ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/22: Hogyan alakultak át szokásaink az elmúlt hónapokban?

TECHNOLOGY

Az amerikai „see before” és a magyar örömszerzés Zseniális! – mondta gondolkodás nélkül barátom, amikor kiejtettem egy nevet, megadván következő csevegésünk tárgyát. Barátommal gyakorta cserélünk véleményt a nyilvános beszéd témakörébe eső kérdésekről, és ő az egyetlen az ismerőseim közül, aki alaposan ismeri az amerikai és magyar üzleti kultúra közötti különbségeket. Ki mást hívtam volna föl, mint őt, amikor John C. Maxwell világhírű amerikai szakíró, előadó és evangélikus lelkipásztor (lásd képünkön) munkásságának tanulmányozása után az összegző gondolataimat meg szerettem volna osztani egy értő valakivel.

Új közösségi oldalt indított a Google Csendben új közösségi oldal indításán ügyködött a Google, amely mostanra el is készült: az adott témába illő élmények gyűjtéséhez kitalált Keent ugyanaz az Area 120 nevű csapat fejlesztette, amely a Google több közösségi projektét is vitte az évek során. Az ötlet a most már a Keen társalapítójaként is jegyzett CJ Adamstől származik, aki feleségével együtt fordult a Google fejlesztőihez, hogy megvalósítsák elképzeléseiket.

Újabb magyar a Y Combinatorben: a jövő gyógyszereihez fejleszt úttörő megoldást A Menten AI a gyógyszeripar számára fejleszt úttörő megoldást: kvantumszámítógépek és tanuló algoritmusok segítségével terveznek proteineket, amikből a jövő gyógyszerei készülhetnek. Újra volt magyar társalapító a világhírű Y Combinator startupkeltetőben.

Lezárult a Hiventures női vállalkozói programja, a StartupHER Nőnapon indult útjára az MFB csoporthoz tartozó Hiventures startupher programja, amely a női vállalkozók felkarolását és támogatását tűzte ki célul. A kezdeményezés fontosságát indokolja, hogy magyarországon rendkívül alacsony a női vezetők és vállalkozók aránya. A program lebonyolítását nehezítette a kialakult járványhelyzet, azonban ennek ellenére is több mint 350 jelentkezés érkezett.

Teljes leállás vagy újratervezés – eltérően hatott a cégekre a járvány Teljesen más tevékenységbe fogott a koronavírus-járvány hatására a hazai kis és középvállalkozások (kkv) két százaléka. Hogy az újratervezés mennyire volt sikeres, az a Magyar Telekom megbízásából májusban készült felmérésből ugyan még nem derült ki, az viszont igen, hogy a kkv-knak alig a harmada tudta tevékenységét a járvány miatti korlátozások alatt is zavartalanul folytatni.

Női startupperek figyelem! A dubaji FasterCapital inkubátor magyar projektek jelentkezését is várja Legalább egy női alapítóval bíró magyar tech startupok jelentkezését is várja a dubaji központú FasterCapital aktuális inkubációs programja. A pályázat keretében kiválasztott projektek akár több mint 600 millió forintnyi befektetést, illetve további inkubációs és mentori szolgáltatást kaphatnak mintegy egy éven keresztül. 

Talajvesztett márkázás? „Aki a múltba tekint, a jövőbe lát” – szokás mondani, ugyanakkor a jelenlegi helyzetben a múlt tanításai csak korlátozottan alkalmazhatók. Arra a képességünkre van szükség, amely a rendelkezésre álló kutatási adatok, gondolatok és trendek özönéből olvassa ki és intuitíven körvonalazza a jövő fontos stratégiai irányait. A jelen írás tehát a járvány által kiváltott emberi, gazdasági reakciókat csak inputként idézi, a fő hangsúlyt a pandémia utáni világ megváltozott normái kapják.

Ezek a trendek formálják az influencer marketing jövőjét a B2B szektorban A véleményvezérek olyan bizalmi rendszert építettek ki a követőikkel, amiből hiba lenne nem profitálni a B2B szektorban. Arról nem is beszélve, hogy a konkurenciának teremt lehetőséget mindenki, aki nem használja az influencer marketinget.

Jön a digitális sorban állás Az Európai Unió #EuvsVirus elnevezésű innovációs versenyén, amelyen 20 ezer aspiráns vett részt, két fődíjat és négy egyéb díjat is elhoztak magyar vállalkozások. A díjazottak egyike a Linistry Zrt., amely éppen a digitális sorban állást kidolgozó innovációjáért kapta az elismerést.


