ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/07: Felértékelődött a digitalizáció

TECHNOLOGY

Még mindig alacsony a női informatikusok aránya Magyarországon Jelentős munkaerőhiány van az informatikai szektorban, és már azelőtt ez volt a helyzet, hogy a járvány hatására még jobban felértékelődött a digitalizáció. Létfontosságú, hogy a nők a több biztatást kapjanak, hogy érdekes és vonzó karrierlehetőségként gondoljanak az informatikára, mivel jelenleg rendkívül alacsony a nők aránya ezeken a pályákon.

Az informatikus táborok ma már zseniképző élménytáborok Változnak az idők. Pár évvel ezelőtt még úgy oktattak számítástechnikát az iskolákban, hogy a tanárok ezzel párhuzamosan ismerték meg a honlapkészítés fortélyait vagy a Comenius Logót. Ma már Dunát lehetne rekeszteni az informatikatáborokkal. Teljesen természetes tehát, ha egy nap azzal állít haza egy tinédzser, hogy applikáció- vagy weblapkészítéssel akar foglalkozni, ezért ilyen irányban tanulna tovább.

A legnagyobb IT-szolgáltatók egyikévé válna az NTT Data Az NTT Data az olyan ágazati óriások, mint a T-Systems és az Accenture mögött még szinte ismeretlennek számít. Stefan Hansen, az NTT Data régiós vezetője kiemelte, hogy sokan nem hiszik el, hogy csak Németországban több mint 6500 munkatársuk van. Globális viszonylatban még komoly növekedési lehetőségeik vannak, a céljuk az, hogy a következő három esztendőben a három vezető IT-szolgáltató közé akarnak tartozni.

Újabb nem várt csapás a Huawei-re A Sunday Telegraph értesülései szerint az Egyesült Királyságban mégsem fogják használni a Huawei által gyártott 5G technológiájú hálózati berendezéseket a helyi mobilhálózatokban, annak ellenére, hogy a jelenleg érvényben lévő rendelkezések engedélyezik a kínai vállalat termékeinek alkalmazását az 5G hálózatokban, de 35 százalékra korlátozzák az arányukat.

Jelentős változás a Windows 10 frissítésében Míg tavaly a Windows 10 operációs rendszer nagy előrelépésként hangoztatott újdonsága volt, hogy a nagyszabású funkciófrssítések telepítését akár egy évvel is el lehet halasztani, a tavasszal megjelent May 2020 Update változatban a Microsoft megszüntette - legalábbis a mezei felhasználók számára - az egyszerű halasztás lehetőségét a Windows Update-ben.

Kémkednek az iPhone-ok adatai után Legújabban a LinkedIn üzleti közösségi média platformot érte az a vád, hogy kémkedik a felhasználói után. A Microsoft tulajdonában lévő szolgáltatás iOS-alapú mobilalkalmazása biztonsági kutatók szerint titokban olvassa és lemásolja az iPhone-ok vágólapjának tartalmát.

Nyolc országból 110 startupötlet érkezett a magyar innovátorokat segítő programra Nyolc országból 110 startupötlet érkezett a magyar innovátorokat segítő Reload Hungary inkubációs programra, a jelentkezők egyebek közt munkaerő-közvetítéssel, kórházi adminisztráció csökkentésével vagy épp vendéglátóipari megoldásokkal keresnek választ a pandémia adta új problémákra.

Tudják, hogy bezuhanna a turizmus, mégis megfojtanák a rövid távú lakáskiadást Egy 2018-as tanulmány részletesen feldolgozta a rövid távú lakáskiadás előretörését Budapesten. Míg 2014-ben még háromszor annyi szállodai férőhely volt, mint amennyi az Airbnb-n, három évvel később lényegében utolérte a szállodai kapacitást a rövid távon kiadott lakásoké. Ez alatt az idő alatt az Airbnb-lakásokban négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma, míg a szállodáknál ez nagyjából 20 százalékkal nőtt.

Bemutatkozott a Startup Hungary és a Puli Space Technologies A Kanapé Pitch sorozat tizenkettedik alkalmán ismét a hazai startup-ökoszisztéma jelentős szereplőit, valamint a közösségi finanszírozás aktualitásait ismerhette meg a közönség. Pistyur Veronika a frissen alakult Startup Hungary-ról számolt be, dr. Pintér Attila pedig startup-jogászi fogalmakkal ismertetett meg. 

Társfinanszírozás: a tőkebevonás sikerének egyik kulcsa A korai fázisú vállalkozások számára a klasszikus banki finanszírozás követelményei jellemzően nem teljesíthetőek: a szabványosított felülvizsgálati eljárást az innovatív üzleti modellel rendelkező vállalkozások csak nehézségek árán vagy nem tudják teljesíteni, illetve biztosíték híján az innovatív üzleti modellek jellemzően nem bankképesek; de az alternatív finanszírozási formák igénybevételével ezek az akadályok áthidalhatók.

Újra itt a Műanyagmentes Július Ismét kezdetét vette a Műanyagmentes Július kihívás, amelynek célja, hogy a fogyasztók egy hónapon keresztül mellőzzék az életükből az egyszerhasználatos műanyagokat. A kezdeményezés Ausztráliából indult civil mozgalomként 2011-ben, mára globális kihívássá nőtte ki magát, indulása óta több mint 250 millió embert inspirált a világ 177 országában.

Újabb nagyvállalat döntött az örökös home office mellett, 80 ezren dolgozhatnak otthonról A Fujitsu munkavállalói rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak és a home office sztenderd lesz a vállalatnál, azokban a munkakörökben, ahol ez megoldható. A dolgozók választhatnak, hogy otthonról, a központból, vagy egy kisebb irodából szeretnének dolgozni. A vállalat azt várja a lépéstől a BBC-nek eljuttatott közleménye szerint, hogy a dolgozói hatékonyabbak lesznek és kreatívabbak, ami segíteni fogja az innovációt.

