ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/29: Lelkileg is alaposan megviselte a cégvezetőket a koronavírus

TECHNOLOGY

Fejlődő tér a nagyfeszültségű világban Minden különösebb felhajtás nélkül, mondhatni radar alatt repülve folyik egy történelmi jelentőségű informatikai rendszer fejlesztése. Nem voltam teljesen biztos abban, hogy indokolt-e használni a „történelmi” szót jelzőként. Végül arra jutottam, ez fejezi ki a lehető legpontosabban azt, amit gondolok az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térről. Elmondom, hogy miért.

Lelkileg is alaposan megviselte a cégvezetőket a koronavírus „Egyszerre egyidőben és egy helyen kellett több szerepemben helytállnom (anya, marketinges, szolgáltató, feleség, barátnő), de mellém senki nem állt... Totál egyedüllét a vállalkozás megpróbáltatásaira, s közben dönteni hitelmoratóriumról, bevétel-kiadás optimalizálásról, gyerekről, idős rokonról, kliensekről.” Az idézet egy vállalkozónő vallomása a koronavírus-vészhelyzet alatt átélt nehézségeiről.

Mutatjuk a rövid távú digitális trendeket Már nem olyan távoli jövő a készpénz teljes eltűnése vagy az okosautók általános térhódítása, és tíz év múlva már a 6G is elterjed a ComputerWeekly szerint, míg az Analysys Mason azt jósolja, világszerte a távközlési cégek az FTTP-fejlesztésekbe fognak a legtöbbet invesztálni - közölte nemzetközi elemzőcégek jelentései alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Önállóan közlekedő robot szállítási feladatokra  A Bécsi Műszaki Egyetem olyan autonóm robotot fejlesztett ki, amely képes biztonságosan közlekedni az emberek között. A TransportBuddy kiválóan eligazodik egy épület emeletein és folyosóin vagy egy raktárépületben. Nem csupán megtalálja a kívánt célhoz vezető útvonalat, de felismeri az útjába kerülő embereket, képes előrejelezni a viselkedésüket és elkerüli az összeütközéseket is.


Az egészségügyi teret sem home office-ból működtették Az ITBUSINESS podcastfolyamának újabb epizódja, amelyben többek között arról beszélgetünk, hogy miként vizsgázott az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, röviden EESZT vagy egészségügyi tér a koronavírus-járvány idején. Mester Sándor beszélgetőpartnere ezúttal Szabó Bálint az EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztály főosztályvezetője, a Nemzeti Egészséginformatikai Testület elnöke, aki elárulja azt is, hogy milyen újabb fejlesztési mérföldköveket tűztek ki a tér roadmapjén.


Magyar úton készülnek fel az önjáró autók hadára Hosszú ideig még vegyes közlekedés lesz, az önjáró autók közt előfordulnak olyanok is, amelyeket sofőrök vezetnek, és ennek a vegyes forgalomnak kell megoldani a biztonságos irányítását - mondta Szalay Zsolt, a BME docense és tanszékvezetője, hozzátéve, hogy most az a legfontosabb, hogy a tesztben az autók és az infratruktúra által mért adatok megegyezzenek. 

Érkezőben a Facebook Shops: mit tudunk róla most? Érkezőben a Facebook Shops: mit tudunk róla most? A Facebook új ekereskedelmi rendszere, amiben egy helyről fogod tudni kezelni a több különböző platformon (Facebook, Instagram, később Messenger és Whatsapp) a termékeidet, és ahol a fizetéstől a szállításig a teljes folyamatot végig lehet majd vinni. Itt írtam részletesebben a bejelentésről, itt pedig arról, mekkora üzlet lesz ez egyszer a Facebooknak.

A HP különleges polipropilén alapanyaggal bővíti a 3D nyomtatási iparág lehetőségeit Az iparág egyik vezető szereplőjeként a vállalat bemutatja egyedi polipropilén anyagát, amely új távlatokat nyit az additív gyártástechnológiákban. A BASF-fel közösen kifejlesztett HP High Reusability Polipropilén sokoldalú, ellenálló és kémiailag rezisztens anyag, amely kiválóan használható a HP 3D nyomtatás alapú gyártási rendszereiben.