Back-to-work: A Damit Informatika visszatérése az irodába A koronavírus-járvány berobbanására eltérő módon reagáltak a cégek: a teljes káosztól az zökkentőmentes home officra váltásig terjedt a paletta. Ahogy a távmunka csúcsát, úgy a járvány legnehezebb részét talán már magunk mögött tudhatjuk, ennek köszönhetően a back-to-office jelenség került górcső alá, amelyre szintén eltérően reagálnak a cégek. Sorozatunk következő részében a Damit Informatika ügyvezetőjével arról beszélgettünk, hogy ők milyen megoldásokkal feleltek a kezdeti és a mostani időszak kihívásaira.


A Helium most már Európában építi tovább az IoT hálózatát A Helium, egy blokklánc-vezérelt Internet of Things hálózat, amelyet a Napster megalkotója, Shawn Fanning alapított. A cég most hivatalosan is megcélozza Európát, ugyanis júliusban elkezdi a hotspotok kiépítését a régióban is. Az európai ügyfelek már 450 euróért megvásárolhatják a hotspotokat. A hálózat használata közben pedig Helium (HNT) kriptovalutát is szereznek.

A Facebook felvásárolta a Google konkurenciáját A Mapillary gyakorlatilag egy közösségi Google Street View, a felhasználók 2013 óta, 190 országból készítettek fotókat a környékükről, ezeket pedig összeillesztette a cég algoritmusa. Bőven van fotójuk az utakról, ezzel a Google legnagyobb konkurenciájának számítanak, legalábbis utcakép fronton.

Teljesen titkosított lehet a Zoom működése A Zoom az idei évben elképesztően sok kihívással nézett szembe, rengeteg kritika érte, de a felhasználóknak nem sok választása volt kezdetben a nagyobb csoportos videokonferenciák lezavarására, így több millió új felhasználót tudott magának szerezni a koronavírus-járvány révén. Az elmúlt hetek és hónapok viszont folyamatos tűzoltással teltek, egy percig sem dőlhetett hátra nyugodtan a cég.

 

ECONOMY

A 2018-2019-es évek elvesztek a koronavírus-válság miatt Igen lassú gazdasági kilábalásra számít Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója, ráadásul komoly bizonytalanságot jelent a valószínű második hulláma a járványnak. Szerinte a magyar ipar májusban is nagyon gyengén teljesített, és csak a harmadik-negyedik negyedévben lehet némileg kedvezőbb helyzetre számítani. A legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport a válságban elveszíti az utóbbi 2-3 év növekedését.

Májusban már csak" 52 százalékkal estek az európai új autó eladások Májusban az EU országaiban 581 161 új személyautó talált gazdára, ami 52,3 százalékos csökkenést jelent az előző esztendő ötödik hónapjában eladott 1 217 259 darabos mennyiséghez képest. A legnagyobb, mintegy 76,2 százalékos visszaesést Horvátországban regisztrálták, ezenkívül a portugáloknál és a spanyoloknál jegyzett 74,7, illetve 72,7 százalékos zsugorodás is igen jelentős.

A bolti kereskedelem felé nyit az eMAG Üzlethálózat kialakításával növelné piaci részesedését a Magyarországon eddig csak az internetes kereskedelemben érdekelt eMAG.hu, az elsőként átadott fővárosi boltot újabbak követik majd országszerte. Budapest kiemelt területein és minden megyeszékhelyen lesz eMAG üzlet, ezek közül néhány már ebben az évben, szeptemberben a fővárosban és Pécsett is terveznek üzletnyitást.

Trump: Amerika teljesen leválhat a kínai gazdaságról Washington és Peking viszonya több ok miatt is egyre feszültebbé vált az elmúlt években. A Trump-kormány ugyanis büntetővámokkal óhajtotta elérni azt a célt, hogy csökkenjen a világ két legnagyobb nemzetgazdasága közötti kereskedelemben évről évre jelentkező tetemes kínai többlet. Emellett az amerikai elnök a koronavírus-világjárványért is Kínát tette felelőssé. 

Gyengült a versenyképességünk Látszólag nem változott a magyar gazdaság versenyképessége az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) listáján, amelyen az idei, a tavalyi, de még a tavaly előtti adatok alapján is a 47. helyen áll Magyarország. Ezzel a 63 országot felvonultató lista utolsó harmadában stabilan tartjuk a helyünket. 

