ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/23: Beköszöntött az e-kereskedelem aranykora

TECHNOLOGY

20 millió dollárt kapott a magyar autóvezető-szoftver 20 millió dollár befektetést kapott a főleg kamerákra épülő, mesterséges intelligenciával támogatott megoldásokat szállító AImotive, ezzel Európa önvezető autó startup élmezőnyének legjobban feltőkésített tagja lett, jelentette be a társaság. A korábbi befektetésekkel együtt így az AImotive tőkeereje 75 millió dollár – azaz 23 milliárd forint – fölé emelkedett. A befektetési kört a scaleupok finanszírozására specializálódott Lead Ventures vezette, és a Széchenyi Tőkealapkezelő, illetve a korábbi körök nemzetközi befektetői csatlakoztak.

Proptech megoldások koronavírus után A koronavírus nyomán felértékelődnek az innovatív ingatlanüzemeltetési megoldások, melyekkel növelni lehet a hatékonyságot, és biztonságosabbá tenni az épületeket. Összeállításunkban sorra vesszük az ingatlanfejlesztőknek, üzemeltetőknek, illetve bérlőknek kínált legfontosabb proptech megoldásokat.


Csatlakozzon a Security SOS Hét webinárokhoz és nyerjen egy fantasztikus Sophos ivópoharat!

3 nap, 3 webinár, 3 biztonsági téma – a Sophos biztonsági szakértője, Branko Pujic minden nap élőben osztja meg kiberbiztonsági szaktudását. Az előadásokon a kritikus infrastruktúrával kapcsolatos kiberfenyegetettségekről, az adatvédelem és biztonság vállalati szintű kihívásairól és a kártevők körében tapasztalható trendekről lesz szó. Regisztráljon egyszerre mindhárom webinárra és Öné lehet a Sophos ivópohár!

Mikor: 2020. június 30.-2020. július 2., 10-11 óra között minden nap

Regisztráljon itt!


Beköszöntött az e-kereskedelem aranykora Az online vásárlások megerősödéséről számolnak be az európai vállalkozások. Mindezt alátámasztja a Nielsen 2020 áprilisi legfrissebb jelentése is. De nemcsak a számok igazolják, hanem egyre több jel utal arra, hogy a járvány hatására megváltoznak a kereskedelmi szektor normái, és az online vásárlás innentől kezdve zászlóshajója lehet a változásnak.

Újabb funkciókkal szorongatja a Zoomot a Google Meet A Google Meet felhasználói talán a leggyakrabban azt a funkciót hiányolták a Google nagy videokonferenciás szoftveréből, hogy nem tudják a hívások hátterét elmosni vagy éppen egyedi hátteret felvenni a beszélgetésekhez. A Microsoft Teams és a Zoom ráadásul már tudta ezt a két funkciót. Most végre a Google is elérhetővé teszi, a tervek szerint mobilos és asztali környezetben is hamarosan használható lesz.

Az online vásárlás és a hirdetési piac a koronavírus árnyékában Minél drágább egy termék, a vétel előtt annál több információt igyekszünk összegyűjteni róla a neten. Egy mobil eszköznél akár két hétig is eltarthat mire a vásárlói döntés megszületik – derült ki Sági Ferenc az NRC tanácsadójának előadásából a Media-Digital Hungary konferencián.

Nyomtatott próbababák koronavírus-tesztekhez A szingapúri Creatz3D 3D nyomtatócég anatómiailag hiteles printelt orvosi próbababákkal igyekszik megkönnyíteni és felgyorsítani az egészségügyi szakemberek munkáját: a tesztelők betanítását. Jelenleg szabadidejükben önkéntesen oktatják a feladatra kiválasztott kívülállókat. A tréning azonban nehezebb, mint gondolták – egyszerűen nem volt min bemutatniuk, hogy mit is kell tenni. Vagy kevés van belőlük.

A TCL bevásárolta magát a Japan OLED-be A TCL holdingba tartozó CSOT (China Star Optoelectronics Technology) felel a panelgyártásért, és bejelentették, hogy ez a cég 10,76 százalékos piaci részesedést szerzett a Japan OLED nevű kijelzőgyártóban. Ez utóbbi cég a 2015-ös esztendő óta foglalkozik nyomtatott technológiával készülő RGB OLED kijelzők fejlesztésével és előállításával, amelyekkel a közelmúltban már igen jó eredményeket értek el.


TOP 25 SZAVAZÁS - RÉSZEREDMÉNYEK JÚNIUS 22.

