ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/19: Az informatika tartja működésben a világot

TECHNOLOGY

Angol befektetés magyar fintech-cégbe Jelentős összegű tőkét kapott a magyar Barion a londoni székhelyű Financial Services Capital Partners magántőke-befektetőtől. A friss finanszírozást a Barion európai terjeszkedésre és új, innovatív termékek, szolgáltatások piaci bevezetésére fogja fordítani. A magyar alapítású fintech-cég digitális fizetési megoldásokat kínál jelenleg hazánkon kívül Ausztriában, Csehországban, Németországban és Szlovákiában.

Az informatika tartja a működésben a világot A pandémiás helyzetben sok vállalat rájött, a minőségi informatika az alapja mindennapi működésüknek. Ha megvan a kellő rugalmasság mindkét félben, akkor személyes találkozó nélkül is létre lehet hozni nagyvállalati projektet – mondja Ványa László, a Flowmon Networks magyarországi üzletfejlesztési vezetője.

Az orrunk előtt alakul át gyökeresen a videójátékok világa Lootboxok, mikrotranzakciók, season passok és végtelen mennyiségű, fizetős, de valójában nem sokat nyújtó kiegészítő. A játékosok számára nyűg, hogy sok játéknál az alapáron túl még mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükbe, a jobb játékélményért, vagy a nagyobb esélyért a sikerre. A kiadók azzal védik a praktikákat, hogy a fejlesztők így sokkal jobb játékokat tudnak készíteni, és természetesen az sem utolsó szempont, hogy sok játék az eladás után még sokáig megbízható bevételi forrást biztosít.

Az 5G-re vonatkozóan együtt dolgozhatnak az USA cégei a Huawei-jel Az USA Kereskedelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a jövőben, az 5G-re és az egyéb szabványokra vonatkozóan együtt dolgozhatnak a Huawei-jel az Egyesült Államok cégei. Ezt az ország a globális innovációban való vezető szerep megőrzésével magyarázza.

A Samsung megkérdezte, a magyarok válaszoltak: ki figyel a szemére tévéválasztáskor? A magyar családok életében központi szerepet játszik a televízió, a Nielsen adatai szerint elemzőcég naponta több mint 4 órát töltenek a képernyők előtt. A Samsung a legfrissebb hazai kutatásában arra volt kíváncsi, mennyire tudatosan figyelnek televíziózás közben a magyarok.

Örökre eltűnik a számítógépekről az 1996 óta szinte mindenki által használt Flash A technológia mára komoly biztonsági kockázattá vált, az utóbbi években megszámlálhatatlanul sok biztonsági frissítést kellett kiadni hozzá. Ennek fényében nem csoda, hogy az Adobe 2017-ben bejelentette, eltörli a böngészőből a Flasht. A cég a 2020-as dátumot tűzte ki célul, azóta pedig már az Apple és a Google is vert egy-egy szöget a koporsójába.

Új PLA egészségügyi célokra A 3D nyomtatásnak fontos szerep jutott a koronavírus-járvány alatt. A technológiával csökkenthető az ellátási láncra és a kormányokra nehezedő nyomás. A 3DP közösség különböző profilú szereplői általában önkéntesen vesznek részt a világméretű egészségügyi és gazdasági-társadalmi válság enyhítésében: lélegeztetőgép-alkatrészektől maszkokig, érintés nélküli kilincsig, szinte mindent printelnek.

Orwell nevű arcfelismerő kamerát szerelnek fel 43 000 iskolában Oroszországban Miután tucatnyi orosz régióban jól vizsgázott, összesen 43 000 iskolát szerelnek fel a kissé baljós nevű kamerendszerrel, az Orwellel; a kamerák arcfelismerővel rendelkeznek, a berendezéseket a Rusznano állami technológiai vállalat fejleszti. Az algoritmus a lap szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársának, Szergej Csemezo NTechLab nevű leányvállalatához köthető.

Automatizálás: mesterséges intelligencia a gyakorlatban Bár jellemzően nem nélkülözhető az emberi gondolkodás a megfelelő munkatárs kiválasztásakor, a selejtes munkadarab kiszűrésekor, a mezőgazdasági műholdfelvételek vagy a mobilozók felhasználói szokásainak elemzésekor, a folyamatot megkönnyítheti, az eredményeket pedig pontosabbá teheti a mesterséges intelligencia.

E-kereskedelem az újranyitás után: kihagyhatatlan lehetőség és kiélezett verseny Az online vásárlások óriási lendületet vettek március és április folyamán. Hogyan válhatnak az újranyitás nyerteseivé az e-kereskedők, mit tehetnek a megnövekedett forgalom és az új vevők megtartásáért? A márciusi hazai online kiskereskedelmi forgalom megközelítette a 2019-es karácsonyi vásárlások volumenét, 2020 első negyedévében pedig 21,4 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

Itt van Elon Musk újabb ötlete: űrkikötők a nagyvárosok partjainál A nagyvárosok partjainál üzemelő űrkikötők építéséhez keres mérnököket a SpaceX; az űrvállalat már közzé is tett egy álláshirdetést a toborzáshoz, melyre maga Elon Musk is reagált. Mint a Twitteren írta: az elképzelés nagyon is valóságos.

