ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/24: A gyorsaság és a kreativitás volt a túlélés kulcsa

TECHNOLOGY

A gyorsaság és a kreativitás volt a túlélés kulcsa Összefogás, új ötletek, kreativitás, villámgyors kivitelezés – nagyjából ezekből állt össze a túlélés receptje azoknál a startupoknál, amelyek a COVID-19 járvány miatt egyik pillanatról a másikra elveszítették korábbi bevételeiket, és profilváltásra kényszerültek. Az ITBUSINESS-nek nyilatkozó vállalkozások között akad olyan, amely a krízis után is megtartja az új szolgáltatást is, de olyan is, amely egyelőre csak néhány hétre tervez előre, de rugalmasan reagál a folyamatosan változó helyzetre.

Átalakul a Delta Technologies igazgatósága Június 30-i hatállyal lemondott a Delta Technologies igazgatósági elnöki tisztségéről, valamint igazgatósági tagságáról Papp István. Ezzel egyidejűleg, ugyancsak június 30-i hatállyal lemondott tisztségéről Szlankó János, a tőzsdei társaság igazgatósági tagja. A testület új elnökét a Delta csoport négy tulajdonosa, a Delta Technologies igazgatósági tagjai közül választják meg a következő közgyűlésen.

IT-biztonsági szakértő: Jártam olyan kórházban, ahol még XP meg Windows 95 futott – tavaly Csizmazia-Darab István az ESET antivírus egyedüli hazai partnerének számító Sicontact Kft. IT-biztonsági szakértője, ezen felül pedig a 13 éve futó Antivírus blog házigazdája. Az IT-újságírásban csak Rambóként ismert szakember dolgozott szobaméretű számítógépekkel, hackelt Commodore-on, éveket töltött víruslaborokban, és megannyi előadásban és cikkben próbálta rávenni a nagyérdeműt a lehető legteljesebb online védekezésre.

Újra Japáné a világ leggyorsabb szuperszámítógépe Még teljesen üzembe sem helyezték, de máris használják a koronavírus-kutatásokban az új világrekorder szuperkomputert, a több mint 415 petaflops teljesítményű japán Fugakut, amellyel a távol-keleti szigetország kilenc év után visszahódította első helyét a világ leggyorsabb számítógépeinek rangsorában.

A képminőség új dimenziója lényegesen emeli a televíziózás élményét A televíziók gyártása hihetetlen tempóval halad előre és a készülékekre már egyáltalán nem tekinthetünk úgy, mint azokra, amelyek egykor a háztartásunk részét képezték. A mai modern és magas technológiai szinten álló korunkban olyan forradalmi készülékek kerülnek a piacra, amelyek rendkívüli módon növelik a tévézés élményét.

Mindent felrúg az Apple, ahogy még senki sem tette Másfél órán át húzta az agyunkat az Apple a Worldwide Developers Conference (WWDC) nyitóelőadásán, mire végre rákanyarodott a lényegre, ami eredetileg a kijelző elé szögezett minket: bejelentette, hogy dobja az Intel processzorait, és a saját szilícium lapkáit kezdi hasznáni. De úgy teszi ezt, ahogyan eddig soha senki más nem tette. 

A HP megalkotta a következő generáció csúcsgépeit A HP bemutatja ikonikus OMEN portfóliójának legújabb tagjait, az OMEN Command Center innovatív fejlesztéseit és az első 16 colos Pavilion Gaming laptopot. Az új eszközöket a játékosok új generációjának tervezték, akik folyamatosan keresik a saját és gépeik teljesítményének határait. A hazai OMEN közösséget különleges kihívással várja a vállalat a nyári hónapokban.

Rugalmas felhasználású robot, kis helyigénnyel A KUKA új KR IONTEC kompakt kialakítása kategóriájának a legnagyobb munkavégzési tartományát hozza, optimális helykihasználásra képes kis helyigény mellett. Elhelyezhető a padlón, a falon, de akár ferde alapon is. A robot olyan központi csuklóval és motorokkal van felszerelve, melyek védettek a por és a víz ellen, sőt forró környezetben (0-55 Celsius-fok közötti hőmérséklettartományban) is használható.