Az eSIM új alapokra helyezi a csatlakoztatott életmódot Ahogy az eSIM kártyák egyre nagyobb teret hódítanak az okoseszközök világában, korábban soha nem látott lehetőségek állnak a felhasználók rendelkezésére a csatlakoztatott életmód kihasználására. Az eSIM azonban nem csak okostelefonok számára kínál hálózati kapcsolatot. Rengeteg IoT eszköz válik ennek a megoldásnak köszönhetően internetképessé.

Mit tud a családi és magánhasználatra is érkező Microsoft Teams? A vállalatok számára már minden bizonnyal jól ismert Teams megnyílik a konzumer felhasználók előtt is, szóval házon belül riválist kap a Skype - házon kívül pedig jó sokan.  Nem pusztán konferenciaeszköz, és chat, hanem egy jól használható csoportmunka eszköz is, amellyel a felhasználók egyedi csoportokat alkothatnak, hogy azon belül oszthassák meg a fontos állományaikat, dokumentumaikat, vagy éppen egy közös Wiki-alapú tudásbázist hozzanak létre.

A vállalati fenntarthatóság nemcsak trend, hanem kötelezettség A COVID-19 járvány hatására még jelentősebb fenntarthatósági lépéseket vár a társadalom a nagyvállalatok részéről. Ezzel párhuzamosan a klímasemlegesség irányába mozdul el az Európai Unió, amelynek részeként különleges karbon-határvámot vezetne be, és a kisebb vállalatokra is kiterjesztené a nem-pénzügyi jelentéstétel kötelezettségét.

Könnyebbé válhat az objektum­felismerés Azért, hogy a technológia képes legyen felismerni a különböző objektumokat, rendkívül nagy mennyiségű minőségi képi adatra van szüksége, amelyek segítségével képezhetők az algoritmusok. A Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) megalakult Kimoknow nevű startup egy olyan technológiát fejlesztett ki, amely képes ezeket az edzéseket automatizálni. 

Intelligens infrastruktúra nélkül nincs autonóm jármű A magyar járműpark összetételét, illetve az úthálózat általános minőségét tekintve talán kissé utópisztikusnak tűnik az a vízió, hogy belátható időn belül autonóm járművek járják majd a hazai utakat, ettől függetlenül a technológia fejlesztése hazánkban is gőzerővel zajlik. Most éppen az M86-os főút egy lezárt szakaszára eresztettek rá tucatnyi, összességében szenzorok és jeladók százaival megpakolt személyautót és egy kamiont, hogy méréseket végezzenek az intelligens infrastruktúrán.

 

ECONOMY

Palkovics László: a debreceni lesz a BMW legflexibilisebb gyára Vasútfejlesztést, az energetikai rendszer korszerűsítését, az ivóvízhálózat fejlesztését tervezi egyebek között a kormány az uniós újjáépítési alap Magyarországra eső részéből – mondta az innovációs miniszter. 2400 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra számíthat Magyarország. Az Európai Unió a pénz felhasználását két szemponthoz köti, ezek a környezet zöldítése vagy a digitalizáció.

Két hónap alatt bejött az éves bevétel másfélszerese: felpörgött a tisztítószer-piac Mozgalmas hónapokat tudhatnak maguk mögött a tisztítószerek piacán működő vállalkozások, ahol extrém kereslettel, az alapanyag-beszerzés ingadozásával, tajtékzó partnerekkel és a piacra belépő „kalandorokkal” kellett megbirkózniuk az ágazat szereplőinek. Akik azonban jól vették az akadályokat, néhány hónap alatt az éves bevételüket realizálhatták, és megalapozhatták jövőbeni terjeszkedésüket.