Felvásárlási dömping fenyegeti az európai cégeket Az egységes piacon belüli külföldi támogatások torzító hatásaival foglalkozó fehér könyvet fogadott el az Európai Bizottság szerdán, amelyről még aznap rövid vitát is tartott az Európai Parlament plenáris ülése. A hangzatos elnevezés mögött az áll, hogy az EU szeretne minél hatékonyabban fellépni az államilag támogatott külföldi cégek – és itt elsősorban mindig a kínai vállalatokat kell említeni – felvásárlási törekvéseivel szemben.

Wizz Air: velünk együtt csak 2-3 európai légitársaság nincs technikai csődben A Wizz Air több nagy versenytársát szinte a sírból hozták vissza az államaik óriási mentőcsomagokkal, de ez még nem lefutott dolog, ezen légitársaságok újraindítása iszonyú költséges lesz, és hosszú ideig még alacsony bevétel mellett fognak működni ezek a légitársaságok. A most kimentett cégek akár 25-30 százalékkal is csökkenthetik kapacitásaikat, emiatt is komoly átrendeződés várható az európai légiközlekedésben. 

Meglepően pozitívak a hazai kkv-k várakozásai Mérséklődni látszik a koronavírus-járvány hatása a hazai kkv-kra, ugyanis határozottan pozitívabb várakozásokkal tekintenek az előttük álló évre, mint a járvány ideje alatt – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból. Az index jelenleg 12 ponton áll, ami nem jelent érdemi változást a koronavírus időszak előtti várakozásokhoz képest.

IT céggé válik kicsit a Volkswagen, saját szoftvercéget indított Saját járműelektronikai platform operációs rendszerének fejlesztésével kezdi meg július elsejétől működését a Volkswagen AG konszern önálló szoftverfejlesztő érdekeltsége - jelentette be pénteken Christian Senger, a konszern digitális járműelektronikai és szolgáltatásfejlesztési igazgatója.

A gazdaság újraindítása érdekében egy új szervet, gazdaságvédelmi operatív törzset hoz létre a kormány Majdnem 1400 milliárd forintot költött az állam a válság hatásai­nak közvetlen kezelésére.Gazdaságvédelmi operatív törzs néven új testület alakul, ennek feladata a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása lesz.

 

HUMAN

Testhőmérséklet mérése hőkamerával A koronavírus-járvány kitörése után rengeteg megoldás született a COVID-19 betegség jellemző szimptómája, a magas testhőmérséklet szűrésére, melyek közül számos esetben hőkamerákat alkalmaznak. Alábbi cikkünk is ebben a témában szeretne útmutatást adni, valamint röviden bemutatunk egy konkrét megoldást is.

Tíz tipp, amelyek nemcsak jobb munkahelyi élményt, de üzleti hasznot is eredményeznek Az utóbbi hetek egyik nagy tanulsága, hogy az üzleti és HR-folyamatok digitalizálása nem várathat magára. A jövő a rugalmas, és távolról is könnyen menedzselhető folyamatoké. A hazai vállalatok különböző érettségi szinten állnak a digitális transzformációban, egy azonban biztos: a legtöbb helyen van még mit fejlődni, fejleszteni. Akár a meglévő platformokban, alkalmazásokban rejlő lehetőségek kiaknázásával, akár új rendszerek bevezetésével.

Itt az új utak és lehetőségek kipróbálásának ideje Habár egyre lazulnak a korlátozások világszerte, és hazánkban is megszűnt a veszélyhelyzet, a koronavírus-járvány mindenki életére hatással volt és van még ma is. Az elmúlt hónapokban megváltozott az, ahogyan tanultunk, dolgoztunk, kikapcsolódtunk és hatással volt az emberi kapcsolatainkra is. Az új helyzetben átalakulhattak az olyan sokakat érintő szokásaink is, mint például a dohányzás.

HR vezetők rendkívüli helyzetben - Erdei Kata, Richter Gedeon Nyrt. Tabuk dőltek meg, folyamatok egyszerűsödtek és gyorsultak fel a járványhelyzet alatt a gyógyszeripari vállalatnál, ami szemléletváltást kívánt meg a vezetőktől. Egyelőre az irodai dolgozók fele tért vissza home office-ból. Új vezetői eszköztárról és a három hónap tanulságairól kérdeztük Erdei Katát, a Richter Gedeon Nyrt. HR igazgatóját.

