ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/18: Válasz a jelenkor információbiztonsági kihívásaira

TECHNOLOGY

Többdimenziós problémamegoldás az innováció zászlaja alatt Hat évvel ezelőtt, 2014-ben tűnt fel a horizonton a Brightdea Soutions, ami már akkor újszerű megoldásokkal közelítette meg a piacot. Az innovációra való törekvés, a „be first, be unique, be different” szemléletmód nem csak egyszeri marketingfogásként, hanem állandósult vezérelvként mára azt eredményezte, hogy a digitális stratégia, a tanácsadás, a biztonsági megoldások, az üzemeltetés égisze alatt megszülető termék és szolgáltatások hat iparág igényét elégítik ki, cégmérettől független, egyénre szabott megoldásokkal. A végső cél azonban túlmutat a klasszikus digitalizációs látómezőn.

Négymilliárdból épül Debrecen új innovációs központja A debreceni egyetemi ipari parkban február óta épül a város gazdasági életébe a remények szerint új lendületet hozó központ. A közel négymilliárd forintból megvalósuló beruházás startupok, kutatók és az egyetemi élet számára teremt találkozási pontot, ahol az elméleti kutatásoktól a prototípus-gyártásig juthatnak majd a projektek.

Egymást ölik a gyártók az ázsiai okostévés piacon Az Oppo bár egyre nagyobb erőkkel van jelen az európai piacon, a fő piaca továbbra is Ázsia. A cég a hazai régiójában most új okostévével jelentkezne, azután, hogy előzőleg okosórás és vezeték nélküli fülhallgatót6 villantott. Elvileg az új tévének is kedvező vételára lesz, a többi kiegészítőhöz hasonlóan.


SAFENET TRUSTED ACCESS Valami, amit tudsz, valami, amit birtokolsz, és valami, ami te vagy. A multifaktoros azonosítás garantálja, hogy a felhasználó az, akinek vallja magát. Ez kulcsfontosságú az adatbiztonsághoz. A Thales multifaktoros autentikációs megoldása biztosítja az elvárt védelmet, miközben szélesebb authentikációs mód választékot, fokozott vizibilitást, és a jövőbeli fejlődés lehetőségét teszi lehetővé az ügyfeleknek. Bővebben a SafeNet Trusted Access megoldásról.

Csatlakozom az ingyenes webináriumhoz


Hardver és platform, mint szolgáltatás A HPE (Hewlett Packard Enterpirise) a jövőben szolgáltatás alapon is elérhetővé tesz hardvereket és platform megoldásokat is. Ezt a modellváltást a világon először Magyarországon vezetik be. A váltás keretében a magyarországi vállalat létrehozott egy innovációs csapatot, amely olyan komplett, hardver- és szoftverelemekből felépülő és teljes mértékben az ügyfelek igényeire szabott megoldások fejlesztésén dolgozik, amelyekkel a vállalatok rugalmas és gazdaságosan fenntartható informatikai környezetet alakíthatnak ki.

Gépek figyelik a távolságtartást A mindig humánus és soha sem disztópiába illő, emberközeli technikai megoldásairól híres Amazon távolságtartásra figyelmeztető jelzőrendszereket telepít a raktáraiba, amik figyelmeztetik a dolgozókat, ha esetleg túl közel mennének egymáshoz. Erre a koronavírus miatt van szükség, ami több mint 1000 Amazon-dolgozót megfertőzött, és legalább kilencet meg is ölt.

Kutatási projekt a fenntartható fémnyomtatásról A klímakatasztrófa egyre gyakrabban veti fel egyes technológiák fenntarthatóságának a kérdését. Mind több területen igyekeznek érvényesíteni környezetbarát szempontokat, többéves trend az infokommunikációs megoldások „kizöldülése.” A koronavírus-járvány árnyékában a téma még fontosabbá vált, és az eddigi kutatások alapján a 3D nyomtatás jelentősen hozzájárulhat egy „zöldebb” jövőhöz.

