ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/01: Informatikai üzemeltetés a vírushelyzet árnyékában

TECHNOLOGY

A legtöbb informatikusnak bejött a home office Egyre magabiztosabban kijelenthető, hogy a vírus nem rengette meg az iparágat: a válaszadók csak alig több mint huszada nyilatkozott úgy, hogy elveszítette munkáját a pandémia következtében, ami a legjobban érintett szektorokhoz képest mindenképpen alacsony szám.

Húszhúsz: informatikai üzemeltetés a vírushelyzet árnyékában Lassan már minden csapból COVID-19 folyik, mégsem csillapodnak a járvány a digitalizáció tengerén vert hullámai. Három kérdés elé állítottuk három ismert cég IT-vezetőjét, akik a saját történetükön keresztül láttatják azt, amibe eddig kevesen nyerhettek bepillantást, és akik elgondolkoztató véleményeket formáltak a jövőről, amely felé tartunk.

Új kézben a BEHAVIOUR magazin Az üzleti döntéshozók humánmenedzsment magazinja, a BEHAVIOUR magazin és a hozzá kapcsolódó portfólióelemek július 1-től új kiadó gondozásában jelennek meg. A sikeres akvizíció alapja a kiadó saját fejlesztésű BEHAVIOUR magazinja volt. A 2014-es alapítás óta az IT-Business Publishing Kft. adta ki a print BEHAVIOUR havilapot és fejlesztette hozzá a portfólió online-, közösségimédia-, napi hírlevél, videó-, podcast- és event- (Human Hungary) elemeit, valamint a kiadó által alapított BEHAVIOUR Awardot (üzletfejlesztési és humánmenedzsmenet díjakat).

Az AIoT kora A mesterséges intelligencia (AI) és a tárgyak internete (IoT) megváltoztatja a munka jellegét az egész világon. Az AI nem új koncepció, az 1950-es években kezdődően fejlődött a mai kulcsfontosságú technológiává, amely jelentős potenciállal rendelkezik, új piaci lehetőségeket nyitva, izgalmas kilátásokkal bírva az üzlet számára. Mindennapi életünkre van jelentős hatással. Láttuk, ahogy megjelent az intelligens otthoni asszisztensektől kezdve a biztonságtechnikai és megfigyelési rendszerekig.

Vége egy 116 éves korszaknak: legyártották Zwickauban az utolsó belső égésű motoros autót 1904 óta gyártanak autókat Zwickau autógyárában, és ezalatt sok nagy fordulatot megélt a szászországi üzem. Ami állandó volt, az a belső égésű motor az itt gyártott autókban, de ennek immár vége: egy Golf R Variant lett az utolsó ilyen, ami kigurult a gyárból, ezután már csak villanyosok készülnek itt.

A Volvo stratégiai partnere lett a Waymo A Volvo, a Polestar és a Lynk & Co. International vezetői úgy döntöttek, hogy stratégiai partneri együttműködést alakítanak ki a Waymo képviselőivel. Az érintett cégek a jövőben integrálni akarják a Waymo által kifejlesztett, négyes szintű autonóm vezetési (SAE Level 4) szoftvert egy a sofőrszolgáltatások számára megalkotandó új elektromos járműbe.

Egyre több cég lázad a Facebook ellen, újabb nagyvállalatok csatlakoztak a bojkotthoz Sorra jelentik be a világ nagyvállalatai, hogy bojkottálják a Facebookot, és nem hirdetnek a közösségi oldalon, amíg az nem kezeli megnyugtatóan a felületein megjelenő gyűlöletbeszédet. Ma újabb gigacégek kerültek fel a listára.Már világszerte több mint 100 vállalat jelezte, a következő hetekben, hónapokban nem jelentetnek meg hirdetéseket a Facebookon.

Magyarok kaptak rangos díjat az Apple-től A magyar fejlesztésű Shapr3D szoftverre felfigyeltek a cupertinóiak is, ami annyira bejött nekik, hogy ez lett az első magyar app, ami díjat nyert az Apple Design Awardson. Az iPadeken futó 3D modellező szoftver a designerek, mérnökök, építészek munkáját könnyíti meg, de azoknak is könnyen használható, akik most vágnak bele a 3D modellezés felfedezésébe.