 

ECONOMY

Odavágott a koronavírus a magyarok pénztárcájának Százezres többletköltséget jelentett a koronavírus-járvány az elmúlt három hónapban a magyar családok számára, hiszen egyik pillanatról a másikra kellett egy teljesen új típusú életre berendezkedniük - derült ki a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

A vevők már korábban eltörölték a nyugdíjas idősávot?  Véget ér a rendkívüli jogrend, és megszűnhet a 65 év felettiek vásárlási idősávja is. Az ezt megalapozó rendelet éjszaka már megjelent a Magyar Közlönyben. Összeszedtük, hogy jelenleg milyen gyakorlat tapasztalható ezen a téren. Van, aki azt állítja, a vásárlók már eldöntötték a kérdést.

A világszínvonaltól a középszerig – I. rész: A magyar agrárium diadala A hagyományos magyar bizalmatlanság is oka lehet annak, hogy az agráriumban dolgozók idegenkednek a szövetkezeti, a társulási formáktól, mert az egykori kolhozrendszer emlékeit látják bennük. Holott a nagyüzemi működés egyik előnye éppen az, hogy integrálni tudja a kistermelőket, és így nagyobb jövedelmezőséget nyújt nekik.

Leeresztett a gázkassza Miközben tavaly feleződtek a piaci gázárak, a lakosság viszont még mindig a 2014-es díjakat fizeti, a tavalyi beszámolók tanúsága szerint az - egyre inkább állami - gáziparnak nem hogy nem lőtt ki a nyeresége, de még a tartalékok is apadtak.

Tudta, hogy előnybe kerül júliustól, ha nem kézi számlatömbbel számláz? Néhány hét múlva bővítik a NAV adatszolgálatásra kötelezettek körét, és bár sokan csak extra adminisztrációt és a megnövekedett figyelmet látják a jogszabályváltozás mögött. A kényszerű digitalizáció miatt gyorsabb és olcsóbb lesz az irodai adminisztráció, ráadásul sokan most fűzik integrált rendszerbe a cégek folyamatait.

Közel 3 milliárdot fialt a nyugdíjvagyon martaléka az államnak tavaly Ez 1 milliárd forinttal több a 2018-asnál. Mégsem vesz ki egy fillért sem a nyugdíjvagyont kezelő Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. (NESZG) 2,8 milliárd forintos 2019-es adózott nyereségéből a cég egyedüli állami tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

Fontos kutatás készült: így vészelték át a kkv-k a járványt A koronavírus és az általa okozott gazdasági hatások kevésbé érintették a tervezetten működtetett kis- és középvállalkozásokat. Az innovációs készséget viszont a járvány sem pörgette fel - derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) friss, reprezentatív kutatásából.

Így kell regisztrálni az online számlára (2. rész) A legfontosabb teendő minden érintettnek a NAV online számla rendszerben való regisztráció elvégzése június 30-ig. Bármilyen online számlázó program használható, amely alkalmas az automatikus adattovábbításra. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem maga a számlázás, ami kötelezően online, hanem a szinte teljeskörű adatszolgáltatás a kibocsátott (és befogadott) számlákról.

Megszűnt a veszélyhelyzet, mi lesz a törlesztési moratóriummal?  A mai nappal, június 18-ával megszűnt a március 11-én a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet Magyarországon. Joggal merül fel a kérdés a hiteladósokban, mi történik ez esetben a hitelek törlesztési moratóriumával, vajon az is lerövidül?

Több ezer kriptokereskedő számláját kapcsolták le a kínai hatóságok Több ezer kriptopénz-kereskedő bankszámláját fagyasztották be a kínai hatóságok pénzmosás vádjával, elsősorban olyan kereskedők érintettek, akik OTC-s ügyleteket folytattak Tether stablecoinnal.

 

HUMAN

Örök hála az anyósnak – avagy három eszköz a konfliktusok megoldásához provokatív coachinggal és humorral Az alábbiakban a konfliktuskezelés egyik alternatív formáját szeretnénk bemutatni egy provokatív coachingból származó esettel. A humor és konstruktív provokáció eszközei nem csak a tanácsadásban, de a munkahelyi viszonyokban, valamint a magánéletben is jól használhatók.

Egy cégből kettő? Vége a veszélyhelyzetnek, megindul a visszaáramlás az irodákba. Egy vagy többnapos, egy vagy többhetes váltásokban. Fokozatosan, biztonságosan. Kvázi műszakokban, mint a gyártásban – az irodában persze nincs délutáni és éjszakai műszak, itt mindenki „fénybenjáró”, ahogy a kékgallérosok hívják a fehérgallérosokat. Lesz viszont A-csapat és B-csapat. Akiknek a tagjai, ki tudja meddig nem fognak találkozni egymással.