Hogyan valósítható meg a papírmentes számlázási folyamat a hozzá kapcsolódó összes dokumentációval? A legtöbb cég elindult a digitalizáció útján, szeretné minél nagyobb mértékben papírmentessé tenni a folyamatait. Ez az igény az elmúlt időszakban jelentősen felerősödött, fontos értékké vált, hogy a gazdaság szereplői távolról is el tudják egymással intézni a szükséges ügyeket. Lassan a gazdasági esemény teljes folyamata digitalizálható, nem elég csupán egy jó számlázó programot választani, a számlázáshoz kapcsolódó ügyvitelt is érdemes elektronikusan és integráltan kezelni. 


Ki volt az elmúlt 12 hónap legsikeresebb ICT-menedzsere? Elindult #TOP25-ös szavazásunk! Péntekig még bővülhet a legsikeresebb ICT-menedzsereket felsorakoztató listánk. A kedves olvasók jelöléseiket június 22., 9 óriág juttathatják el az info@itbusiness.hu e-mail címre! Irány szavazni!


Egyes országokban ötszörösére nőtt a kiberbiztonsági támadások száma A koronavírus-járvány már lecsengőben van, azonban továbbra is sokan dolgoznak otthonról. Ebben a helyzetben jelentősen megnőhet a kiberbiztonsági események száma, a hackerek, a csalók és a kéretlen leveleket küldők igyekeznek kihasználni a biztonsági réseket, és megpróbálnak értékes információkat eltulajdonítani. 

Hasít az 5G Budapest belvárosában Fél évvel ezelőtt próbáltuk ki a Vodafone 5G hálózatát, amit a szolgáltató elsőként indított el, most pedig a Telekom szolgáltatását néztük meg Budapest belvárosában. Ez már a tavasszal lezárt 5G árverésen elkelt frekvenciákon működik, ám egyelőre korlátozott területen, aminek viszonylag könnyű átlépni a határait, hogy visszajussunk a hétköznapi 4G LTE lefedettsége alá.

Még az út elején tart a gépi álhírszűrés Meglepő eredménnyel zárult a Facebook megmérettetése. Még tavaly szeptemberben hirdette meg a Microsofttal és számos műszaki egyetemmel közösen a Deepfake Detection Challenge nevű versenyt. A program nyertese Szelim Szeferbekov alkalmazása lett, amely 65,18 százalékos pontossággal tudta kiszűrni a az ismeretlen deepfake-tartalmakat egy 10 000 videót tartalmazó adatbázisból.

 

ECONOMY

Harmadával nőhet a fizetésképtelenné váló cégek száma a válság hatására Nyilvánvaló, hogy a koronavírus jelentősen hat a Magyarországon működő vállalatok fizetőképességére. Ennek mértékéről azonban számottevő véleménykülönbségek alakultak ki a gazdasági elemzők között. Az Opten adatai szerint országos szinten akár a 30 százalékot is meghaladhatja a fizetésképtelenségi eljárások növekedése.

Kína után a koronavírus-gócponttá vált India is hazavágja az épp lábadozó világgazdaságot? Indiában megállíthatatlanul terjed a koronavírus, amelynek gazdasági hatásai is lehetnek. Az ország közel olyan népes, mint Kína, így félő, hogy a gazdasági visszaesésből épp kilábaló világgazdaságot India magával rántja majd. Az ország azonban hiába népes, gazdasági súlya elenyésző, külkereskedelmi aktivitása nem mérhető Kínához.

Jobban menedzselték a járványt a nők által vezetett országokban? Többek között Norvégia, Új-Zéland, Németország esete azt mutatta meg, hogy a megfontoltabb és visszafogottabb női vezetők sikeresebbeknek bizonyultak a járvány elleni küzdelemben, mint a kevés tanácsadót bevonó, autoriter férfi vezetők. A férfiak vezetett országokban egymillió lakosra 214 haláleset jut, addig a női vezetők országaiban ugyanez az adat alig 36.

