ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/06: Mámor a MI-piacon

TECHNOLOGY

Mámor a MI-piacon A mesterséges intelligencia az a valami, amit kellő gyakorisággal és értő hangsúlyokkal ma már nem azért ajánlatos emlegetni, hogy menőnek tűnjünk, hanem azért, hogy ne nézzenek le bennünket. Ott tartunk, hogy a MI-t, a téma újdonságait kockázatos mellőzni egy olyan szakmai cikksorozatban is, mint amilyent itt írok hétről hétre. Olykor a szerencsés véletlen is a szerző segítségére siet a heti téma kiválasztásában.

Felhőből védték a víruscsapást Húzóágazattá váltak a felhőszolgáltatások a technológiai szektorban, az ilyen megoldásokat kínáló cégek jelentős mértékben ezeknek köszönhették, hogy az első negyedévben a COVID-19 járvány ellenére is viszonylag jó eredményeket értek el. A hirdetési bevételekre építő nagy internetes cégek az év elején még tartották magukat, az ő esetükben a második negyedév hozhat komoly megpróbáltatásokat.

A kicsi, a nagy és a zöld Sok minden változik mostanában az adatközpontok világában, és nemegyszer ellentétes hatások mozgatják a piacot. Egyszerre várható felfutás a legnagyobb és a legkisebb adatközpontok terén, elméletileg vetélytársnak számító technológiák jelennek meg egyazon termékben – izgalmas időket élnek át az adatközpontok.

Újabb területeket hódíthat meg az e-learning Magyarországon 250-500 ezer aktív korú embert kellene bevonni a felnőttképzésbe az IVSZ elemzése szerint. Egy ilyen program a gazdaság újraindítását is segítené. A cégeknek nagyon megéri a munkatársaik oktatására, fejlesztésére költeni, az EDSmart becslése szerint éves szinten minden egyes, erre fordított dollár 30 dolláros növekedést hoz a termelékenységben.

Fellélegezhetnek a Gmailt használók Korábban többször is eldicsekedett azzal a Google, hogy a gépi tanulással felturbózott mesterséges intelligencia algoritmusai közel száz százalékos szűrik ki a Gmailt használó több milliárd ember postafiókjából a kéretlen üzeneteket.

Válaszol a Google a kérdésekre Nemsokára megjelenik az Android mobil operációs rendszer legújabb, 11-es verziószámú kiadása: a fejlesztők egy erre a célra létrehozott Reddit fórumon tehetik fel a szoftverrel kapcsolatos kérdéseiket a Google munkatársainak, akiknek a válaszai július 9-étől kezdve jelennek meg.

Egy nélkülözhetetlen program a Windows 10-hez Mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül törölt egy fontos fájlt, és jó lett volna egy eszköz, amellyel ismét hozzáférhetett volna a benne lévő pótolhatatlan információkhoz. Pontosan ezt a célt szolgálja a Microsoft most megjelent Windows File Recovery nevű alkalmazása, amely a Microsoft Áruházból telepíthető. Egyelőre csupán a legújabb Windows 10 változat, a tavasszal kiadott May 2020 Update (2004-es verziószám) alatt fut.e.

Ötmilliárd mobilos képérzékelőre lesz szükség 2020-ban A Counterpoint piackutató cég előrejelzése szerint főként a négykamerás okostelefonok növekvő népszerűsége miatt közel 5 milliárd képérzékelőt építenek be idén mobiljaikba a gyártók a koronavírus-járvány piacot sújtó negatív hatásai ellenére.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett az androidos Chrome böngésző Bár az Android mobil operációs rendszer már az 5.0-as Lollipop változatától kezdve támogatja a 64 bites architektúrát, és azóta számos 64 bites mobilprocesszor jelent meg a kínálatban - így a még mindig használatban lévő őskövületeketet kivéve ma már gyakorlatilag szinte minden androidos mobil képes 64 bites appok futtatására -, furcsa módon az ugyancsak a Google műhelyéből származó Chrome böngésző mind ez ideig csak 32 bites változatban volt elérhető a platformon.