A munkaerőpiaci boldogulás kulcsa a digitális tudásszint növelése A Neumann Társaság a CEPIS tagszervezeteként (Council of European Professional Informatics Societies) bekapcsolódott az Európai Unió digitális programjait alakító munkacsoportok munkájába. A 29 ország infokommunikációs szakmai szervezeteinek közössége, a CEPIS 450 ezer informatikust képvisel, s ennek a szervezetnek a Neumann Társaság 1991 óta fontos tagja.

„Hogy tetszik lenni?" – a Vodafone önkéntesei is segítenek a korlátozások alatt A Vodafone Magyarország Alapítvány a koronavírus miatt kialakult helyzetben átalakította vállalati önkéntes programjait, hogy azok a legkiszolgáltatottabb csoportok – így az idősek és a gyermekek életét segítsék.

Az Instagram elutasítja, hogy előnyben részesülnek a félmeztelen fotók A közösségimédia-platformok algoritmusainak működését vizsgáló Algorithm Watch nonprofit szervezet szerint az Instagram előnyben részesíti a félmeztelen embereket ábrázoló képek posztolóit, és az ilyen jellegű fotók, videók jobb eséllyel jelennek meg a felhasználók hírfolyamában. 

A 30 perces kihívás, avagy így csökkentsd a meetingeken töltött időd Miért az egyórás meetingek számítanak standardnak? Nem csoda, hogy a Zoom a 40 percnél hosszabb beszélgetésekért számol fel díjat. Hajtsd a csapatod keményebben, tedd őket produktívabbá, és tegyél gyorsabban innovációt az asztalra.

Ha gazdag vagy, az állam többet költ az egészségedre Az egyes emberek egészségére fordított társadalombiztosítási kiadások összefüggenek az illető jövedelmével, mégpedig a magasabb keresetű emberek gyógyítására többet költ az állam. Pedig általában ők azok, akik jobb egészségi állapotban vannak. Mindez tipikus példája annak, ahogy a meglévő társadalmi egyenlőtlenségek hatásaként további egyenlőtlenségek jönnek létre.

Mit gondolnak valójában a cégek és a dolgozók a távmunkáról? A munkáltatók évente átlagosan mintegy 11 ezer dollárt (3,3 millió forintot) takaríthatnak meg minden olyan személy esetében, aki az idő felében otthonról dolgozik, sok vállalat mégis ragaszkodik a hagyományos munkavégzéshez - derül ki egy friss amerikai felmérésből.

Merre megy tovább a világ az elmúlt 100 év legnagyobb egészségügyi krízise után? A COVID-19 várhatóan akár tartós egészségügyi, társadalmi, gazdasági, jogi és kulturális változásokat eredményez a hétköznapi életben, de hogy milyeneket, arról még csak becslések születhettek: az elmúlt évszázadban a világ még nem élt meg hasonló járványt, így a múlt tapasztalataira csak mérsékelten lehet támaszkodni.

Meg kell védeni a streamingtől Európát a legnevesebb filmesek szerint A streamingszolgáltatók elleni fellépésre szólította fel az Európai Uniót több mint egy tucat neves európai filmes Pedro Almodóvar spanyol és Luc Dardenne francia filmrendező vezetésével. Szerdai levelükben találkozóra hívták Thierry Bretont, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosát.

„Azért nem volt mindenki hős” – egy kórházi dolgozó szubjektív járványnaplója Az egyik fővárosi egészségügyi intézmény szakdolgozója vállalta, hogy megosztja a koronavírus-járvány során szerzett tapasztalatait. Névtelenül, hisz papíron az ágazat összes munkavállalójának megtiltották, hogy szóba álljanak a médiával. A beszélgetésből kiderül: keveset teszteltek az egészségügyi dolgozók körében, sokan pánikba estek, és olyanok is akadtak, akik inkább táppénzre mentek. Anyagilag viszont szinte mindenki rosszul járt.

Radikálisan átalakul a HR - íme 2020 legfontosabb trendjei Csak a cégek 11%-ának van valós idejű adata munkavállalóiról, csupán 12% érzi magát felkészültnek a dolgozói jóllét területén, 55% szerint másfél éven belül radikálisan átalakul a HR. Három számadat a Deloitte tanácsadócég 119 országot lefedő, 9000 résztvevővel készített HR vezetői felméréséből, melyet szerdán mutattak be Magyarországon. Mi jellemzi a sikeres cégeket?

Visszarendeződés, vagy átrendeződés? A munkaerő-kölcsönzés szerepe A koronavírus okozta világjárvány hatására tömeges elbocsátásokba kezdtek a cégek a világ minden táján, hiszen a válság minden piaci területre kihatott, hol közvetetten, hol pedig közvetve. Magyarországon is lejátszódtak azok a hatásmechanizmusok, ami a külföldi országok munkaerőpiaci folyamatait is befolyásolták az elmúlt 3 hónapban.