Saját fordító kerül az iPhone-okba – hogyan működik? Nem kell majd a Google megoldására támaszkodniuk, sem pedig egy második, harmadik szótárt telepíteniük mobiljukra az iPhone-osoknak, ha le akarnak valamit fordítani. Az idén ősszel érkező iOS 14 – illetve társai, a táblagépes iPad OS és az asztali macOS Big Sur – egyik funkciója ugyanis pontosan ezt csinálja majd: szöveget/hangot fordít.

Bezár a Microsoft Mixer videós platform A Microsoft július 22-én bezárja a Mixer nevű streamingszolgáltatását, amellyel a Twitch és a Youtube riválisává szeretett volna válni. Hatalmas online sztárokat is kifizetett a cég, hogy csak nála közvetítsék élőben a játékmeneteiket, például Ninját és Shroudot, akik most szabadon távozhatnak. Alighanem vissza a Twitchre.

Informatikailag felkészületlenül érte a hazai cégek többségét a járványhelyzet A cégek közel kétharmada felkészületlenül vágott bele a biztonsági követelmények megteremtésébe a koronavírus-járvány kitörésekor – mutat rá az idén 30 éves Panda Security friss hazai felmérése.

 

ECONOMY

Kegyes volt a befektetőkhöz 30 év alatt a pesti tőzsde Immár három évtizede működik a Budapesti Értéktőzsde, amely ennyi idő távlatából már az egykori, 1864 óta működő előd, a BÁÉT jogfolytonos intézményének tekinthető. Megnézzük, mik voltak a három évtized legfontosabb eseményei, és milyen utat tett meg maga az intézmény.

„Eladtam egy kólát, négy szívószállal" – még nincs, aki költsön a Balatonon A szokásosnál kevesebb turistával indult a balatoni szezon idén, a koronavírus mellett az időjárás sem kedvezett az első szünidei hétvégére váró vendéglátósoknak. A jelek szerint a közönség is kicserélődött, a fizetőképes vendégek még nem jelentek meg a tónál.

Megépítette a világ legjobb cégét, aztán felmondott Henrik Poulsen, a dán üzleti közgazdász kaszt fenegyereke május végén még az európai kormányokat ostorozta a merészebb karbonmentesítés érdekében, ám a napokban, teljesen váratlanul bejelentette lemondását. A világ legfenntarthatóbb vállalatának vezetője nem beteg, nincs a háttérben céges vagy magánéleti botrány sem, és a vállalat sincs már semmilyen értelemben válaszút előtt, így a döntés valódi okait egyelőre senki nem tudja.

Mekkora kiesés a hazai szállodaiparnak a külföldi turizmus lenullázódása? A KSH kiadványa rávilágít, hogy hazánk kereskedelmi szálláshelyein az elmúlt években folyamatosan növekedett a vendégek száma, akiknek közel felét a külföldről érkezők tették ki. A kereskedelmi szálláshelyek 2019-ben 12,9 millió vendéget fogadtak 31,5 millió vendégéjszakára. Ebből 6,2 millió volt a külföldi vendég és 15,8 millió az általuk foglalt éjszaka. Utóbbiak hattizedét Budapesten töltötték.

Újra kell indítani az osztalékfizetéseket, ha tőkét akarnak gyűjteni a bankok Jean Pierre Mustier, az UniCredit vezérigazgatója szerint a bankoknak friss tőkére van szükségük a befektetőktől, cserébe pedig rendelkezniük kell a jövőre vonatkozó és átlátható osztalékfizetési tervekkel – mondta el egy kerekasztal beszélgetésen a frankfurti Finance Summiton.