Kinyírta a OneDrive-ot több PC-n a Windows 10 tavaszi frissítése
Internetes fórumokon sokan panaszkodnak amiatt, hogy a Windows 10 legújabb, 2004-es verziószámú funkciófrissítésének telepítését követően nem férnek hozzá a OneDrive-hoz, ami nagyon kellemetlen lehet azok számára, akik napi szinten használják munkájukhoz a Microsoft népszerű felhős tárolószolgáltatását.

Hét hüvelykes óriáskijelzővel érkezik a Honor csúcsmobil A Honor X10 Max 5G a májusban bejelentett Honor X10 dizájnját követi, de attól eltérően nem kiugró szelfikamerát kapott. A 174,37x84,91x8,3 milliméteres méretű, 227 grammot nyomó modell a MediaTek Dimensity 800 lapkakészletre épül, kijelzője egy 7,09 hüvelykes, 1080p felbontású, hatalmas IPS LCD panel. Nem hagyományos RGB, hanem RGBW technológiájú, a W arra utal, hogy fehér alpixeljei csökkentik a panel és így a mobil fogyasztását, amikor fehér színt jelenít meg.

Az Apple a podcasting háború újabb résztvevője A koronavírus járvány nyertese egyértelműen a podcasting volt! Az Apple a podcast alkalmazásban megpróbál valamit, ami eleddig sem neki, sem a Spotify-nak nem sikerült: közösségivé tenni a szolgáltatást! Ami talán a legjelentősebb lépés az Apple iOS 14ben bejelentett a podcastingot érintő változásai közül az nem magát az ügyfélélményt, hanem sokkal inkább az üzleti modellt érinti!

Kiírták az állami informatikusképzés pályázatát A tanintézményeknek szóló program összesen 7 milliárd forintnyi keretösszegből működik, részben a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GIOP), részben pedig a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) finanszírozásával. A keretösszeget struktúraváltó, illetve tananyagfejlesztő képzésekre lehet felhasználni.

Az érintésmentes parkolásé a jövő Átfogó kutatás készült a parkolás jelenéről, jövőjéről valamint az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokról. A kifejezetten autósokra fókuszáló adatgyűjtésből kiderült: a díjmentesség megszűnését követően is szimpatikusabb opció marad az utcai parkolás, bár nőtt az igény az autósokban a parkolóházak iránt is. A magyar fejlesztésű Parkl alkalmazás által megkérdezettek döntöttek a fizetés jövőjéről is: fontosabb lett az érintésmentes parkolási ügyintézés, mint eddig valaha.

Még egyszer - talán utoljára - a „mobil first indexing”-átállásról Nagy Gábor #marketingpunk mai cikkében egy (utolsó) figyelmeztetést tolmácsol, amely a Google által (is) favorizált mobilbarát weboldalakkal és a mobilos felhasználói élménnyel kapcsolatos. A cikk összefoglalja, hogy miért fontos a mobilos látogatók minél jobb kiszolgálása és mi az a két kérdés, amit ma fel kell tenned a webmesterednek.

Elkezdték kiszorítani a Huaweit Európa 5G-hálózataiból A Huawei körüli politikai bizonytalanságból elsősorban a svéd Ericsson profitált, Nagy-Britanniában és Németországban is jelentős mobilszolgáltatók cserélték le rájuk a kínai céget. Míg februárban a Huawei azzal büszkélkedett, hogy piacvezetőként már 91 kereskedelmi szerződésük van világszerte 5G hálózatépítésre, júniusra Ericsson a maga 93 megállapodásával beelőzte őket.

