ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/02: Sok cég fölött még ott lebeg a pallos

TECHNOLOGY

Tovább növeli befolyását a 4iG-ben Jászai Gellért A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett információk szerint a Jászai Gellért érdekeltségében lévő KZF Vagyonkezelő Kft. megvásárolja az Opus Global Nyrt. (9,95 százalék) és a Konzum PE Magántőkealap (11,63 százalék) informatikai vállalatban lévő részvénycsomagját. Az üzletember, aki tavaly június óta már a 4iG legnagyobb befektetője, az adásvétel lezárását követően 61,79 százalékra növeli részesedését az informatikai társaságban.

A kényszer nagyúr, de az emberi kreativitás még nagyobb, avagy távoktatás a COVID-idején A koronavírus-járvány miatt hirtelen és gyökeres változások történtek az élet szinte minden területén. Ezrek munkáját kellett hetek alatt az irodákból az otthonok óvó falai közé költöztetni, napok alatt kellett a szolgáltatóiparban dolgozók százának sorsáról dönteni, de a legnagyobb kihívással talán mégis az oktatás nézett farkasszemet. A digitális oktatás itthon hagy némi kívánni valót maga után, a feladott leckét azonban a legtöbb intézmény megoldotta, sőt voltak olyanok is, amelyek jelesre vizsgáztak. A távoktatásra való átállás IT-üzemeltetési aspektusairól, biztonsági kihívásairól és a jelenség emberi oldaláról a BME informatikai igazgatójával beszélgettünk.

A patológia Teslája nyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat A 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft. kapta a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért. Ezutóbbi az optikaimikroszkóp-alapú patológiai szövettani diagnosztika úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazásfejlesztése. Belföldön, illetve külföldön csaknem 50 helyen talált vevőre, ami 2019-ben a 3DHISTECH Kft. 3 milliárd forintos bevétel-növekedését eredményezte. 

Amikor a gyermek elhagyja az otthont A szikár hír: az üzleti döntéshozók humánmenedzsment magazinja, a BEHAVIOUR magazin és a hozzá kapcsolódó portfólióelemek július 1-től új kiadó gondozásában jelennek meg. És ami mögötte van: az elmúlt években több megkeresés érkezett a humánmenedzsment-portfóliónk megvételére. Bár tudtam, és a hozzánk érkező visszajelzések is azt igazolták, hogy értéket teremtettünk, de eleinte furcsa volt az az érzés, hogy ezt az értéket mások meg akarják szerezni, magukénak akarják tudni. De kíváncsi ember lévén minden esetben meg akartam tudni, hogy ezek a potenciális vevők – érkezzenek a médiából vagy az üzleti élet más szegmenséből – miért szeretnék bekebelezni ezt a humán portfóliót. Érdekes motivációkkal találkoztam, és nagyon sokat tanultam ezekből a tárgyalásokból.

Újra támad a veszélyes Android-vírus Szöveges üzenetben terjed a pénzügyi és személyes információkat a mobilunkról ellopó FakeSpy, amely állandóan mutálódik, így nehezítve meg az észlelését. Ha kellően óvatosak vagyunk, nincs sok esélye.

Rendkívüli biztonsági frissítéseket adott ki a Windows 10-hez a Microsoft Nem várta meg a július 14-i frissítókeddet a Microsoft, kénytelen volt kiadni két biztonsági foltot a Windows 10 és a Windows Server operációs rendszerekhez a távoli kódvégrehajtást lehetővé tevő sérülékenységek kijavítására.

Kínai appokat tiltottak be Nem csak az Egyesült Államok folytat kereskedelmi háborút Kínával, a június 15-i határmenti összecsapásokat követően - melynek során legalább 20 indiai katona meghalt és több mint 75 megsebesült - beszállt a gigászok küzdelmébe India is, amely nem kevesebb, mint 59 népszerű kínai mobilalkalmazást tett feketelistára.

Híd a múlt és a jövő között Bármennyire is gyorsan fejlődik az informatika, a legtöbb nagyvállalati IT-infrastruktúrában még jócskán találhatunk régi, nehezen lecserélhető elemeket is. A legjobb az lehet, ha valahogy közös platformra tudjuk hozni ezeket a jelen és a jövő megoldásaival. Az egyik jól járható út a virtualizáció.


SAFENET TRUSTED ACCESS Az otthonról dolgozó munkavállalói még mindig egyszerű felhasználónevet és jelszót használnak? Ha igen, az adathalász támadások komoly biztonsági kockázatot jelentenek önnek. A VPN, WAM, on-premise access menedzsment és single sign on megoldások helyett a vállalati alkalmazásokhoz a biztonságos hozzáférést egy olyan felhő alapú IDaaS alkalmazás garantálja, mint a Thales SafeNet Trusted Access megoldása. Bővebben a SafeNet Trusted Access megoldásról.