Az interneten vásárlók kétharmada vett divatterméket a járvány idején Az európai fogyasztók érthető módon előnyben részesítették az online vásárlást az elmúlt hónapokban. A legnagyobb befolyással a különleges ajánlatok és a kedvezmények bírnak, a fogyasztók több mint a fele pedig elvárja, hogy a divatáruházak minden egyes ruhapróba vagy visszatérítés után sterilizálják a termékeket.

A koronavírus és az új hidegháború árnyékában formálódik a világ egyik legjelentősebb együttműködése Az Egyesült Államok és India átfogó szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytattak a járvány előtt, amely a jövőben vélhetően folytatódik majd. A két ország kapcsolata aszimmetrikus, India jobban rá van utalva Amerikára, de utóbbi számára is nagy lehetőségeket rejt egy esetleges megállapodás. A két ország viszonyában a közös rivális Kína helyzete is döntő.

Kiugró volt az érdeklődés a Telekom-aukción A várt árszint alatt jutott 5,2 milliárd forintnyi részvényéhez a Magyar Telekom a tegnapi aukción. Elméletileg 414 forintos áron is vehettek volna, de erre semmi szükség nem volt, ugyanis a meghirdetett keret négyszeresére érkezett ajánlat, így 396,6 forintos átlagáron vásárolhatott be a Telekom.

Kedvezményes források vállalkozásoknak - kinek melyik való? Munkahelyteremtő bértámogatások mellett többezer milliárd forint értékű hitellel, garanciával, tőkével segítik az állami tulajdonú pénzintézetek, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe jutott hazai vállalkozásokat. Kérdés, a források mennyiben jelentenek tartós megoldást a koronavírus okozta sokkra.

Klímaadó szoktatna le minket az autózásról? A közlekedés kibocsátása folyamatosan növekszik, aminek zöld vélemények szerint csak a szennyező fizet elv radikálisabb érvényesítésével lehetne véget vetni. De működhet a karbonadó a gyakorlatban? Van már néhány gyakorlati példa, és a tanulságok is kezdenek látszani. Egy biztos, a közösségi közlekedés fejlesztése nélkül nem nagyon fog menni.

Helyi és alternatív pénzek: valódi esély? A pénz jelenlegi körforgásában az emberek a közösségekben megkapják a pénzüket például fizetésben, amit aztán elköltenek egy boltban, ami nagy valószínűséggel egy tőlük távol eső bejegyzésű cég tulajdonában van, ami azt nem az elköltés helyszínén fogja újra befektetni, vagy elkölteni. Ezzel azonban nem az adott közösségben lévő pénz körforgását segítik. Ennek kivédésére szolgálhat például a helyi pénz.

Vajon mit reagál a kriptopiac a heti Szenátusi meghallgatásra A bitcoin, és az egész kriptoipar nagy jelentőségű pillanat előtt áll. Nemsoká eldőlhet, vajon új bikapiacba lépünk, vagy a medvék győznek, és még mélyebbre süllyednek az árfolyamok. A következő héten esedékes Egyesült államokbeli Szenátusi meghallgatáson ugyanis a napirendi pontok között van a digitális dollár kérdése is. 

Az elemzők szerint a munkanélküliség 2021 végéig sem csökken a válság előtti szintre A világgazdaság kilátásai romlottak az elmúlt hónapokban, de legalábbis nem javultak a Reuters körképe szerint, a recesszió mélyebb lehet, mint azt a múlt hónapban előrevetítették. A lap által megkérdezett közgazdászok 2020-ra 3,7%-os visszaeséssel számolnak, és a munkanélküliség még 2021 végén sem áll majd vissza a válság előtti szintre.