Csendben elhal a támogatott nyaralás A hazai szociális üdültetés végét jelzi, hogy a idén összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-program keretében, míg tavaly még majdnem 60 ezer nyertes foglalt kedvezményesen szállást, 2018-ban pedig 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő használhatta ki a lehetőséget.

Ingyenessé tették az ELTE-n a nyári informatikai alkotótáborokat Az ELTE Informatikai Karán működő T@T Kuckó idén is várja a 9–16 éves gyerekeket a júliusban induló, ezúttal online formájú informatikai foglalkozásokra. A foglalkozásokat mindazoknak ajánlják, akiket érdekel az informatika, szívesen megismerkednének az IT-eszközök nyújtotta lehetőségekkel, és szeretnék megtanulni, hogyan alkalmazhatják azokat a mindennapi életben.

A magyarok már a járvány előtt is magányosak voltak A Kaspersky megbízásából készült friss tanulmányból kiderül, hogy a magyarok több mint fele (52%), akik a világjárvány során magányosnak érezték magukat, valójában kevésbé magányosnak, vagy éppen ugyanúgy érezték magukat, mint a járvány előtt.

„A fejlesztők a semmiből alkotnak valami rendkívülit” Bár mindenki tisztában van vele, hogy mennyi lehetőség rejlik a fejlesztői szakmában, a képzések és továbbképzések pedig egyre népszerűbbek. De mi a különbség szakember és szakember között? Hogyan válhat valaki fejlesztővé és hogyan érhet a szakma csúcsára? Melyek azok a speciális szaktudások, amik értékessé tehetnek valakit, mint szakembert?

A tanárok digitális képzésén múlik a jövő generáció sikere Újabb, mintegy hetvenezer dolláros támogatást kapott a Microsoft Skills and Employability programjából a magyar HTTP Alapítvány, amely idén a pedagógusok mellett, munkanélküliekre is kiterjesztette képzési programját, hiszen a munkát keresők könnyebben találnak új állást, ha ismerik a legmodernebb technológiákat, vagy magabiztosan kezelik például a felhő alapú megoldásokat, mint amilyen a Microsoft365.

Miért nem szeretjük, ha megmondják, mit csináljunk? Bár nem lehet általánosítani, tény, hogy a legtöbb ember nem szereti, ha megmondják neki, mit csináljon. Mi az oka ennek a negatív hozzáállásnak, és hogyan kezeljük jobban az ilyen helyzeteket? Sokakat ez akkor is zavar és rossz érzésekkel tölt el, ha az illető nem parancsol, csak tanácsol.

Felelős befektetések – létezik ilyen? Mostanra már a főáramban is sokan felültek a fenntarthatóság-vonatra, és akik még hisznek a piac mindenhatóságában, azt mondják, hogy a befektetéseknél kell megfogni, mikor, mire és hogyan adunk pénzt. Köves Alexandra az etikus alapokról és a felelős befektetésekről beszélget Naffa Helenával, a Corvinus Egyetem adjunktusával.

Kritikus helyzetben a civil szféra a járvány miatt Tízből hat civil szervezet működése lehetetlenülhet el, ha nem kap időben segítséget – mondja Szalay Orsolya, az Erste Bank Hungary social banking vezetője. A speciális hitelkonstrukciók mellett számtalan lehetőség van arra, hogy akár a cégek, akár a magánemberek támogathassák a jó ügyeket.

A magyar társadalom ilyen lesz 50 év múlva Az európaiak egyre csökkenő arányt képviselnek a Föld lakosságában, 2070-re már csupán a világ népességének alig 4 százalékát fogják kitenni - közölte az Európai Bizottság a demográfiai változások hosszú távú okairól és azok Európa-szerte érezhető hatásairól szóló jelentésében.

Naponta több ezer kérelem érkezik a munkahelyvédelmi bértámogatásra Naponta több ezer kérelem érkezik a munkahelyvédelmi bértámogatásra Már több mint 170 ezer munkavállaló után igényeltek munkahelyvédelmi bértámogatást, amelyet a kormány döntésének értelmében az év végéig lehet alkalmazni, a kapcsolódó kérvények 2020. augusztus 31-ig nyújthatóak be a kormányhivatalokhoz.