Múlt hét szerdán indítottuk útjára szavazásunkat, az azóta eltelt öt napban elképesztő voksolási aktivitásnak voltunk szemtanúi. Eddig 318 szavazat érkezett a jelöltekre, a rangsor a jelen pilanatban pedig az alábbi:

1. Pflanzner Sándor (ADAPTO Solutions)
2. Rasztovits Dávid (Magyar Turizmus Zrt.)
3. Szekeres Viktor (Gloster)
4. Gáspár László (Qualysoft)
5. Ocskay Szilárd (NEXON Kft.)
6. Vidra András (MÁV)
7. Suppan Márton (Peak Financial Services)
8. Takács Gergő (VMware)
9. Balogh Péter (Baconsult Kft)
10. Baráth Barbara (Green Fox Academy)

A szavazás az ITB Facebook-oldalán július 17. délig tart, ez idő alatt várjuk szavazataikat e-mailben is az info@itbusiness.hu címre is. Voksolni az alábbi linken lehet: https://lnkd.in/ePWXpTx

Lássuk hogy alakul át a lista, szavazásra fel!


Óriási léggömbbel, 38 milliós jegyáron vinne embereket az űr kapujáig egy magáncég A Space Perspective egy ma még szinte ismeretlen cég, ám a vállalat vezetőinek eltökélt szándéka, hogy ez ne sokáig legyen így: a startup ugyanis célul tűzte ki, hogy 2021-ben már tesztepüléseket hajtson végre hatalmas léggömbjével, amely egészen a stratoszféráig vinné a szerkezetre erősített kabint és utasait.

Olcsóbb Snapdragon terjeszti el az 5G-telefonokat Az ötödik generáció fokozatos elterjedése napjainkban már zajlik, viszont itt továbbra is komoly korlátot jelent a technológiát támogató mobilchipek magas ára, hiszen ezek többnyire a csúcskategóriában helyezkednek el. A Qualcomm most egy szerényebb változatot mutatott be, amely az év második felében futhat be, ezzel pedig nagyobb lendületet vehet a terjeszkedés.

Hónapok alatt éveket ugrottak előre a magyar cégek, mégis, messze még a teljes digitális transzformáció A koronavírus megjelenése egyfajta katalizátorként hatott: a digitális forradalom ugyan évtizedek óta zajlik, a technológiák már jó ideje elérhetőek, ugyanakkor a vállalkozások jó része ez idáig nem élt velük. A járványhelyzet rávilágított arra, hogy a digitális munkafolyamatok sok esetben kezdetlegesek.

Fejlesztő­irodát nyitott a Szilícium-völgyben az Audi A Szilícium-völgyben alakította ki a legújabb fejlesztő- és kutatórészlegét az Audi. A konszern elsősorban azért döntött így, hogy a sofőrsegítő rendszereit az eddiginél sokkal jobban az amerikai egyesült államokbeli piac igényeihez igazíthassa, illetve, hogy bizonyos szoftvereket kifejezetten a tengerentúli piacra fejleszthessen ki.

Magyarok a Higgs-bozon és a Hadronütköztető kutatásokban Közel 100 magyar fizikus, kutató, mérnök és informatikus dolgozik folyamatosan a CERN-ben, ahol elfogadták az Európai Részecskefizikai Stratégiai Terv megújított változatát. Az új stratégiai tervbe illeszkedő kutató és fejlesztő tevékenységeket befogadó laboratóriumok kialakítása, átalakítása folyamatban van, a felkészülés fő központja a Wigner Fizikai Kutatóközpont.

 

ECONOMY

Fél év késéssel Németország végre elárulta, hogyan venné ki a részét a világ megmentéséből Fél évvel az eredeti határidő után Németország is benyújtotta a 2030-ig szóló energia- és klímapolitikai terveit az Európai Bizottságnak. A meglehetősen ambiciózus tervet, illetve megvalósíthatóságát több oldalról is kritikák érték, melyek szerint a megújulók - különösen a szélenergia - terjedésének elősegítése érdekében további lépéseket kell tennie az országnak.

Júniusban a májusinál nagyobb mértékben emelkedett a GKI konjunktúraindexe A GKI által, az unió támogatásával végzett felmérés szerint májusban a fogyasztói, júniusban az üzleti bizalmi index emelkedett nagyobb mértékben. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az ipari várakozások májusban még folytatódó romlása júniusban emelkedésre váltott. 

Jelentősen átrendezte fizetési szokásainkat a járvány és az azonnali fizetési rendszer Az azonnali fizetési rendszer bevezetése utáni első három hónapban a banki ügyfelek közel 55 ezer másodlagos számlaazonosítót regisztráltak, amelyekből a mobiltelefonszám és az email cím használata a legnépszerűbb - derül ki GIRO Zrt. legfrissebb adataiból. Ez is annak a jele, hogy a járvány miatti karantén jelentős mértékben átrajzolta a fizetési szokásokat.