Nagy fegyelem kell Magyarországon, de jobb lehet az élet, mint a koronavírus előtt volt Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt sok munkavállaló veszítette el az állását, vagy csökkent a jövedelmük, ezért fontosnak tartom, hogy ebben az időszakban biztosított legyen számukra a segítség, például lehetőség az átképzésre. A munkahelyek megőrzését, a bővítést a kormány is fontosnak gondolta, ez a jövő évi költségvetésben is világosan rögzítve van – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

 

HUMAN

Milyen az ÉLET? Évekkel ezelőtt egy felmérésben feltettem a kérdést: „Milyen az élet?” Érdekelt, hogy mennyire gondolkodunk színesen erről a kimeríthetetlen témáról, és reméltem, hogy egy pillanatra sikerül megállítanom a válaszadókat, hogy végiggondolják életüket. Itt a beérkezett több száz válaszból osztok meg veletek néhányat.

App-ajánló toborzáshoz, avagy a közösségi média platformok másik oldala Jelölt követ jelöltet a virtuális munkaerő-piacon, és HR-es legyen a talpán, aki a százszámra érkező pályázatokat fogadni és rendszerezni tudja anélkül, hogy akár egyetlen CV is elvesszen az email-zajban. A nemzetközi vizeken számtalan applikáció szolgáltat mentőövet a szakemberek számára, amelyek szépen lassan a hazai HR-berkekbe is kezdenek beszivárogni. Mire jó a Snapchat fotóküldésen, az Insta a képmegosztáson, a LinkedIn pedig az általános lecsekkoláson túl?

Segítség, húszéves a főnököm! Nem személyes tulajdonság a generáció, ezért ne általánosságok alapján ítéljük meg a fiatal vezetőt, hanem teremtsük meg azt a vállalati kultúrát, amely engedi kibontakozni képességeit. Az önbeteljesítő, sztereotip reakció helyett minden korosztály nyitottan fogadja el a fiatalabb főnököt, az elfogadást pedig az őszinte vállalati kommunikáció is segíti.

Feldmár András: A legtöbben alvajárók vagyunk A személyes jelenlétnek még nagyobb jelentősége van egy terápia közvetlen résztvevői számára – híjta fel a figyelmet a szakember, akinek a napokban jelent meg Személyes és személytelen című kötete. A járvány miatt kényszerűségből elterjedt „Skype-terápiák” sokkal fárasztóbbak, és jóval kevésbé hatékonyak tapasztalatai szerint, ráadásul közben „nem találunk táplálékot az együttlétben”.

Őrületes kamuval akarták jobbá tenni a világot Nem nagyon vannak titkaim, mondja a pislogástól látványosan ódzkodó, fekete garbós, furcsán mély hangú Elizabeth Holmes, a Theranos nevű egészségügyi techcég alapítója, a kifejezetten a titkairól szóló A feltaláló: vérszomj a Szilícium-völgyben című dokumentumfilm elején. Mi már tudhatjuk, hogy a Theranos egy akkora kamu volt, hogy kifejezetten csodaszámba megy, hogy bárki tudott hinni nekik. 

Kiürül a nyugdíjasok kosara Tavaly novemberben még átlagosan 20 ezer forintos nyugdíjprémiumot kaptak az idősek, mert a gazdasági növekedés túllépte a prémium feltételeként szabott 3,5 százalékot, s mellé 10 ezer forint kiegészítés járt, mert a tényleges infláció 0,7 százalékkal haladta meg az év eleji nyugdíjemelés 2,7 százalékát. Idén azonban a kancelláriaminiszter kormányinfón elhangzott szavai alapján - a 2,8 százalékos inflációhoz vakon ragaszkodik a kormány.

Nem az iroda hiányzik, hanem a közös kávézások – interjú a jövő munkahelyéről Nem vész el az iroda, csak átalakul. A koronavírus miatti kijárási korlátozás alatt a dolgozók és a munkáltatók nemcsak hozzászoktak a távmunkához, de kiderült, hogy sok esetben még hatékonyabban ment is a munka, mintha annak rendje és módja szerint bejártunk volna dolgozni. Most, hogy újra visszaáll az élet, újra kell gondolni a munkahely fogalmát, és az irodáknak kell meggyőznie a munkavállalókat, hogy van értelme bejárni.