Csatlakozom az ingyenes webináriumhoz


Fontos figyelmeztetést adott ki a Visa és a Mastercard Júniusban komoly erőfeszítéseket tett a Visa és a Mastercard a fejlesztő Adobe-val együtt annak érdekében, hogy rávegye az online áruházak üzemeltetőit platformjuk frissítésére. Mostantól ugyanis az Adobe nem ad ki többé biztonsági foltokat a Magento 1.x-hez, így a nyugdíjazott változatot futtató webáruházak sérülékennyé válnak a hackertámadásokkal szemben.

Bojkottálja a Microsoft is a Facebookot Újabb nagyvállalat vonta vissza hírdetéseit a világ legnagyobb közösségi oldaláról, valamint a Facebook tulajdonában lévő Instagramról. Az ok: a szofvergyártó óriás nem akarja olyan platformokon látni a reklámjait, amelyeken gyűlöletbeszéd és terroristák által publikált tartalom olvasható.

A digitalizáció az egyetlen út A kis- és középvállalkozások igencsak nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt hónapokban, sőt, a régi kerékvágásba való visszatérés sem feltétlenül zökkenőmentes. Ha egyáltalán lehetséges. A digitális megoldások a túlélés kulcsát adhatták a cégek kezébe, de vajon hogyan tudta ezt igazán jól kihasználni például egy szabadulószoba?

Összeállt a magyar startupmaffia a Google-lel, hogy Észtországot csináljanak Magyarországból Az elmúlt évtized meghatározó startuparcai összeálltak, hogy több, jobb és sikeresebb startupok induljanak Magyarországról. A céljuk, hogy alapvető legyen a nemzetközi piaci fókusz már a vállalkozás első pillanatától, ne a befektetett összegekkel dobálózás legyen a piaci siker mérőszáma, hanem a cégek nemzetközi beágyazottsága és a csapatok minősége, és hogy minél több magyar jusson be a Y Combinator programjaiba.

Mit csinálj, ha kikerült egy blogbejegyzésed? A tartalommarketing nem csak abból áll, hogy megírod és közzéteszed a bejegyzéseid, a munkának ezek az első lépéseit jelentik. Amint kész a tartalom, akkor jönnek azok a feladatok, melyekkel még több embert érhetsz el, és cikked jobban teljesít a keresőoptimalizálás területén – a Google keresőben.

Már itthon is kapható a szmogevő tető A klímaváltozás mindennapokban is érezhető hatásai, illetve a városokban jellemző szennyezett levegő és a zöldterületek hiánya a lapostetős megoldásokat is próbatétel elé állítják. Erre ad választ a BMI Villas újrahasznosított lemeze, amely káros anyagokat semlegesít a napsugarak és az esővíz segítségével.

Ez a 8 technológiai trend határozza meg a közlekedés jövőjét Napjainkban számos olyan autóipari technológiai fejlesztés van folyamatban, amelyek alapjaiban formálhatják át a jelenlegi közlekedési szokásokat. Az ágazat így a következő évtizedben gyorsabb és nagyobb változáson fog keresztülmenni, mint az elmúlt száz évben. A LeasePlan összegyűjtötte azt a nyolc technológiai trendet, amely a piacvezető flottakezelő szerint a legnagyobb hatással lesz az autóipar fejlődésére.

Sorozatos hirdetési bojkott után külső vizsgálatot kezdeményezett a Facebook Az utóbbi időben számos vállalat csatlakozott az amerikai civil szervezetek által kezdeményezett Stop Hate for Profit" kampányhoz, amelynek szervezői szerint az oldal keveset tesz annak érdekében, hogy kiszűrje a rasszista és gyűlöletkeltő tartalmat. A cél minél több nagy céget meggyőzni arról, hogy szüneteltesse hirdetéseit a közösségi platformon, így nyomást gyakorolva a szabályozás módosítása érdekében. 

Visszarendeződött az adatforgalom A veszélyhelyzet alatt sokan home office-ban dolgoztak, ami nagymértékben megnövelte a háztartások hívás- és adatforgalmát. Ehhez a távoktatás is nagyban hozzájárult, a szolgáltatók folyamatos bővítésekkel igyekeztek kiszolgálni a lakossági igényeket. A megkérdezett távközlési cégek szerint mára azonban visszarendeződött a forgalom a járványhelyzet előtti szintre.

A MakerBot csatlakozik a Google oktatási kezdeményezéséhez A brooklyni székhelyű vállalat folyamatosan tökéletesíti gépeit, anyagait, programjait, és mindezek mellett speciális anyagokat, például felhőplatformot kínál diákoknak, tanároknak. Legutóbb pedig bejelentették, hogy a csatlakoznak a Google integrált oktatási kezdeményezéséhez.

Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán.

Új szintre lépett a kiterjesztett valósággal kapcsolatos ARCore API A Google komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy az ARCore Depth API révén olyan virtuális valósággal kapcsolatos lehetőségeket nyújtson a fejlesztők számára, amiket több százmilliónyi androidos eszközön gond nélkül alkalmazhatnak a felhasználók. Ezúttal már egy korábban beharangozott újítás készült el.

