ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/25: Startupokkal pörgött fel a digitális oktatás

TECHNOLOGY

A koronavírus-válság kezelése IT-területen Nemrég a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) felmérte az IT-szektor vezetői és munkavállalói körében a járványhelyzet kezeléséről kialakult képet. Előbbiek 91, utóbbiak mintegy 75 százaléka nyilatkozott pozitívan. A vezetői felmérésben résztvevő szervezetek közel 40 százalékánál mindenki otthonról kezdett dolgozni, s további 30 százaléknál a dolgozók több mint fele váltott home office-ra. 

Startupokkal pörgött fel a digitális oktatás Volt olyan magyar oktatási startup, amelynek többszörösére nőtt a felhasználói tábora a koronavírus-járvány miatt, de akadt olyan vállalkozás is, amelynek az ígéretes kezdetek ellenére a véget jelentette a krízis. Az programozási ismeretekre óriási a kereslet, az online képzéssel vidéki és külföldi érdeklődők is nagyobb számban kapcsolódhattak be az ilyen tanfolyamokba.

A legértékesebb startupok fele már kínai A mesterségesintelligencia-fejlesztésekkel foglalkozó ByteDance jelenleg a világ legértékesebb startupja, 75 milliárd dolláros becsült értékkel – derül ki a CB Insights legfrissebb felméréséből. A vállalkozás a kínai Toutiao tartalommegosztó platformot működteti, amely mesterséges intelligencia segítségével, személyre szabottan gyűjti össze a híreket, és ajánlja a felhasználóknak.

A legrosszabbak között szerepel Magyarország az uniós innovációs ranglistán Tovább javult Európa innovációs teljesítménye, az Egyesült Államokat sikerült megelőzni, igaz, Dél-Korea, Ausztrália vagy Japán még őrzi vezető pozícióját, derül ki az Európai Bizottság 2019-es adatokat feldolgozó európai innovációs eredménytáblájából. Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan a mérsékelt innovátorok csoportjába került, a 23. helyen áll a tagországok között.


További új vezetővel erősít az IT-BUSINESS PUBLISHING (ITB) Online piaci pozícióját erősíti az ITB azáltal, hogy a kiadóhoz csatlakozik Mészáros Csaba, aki eddig közel öt éven át a Computerworld online főszerkesztői feladatait látta el, július 1-től pedig az itbusiness.hu főszerkesztőjeként folytatja ICT-médiapiaci pályafutását. A váltás kapcsán az új online főszerkesztő elmondta: „Nagy örömmel térek vissza a hazai informatikai szaksajtó piacvezető kiadójához. Célom az ITB pozíciójának további erősítése a szakmai közönségnek szánt minőségi, egyedi, érdekes online tartalmakkal. Meggyőződésem, hogy az utóbbi években az online publikálás területén szerzett kiterjedt tapasztalataimat eredményesen tudom kamatoztatni a színvonalas szakmai munkához inspiráló környezetet biztosító prémium kiadónál”.


Lehet-e egy múzeumi kiállítás virtuálisan ugyanolyan jó, mint élőben? Nemrégiben írtunk arról, hogyan hathat a koronavírus járvány a múzeumok jövőjére. Az elmúlt hónapokban a múzeumok nyilvános épületei közönség nélküli objektumokká váltak, a legtöbben ebben a helyzetben az internetet hívták segítségül, és a virtuális térbe való legalább részleges költözés a jövőben is fennmaradhat. Az egyik fontos kérdés az, hogy milyen technológiával lehet elérni a múzeum-hatást az online térben.

Stratégiai, adatkezelési útmutatás az additív gyártáshoz A világszabványokat fejlesztő ASTM International-hez tartozó Additív Gyártás Kiválóság Központ (AM CoE) és a 3DP amerikai térhódításáért küzdő ohiói America Makes a hiányokat, kihívásokat, akcióterv-megoldásokat azonosító, adatmegosztáson alapuló stratégiai útmutatón dolgozik.

A fenntarthatóság és a vállalhatóság, mint új mozgatórugók „Sex sells” – a mondat, ami az ötvenes-hatvanas évek óta naponta legalább százszor elhangzott a Madison Avenue-n található ügynökségek falai között egészen a kétezres évek elejéig. A mondat, ami a nőkből tárgyat, a férfiakból pedig túlidealizált „macho man”-eket csinált, átfedte az egész bolygót, a szocialista blokkban ugyanúgy bevett gyakorlat volt, mint a kapitalista nyugaton. 