Úgy néz ki, a kínai gazdaság recesszióban van - Mégsem lesz olyan gyors a kilábalás? A kínai gazdaság a második negyedévben is visszaesést mutatott az előző év azonos időszakához képest, így az ország hivatalosan is recesszióban van a China Beige Book (CBB) szerint. A júniusig tartó három hónapban volt némi javulás az első negyedévhez képest, amikor a járvány a legjobban sújtotta a gazdaságot.

Sok kényszervállalkozás indult májusban Az áprilisi mélypont után újra feljövőben vannak a hazai cégalapítások, de a cégtörlések is beindultak. Szakértők szerint a moratóriumok kivezetése, az állami adminisztráció normál fokozatba kapcsolása az elkövetkező időszakban fogja csak megmutatni, mennyire súlyos is a válság.


Munkavállalókhoz igazított home office és a visszatérés egyedi megoldásai a Hydro Extrusionnél A számos ipari szegmensbe szállító, Európa legnagyobb sajtoló üzemének számító székesfehérvári cég mindennapjait is átalakította a koronavírus. Ráadásul mivel komoly foglalkoztatottsági kapacitással üzemel a gyártósor és az folyamatok működését biztosító irodák, így nem csak a home office, hanem az irodába való visszatérés is bővelkedett sajátságos megoldásokkal. Videósorozatunk aktuális részében Győrffy Viktóriával, a Hydro Extrusion Hungary HR-vezetőjével beszélgettünk.


Válságkezelés: a pénz nem számít - és az ember se Felemás járvány elleni védekezés rajzolódik ki a költségvetés májusi számaiból: a cégeknek nyújtott beruházási támogatásokra több százmilliárd forintot fizetett ki a kormány az első öt hónapban. Ugyancsak mintegy 400 milliárd forint ment el a nagykövetségeken keresztül az egészségügyi eszközbeszerzésekre. Mindeközben csökkentették az önkormányzatok költségvetését és a szociális kiadások is reálértéken szinten maradta.

Nagy tervei voltak Japánnak az államkasszával, a koronavírus elsöpörheti ezt is Japán a hatalmas kiadások ellenére nem mond le a céljáról, hogy költségvetési többletet érjen el 2025-ig, mondta a pénzügyminiszter kedden. A japán GDP-arányos államadósság az egyik legnagyobb a világon, és a koronavírus idején látott költekezés jelentősen megnöveli a hiányt. A japán kormányhoz közel álló források szerint emiatt aligha lesz tartható a költségvetési cél.

Több mint 210 millió forintot gyűjtött egy magyar okosasztal Indiegogo-n Az AiT asztalai saját applikációval kezelhetők, jelzik, ha itt az ideje megmozgatni magunkat munka közben vagy éppen beengedni egy kis friss levegőt a szobába vagy az irodába. Az alapfunkciók között található a vezeték nélküli töltés, illetve fitnesz- és stresszcsökkentő gyakorlatok sora, miközben a bútor felülete és megjelenése egyéni ízlés szerint átszabható.

 

HUMAN

Egyre több távmunkás vesz ki hotelszobát a munkaidejére Világszerte vesznek ki hotelszobákat távmunkában dolgozó üzletemberek a 9 és 17 óra közötti időszakra, hogy megtarthassák a munka és a magánélet közti egyensúlyt. A trend kezd globálissá válni - írja a Business Insider. A szállodák vendégeit a szigorú tisztítási protokoll sarkallta arra, hogy szobát béreljenek a munkájukhoz.

Ne nézzük le az emojikat! Miért baj az, ha egy fiatal képes kifejezni a véleményét akár egy kis ábrával is? Bizonyos felületek nem az elmélyült beszélgetések terepei, ott nem a hosszan kifejtett álláspontokat kell keresnünk. Ezért is fontosak a személyes találkozások. Ezzel együtt szükség van az online kommunikációra is. Ez alapján nem lehet megítélni, mennyire képes összetett üzeneteket megfogalmazni az illető.

Energiatudatossági díj a HELL ENERGY-nek A HELL ENERGY Magyarország Kft. elnyerte az Energiatudatos Vállalat 2020 díjat. Az elismerést azok a vállalatok kapják, melyek stratégiájának alappillére az energiatudatosság és az energiahatékonyság, valamint beruházásaikkal a felhasznált energiamennyiség csökkentésére törekednek.