Zuckerberg ellenáll a Facebook-bojkottnak Nem változtat gyakorlatán a Facebook annak ellenére, hogy több nagy hirdető bojkottba kezdett, amiért a közösségi portál nem lép fel keményebben a gyűlöletbeszéd ellen. Ezt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője jelentette be. A bojkott résztvevői többek közt azt kifogásolják, hogy a Facebook szabad utat enged a fehér felsőbbrendűség, az antiszemitizmus, az álhírek és hasonló összeesküvés-elméletek hirdetőinek.


TOP 25 RÉSZEREDMÉNY - 07.03. 

Idén jubiláló szavazásunkon már több mint ezren adták le voksukat az általuk legsikeresebbnek tartott ICT-menedzserre. A szavazás utolsó két hete azonban mindig izgalmas fordulatokat tartogat, kíváncsian várjuk most is, hogy a véghajrában miként alakul át az élboly. A TOP 10 sorrendje jelenleg a következő:

1. Rasztovits Dávid
2. Vidra András
3. Fritsch Róbert és Pflanzner Sándor
4. Szekeres Viktor
5. Marton László
6. Farkas Péter
7. Gáspár László
8. Ocskay Szilárd
9. Pintér Szabolcs
10. Balogh Péter

A szavazatokat 2020. július 17-én délben zárjuk, az eredményt szeptember 1-én este, az INSIDE ITB 2020 gálaesten hozzuk nyilvánosságra. 

Szavazni az alábbi linken lehet:

https://www.facebook.com/itbusiness.hu/app/164167473601477/?app_data={}


Nyomtatott vegán steak Sokan keresik az alternatívákat, egyre több a vegetáriánus és a vegán. Ugyan rengeteg a szarvasmarha, de ma már a steaknek is létezik hús nélküli alternatívája. Az egyértelmű etikai okok mellett más szempontok miatt is érdemes odafigyelni a 3D nyomtatást használó izraeli Redefine Meat kajáira, első printelt finomságára, a csúcséttermekbe az év második felében kerülő Alt-Steak-re.

Összeegyeztethetők-e a kontaktuskutató alkalmazások az adatvédelemmel? Karinthy Frigyes híres „hat lépés távolság” elméletét már nem csupán lerövidítik modern digitális technológiák, hanem bizonyos feltételek mellett képesek teljes mértékben átültetni a gyakorlatba is. Sokan úgy gondolták, hogy ez a tulajdonságuk rendkívül előnyösnek bizonyulhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Mit várhatnak a kkv-k a robotizálástól? A kis- és középvállalkozások csaknem egynegyede tervezi a robotizálás bevezetését az elkövetkező 3 évben a Universal Robots megbízásából készített, „A kkv-k robotizálási barométere” nevű felmérés szerint. A robotizálást tervező cégek mindössze 22,5%-a tervezi a cobotok bevezetését, ugyanakkor ez a mutató összefüggésben áll a vállalkozás méretével. A kisvállalkozások képviselőinek 22,8% -a vezetné be a cobotok használatát, míg a közepes méretű vállalkozásoknál ez az arány 21,1%.

Dél-Koreában a mobilelőfizetők 10%-a már 5G-t használ Továbbra is Dél-Korea számít az 5G-s mobilhálózati fejlesztések egyik globális bástyájának. Az ázsiai országban a szolgáltatók hatalmas összegeket ölnek a hálózatok továbbfejlesztésébe, ami mostanra kezd is meglátszani az előfizetői bázis méretén.

A programozói szakzsargonból is kiirtanák a rabszolgaságra utaló kifejezéseket Nagyon sok olyan programozói szakzsargon van, amit a fejlesztők egymás között is használnak, a legtöbbször ezeket a kifejezések egyetemesek, azaz nem is magyarítják őket. Eddig a programozók az alap kódot úgy hívták, hogy Master", amit felügyelt, azok voltak a Slave" azaz a rabszolga kódok. Ezt most vezető, és követő szófordulatokra cserélik, de több kifejezést is szeretnének lecserélni, hogy még véletlenül se utaljon a rabszolgatartásra.

