriptopénzek útját Wolpert az internetéhez hasonlította annak 1969-es első koncepciója óta. Szerintem most vagyunk abban a fázisban, hogy még 15-20 év kell, hogy a blokklánc a mindennapi élet része legyen.

A zöldenergia felé fordul a világ egyik legnagyobb olajkitermelője A koronavírus-járvány egyik hatásaként a British Petrolnál tartós olajárcsökkenésre és felgyorsuló kormányzati zöldberuházásokra számítanak – ezért ők is a fenntarthatóság felé fordítják az üzletpolitikájukat.

Készül a törvényjavaslat: betétdíjasok lehetnek a palackok Magyarországon A Szentkirályi is nagyban egyeztet a kormánnyal arról, hogy betétdíjasok legyenek a PET-palackok Magyarországon, a cég már több európai országban is segédkezett a vonatkozó rendeletek kidolgozásában, amelyeket azóta be is vezettek. Balogh Levente szerint a rendszer működik, így nyugaton már nincs is napirenden a szemétkérdés, már ami a palackokat illeti.

Tegnaptól igényelhetik a spanyolok az alapjövedelmet Május végén hivatalossá vált, hogy a spanyol állampolgárok június 15-től igényelhetik majd az alapjövedelmet, ami egy 1 személyes háztartás esetében 472 euró (163 ezer forint) lesz. Ezt az igénylő akkor kapja meg teljes összegben, ha nincs semmilyen bevétele. De ha valaki például részmunkaidőben dolgozik ennél kevesebb bérért, a különbséget kapja meg az államtól.

A gazdagabb városnegyedekben nagyobb a biológiai sokféleség, mint a szegényekben A biodiverzitás a városi életminőség kulcsfontosságú eleme, a világ szárazabb területein azonban a gazdagok nagyobb mértékben részesülnek belőle, mint a szegények. Az egyenlőtlenség a jövőben egyre hangsúlyosabb lesz, mivel az éghajlatváltozás sok városban vezet egyre nagyobb szárazsághoz.

Nagy az érdeklődés a cégek részéről az uniós ingyenhitel iránt Jelentős az érdeklődés a válság hatásainak kivédésére átdolgozott, európai uniós forrású Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) iránt, amely már igényelhető az MFB Pontokon - közölte a bank. A változatlanul nulla százalékos kamat mellett elérhető hiteltermék az eddigi beruházási célok mellett önálló forgóeszköz és likviditás finanszírozást is biztosít a vállalkozások számára.

Döntéshozói helyzetet szimuláló játék nyerte a MOME online játékversenyét A MOME koordinációjában, első alkalommal megrendezett nemzetközi online játékverseny témája a koronavírus-járvány kapcsán kialakult hírdömping és a fake news jelensége volt. A fődíjas Temp in Charge játék egy képzeletbeli országban játszódik, ahol az elnököt kell helyettesíteni egy hétre, olyan kérdésekben döntéseket hozva, mint a világméretű járvány és az országot sújtó gazdasági nehézségek kezelése.

 

HUMAN

Operatív igazgatóval erősít a QUADRON Operatív igazgatót szerződtetett a QUADRON Kibervédelmi Kft.: az Indiában született, de már 16 éve Magyarországon élő Nandhini Duraisamy június elsejétől tölti be a vállalat új pozícióját. A több mint 20 éves IT- és kiberbiztonsági tapasztalattal rendelkező szakember fő feladata a vállalati hatékonyság és jövedelmezőség maximalizálása lesz, ám fontos szerepet tölt majd be a QUADRON további nemzetközi terjeszkedésében és újabb globális ügyfelekkel való együttműködések kialakításában is.

Újabb nagy igazolás: a Facebook kaliforniai központjából csábított vezetőt a legforróbb magyar startup Kun Árpád lett a Bitrise szolgáltatást futtató infrastruktúráért felelős vezetője. A Facebook San Francisco-i központjából csatlakozik a (holtversenyben) legforróbb magyar startuphoz, amelyik olyan befektetőket tudhat maga mögött, mint Ashton Kutchert, a Cápák közöttből ismerős Fehér Gyulát, és több nemzetközi nagypályás kockázatitőke-befektetőcéget.