Csatlakozzon a Security SOS Hét webinárokhoz és nyerjen egy fantasztikus Sophos ivópoharat! 3 nap, 3 webinár, 3 biztonsági téma – a Sophos biztonsági szakértője, Branko Pujic minden nap élőben osztja meg kiberbiztonsági szaktudását. Az előadásokon a kritikus infrastruktúrával kapcsolatos kiberfenyegetettségekről, az adatvédelem és biztonság vállalati szintű kihívásairól és a kártevők körében tapasztalható trendekről lesz szó. Regisztráljon egyszerre mindhárom webinárra és Öné lehet a Sophos ivópohár!

Mikor: 2020. június 30.-2020. július 2., 10-11 óra között minden nap

Regisztráljon itt!


Az Oculus nyugdíjba küldi az Oculus Go-t A Go sikere bizonyította be számukra, hogy szükség van önálló, PC vagy konzol nélkül használható szemüvegekre, viszont az egy évvel később megjelent Quest bebizonyította, hogy a VR jövője a teljes térbeli követés, vagyis a 6DOF eszközöké. 

A Segway nem gyártja többé a Segwayt A Segway vállalat nyugdíjazza legismertebb termékét, a Segway PT-t, azaz a két hatalmas kerékkel felszerelt járólapos közlekedési eszközt, melytől a városi közlekedés megreformálását várták, és ugyan egyes helyeken a turisták és néha a rendőrök valóban használták is, de azért elsősorban pár hatalmas baleset révén fogunk rá emlékezni.

Kilépett az internetről a magyar eMag - követi a „házastársát" A közelmúltban egyesült az Extreme Digital és az eMag. Mindkét cég kiemelt szereplő az magyarországi online kiskereskedelemben, az Extreme Digitalnak már korábban is több hagyományos boltja is volt, a napokban pedig az eMag is megnyitotta az első budapesti üzletét. Ráadásul az Erzsébet körúton, az egyik Extreme Digital-bolttal szemben.

 

ECONOMY

Az alapkamat-csökkentéssel még olcsóbbak lesznek bizonyos fogyasztási hitelek A kamatcsökkentésnek köszönhetően csökken a teljes hiteldíj mutató (thm) plafonja az idén igényelhető fogyasztási hiteleknél. A járvány miatt bevezetett thm-plafon eddig 5,9 százalék volt (alapkamat + 5 százalék). Ez azt jelenti, hogy szerdától legfeljebb 5,75 százalék lehet a személyi kölcsönök, áruhitelek és hitelkártyák thm-je az év végéig. 

A tőzsde az új sportfogadás Sok elemzés foglalkozik azzal, hogy az ezredfordulós generáció (millennials, vagy ahogy az Alapkezelőnél szoktunk rájuk hivatkozni: avokádók) újkeletű tőzsdei aktivitása milyen masszív torzító hatással van a részvénypiacokra, azzal viszont valamivel kevesebben foglalkoznak és nincs is konszenzus, hogy mi okozhatta ezt a hirtelen beáramlást.

Egész biztató az egy évvel ezelőtt bevezetett olasz alapjövedelem Olaszországban az elmúlt év tavaszán vezették be az alapjövedelmet. A várakozásoknál kevesebb, mintegy 900 ezer család, azaz 2,7 millió állampolgár jelentkezett a juttatásért. Bár ez esetben is – akárcsak a korábbi finn kísérlet esetében – feltétel nélküli alapjövedelemként (FNA) aposztrofálják a rendszert, erről szó sincs. Az FNA definíciója szerint ugyanis egy ország minden polgára jogosult lenne a rendszeres pénzösszegre, függetlenül életkorától, családi állapotától, munkaerőpiaci státuszától.

A csődeljárás fizetési moratóriumot jelent átmeneti időszakra A csődeljárás alatt nem arról van szó, hogy az adott cég teljes mértékben fizetésképtelen, hanem arról, hogy a vele szemben támasztott követeléseket határidőre nem tudja kiegyenlíteni, azonban még van esély arra, hogy azok átstrukturálásával helyreállhat a cég gazdasági egyensúlya.


SAFENET TRUSTED ACCESS Erős autentikáció a Secure Remote (VPN) kapcsolathoz. A jelenlegi helyzetben a cégek fokozott nyomás alá kerülnek, hogy biztonságos VPN hozzáférési stratégiát kínáljanak, melynek segítségével a felhasználók bármikor és bárhonnan elérhetik a vállalati hálózatot. A Thales SafeNet Trusted Access megoldása biztonságos távoli hozzáférést garantál bármilyen eszközről, széles körű multifaktoros azonosítási módszereket használva, felhőből vagy on-premise.  Bővebben a SafeNet Trusted Access megoldásról.