Meghekkeltük: QR-kódos fizetés bevezetése 20 másodperc alatt A SzegedPay hétfői bejelentése okán felbuzdultunk és a FinTechZone is bevezette a QR-kódos azonnali fizetést. Megnéztük, mi ma a legegyszerűbb módja a QR-kódos azonnali fizetés bevezetésének. Íme a 20 másodperces gyors megoldások!

Újabb országban indult el a Revolut nyílt banki szolgáltatása Írországban is elindult a Revolut nyílt bankolási szolgáltatása. A nyílt bankolási szolgáltatás februárban indult az Egyesült Királyságban, a lényege, hogy harmadik fél által kezelt bankszámlákat is be lehet vezetni a Revolut alkalmazásba. A szükséges technológiát a TrueLayer szolgáltatja.

Felgyorsíthatja a banki felvásárlásokat Európában a koronavírus  Claudio de Sanctis a Finanz und Wirtschaft újságnak adott interjúban beszélt arról, hogy a koronavírus okozta recesszió gyorsíthatja fel az európai bankszektorban a konszolidációt. A vagyonkezelői részleg vezetője arról is beszélt az újságnak, hogy mindig körülnéznek a felvásárlási piacon, de előbb a banki belső folyamatokat kell konszolidálni és megvárni, hogy az új, nemzetközi privátbanki üzletág sikeresen megvesse a lábát.

Tényleg meglépik: 35 000 embert bocsát el Európa egyik legnagyobb bankja Már korábban is tervezte, de most úgy tűnik, végre is hajtja 35 ezer dolgozóját érintő elbocsátási tervét az HSBC. A bank által küldött belső memo szerint az HSBC középtávon 35 ezer dolgozójától tervez megválni. Emellett a bank továbbra is fenntartja a felvételi stopot.

Vége a 350 forintos fizetésnek, de lehet, hogy a takarítót sem éri meg foglalkoztatni Minimális járulékalap lép életbe júliustól, legalább a minimálbér 30 százaléka után kell fizetni. Jelentősen megdrágulhat a csak néhány órát dolgozók foglalkoztatása. A kamucégeket és kamubiztosítottait célozta meg a kormány a járulékfizetés szigorításával, de telibe találta azokat is, akik tényleg csak napi néhány órát dolgoznak.

Már majdnem annyit ér a román nettó átlagbér, mint a magyar Az Eurostat a napokban frissítette a tagállamok átlagos nettó bérére vonatkozó adatait a tavalyi számokkal, ami szerint 9079 euró volt az átlagosan hazavitt összeg Magyarországon. Mindössze 5,9 százalékkal magasabb a 2018-asnál. A hazai fizetőeszköz tavalyi gyengülése ugyanis felemésztette a bérnövekedés valamivel több mint felét.

Új üzleti szolgáltatást vezet be a Vodafone Az üzleti transzparenciához nagyban hozzájárul a Vodafone Magyarország új, kkv-knak szóló üzleti döntéseket támogató céginformációs szolgáltatása, mely átláthatóvá teszi az együttműködést, és segíti a vállalkozásokat abban, hogy olyan partnereket találjanak, akikkel transzparens, jövedelmező üzletet tudnak kötni. 

 

HUMAN

Csak a magyar netezők negyede szerint kedvesek és segítőkészek a többiek A Visegrádi Négyek netezőinek online magatartását vizsgálta négy elemzőintézet. A kutatás a ComAnCE (Combat Anti-Semitism in Central Europe) projekt keretében készült, 1001 fő online megkérdezésével. A kutatás nem, életkor és régiók szerint reprezentatív a 15 év feletti lakosságra, a mostani felmérésben pedig csak a Facebook-felhasználókat vizsgálták.