Nagyon felértékelődött az állam szerepe a gazdasági válságkezelésben Jelentős fejlődésen ment keresztül a magyar állam, illetve a magyar gazdaság a 2008-as válság óta. A koronavírus válság is megmutatta, hogy a piac képtelen kezelni a betegség miatt kialakult, nemzetgazdasági szintű, illetve globális gazdasági problémát, ahhoz csak az államnak, az államoknak van meg a jogi és gazdasági eszköztára.

Fogalma sincs a világ legnagyobb jegybankjának, hogy mi fog történni A sötétben tapogatózik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Óriási a hibahatár a jegybank előrejelzéseiben. Az elkövetkezendő negyedévekben fel kell készülni a szokásosnál jóval nagyobb piaci mozgásokra, kilengésekre. A makrogazdasági tényadatok ugyanis hatalmas meglepetést okozhatnak a későbbiekben.

A Revolut és a tőzsde Elég jól feltérképezhetők velem kapcsolatosan azok a jegyek, hogy mint a FinTech cégek egyike, s azok filozófiáját követő Revolut, számomra egy tökéletes platformot jelent. Mégsem a Revolut előnyei közé sorolnám, mert kiváltképp a tőzsdei kérdések témájában most inkább a hátrányát szeretném megemlíteni, és korrekt módon felhívni a felhasználók figyelmét! 

Még sosem ugrott ekkorát az amerikai bankok betétállománya Csak áprilisban, amikor a koronavírus felfutóban volt az országban, 865 milliárd dollár volt a bővülés, ami több mint a tavalyi egész éves növekedés. A betétállomány elsősorban az akkor még szinte ismeretlen koronavírus terjedése miatt növekedett, a bizonytalan időszakokban ugyanis a biztonságos eszközöket keresik a befektetők.

Semmi sem lesz a nagy adóritkításból Az állami bevételek 85 százaléka négy adóból folyik be, a maradékon 51 osztozik. A kisadók száma jövőre se változik. A kormány 20 mikróadó eltüntetést már 2020 végére ígérte, ám ennek nyoma sincs.

A világ 10 leggazdagabb embere közé került az indiai milliárdos, miközben országa súlyos recesszióval néz szembe Ázsia leggazdagabb embere, Mukesh Ambani, immár a világ egyik leggazdagabb emberének is mondhatja magát, Larry Ellisont és Francoise Bettencourt Meyerst maga mögé utasítva a kilencedik helyet foglalja el jelenleg a Bloomberg Billionaires Indexen 64,5 milliárd dolláros vagyonával.

Legyártották az utolsó BMW i8-at Ez a Portimao kék roadster lett az utolsó i8-as. Alumínium gerincre növesztett szénszálas testből lehet-e sportkocsit tenyészteni, konnektoros hibrid hajtással, háromhengeres motorral? – kezdtük anno rácsodálkozással telt kíváncsisággal első tesztünket az i8-ról. A BMW nagy reménnyel érkező, de rövid életű sporthibridjének gyártása ezzel a végére ért. Utód nélkül szűnik meg, hat év alatt mindössze 20 500 került belőle az utakra.

 

HUMAN

As simple as that: jelöltből munkavállaló néhány kattintással A koronavírus-járvány nemcsak meggyújtotta az online toborzás kanócát, de egyik percről a másikra be is robbantotta azt. A piac pillanatnyi befagyását a toborzás dübörgése váltotta fel, a megnövekedett számú jelentkezések pillanatok alatt telítették CV-kkel a HR-esek levelesládáját. Azonban nem mindegy milyen appal van kikövezve a jelentkezés leadásától az onboardingig vezető út, hogy a jelöltélmény maximális, az energiaráfordítás pedig minimális legyen.

Fontos változások jönnek a TB-nél, a nyugdíjas munkavállalókat is érintik A TB rendszert érintő változtatások bevezetésével fokozódhat a nyugdíjas korúak munkavállalói kedve, csökkennek az adminisztrációs terhek, és bizonyos esetekben a bruttó bér nettó keresetté válhat. Az új társadalombiztosítási törvény július 1-i hatályba lépése jelentős változásokat hoz, mely többek közt érinti a munkavállalókat, a társas és egyéni vállalkozókat és a feladatukat munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében ellátó személyeket is.