Az ember vagy az algoritmus véleménye lesz a fontosabb az automata figyelem korában? „Az automata figyelem algoritmusai” címet viselő, június 25-én megrendezett online RebootHungary webináron az MI felhasználási területeiről beszélgettek az előadók. Kiderült többek között, hogyan lehet Magyarországon felhasználni a robotújságírást és befolyásolják-e az információs buborékot az automata algoritmusok?

Csúnya bukások tarkítják a Microsoft útját Az nem is lehet vita tárgya, hogy a Microsoft a számítástechnika legfontosabb vállalatai közé tartozik. A redmondi konszern a Windows operációs rendszerrel örökre beírta magát a történelemkönyvekbe, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy komoly hatást gyakorol az emberek életére. Ez a szoftverük az elmúlt három évtizedben uralja az otthoni és vállalati PC-k piacát, de ettől függetlenül tény, hogy ez a cég is tud hibázni.

A VIVE X legújabb tőkeinjekciói A 2016-os alapítású VIVE X ,világszerte hat lokációt érintő, több mint 100 együttműködési megállapodásával a legaktívabb befektető a VR/AR piacon. A program hét új befektetést jelentett ma be, hiszen minden jel arra utal, hogy ennek a területnek töretlen lesz a sikere továbbra is. További lendületet adhat, hogy 17, már a VIVE X csoporthoz tartozó vállalat kapott extra, külső tőkeinjekciót az elmúlt évben.

B2W marketing – A rózsaszín nem stratégia Ha nőknek adsz el, tudnod kell, hogy ezerfélék, különböző élethelyzetekkel. Tudod-e, hirdetéseidben kihez beszélsz valójában? A B2W (marketing női célpiacra) kommunikáció pontosan ebben segít. Segít megérteni a nőket, akik egyszerre építenek karriert, tanulnak, gyermeket nevelnek, háztartást vezetnek. 

Nemzetbiztonsági okokból tiltotta be India a Tiktokot Az ország veszélyeztetése miatt tiltotta be az indiai kormány a Tiktokot, a Wechatet és még számos kínai applikációt. A kormány szerint ezek az alkalmazások veszélyesek India függetlenségére és integritására, valamint a közrendre és az állambiztonságra. Összesen 59 alkalmazást érint a tiltás, aminek a kiváltója valószínűleg az India és Kína menti vitatott határszakaszt érintő konfliktus.

Hol vannak a legtehetségesebb mesterségesintelligencia-kutatók? A chicagói Paulson Intézet Marco Polo szellemi műhelye Kínára specializálódott, a távol-keleti ország gazdaságáról, technológiáiról stb. végez kutatásokat. Legutóbbi tanulmányukban a mesterséges intelligenciát, a szakterület tehetségeit vették górcső alá. A legiskolázottabb mérnökök, szakemberek körében megfigyelt nemzetközi oktatási és elhelyezkedési trendeket vizsgálták.

 

ECONOMY

Hogy fog megváltozni a repülés? Ahogy akarjuk, azaz sehogy Az egész világot nagyon megijesztette a mostani járvány, messze nem is csak ott, ahol tényleg tömegével hullottak is az emberek. A híreken túl már csak azért is, mert az elmúlt évtizedekben szinte elképzelhetetlen korlátozásokat, szabályozási változásokat mindenki a saját bőrén érezhette. Ezek egy sereg iparágat is igen komolyan érintettek, talán a legsúlyosabban a légi közlekedést, ahol személyforgalom jó időre gyakorlatilag teljesen lenullázódott.

EU-pénzek: Váratlanul jó helyzetbe került a magyar gazdaság Örömhír, hogy előreláthatóan a 2021-2027-es ciklusban több uniós forrás jut Magyarországnak, mint a most záruló, 2014-2020-as időszakban. Adja magát a kérdés: hogy lehetséges ez, miközben a Brexit óta arról szólnak a hírek, hogy akár 15-20 százalékkal apadhat a támogatások összege?