Kétkulcsossá válhat a kata Felülvizsgálná a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata jelenlegi szabályozását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Megakadályoznák, hogy egyes munkáltatók katásként alkalmazzák a valójában munkaviszonyban dolgozó alkalmazottakat. Parragh László szerint az adónem nagyban segíti a vállalkozások egyszerű adminisztrációját, de a kata visszaélésszerű alkalmazásának lehetőségét meg kellene szüntetni.

Elkészült az átlagos magyar jogász profilja, ismerkedjenek meg Jogász Zolival!  A jogászi szakmát évtizedeken keresztül meglehetősen érintetlenül hagyták a technológiai, társadalmi vagy éppen gazdasági változások. Az elmúlt tizenöt évben azonban a jogi piac is komoly átalakulás útjára lépett, amelynek legfőbb motorja a technológiai forradalom, a globalizáció és az adatbányászat. Ez az átalakulás az ügyfelek igényeiben figyelhető meg leginkább.

Így változnak a szocho szabályai július 1-jétől Július 1-jétől több ponton változnak a szociális hozzájárulási adóra (szocho) vonatkozó rendelkezések. A módosítások két csoportba sorolhatók, egy részük az új Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) hatálybalépésével függ össze, a másik részük pedig a 140/2020. kormányrendelethez kapcsolódik. 

Több száz embert kirúgtak, most ismét toboroznak a közétkeztető cégek Az már a létszámadatokból is elég jól látszik, hogy az iparág igencsak megsínylette az elmúlt hónapokat. Az adóhatóság adatbázisa alapján a szektor 15 legnagyobb cégénél átlagosan nagyjából ötödével dolgoztak kevesebben áprilisban, mint két hónappal korábban, de volt nem egy olyan vállalat is, ahol 25-30 százalékot is meghaladó mértékben csökkent a saját állomány létszáma. 

A gyors beléptetés, a büféasztalok és a közös vacsorák vége – körvonalazódik a hajóutak jövője Ahogy a hajótársaságok újra útra kelnek, egyre több kérdésre kapunk választ a jövőjüket illetően. A kilátás mindenesetre egyelőre nem túl idilli, a koronavírus-járvány és a gazdasági visszaesés is radikális változtatásokra kényszeríti őket.

Munkahelyteremtő bérköltség támogatás A támogatás a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100 %-a, de legfeljebb 200 ezer Ft havonta. A támogatás igénybevétele nem zárja ki egyidejűleg ugyanazon személy foglalkoztatásával összefüggő más adókedvezmény érvényesítését, így például szociális hozzájárulási adóból is érvényesíthető adókedvezmény esetén a ténylegesen megfizetett összeget kell figyelembe venni.

Új funkcióval bővül a Facebook: ki lehet kapcsolni a politikai hirdetéseket A Facebookot sok támadás érte az utóbbi időszakban - az amerikai választások közepette - hogy a politikusok félinformációkkal teli politikai hirdetésekkel árasztják el a közösségi oldal felhasználóit, ezért kikapcsolhatóvá teszik a politikai hirdetéseket. Első körben az Egyesült Államokban vezetik be a funkciót, de más országokban is el fogják indítani a tervek szerint.

Elérhető az első gyógyszerként felírható játék Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósága (FDA) bejelentette, hogy az EndeavorRX az első olyan videojáték, amely a tengerentúlon receptre is felírható és segíthet a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedő 8-12 éves gyerekeknek. Az FDA adatai alapján csak az USA-ban négymillió gyermek szenved az ADHD-től.

HR vezetők rendkívüli helyzetben - Bertók Ibolya, Market-csoport Június 2-án tért vissza az irodába a Market csapata, méghozzá vadonatúj irodaházukba - mondta Bertók Ibolya HR igazgató. Mi történt addig és hogyan sikerült felvenni a home office hónapjai után a fonalat? A magasépítő vállalat HR igazgatója azt is elárulta, hogy önkéntes alapon 340 munkavállalójukat tesztelték koronavírusra, hárman estek át a betegségen.