Csatlakozom az ingyenes webináriumhoz


Merész, de amatőr befektetők milliói repültek rá a tőzsdékre; masszív bukás, halál lett a vége A koronavírus-krízis még bőven tetőzött, amikor az amerikai részvénypiacok megállíthatatlan raliba kezdtek; a befektetők gyakorlatilag mindent vettek, még csődbe ment vállalatok papírjait is. A rali alapvető oka az volt, hogy fiatal, tőzsdézésben teljesen tapasztalatlan kereskedők millió rohamozták meg a tőkepiacokat, jelentős többségük a Robinhood nevű díjmentes, szinte játékosan egyszerű startupot használta ahhoz, hogy beszálljon.

Ilyen még nem volt: a kormány szinte valós időben látja, mit művelt a koronavírus a gazdaságban Újfajta gazdasági mutatót alkotott a Pénzügyminisztérium, amely arra képes, hogy hetente mutassa meg a magyar gazdaság aktuális teljesítményét. A tárca Heti gazdasági indexének alakulása alapján elmondható, hogy a koronavírus-járvány miatt március utolsó és április első három hetében érte el a hazai gazdaság teljesítménye a mélypontot, április végétől azonban már határozottan beindult a kilábalás.

Egy cég, amely többet ér, mint az olaj- és gázipari vállalatok együttesen Elképesztő átalakulást hozott az idei tavasz a legnagyobb vállalatok piaci kapitalizációjában, azaz - némi leegyszerűsítéssel élve - értékben. Az Apple, az egyik vezető technológiai vállalatként, már többet ér, mint a sokáig befoghatatlannak tartott, legnagyobb olaj- és földgázpiaci szereplők együttesen.

Miként hat a havi törlesztőre és a lakásárakra az MNB kamatvágása? Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank keddi döntésének. A magyar jegybankárok négy év után először változtattak az alapkamat szintjén, 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentették - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös összefoglalójából, amely az MNB döntésének lehetséges hatásait vizsgálta.

Leleplezték a felfrissült VW Arteont, ami már sportkombiként és 320 lóerővel is elérhető A Volkswagen 2017-ben mutatta a Passat CC, illetve a CC utódjának tekinthető Arteont, melynek részletes tesztjében akkoriban azt írtuk, hogy a legjobb dolog, ami egy Passattal történhetett". És most elérkezett az idő, hogy a német gyártó megújítsa az egyedi megjelenésű, kupésra faragott szedánt.

Az informatikai szektor milliárdosait csak hízlalta a világjárvány  A több mint 45 millió munkanélküli megjelenése mellett becslések szerint a lakosság összvagyonából 6500 milliárd dollár tűnt el egyetlen negyedév alatt. Az Institute for Policy Studies friss tanulmánya alapján mindez nemhogy nem érintette Amerika leggazdagabbjait, de egyelőre kifejezetten jól jöttek ki a válságos időszakból.


Biztonságos munkavégzés Most és a Jövőben Mire tanított és mire készített fel bennünket a világjárvány? Hogyan védekezünk, milyen veszélyeztetettséget csökkentő intézkedéseket vezettünk be, és ezáltal miként változott meg a mindennapi munkavégzésünk? Esetleges 2. hullám, egyéb járvány esetén vagy szimplán megelőzés céljából milyen védekezési és preventív megoldásokat alkalmazhatunk, hogy az üzletfolytonosság és a biztonságos munkavégzés biztosított legyen? 

Helyszín: Budapest, Groupama Aréna és online élő közvetítés az ITB FACEBOOK-OLDALÁN (facebook.com/itbusiness.hu), az ITB CLUB zárt csoportban. 

Az online vagy a helyszínen történő részvétel díjmentes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.

A részvételhez regisztráljon a Konica Minolta Magyarország oldalán.

A rendezvény online követéséhez ezen a linken tud bejelentkezni a zárt ITB CLUB zárt csoportba.

 

HUMAN

Amikor a vállalati kultúrát csak a vezető közvetíti Dr. Füredi Júlia szervezetpszichológus a 28. Kríziskommunikáció Meetupon tartott előadást a válságálló vállalati kultúráról. Milyen veszélyeket és lehetőségeket teremtett a vezetőknek az új koronavírus járvány? Mi történt a vállalati kultúrával a karantén office időszakában? 

