ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/03: Merre indulnak a cégek a COVID-19 útvesztőjében?

TECHNOLOGY

Az IT-üzemeltetés válasza a járványra: büdzséátrendezés, felhő és jövőbe menekülés A koronavírus-járvány komoly bizonytalanságot hozott magával, ami arra kényszerítette az IT-vezetőket, hogy újragondolják a költségvetést és beindítsák a hosszú ideje húzódó digitális transzformációs folyamatokat. Az IT-költések átalakulása és a jelenlegi helyzet teljesen más vágányra terelte a menetrend szerint működő IT-üzemeltetési folyamatokat, ami statisztikai és gyakorlati szempontból is érdekes elmozdulásokat eredményezett. Utóbbiakról és saját tapasztalásaikról beszélgettünk a piac két meghatározó szereplőjével.

Céges hatékonyságnövelő megoldáscsokor az ADAPTO-tól Az optimális vállalati működéshez elengedhetetlen a folyamatok monitorozása, elemzése, és a kockázatok időben való felmérése. A folyamat- és kockázatalapú gondolkodás a sikeres szervezeti működés alapköve. Az ehhez szükséges elemekről és szoftveres megoldásokról az ADAPTO és két partnere beszélt részletekbe menően.

Új értékesítési igazgató az AutSoftnál Az áprilisban történt vezérigazgatóváltás miatt cégünknél megüresedett az értékesítési igazgatói poszt, melyet ideiglenesen Cseresnyés Dóra vezérigazgatónk látott el. Az átmeneti időszakot követően eredményessége és hozzáállása miatt Fauszt Gábort nevezte ki értékesítési igazgatónak.

Új telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató alakul A hazai telekommunikációs piacon először valósul meg olyan távközlési modell, amely a mobilszolgáltatói kereskedelmi tevékenységet szétválasztja az aktív és passzív hálózati infrastruktúrától. CETIN néven indul hazánkban is a Telenorból kiváló új telekommunikációs infrastruktúracég, jelentette be a Telenor Magyarország és az Antenna Hungária.

Nem ússzák meg a vállalatok sem az új Edge böngészőt Fokozatosan cseréli le a Windows 10 operációs rendszert futtató számítógépeken az Edge böngésző régi változatát a Chromium-alapú újra a Microsoft. A szoftvergyártó óriás arra hívja fel a vállalatok és az oktatási intézmények figyelmét, hogy július 30-cal kezdődően a továbbfejlesztés automatikusan meg fog történni a Windows Update frissítőszolgáltatást használó céges és edukációs PC-ken is.

Újabb Facebook botrány Egy blogbejegyzésben kénytelen volt elismerni a Facebook, hogy több ezer olyan appfejlesztőnek engedett betekintést személyes felhasználói adatokba, akiknek nem lett volna szabad hozzáférést adnia. A dolog előzménye, hogy a Facebook által két évvel ezelőtt bevezetett adatvédelmi szabályozás előírta, hogy a 90 napig nem használt appok nem oszthatnak meg adatokat a fejlesztőkkel, azonban kiderült, hogy a nem kívánt adatmegosztás ennek ellenére megtörtént. Vagyis Zuckerbergék a saját maguk által hozott intézkedéseket sem tartják be.

Így alakította át a Microsoft a Windows 10 Start menüjét A szoftvergyártó az Insider tesztprogram résztvevői számára kiadott legújabb Windows 10 buildben (verziószáma 20161) egy jelentősen átdolgozott Start menüről és Tálcáról rántotta le a leplet. A vadonatúj Start menü a modern Fluent Design ikonokat tartalmazza, amelyeket a Microsoft korábban már bemutatott, és a színes alapot egy áttetsző háttér váltja fel, amely mind világos, mind sötét módban jól mutat.

Javul a Zoom biztonsága A koronavírus-járvány hatására népszerűségét elképesztő mértékben növelő Zoom videokonferencia szolgáltatás bejelentette, hogy az adatvédelem és a biztonság javítása érdekében elindított 90 napos projektje keretében több mint 100 továbbfejlesztést hajtott végre a szoftveren.