100 ezren vesztették el munkájukat a járvány miatt Magyarországon Legalábbis ennyivel emelkedett a regisztrált álláskeresők száma május és február vége között a munkaügyi hivatalok adatai szerint. A valóság ennek akár többszöröse is lehet, mivel nagyon sokan lehetnek olyanok, akik nem felelnek meg az álláskeresői státusz kritériumainak.

Lakatos Zsófia a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja Elnökségi tagjává választotta a Levegő Munkacsoport Lakatos Zsófiát, aki közel egy évtizede támogatja tanácsaival a környezetvédelmi civil szervezet munkáját. Kommunikációs munkája mellett 15 éve foglalkozik vállalati felelősségvállalással, nemzetközileg jegyzett fenntarthatósági szakértő, egyetemi óraadó.

Már nem tiltott a Telegram Oroszországban Oroszország többé nem próbálja meg blokkolni a Telegram üzenetküldőt, mindezt azután, hogy a kormány emberei beismerték: a koronavírusjárvány idején fontos kommunikációs csatornának bizonyult, és sokat segített a kritikus információk megosztásában. Pavel Durov, a Telegram ügyvezetője esküt tett, hogy segíti a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcot, ezért ment bele a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a tiltás feloldásába.

Flipperek, önismeret, lépcsők és fejlődés Önmagunk fejlődésére, fejlesztésére odafigyelni ma már nem ördögtől való dolog. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindig oda koncentrálunk, ahol valódi tennivalónk lenne. Inkább „kitakarítunk" vagy bármi mást csinálunk, pedig az ilyen halogatásnak nincs sok értelme. Nagy Andrea, tréner és coach az okok mögé néz.

A home office-é a jövő? Az otthoni munkavégzés egész idáig rengeteg előítélettel volt körbebástyázva. A munkaadók attól tartottak, hogy a távmunkásaik az idejük nagy részében mást se csinálnak, csak alszanak, sorozatokat néznek, vagy a netet böngészik. Látva a cégvezetők merevségét, az Egyesült Királyságban még pár éve egy olyan törvényt is hoztak, amely szerint ha az alkalmazottnak gyereke van és legalább 26 hete dolgozik a munkáltatónál, akkor joga van kötetlenebb munkabeosztást kérni.

Még a nyári szünetben megérkezik a tanárok emelt fizetése Augusztusban esedékes fizetésükkel kapják kézhez a pedagógusok a korábban bejelentett tízszázalékos emelést. Az összeg a pályán töltött idő és a végzettség függvényében 20–40 ezer forint között alakul, és mivel az új bérelemet a garantált illetményhez kötötték, ezért a pótlék összege is minden alkalommal tovább fog emelkedni, amikor a pedagógus feljebb lép a ranglétrán.

Kipróbálnád, milyen a Kopaszi-gát mellett élni? - Ennyiért teheted meg Közelről kísérnéd figyelemmel a Mol 120 méter magas irodatornyának építését? Kipróbálnád, milyen egy most alakuló új városközpontban élni? Ha ügyesen tárgyalsz, lehet, hogy akár pár hónapra is ki tudod venni valamelyik nemrég átadott lakást. Megnéztük, milyen árakon adják bérbe Dél-Buda legújabb városrészének lakásait.

Mi leszel, ha nagy leszel? Iskola és szakmaválasztás Magyarországon 2020-ban Milyen iskolát válasszunk a gyermekünknek? Gimnázium, szakgimnázium vagy inkább egy szakiskola lenne a helyes döntés? És onnan hogyan és hová fog tudni tovább tanulni? Fel fogják venni főiskolára, egyetemre? Mi lesz belőle, hogyan fog boldogulni az életben? - sorolhatnánk azt a sok-sok kérdést, ami szinte minden felelősségteljes szülőben megfogalmazódik gyermeke tanulmányai kapcsán.