A hibrid szervezeteké a jövő? A hibrid szervezet fogalma nem új keletű, de míg korábban csak bizonyos szektorok képviselőit jellemezte a rendszeres távmunka, addig az elmúlt hónapok tapasztalatai nyomán számos cég életében válik alapvetővé, vagyis várhatóan olyan területeken is beépül a gyakorlatba, ahol korábban elképzelhetetlen volt. Ha azonban a munkavállalók különböző helyszíneken, egymással ritkán találkozva dolgoznak, az számos kérdést felvet a csoportkohéziót, az együttműködés minőségét és eredményességét tekintve.

A siker tanulható és tanítható – 17 apró trükk, amivel elérheted a legmerészebb álmaid is Abraham Maslow ugyan a motivációelmélet részeként állította fel híres piramisát, mégis érdemes a siker relációjában is megemlíteni. A közgazdaságtan-elmélet szerint is több lépcsője van a sikernek (gazdasági, szociális, társadalmi, pénzügyi…), ehhez jól kapcsolható Maslow piramisa. Mindkét elmélet szerint a piramis aljától felfelé „szabad” a haladás, tehát nem érdemes szinteket kihagyni. 

Tízezreket rúgtak ki a magyar hotelek és éttermek, sokan elhagyják a pályát Egy fővárosi állatorvosi rendelő májusi asszisztensi álláshirdetésére két hét alatt nagyjából százötvenen jelentkeztek. A pályázók hetven százaléka pedig egészen a közelmúltig a turizmusban vagy a vendéglátásban dolgozott. A két szektorból tízezreket küldtek el az elmúlt hónapokban, és mivel közülük sokan nem bíznak abban, hogy rövid távon újra ezen a területen tudnának elhelyezkedni, rengeteg a pályaelhagyó.

Ha ősszel dolgozni akarunk, most kell nekiállni a munkának! Két és fél hónap telt el, mióta a rendezvénypiac behúzta a kéziféket és alapjáraton járatja a motort a piros lámpánál. Jelen tudásunk szerint két hónap múlva újra teljesen elindulhatunk, hiszen az augusztus 15-i dátumot kitűzték a hatóságok és eltökéltek, hogy az augusztus 20-i tömegrendezvényeket megtartsák. Vagyis félúton vagyunk. 

A magyarok már a COVID-19 előtt is magányosak voltak Új kutatások eredményei szerint a magyarok már jóval a COVID-19 világjárvány által okozott lezárási intézkedések hatályba lépése előtt is szenvedtek a magánytól. A Kaspersky megbízásából készült tanulmányból kiderül, hogy a magyarok több mint fele (52%), akik a világjárvány során magányosnak érezték magukat, valójában kevésbé magányosnak, vagy éppen ugyanúgy érezték magukat, mint a járvány előtt.

A futárcég vagy a feladó a felelős a sérült termékért? Az internetes vásárlás velejárója, a futárszolgálat által történő kiszállítás. Ennek során előfordulhat, hogy a csomagban a termék mégis megsérült. Vajon a címzett ilyenkor kihez fordulhat?

Szívesebben barkácsoltak a magyarok a járvány alatt Magyarországi történetének legjobb évét zárta a Praktiker 2019-ben, 18 százalékkal nőtt a bevétele az előző évhez képest – derül ki a vállalat közleményéből. Dinamikusan növekszik a webshop forgalma, és bár a koronavírus átrendezte az idei terveket, a Praktiker azt tapasztalta, hogy a lakosság körében nőtt a barkácsolási kedv a járvány miatt.

Olyan funkció kerülhet a Google Térképbe, amitől kevesebb autó lehet a városokban A jövő élhető városai felé egy igen fontos lépés lenne, hogy aki csak teheti, tömegközlekedést használjon. Ez az ingázóknak nem egyszerű feladat, a legtöbben ugyanis autóval indulnak munkába, amit a város határában valahol le kellene tenni, majd tömegközlekedésre váltani. A kényelmetlenségi faktor mellett mindez plusz szervezést is igényel, hogy tudja az ember, a parkolótól hogyan tud eljutni a munkahelyéig.

Vízszintes felhőkarcolóval gazdagodott egy kínai város Összességében nyolc évig tartott Csungking legújabb felhőkarcolójának megtervezése és kivitelezése, amelynek érdekessége, hogy négy másik, 250 méter magas felhőkarcoló tartja. A hengeres üvegszerkezetet a Safdie Architects tervezte, az épületből belátható az egész belváros folyóstul.

Változásmenedzsment koronavírus idején: jelesre vizsgáztunk Mit tanultak a vezetők a koronavírus által előidőzett különleges helyzetből, és hogyan lehet sikeresen felkészíteni egy szervezet tagjait a hasonló váratlan szituációk kezelésére? Hasznosíthatók voltak-e a 2008-2009-ben megszerzett tapasztalatok az elmúlt hetekben? Változásmenedzsmentben jártas szakembereket kérdeztünk.