90 hertzes kijelzővel jön az új Honor mobil Bejelentette a Huawei leányvállalata a középkategóriás Honor 30 Youth Edition modellt, amely támogatja az újgenerációs 5G mobilhálózatok használatát. A MediaTek Dimensity 800 SoC processzor köré épülő okostelefon 2400x1080 képpontos felbontású, 90 hertzes képfrissítésű, 6,5 hüvelykes kijelzője 180 hertzes érintési mintavételi frekvenciával büszkélkedhet, így garantált a gyors reagálás.

Ilyen még nem volt - Egyszerre fog a négy techóriás vezére a Kongresszus elé állni Mind a négy amerikai internetes óriás, az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google vezérigazgatója is rábólintott a kongresszusi meghallgatásra. Ez lesz az első alkalom, amikor a négy cégvezető együtt áll a bizottság elé. Azt még nem tudni, hogy ezt személyesen teszik-e majd meg, vagy a koronavírus-járvány miatt virtuálisan.

A legnagyobb nevek alapították meg a magyar startup-szövetséget Tizenkét ismert magyar startup alapítója a Google Magyarország, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Design Terminal támogatásával Startup Hungary néven hozott létre érdekképviseleti szervezetet annak érdekében, hogy több nemzetközileg is sikeres startup jöjjön létre, működjön és növekedjen Magyarországon.

Mekkora tévét vesznek most a magyarok? A háztartásokban világszerte egyre nagyobb televíziók jelennek meg, az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt, ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik. A Samsung kutatása szerint a hazai felhasználók 73 százaléka számára fontos a képátmérő egy új tévé vásárlásakor, így a használatban lévő készülékek több mint egy harmada 43 colosnál is nagyobb, négyötöde pedig 5 évnél fiatalabb.

Nézd meg, hogy milyen volt a világ első videós konferenciahívása 50 évvel ezelőtt 1970. június 30-án John Harper, az Alcoa ügyvezetője és Pittsburgh polgármestere, Peter Flaherty részt vettek a világ első kereskedelmi, videós konferenciahívásában, az AT&T új Picturephone Mod II-jének segítségével. Vagyis 50 éve zajlott le az első videós konferenciahívás, és azután egy nappal el is indult az előfizetéses szolgáltatás nyolc céggel a városban. Úgy volt, hogy lesz New Yorkban is, de hálózati gondok miatt végül ott nem lőtték fel.

Nem szárnyal a magyar űrprogram, Gyulaházán egy kapavágás se történt Bár a kormány 2024-ig szeretne feljuttatni az űrbe egy újabb magyart, a projektről eddig elég keveset tudni, se a leendő űrhajós személye, se a programja nem ismert. Eközben Gyulaházán, Farkas Bertalan szülőhelyén a jelek szerint nem épül meg a 2017-ben tervezett „Space Központ”. Egyelőre nemcsak az nem világos, hogy ki lesz a szerencsés magyar űrhajós, de az sem, hogy mit csinál majd a világűrben.

Michigan megnehezítené, hogy vállalatok chipeket ültessenek alkalmazottaikba Az Egyesült Államokban több munkáltató chipeket ültet alkalmazottaiba, hogy jobban nyomon tudja követni, figyelje a munka termelékenységét, hatékonyságát, és ha kell, eredményesebben növelje azt. A tendencia az utóbbi években erősödött fel, vállalatok kisméretű, bőralatti RFID-chipekkel „címkézik fel” dolgozóikat. A chipeket a kézfejbe ültetik be.

Ömlik a pénz az álhírek elleni harcba Az Európai Bizottság 9 millió euró (mintegy 3,1 milliárd forint) összegű pályázati felhívást tett közzé a félretájékoztatást feltáró nemzeti központok létrehozására - közölte az Európai Bizottság. A pályázat arra irányul, hogy támogatásban részesítse a dezinformációval összefüggő tényellenőrzést végző nemzeti központok létrehozását. Célja, hogy a központok létrehozásával az Európai Bizottság kiterjessze a június 1-je óta működő Digitális Média Európai Megfigyelőközpontjának (EDMO) hatókörét.

Néhány hónap alatt elkaszálta új appját a Facebook A The Information portál még februárban számolt be róla, hogy a közösségi óriás következő projektje egy Hobbi nevű app. A kizárólag iOS-re fejlesztett szolgáltatást leginkább a Pinteresthez lehetne hasonlítani, lévén a felhasználó olyan fotókból és videókból készíthetnek kollekciókat, amik az aktuális projektjeikhez, hobbijaikhoz fűződnek. Az értékelések már a tesztidőszakban sem voltak túl pozitívak, a tesztelők értesítést kaptak a Hobbi leállításáról.