Új kutatási és fejlesztési központot nyit a Nokiákat készítő HMD Global A HMD Global számára szépen indult a Nokia mobilok pályafutása 2016 végén, 2017 elején, de az elmúlt negyedévekben folyamatosan egyre visszább esett a vállalat. Valószínűleg a cég tisztában van azzal, hogy mi a gond, és ezen is próbál majd változtatni azzal, hogy most egy friss K+F központot hoz létre, aminek az elsődleges célja a terjeszkedés lesz jelen állás szerint.

Az irodák újragondolása Májusban a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey bejelentette, hogy cége megengedi a szociális távolságtartás szabályai miatt otthonról dolgozó alkalmazottai számára, hogy tartósan folytathassák ezt a gyakorlatot. Sok más nagyobb vállalat – a Facebooktól a francia autógyártóig, a PSA-ig – is azt tervezi, hogy jóval több munkavállalója fog otthonról dolgozni a koronavírus-járvány végét követően.

 

ECONOMY

Hat vonzó technológiai részvény, ami nagyot szólhat a következő években A Piper Sandler elemzője felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó számítástechnikai cégek részvényeit követi és a TipRanks adatbázisa alapján Brent Bracelin a legpontosabb előrejelzést adó elemző a Wall Streeten. A szakértő hat olyan technológiai részvényt tartalmazó listát állított össze, amelyek bár drágának is tűnhetnek, azonban az elemző nagy lehetőséget lát ezen cégek papírjaiban.

Ingyenpénzt és részvényeket kezdtek el osztogatni a pénzügyi forradalmárok A gyorsan növekvő fintechcégek, mint a Revolut, a Transferwise vagy a Robinhood sorra döntenek úgy, hogy még egy lökést adnak növekedés ütemének és kezdik el ingyenpénzzel vagy éppen részvényekkel jutalmazni azokat az ügyfeleket, akik ismerőseiket is betoborozzák a rendszerükbe. Olyan szolgáltató is akad, amely akár 15 ezer forinttal jutalmazza felhasználóit, sőt, olyan is, ahol akár 4 darab, akár 200 dollár értékű értékpapírt adnak azoknak, akik aktívan segítenek a terjeszkedésben. 

A tiltakozás ellenére elfogadták a kata szigorítását A pénteken elfogadott jogszabályi rendelkezés alapján jövőre, ha egy katás vállalkozás egy év alatt 3 millió forintnál magasabb összegű bevételre tesz szert ugyanazon üzleti partnerétől, akkor azt extrém mértékű, 40 százalékos büntetőadóval sújtják a kata fix összegén felül. Megszűnik továbbá a kettős katázás lehetősége és sor más, a vállalkozók szempontjából rendkívül előnytelen változás is jön, miközben kivételezni fognak az állam beszállítóival.

Egy félévszázados magyar sikersztori: a Túró Rudi A Túró Rudit igazi hungarikumként kezeljük, bár eredete az egykori Szovjetunióhoz köthető. Immár több generáció kedvence, történetének több mint 50 éve során nem sokat változott, csak apróbb ráncfelvarrásokon esett át. Kreáltak már belőle fagylaltot, jégkrémet és tortát is. Világszerte egyre több helyen népszerű, hiszen a környező országok mellett számos más európai államban is állítanak elő hozzá hasonló desszertet, sőt a Távol-Keleten is komoly rajongótábora alakult ki.

Egyre többen javasolják a Facebook és a Twitter feldarabolását Össztűz alatt van mostanában a Facebook és a Twitter, elég csak arra emlékeztetni, hogy Donald Trump amerikai elnök még június elején aláírt egy olyan elnöki rendeletet, mely révén a szabályozó hatóságok könnyebben felelősségre vonhatják majd a hozzájuk hasonló közösségi oldalakat, növelhetik elszámoltathatóságukat.