Vándorlás a munka után - egész régiók ürülnek ki Alapvetően a munkahelyek száma és elérhetősége határozta meg a válság utáni időszakban is, hogy a magyarok melyik régióban akarnak élni – legalábbis ezt támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai, amelyek szerint folytatódott a vándorlás a szegényebb keleti és dél-dunántúli régiókból, a gazdagabb nyugati megyékbe, valamint a főváros térségébe.

Van olyan körzet az országban, ahol egyáltalán nincs fogorvos A statisztikai adatok szerint Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint júniusban a fogorvosi alapellátásban tizenegy praxis szerződése szűnt meg. Áprilisban a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 235 volt, májusban 246, júniusban pedig már 288. Magyarországon a lakosság 60 százalékának van hiányzó foga pótlás nélkül, és a magyarok harmadánál tartanak nyilván kezeletlen lyukas fogat.

A járvány kimondottan jót tett a halálozásnak, és rosszat a temetkezési iparnak Nemhogy nőtt volna, csökkent a halálozások száma Magyarországon és a fővárosban is a pandémia idején – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorai mellett a járvány által jobban sújtott Budapest több kerületének összegzése is ezt mutatja. A KSH legfrissebb statisztikái szerint 2020 első négy hónapjában 6,4 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában.

Így segíthet legyőzni a járványt az okosiroda A világ nagy része karanténban töltötte az elmúlt hónapokat, ami teljesen megváltoztatta az emberek munkához való hozzáállását. A gazdasági élet érdekében ugyanakkor elkerülhetetlen, hogy az irodaházakba előbb vagy utóbb visszatérjen az élet. Vajon az egyre népszerűbb okosirodák segíthetnek-e biztonságosabbá tenni a munkahelyeket, s ha igen, milyen áron.

Itt az ideje felkészülni arra, hogy a Z generáció átveszi a világuralmat A Z generáció, azaz az 1996 és 2010 között született gyerekek és fiatal felnőttek elkényeztetettek, mindenük megvan, idealisták, mérgesek, és kilátástalanok – persze attól függően, hogy kit kérdezel róluk. Az biztos, hogy lassan már mindennek elmondták a generációt, a potenciális erejükről azonban kevés szót szóltunk eddig. Pedig maga a Pentagon is készül arra, hogy a Z generáció egyszer azt mondja: elég volt.

Nem a tudomány, az érdek győzi le a vírust Megnyílt a legtöbb európai ország határa a turisták előtt hétfőtől. Július 1-től pedig a járványügyi intézkedések további enyhítése várható a schengeni övezetben feltéve, hogy a járványhelyzet nem követeli meg a korábbi korlátozások, vagy azok egy részének újbóli bevezetését. Európa nyit, de a kockázat velünk marad. A korlátozásokat feloldó országokban megugrott a fertőzésszám. Néhol a politika, néhol a turizmus diktál.

A legtöbb pénzt a jó statisztikával lehet keresni Zombori Zsolt kilenc étteremért volt felelős, amikor 2013-ban az európai McDonald’s-okat is utolérte a fűnyíró elv. A ZHome Burger alapításához kellett a két évtized tapasztalat és a család támogatása is. Zsolt már a kirúgása utáni héten elhelyezkedett üzleti tanácsadóként a Padthai Wokbarnál, de rájött, nem akar még egyszer így elköteleződni egy cégnél sem. Később nagykőrösi kisvállalkozásokat is ellátott tanácsokkal.

Zavarba ejtő lehet, de nem kell feltétlen rosszra gondolni, ha a főnökével szexel Nemcsak azt lehet gyakorolni, hogy az álmokra emlékezzünk, hanem azt is, hogy „menet közben” tudatosan irányítsuk is őket – hökkentette meg hallgatóit Nógrádi Csilla pszichológus. A beszélgetés során a szakember a különféle álomtípusok jellegzetességein túl arra is kitért, miért fontos leírni az éjjel átélteket, és miért nem kell mindjárt a szexre gondolni egy erotikus álom elemzésekor.

Mikor lesznek újra élő rendezvények HR-eseknek? A rendezvényszervezők már tűkön ülve várják a megrendeléseket, a céges döntéshozók azonban lassabban reagálnak. Úgy tűnik azonban, hogy szeptemberben elindul az élet kültéri ügyféltalálkozókkal, csapatépítésekkel. Mindenki ki van éhezve az élményre, egy kis személyes interakcióra. Ám ennél messzebb egyelőre kevesen terveznek. A koronavírus könnyen közbeszólhat.