Hogyan jut el egy márka VALÓJÁBAN a felhasználóhoz? A Facebookon való kommunikáció értékes, ha meg akarjuk szólítani a célcsoportot. A kapcsolati rendszer viszont még értékesebb lehet, és nem csak az életben, de a közösségi oldalakon is. Hiszen van az a bizonyos Reach mérőszám, az elérés. Minden márka szeretne ebből minél nagyobbat generálni. A márkák együttműködéssel és PR tevékenységekkel még nagyobb táborhoz tudnak eljutni, és itt nemcsak az influencerekről beszélünk, hanem a kapcsolati rendszerről. 

Saját magunk megzabolázásának négy hatékony fegyvere Mindennek ellen tudunk állni, csak a csábításnak és a kísértésnek nem. Vagy legalábbis nem könnyen. Ezer felől érkeznek az impulzusok, amelyek csupa olyasmire késztetnek bennünket, aminek nem kéne bedőlnünk. Egy részük alapvető fiziológiai szükségleteinkhez kapcsolódik, mint például a táplálkozás vagy a fajfenntartás, másik részük az agyunk kényelmességéből adódik, mivel spórolni akar az energiával.

Az ipar 4.0-ra készül a Schneider Electric A Schneider komoly átalakuláson megy keresztül. Tevékenysége egészét az ipar 4.0-ra kívánja átállítani, összességében Intelligens Gyárrá fog válni. A tervek megvalósításában a 3D nyomtatás az egyik kulcstechnológia, például a spanyolországi Navarrában található Puenta la Reina-i üzemében a Stratasys FDM módszerével igyekeznek munkafolyamatokat áramvonalasítani, megkönnyíteni az eszközkészítést.

Több új funkciót kapott a WhatsApp, tényleg jönnek az animált matricák is Összesen három nap kellett, hogy kiderüljön, nem véletlenül lehetett egy rövid ideig animált matricákat látni a WhatsApp nyilvánosságra került bétájában. Ahogy azt a hétfői felfedezésnél is sejteni lehetett, hamar jött is a hivatalos bejelentés. És jött mellé néhány további újdonság is. Az egyik ezek közül, hogy minden felhasználói fiók QR-kódot kapott.

Új divíziót indított a Republic Group Új, adaptációs kampányokkal foglalkozó divíziót indított a Republic Group. Az elmúlt időszakban több olyan megbízást kapott az ügynökség, amely kifejezetten régiós koordináció feladatokra, illetve lokalizációra vonatkozott. Az ad_apt néven induló divízió többek között a globális kreatív ügynökségek által elkészített anyagok teljeskörű és költséghatékony lokalizációjával, valamint kreatív produkciós gyártásával foglalkozik.

ECONOMY

Így lett az elmúlt tíz év legsikeresebb tőzsdei cége a Tesla A Tesla a 2010-es évek elején nem volt több egy merész vízióval rendelkező vállalatnál, amely - hosszú éveken keresztül a pénz égetése mellett - olykor csak egyre vakmerőbb ígéreteinek köszönhetően maradt talpon. Azonban Elon Musk vállalata az ígéretek többségét megvalósította, amelynek eredménye az lett, hogy a Tesla ma már többet ér, mint a General Motors, a Ford és a Fiat-Chrysler összesen.

Legyen vagy ne legyen euró Magyarországon? Az utóbbi hetekben a magyar eurós tagságról többen nyilvánítottak véleményt. A kérdésben vita alakult a magyar pénzügyminiszter (Varga Mihály) és az MNB elnöke (Matolcsy György) között, de érdekes vita folyt például az Eötvös Csoport ez év januári ülésén. Úgy érzem, hogy a kérdés aktuális és fontos, s a vita alapján megformálódhat egy széles és releváns magyar nemzeti álláspont, ami artikulálja érdekeinket, s kijelölheti a kérdésben teendőket.