A maszkviselés meglepő előnyei Amellett, hogy kényelmetlen, a maszk eltakarja az arcjátékunkat is, ami miatt beszélgetés közben nehezebb a másik arcáról leolvasni az érzelmeit. A Psychology Today című lapban is közzétett tanulmányban svájci kutatók, Mihai Dricu és Sascha Frühholz vizsgálták azt, hogy az emberek hogyan tudják felismerni a másik fél érzelmeit akkor, ha a mimikára nem támaszkodhatnak.

Szomorú adatot közöltek a magyar nyugdíjasokról Az egyedül élő 65 év felettiek aránya az egyéni háztartásokat vizsgálva a nők esetében 40, a férfiaknál 19 százalék volt 2019-ben az Európai Unióban - derül ki az Eurostat adataiból. Magyarországon a nők közel 44 százaléka, mintegy 497,1 ezer fő él egyedül. Ez a negyedik legmagasabb arány európai összevetésben. 

Koronavírus-válság Magyarországon: máris itt a fordulat a munkanélküliségben! A veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta a június 15-ei héten csökkent először a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mindez munkaerőpiaci fordulatot jelez - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Felülről várják a magyarok a megoldást a környezeti problémákra Elsősorban a döntéshozóktól várná a megoldásokat a természeti és környezeti problémákra a magyarok többsége – derült WWF Magyarország reprezentatív kutatásából. Ennek van pozitív oldala is: felülről jövő iránymutatással és szabályozással még tovább lehetne ösztönözni az embereket a változásra.

Melyik a legmegbízhatóbb hazai hírforrás? Az Oxfordi Egyetem professzora által vezetett Reuters Sajtótanulmányozó Intézet (Reuters Institute for the Study of Journalism) idén is összeállította 40 ország adatait tartalmazó elemzését a helyi médiahasználati szokásokról. A teljes kiadvány digitális formában ide kattintva érhető el.

Kevés munkanélkülit csábít a katonaélet: eddig hatszázan jelentkeztek a Honvédséghez A program sajátossága, hogy bármikor megszakítható, azaz ha valaki talált magának közben állást, úgy távozhat a honvédségtől. Ugyanakkor ha teljesíti a hat hónapos szolgálatot, úgy lehetősége van arra, hogy újabb hat hónapra jelentkezzen speciális önkéntes tartalékosnak vagy éppen, ha kedvet kapott a katonaélethez, jelentkezhet valamelyik hivatásos foglalkoztatási formára is. 

Kevesebb ráfordítással nagyobb kontroll, erről szól az egyetemek alapítványi kiszervezése Augusztus 1-jétől hat állami egyetem kerül állami vagyonkezelő alapítványok fenntartása alá: a tavaly májusban magánegyetemmé alakított Corvinus Egyetem működési modelljét terjeszti ki most további intézményekre a felsőoktatást közel egy éve felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A foglalkoztatási mélypont közelében A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a koronavírus-járvány kezdetén, március 12-én összesen 281 ezer ember szerepelt a regisztrált álláskeresők listáján, míg május 20-án 363 ezer. Egy átlagos évben az új közfoglalkoztatási programok indulása előtt, márciusban mindig magasabb a munkanélküliség, mint az év többi hónapjában, de idén áprilisban 330 ezerre ugrott az álláskeresők száma, s májusban tovább nőtt.

Eltűntek a gyakornoki lehetőségek, még a diplomázás is bizonytalan egyes szakokon Nóra januárban végzett a Budapesti Corvinus Egyetem turizmus-vendéglátás szakán, és már akkor elkezdett munkát keresni. Optimista volt, mert még az egyetem alatt volt az Egyesült Államokban egy hotel éttermében szakmai gyakorlaton 3 hónapig, ezért jól beszél angolul. Eleinte rendezvényszervezés területén keresett állásokat, és emellett szállodák állásajánlataira adta be az önéletrajzát. 

Lehet távoktatni, de azt ne nevezzük egyetemnek! Hiába volt előzetes tapasztalat, sok egyetemi oktatónak fogalma sem volt, hogy mit kezdjen az online oktatással, és a vizsgáztatás is nemegyszer abszurd komikumba torkollott. De akkor hogyan is kellett volna ezt csinálni, és egyáltalán milyen típusú órákat lehetett jól távoktatni? Egyetemi tanárok és hallgatók mondják el, hogy mit gondolnak az elmúlt hónapokról.