LEGO elemekből épül meg 2050 Budapestje Online nyári táborok, Python és JavaScript Youtube csatorna, Hackathon, Budapest 2050 – ezeket az ötleteket valósítja meg a Skool, annak köszönhetően, hogy támogatást nyert a LEGO Foundation nemzetközi, 50 millió dollár keretösszegű globális programjában, amely a koronavírus által érintett gyerekeket segíti játékosan, edukatív módon. A program fő célja a gyerekek jólétének elősegítése és készségeinek fejlesztése.

 

ECONOMY

Jó minőségű befektetést keresel? Erre a 14 izgalmas részvényre érdemes figyelni A tőzsdék az elmúlt hónapok folyamán nagyot emelkedtek, azonban a részvénypiaci felpattanás közepette a befektetők továbbra is aktívan keresik a jó vételi lehetőségeket. Ehhez nyújthat segítséget a Jefferies stratégája, aki 14 részvényt tartalmazó listát állított össze, amelyen stabil pénzügyi helyzetű, magasabb tőkearányos megtérüléssel rendelkező papírokat válogatott össze, amelyek árazása sem tűnt elrugaszkodottnak.

Csepp alakú a magyar társadalom, nem babapiskóta! A társadalmi pozíció tehát elsősorban függ a termelőeszközökhöz való viszonytól. Ebből a szempontból Magyarország egészen különleges ország. A tőketulajdonosok máshol is hazai és külföldi frakciókra bomlanak, ám szinte alig adódik olyan ország, ahol Magyarországhoz hasonló mértékben a külföldi tőke ilyen domináns pozícióban lenne.

Átalakítja a világunkat a koronavírus, de ez nem baj A koronavírus-járvány rövid távú hatása, hogy sosem látott arányban csökkent a világ CO2-kibocsátása. Amint a pandémia után az élet visszatér a normális kerékvágásba, a környezetszennyezés ismét lendületet vesz, ám a válság olyan változásokat is elindított, amelyek hosszabb távon is fenntarthatóbbá tehetik a társadalmunkat.

Idén még jön egy magyar szamurájkötvény A koronavírus járvány alaposan felborította a költségvetési folyamatokat, a kormány két lépésben 397 milliárd forintról 1890 milliárd forintra emelte az idei költségvetési hiányt. Ezt a rést kell betömködnie többleteladósodással az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-nek. A cég félévi elemzésből kiderül, hogy júliusig a szükséges források 60 százalékát vonták be a piacról.

Hatvanmillió ügyfélre lő a BukuWarung Hatvanmillió potenciális ügyfél igényeire céget alapítani nem tűnik rossz ötletnek. Az indonéz BukuWarung pont ezt tette: olyan kiskereskedőknek terveztek könyvelési appot, akik eddig kockás füzetben vezették a pénzügyeiket. Az ügyfelek olyan sarki kisboltok, szatócsüzletek, trafikok és bodegák, amik mélyen be vannak ágyazva a közösségükbe.

Van olyan mutató, amiben utolértük Svédországot és Dániát A koronavírus-válság ismételten rávilágított a belföldi finanszírozás fontosságára és megbízhatóságára. A lakossági állampapírok növekvő részaránya jelentősen mérsékli Magyarország külső sérülékenységét. Az elmúlt évek erőfeszítéseinek köszönhetően a svéd és a dán szint közelébe süllyedt hazánk külső adósságállomány aránya, mely meglehetősen ritka az EU országai között.

Itt a mesterterv: ezzel lehetne megmenteni a budapesti turizmust? A koronavírus-járvány nyomán szinte kiürültek a legnépszerűbb európai turistaközpontok, mint amilyen Amsterdam, Prága és Budapest is. Eltűntek az éjszakai tivornyák, de ezzel párhuzamosan rengeteg munkahely és vállalkozás is megszűnt. A városok polgármesterei egy szép, új jövőben bíznak, ahol nem zavarják egymást látogatók és a helyiek, és a bérleti díjak is konszolidálódhatnak: de vajon lehetséges ez?

Nem rendíti meg a Facebook elleni bojkott Mark Zuckerberget A Facebook hetek óta kénytelen szembenézni a hirdetők Stop Hate for Profit (SHFP) nevű bojkottjával, amelyet nemrég néhány szervezet indított el. A kezdeményezés rövid idő alatt komoly támogatottságra tett szert. Ahhoz a The Guardian értesülései alapján immár 800 vállalkozás csatlakozott, köztük olyan óriáscégek, mint az Adidas, a Coca-Cola, a Ford, a Microsoft, a Sony, az Unilever és a Verizon. 

A koronavírus anyagilag is megviselte a lakosságot Az emberek közel háromnegyede számít rá, hogy ősszel visszatér a koronavírus, negyedének romlottak a jövedelmi viszonyai a járvány kitörése óta, s ugyan a többség szerint (59 százalék) az egészségügy jól kezelte a járványhelyzetet, ám az oktatás, a gazdaság, s főleg a nehéz anyagi helyzetbe kerültek kormányzati támogatása kapcsán ez már nem mondható el.

Csak a milliókat égetik a topéttermek Őszig biztosan nem nyit ki Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes. Az ugyancsak Gerendai Károly üzletember által tulajdonolt Costes Downtown a múlt héten már megnyílt a felette működő Prestige Hotellel együtt, egyelőre a korábbi átlagos reggeli és ebédforgalom 10 százalékát hozva. Vacsoraidőben ezért nem maradnak nyitva, egy újabb műszaknyi személyzetet nem akar fizetni a tulajdonos.