 

ECONOMY

Online számla: letelt a határidő - Sok cég fölött még ott lebeg a pallos Sok idejük volt felkészülni a piaci szereplőknek az online adatszolgáltatási kötelezettség július elsejei kiterjesztésére, azonban a koronavírus és a velejáró gazdasági sokk elterelte a figyelmet a határidőről, amit jól mutat, hogy rengetegen hagyták az utolsó pillanatokra a NAV Online Számla Rendszerbe való regisztrációt. Ráadásul sok a bizonytalanság: sokan rosszul értelmezik a szeptember végéig szóló türelmi időt.

Szorulnak a brit fintechek a Wirecard miatt, az FCA nem nyugtat meg senkit A brit FCA pénzügyi felügyeleti szerv múlt héten felfüggesztette a Wirecard UK működési engedélyét. A döntést természetesen az anyavállalattól hiányzó 1,8 milliárd euróval és az átláthatatlan könyveléssel magyarázták. Az FCA döntése meglepte a brit fintech közösséget. Több cég bocsátott ki kártyát a Wirecarddal partnerségben (köztük a Curve) vagy használta a cég valamilyen technológiáját.

Budapest közel olyan drága, mint Bécs Régóta hangoztatott érv a határátkeléssel kapcsolatos vitákban, hogy „persze, persze, Nyugat-Európában többet lehet keresni, de drágább is minden, különösen a lakhatás”. A megállapítás sok szempontból még mindig igaz, ám Budapest rohamléptekkel zárkózik fel, olyannyira, hogy Bécs már alig-alig drágább, mint a magyar főváros és más nyugat-európai fővárosokban is vannak olyan piaci szegmensek, ahol a magyar főváros nem marad le.

Küszöbön az újabb kereskedelmi háború? A koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk rendezésének fedezésére az EU átalakítja költségvetését, melynek egyik hangsúlyos eleme a digitális üzleti modellek megadóztatása. Washington azonban kilátásba helyezte, hogy bármilyen konszenzusos megállapodás hiányában hozott egyéni EU-s intézkedés súlyos kereskedelmi válaszcsapásokat vonz maga után.

Orosz online kiskereskedőt venne az Amazon A legnagyobb globális e-kereskedelmi óriás, az Amazon és a japán SoftBank tárgyalásokat kezdeményezett az orosz Sistema konglomerátummal - számol be a Reuters. A tárgyalások a Sistema onine kiskereskedelmi leányvállalata, az Ozon esetleges kivásárlásával kapcsolatosak, közölte a Sistema többségi tulajdonosa, Vlagyimir Jevtusenkov.

Kiderült, hogy a Bitcoin hálózat első 5 percében Satoshi szándékosan nem bányászott Egy ismert elemző, Sergio Demian Lerner arra jutott, hogy a hálózat indítása után Satoshi visszafogta magát, hogy ne kapjon blokkjutalmat. Sergio azzal szerzett magának hírnevet, hogy azonosította az első bitcoin bányász aktivitási mintáit a hálózaton, akit ezután „Patoshi” néven emlegetett. A legújabb megfigyeléséről egy blogbejegyzésben számolt be.

Mi a gond a beszerzési menedzser index-szel? A beszerzési menedzser index (BMI) egyike a világ legjobban figyelt konjunktúra mutatóinak. Piacokat mozgat, politikusok figyelik, befektetési döntéseket hoznak meg alakulása alapján. Az index, amelyet felmérések alapján állít össze az IHS Markit piackutató cég - többnyire jó indikátora annak, hogy milyen irányba megy az adott gazdaság. Egyik legnagyobb előnye, hogy gyors, a hivatalos statisztikákat, például az ipari termelés alakulását, vagy a GDP-t jócskán megelőzi.

Félmillió magyar tapasztalta meg a járvány alatt, hogy mit jelent az ország autóipari függősége Magyarország, és rengeteg magyar dolgozó, vállalkozó is szempontjából különösen fontos kérdés jelenleg, hogy hogyan fog hatni hosszú távon a koronavírus okozta válság a hazai autóiparra. Gerőcs Tamás, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos segédmunkatársa beszélt arról, hogy várhatóan hogyan fog hatni hosszú távon a koronavírus okozta válság a hazai autóiparra.

Egy jó hír az OTP ügyfeleinek Az azonnali fizetésre épülő új mobilfizetési fejlesztést vezetett be az OTP Mobil és az OTP Bank: az internetbankon keresztül is használható lesz az azonnali fizetés QR-kód olvasása, vagyis a QR-kód lefotózásával is lehet fizetni - jelentette be Csányi Péter, az OTP Bank ügyvezető igazgatója a pénzintézet online háttérbeszélgetésén hétfőn Budapesten.

Szuperolcsó kölcsönök: megjelentek a bankok új ajánlatai A múlt héten hosszú évek után először 0,90%-ról 0,75%-ra csökkentette alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank. A március 19-e óta hatályos THM-plafon értelmében a fedezetlen lakossági hitelek teljes hiteldíja legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja ezt meg. Meg is jelentek a bankok új, legfeljebb 5,75%-os személyi kölcsön ajánlataikkal. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk, amely fokozatosan frissül az új ajánlatokkal.