Egy különc kínai hihetetlen kalandjai a világ leggazdagabbjai között A kínai Jack Ma – egy technológiai szakképzettséggel nem rendelkező egykori angoltanár - 1999-ben egy hazájában akkoriban még fehér hollónak számító techcéget alapított, amelyet Alibabára keresztelt. Két évtized alatt a világ egyik legismertebb, és a távol-keleti ország egyik legtekintélyesebb vállalatává fejlesztette a társaságot, amelynek piaci értéke jelenleg mintegy 460 milliárd dollár.

Büntetéssel zárult a Telegram tokenes kísérlete Véget ért a Telegram tokenkibocsátási története. Az már hónapok óta látszik, hogy a cég nem fogja kiadni a TON tokent. Az volt a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni Pavel Durov cégének, hogy lezárja a történetet. A számla végül két tételből áll. Egyrészt a Telegramnak vissza kell fizetnie azt az 1,2 milliárd dollárt, amit az ICO-ra kapott a felhasználóktól. Másrészt pedig 18,5 dollárt kell kifizetnie büntetésként. Ez utóbbi az amerikai tőzsdefelügyelettel kötött alkujából következik.

Szerdától csökkent a szociális hozzájárulási adó és járulékmentességet kaptak a dolgozó nyugdíjasok Négy járulékfajta olvad egybe 2020. július 1-jével: szerdától 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó is, és minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. Adócsökkentéssel a dolgozó nyugdíjasok mellett a gyermekes családok is számolhatnak, szerdától kedvezőbbé válik ugyanis a gyermekek után járó családi kedvezmény.

Magyarázzák a statisztikát Úgy tűnik, hogy a KSH munkaerőpiaci adatait lehet akár győzelmi jelentés alapjaként is használni. Ehhez nem kell más, csak némi kincstári optimizmus. Németh Dávid, a K&H Bank vezetőelemzője azonban úgy véli, hogy a legfrissebb adatok romló munkaerőpiaci helyzetre utalnak.

„Ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket!” – Újabb tiltakozás a kata szigorítása miatt Tiltakozik a katázás átalakításával kapcsolatos kormányzati tervek ellen a Zara László vezette Adótanácsadók Egyesülete. A problémájuk – mint írták –, hogy az elképzelés alapján a kisadózó vállalkozások éves szinten összesen 3 millió forint feletti kifizetést teljesítő megbízóit minden esetben – kvázi fűnyíró elv szerint – 40 százalék adóval terhelnék.

Berobbantak a digitális szolgáltatások A járványhelyzet alatt rekordgyorsasággal állt át a lakosság a telefonos vagy online ügyintézésre. A Budapest Bank elmúlt években bevezetett széleskörű digitális szolgáltatásait egyre több ügyfél vette igénybe. Ezekkel mindenkinek érdemes megismerkednie, hiszen a legtöbb banki ügyintézés fióklátogatás nélkül, kényelmesen intézhető a jövőben is az internetbankon vagy a mobil applikáción keresztül is.

A Facebook Pay már a spájzban van A Facebook fizetési megoldásai egy-két éven belül elérhetőek lesznek Magyarországon. Ehhez képest egyre több olyan megoldás jelenik meg nálunk is ami arra utal: talán mégis hamarabb használhatjuk. Jelenleg korlátozottan tudunk a Facebook Pay rendszerével fizetni, de azért alakul. Tudunk: a Facebook Games-ben támogatója lenni csatornának, egy Facebook csoportnak is tudunk előfizetője (támogatója) lenni, és adományozni regisztrált civil szervezetnek is.

Kiderült, mennyibe fog kerülni a koronavírus elleni gyógyszer Fiolánként 390 dollárért fogja árulni a Gilead Sciences remdesivir nevű koronavírus kezelését szolgáló gyógyszert, ez egy ötnapos kezelés esetében 2340 dollárt jelent. A közel 120 ezer forintos ár egyelőre csak akciós jellegű, mert később, amikor már nemcsak kormányoknak adnak el, hanem biztosítóknak, akkor 520 dollárba fog kerülni egy fiola. Azaz 30 százalékkal lesz magasabb az ára.