Tönkremehet a katások egy része Nagy felzúdulást keltett a katások körében, hogy az adózási formát érintő jogszabály módosítás (a 40 százalékos büntetőadó bevezetése) – ahogy az Adótanácsadók Egyesületének (AE) közleményében is szerepel – azt jelenti, a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik. Vannak azonban, akik úgy vélik, némi veszteséggel törvényesen játszható ki a 40 százalékos büntetőadó fizetése.

Az influenszerek lehetnek a reklámipar új urai Tévhit, hogy az influenszerek csak a pózoláshoz értenek. Egyre vezetőbb pozíciót vívnak ki maguknak a marketing és a PR területén. Egyre többen vannak, egyre több követőt hódítanak meg, így logikus, hogy sokkal több embert képesek elérni, mint egy hagyományos hirdetés. Nagyon úgy tűnik, hogy az influenszer-marketing érájába léptünk.

Felfoghatatlan mennyiségű pénz tűnik el idén a globális turizmusból Legjobb esetben is 1,17 billió (trillion) dollár bevételtől eshet el idén a globális turisztikai szektor egy szerdán publikált ENSZ-jelentés szerint. Ezt arra az esetre jósolják, ha négy hónapig tartanak a lezárások, nyolc hónap esetén 2,22, 12 hónapnál 3,3 billió dollárral csökkenhetnek abevételek. Ez a világ GDP-jének 1,5-4,2 százalékát jelenti.

70.000 dollár 2021-ben? Egy előrejelzés szerint igen Háromnegyed évvel a halving előtt a német Bayern LB bank közzétette saját stock-to-flow elemzését a Bitcoinról. Az S2F PlanB által történt publikálása azóta legendássá vált, a BTC árfolyamát pedig 90.000 dollárra jósolja. Természetesen nem közvetlenül a feleződés után. Egy kis ideig eltart, mire az árakra elég nagy hatással lesz a csökkent infláció.

Ezek régiónk legnagyobb cégei - Körkép öt környező országból A legnagyobb cégek rangsorának meghatározását szinte lehetetlen teljesen egyértelműen meghatározni, hisz kérdés, hogy mely mérőszámot tekintjük a legfontosabbak: a cég árbevételét, esetleg nyereségét, netán könyv szerinti értékét, vagy pedig a piac ítélete szerinti nagyságot, a piaci kapitalizációt, vagyis a részvények árának és számának szorzatát.

Kapcsolt vállalkozások összeszámítási kérdései különböző adónemeknél A kapcsolt vállalkozások fogalma a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényhez köthető, azonban egyre több jogszabály használja a kapcsolt vállalkozások fogalmát más, nem transzferárakkal összefüggő célokra is. A következőkben azt tekintjük át, hogy a kapcsoltság más adónemekben hogyan befolyásolja az adófizetési kötelezettséget.

Elképesztően drága veszteséggyár lesz, a kormány mégis megépítteti  A Hajdúnánásra tervezett új gyorsaságimotoros-világbajnoki (MotoGP) pálya 65 milliárd forintosra tervezett költség nem csak első pillanatra tűnik óriásinak, nézzünk ezzel kapcsolatban először két nemzetközi példát. Az Egyesült Államokban, Texasban a Circuit of the Americas 2012-2013 között épült magánbefektetők mintegy 400 millió dollárjából, mai árfolyamon 125 milliárd forintból.

Csodaszernek hiszik, de nagy ára lehet a kitolt munkaidőkeretnek Területükön minden ötödik cégnél meghosszabbították a munkaidőkeretet a korlátozások alatt, ez összesen 42 – elektronikai, fém-, gép- és autóipari vállalatot jelent. Van, ahol „csak” a jövő év közepéig tolták ki a keretet, de van, ahol a teljes 24 hónapos elnyújtási lehetőséget kihasználták. A veszélyhelyzetnek ugyan vége, ám ezek a már rögzített hosszabbítások maradhatnak, és újabb lehetőségek is lesznek.

NAV: A számlaadat-szolgáltatás szabályai 2020. július 1-jétől a befogadói oldalon Milyen bizonylatról, melyik áfabevallásban kell adatot szolgáltatnia a számlát befogadó adóalanynak, milyen adatokat kell szerepeltetnie az áfabevallás M lapjain? A NAV közzétette honlapján a július 1-jétől alkalmazandó legfontosabb tudnivalókat.