Ezek a magyar reklámok birizgálták a legjobban a nézők érzelmeit a korona alatt A Synetiq mintegy 40 COVID indíttatású videót vizsgált meg, melyek közül kiemelte az általános célközönséget érzelmileg leginkább megmozgató három reklámfilmet. Mindhárom reklám a bezártság más aspektusát emelte ki, melyekkel képesek voltak a figyelmet egészen az utolsó pillanatig magasan tartani. 

Hogyan lehet a munkahelyeket újjáépíteni a koronavírus-válság közepén? Az állami, a magán- és a szociális szektor vezetői sürgős lépéseket tesznek a gyorsan változó munkahelyi válság kezelésére. De további gyors és proaktív lépésekre lesz szükség a McKinsey tanulmánya szerint. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet előrejelzése szerint a világjárvány 2020 második negyedévében közel 7 százalékkal csökkentheti a globális munkával eltöltött időt, amely 195 millió teljes munkaidős foglalkoztatásnak felel meg.

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete: a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA szigorításával Mint a Kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, 2021-től a 3 millió forint fölötti részre 40 százalékos adóval sújtják majd a katásokat, hogy visszaszorítsák a visszaéléseket. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményébenkijelentette, nem értenek egyet az intézkedéssel. Az egyesület szerint a döntéssel a kormány megvonja a kisadózást a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől, és beindulhat a körbeszámlázás is.

A középosztály kárára hízhatnak a leggazdagabbak Alapjaiban forgatta fel a koronavírus a privátbanki szektor szereplőinek életét is – állítja friss elemzésében a leggazdagabbakat kiszolgáló üzletág első számú szakértőjének számító Blochamps Capital. A társaság alapítója, Karagich István kiemelte: a járvány negatív gazdasági hatásai ellenére a nemzetközi adatokat jelentősen meghaladó mértékben, 8-10 százalékkal, 6200 milliárd forint fölé nőhet idén a kezelt privátbanki vagyon összege Magyarországon.

Elegük lett a bostoniaknak, betiltották az arcfelismerő szoftvereket Bostonban megtiltották a hatóságok és rendőrök számára, hogy arcfelismerő szoftvereket használjanak általános hatósági célokból, írja az Engadget. A város 13 tagú tanácsából mindenki arra voksolt, hogy egyes konkrét nyomozások kivételével ne lehessen bevetni állampolgárokon ilyen programokat, azokhoz külső félen keresztül sem férhetnek hozzá.

Annyira bevált az online terápia a szenvedélybetegeknél, hogy a járvány után is megtartják Amikor március végén Magyarországon is elrendelték a kijárási korlátozásokat, és a „Maradj otthon!” lett a jelszó a lakosság járványügyi védekezésében, voltak olyan csoportok, amelyek jogosan érezhették úgy, hogy magukra maradtak. Közéjük tartoznak azok a szenvedélybetegek, alkohol- vagy drogfüggők, akiket a karantén előtt – nem is olyan nagy túlzással – a személyes konzultációk, a csoportos terápiák tartottak életben.

Kit rejt a maszk? A George Floyd brutális meggyilkolását követő világméretű tiltakozáshullám pontosan e technológiák miatt ismét felveti a magánszféra (privacy) megsértésének kérdését. Az arcokat, a szájat és az orrt takaró maszkok hatására vállalatok finomítottak megoldásaikon, és arra törekszenek, hogy a modell a felsőarc alapján ismerjen fel személyeket. Többen állítják, hogy a kezükben van a megoldás.

2 hetes, ingyenes IT-karrier alapozó képzés indul Az elmúlt hónapokban - főként a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt, és a 100 százalékban államilag támogatott informatikai képzések hírére -, jelentősen megnőtt a karrierváltás, és az IT-szakma iránt érdeklődők száma: az Innovációs és Technológiai Minisztérium által május végén elindított Újratervezés Programra például több mint 60 ezren jelentkeztek.