Itt a friss rangsor! Ennyire ellenálló a magyar munkaerőpiac Magyarország rendelkezik az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával az Európai Unióban. A hazai munkaerőpiac ellenállóságát a gyorsan bevezetett jegybanki és kormányzati programok, a korábbi széles bázisú gazdasági növekedés és a járvány terjedésének hatékony leszorítása nagymértékben fokozta. Az MNB legújabb előrejelzései szerint a gazdasági környezet normalizálódásával jövőre újra visszatérhet a közel kétszámjegyű bérdinamika a versenyszférában.

Válságállónak bizonyult a kiskereskedelem Az előzetes adatok szerint májusban már újra az uniós átlag feletti mértékben növekedett a hazai kiskereskedelem, amihez a tartós fogyasztási cikkek elhalasztott vásárlásainak pótlása is hozzájárult – mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. A különadóról, a plázastopról és az új fogyasztóvédelmi törvényről is beszélt lapunknak.

A Kaliforniai Állami Egyetem milliókat fizetett váltságdíjként, bitcoinban A San franciscoi egyetem nagyjából 1,14 millió dollárt fizetett ki bitcoinban egy eddig ismeretlen hekkercsoportnak, akik megszerezték az intézmény adatbázisa feletti kontrollt. A hatóságok elkezdték követni a tranzakció útját, és a releváns kiberbiztonsági szervezetek is színre léptek.

Nagy bajok jöhetnek a vállalati kifizetéseknél - készülni kell A koronavírus alatt kiállított, de ki nem fizetett számlák áfáját is be kell fizetni, ami a romló gazdasági helyzet mellett önmagában is hozzájárulhat a lánctartozások újbóli kialakulásához. A problémák mérsékelhetők, de ehhez a cégeknek is alkalmazkodniuk kell, új adminisztratív gyakorlatokat kell beépíteniük a működésükbe.

Tízéves csúcsra ugrott a kínai szolgáltatószektor aktivitási indexe A kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatószektor az index alapján immár a második hónapja állt a növekedést és a visszaesést elválasztó, 50 pontos küszöb fölött, a júniusi eredmény ráadásul a legerősebb volt 2010 áprilisa óta.

Jövőre tovább erősödhetnek a hazai vállalkozások A gazdaság-, család- és munkahelyvédelem filozófiája tükröződik a jövő évi költségvetésben, és ez alapján határozta meg a kormány a kiadásokat – nyilatkozta lapunknak Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára. Jövőre gazdasági növekedéssel számol a kormány. Hozzátette: ha újabb kifizetések szükségesek idén a munkahelyek megtartásához vagy új beruházások indításához, akkor azokat teljesítik azon az áron is, hogy a hiány növekszik.

Európai kártyás fizetési rendszert hozhatnak létre a nagybankok Európai nagybankok közül eddig 16-an álltak össze, hogy egy olyan kártyás fizetési rendszert építsenek, amely határokon átnyúlóan működik, és a nagy nemzetközi kártyatársaságokkal versenyezhet. Az Európai Központi Bank üdvözli a döntést.

Feldarabolás előtt a Wirecard, beszállhat a Deutsche Bank Záporoznak a hírek minden idők legnagyobb DAX-botrányával kapcsolatban, a Wirecard üzleti partnerei egymés után szakítják meg kapcsolataikat a német céggel, közben egyre valószínűbb, hogy a Wirecardot feldarabolják, ebben pedig aktív szerepet játszhat a Deutsche Bank.

A számlázó program kiválasztásának kulcskérdései Egy számlázó program minden vállalkozás számára nélkülözhetetlen, ami amellett, hogy a jogszabályoknak való megfelelést biztosítja, jelentősen meg is könnyítheti egy vállalkozó életét. Tóth Zoltánnal, a Számlázz.hu ügyfelszolgálati vezetőjével beszélgettünk a különböző megoldások előnyeiről és hátrányairól, főként az e-kereskedők szemszögéből nézve.