ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/10: Winter Is Coming

TECHNOLOGY

Nemzetközi porondra készülnek a zöld startupok Az elmúlt hetekben rengeteg elképzelést, tervet lehetett hallani arról, hogyan kellene újraindítani a gazdaságot a koronavírus-járvány után, euró-tízmilliárdokat szánnak az Európai Unióban is különböző programokra, és egyre gyakrabban fogalmazódik meg az a vélemény is, hogy történelmi lehetőség előtt állunk, hiszen egy fenntarthatóbb és a környezetet jobban kímélő gazdaságot alakíthatunk ki. Angela Merkel német kancellár például azt javasolta április végén, hogy az EU növelje a 2030-ra megfogalmazott üvegház-hatású gázokra vonatkozó vállalását és az 1990-es szint 50-55 százalékával csökkentse a kibocsátást.


INDÍTSA ÚJRA ÜZLETÉT BIZTONSÁGOSAN Az üzletmenet-folytonosság biztosítása a minimalizált mértékű vállalati kockázati kitettség mellett nem egyszerű feladat, főként most, amikor a piacon paradigmaváltás zajlik. A #Qualysoft webinárján (2020.07.22, 11:00) számos olyan kérdésre választ lehet találni, amelyek most minden IT-üzemeltetőt és döntéshozót foglalkoztatnak. Ízelítőül:

  • Milyen IT-biztonsági kockázatok merülhetnek fel leggyakrabban a távmunka során?
  • Milyen felhős megoldásokkal biztosítható az üzleti folytonosság a járvány alatt és azt követően?
  • Miért válik egyre fontosabbá az identitásvédelem?
  • Hogyan védheti meg a vállalat levelezőrendszerét a fenyegetettségekkel szemben a változó világban?
  • Milyen megoldások állnak rendelkezésre a belső hálózat védelmére?
  • Hogyan akadályozzuk meg az adatszivárgást és adatvesztést?

regisztráció és a webináron való részvétel díjmentes. Regisztrációs link: t.ly/JQLk


Hol a legolcsóbb és hol a legdrágább 1 GB mobilinternet? Majdnem minden szomszédunknál olcsóbb 1 GB mobilinternet, mint hazánkban. A brit Cable 228 országot vizsgált, ebből Magyarország a 171. helyen szerepel. Minél hátrébb van egy ország a listán, annál drágább. Nálunk 5,32 dollár (nagyjából 1600 forint) az átlagára 1 GB adatforgalomnak.

Meglepően sok mindenről posztolgattak a magyarok a karantén idején A Media-Digital Hungary konferencia egyik témája az volt, hogy a minimál kommunikációban alkalmazott, úgynevezett „tapadó szavak” a márkák kontextusában mennyire fontosak a weben. A Neticle szöveg- és médiaelemző cég a legtöbbet használt szórakoztató szavak és kifejezések után kutatva megvizsgálta, hogy az elmúlt két hónapban mi mindenről beszéltek az emberek a legfontosabb social media felületeken.

Vajon minek a használata emelkedett meg a magyarok körében a járvány ideje alatt? Fellendítette a koronavírus-járvány a digitális szolgáltatások használatát, különösen a banki és telekommunikációs ügyintézést - közölte a McKinsey & Company. A nemzetközi tanácsadó cég reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a magyarok háromnegyede használt legalább egy digitális szolgáltatást a kijárási korlátozások alatt. 

Android-fronton javul a helyzet Arról tudósít büszkén az Android-fejlesztők blogja, hogy a mobil operációs rendszer 10-es változata 28 százalékkal gyorsabban terjed, mint az előző Android 9 Pie, és a legújabb kiadás már öt hónappal a kiadását követően 100 millió eszközön futott.

Nem várt területen újít a Chrome és a Firefox A leginkább optimalizált és ezért a legkisebb méretű fájlokat eredményező képtömörítési formátum hírében álló AVIF támogatása rövidesen megjelenik a böngészőkben, lehetővé téve minden korábbinál kisebb összméretű weboldalak létrehozását a növekvő mobilos internetezési arányhoz való igazodás jegyében.

Növekedett az SAP a koronavírusos negyedévben Közzétette az SAP az idei második negyedévre vonatkozó előzetes üzleti beszámolóját, mely szerint a vállalat összbevétele 2 százalékkal 6,74 milliárd euróra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az üzemi eredmény 7 százalékkal 1,96 milliárd euróra nőtt a koronavírus-járvány által legjobban sújtott időszakban.

Nagy bajok vannak a jelszóhasználattal Miközben 15 milliárdnyi felhasználónév-jelszó párost árulnak kiberbűnözők a sötét weben, a felhasználók nagy része még mindig nem döbbent rá, hogy milyen veszélyeknek teszi ki személyes információit és bankszámláját, ha nem kezeli körültekintően az online szolgáltatásokhoz hozzáférést biztosító jelszavait.

Kipróbáltuk a Chameleon-t, a jövő okos otthonát – próbáld ki Te is! Az okos otthon állhat abból, hogy vásárolunk egy okos konnektort, amit egy alkalmazással ki-be kapcsolunk. De állhat abból is, hogy ha hazaérünk, automatikusan kapcsolja fel a villanyt, állítsa át a fűtést, vagy ha éjjel kiszállunk az ágyból, akkor kövessen minket az éjjeli világítás. A kettő közt óriási különbség van.

Már bárki kitűzhet megjegyzéseket az Instagramon Az Instagram változtatásainak hála immáron bárki rögzíthet megjegyzéseket a bejegyzések alatt. A funkciót májusban, kisebb csoportnyi felhasználóval tesztelte az Instagram, de most kész az élesítésre. A fejlesztők azt szeretnék elérni, hogy a felhasználók jobban kezelhessék a bejegyzések alatt kialakuló párbeszédeket, így a megjegyzések feedjének tetejére néhány különlegesnek ítélt hozzászólás tűzhető ki.

Jól teszik a médiapiaci szereplők, ha háborúra készülnek A Whitereport magyar médiapiaci adatbázis még áprilisban jelentkezett kétféle válságszcenárióval, amelyek közül egyik súlyosabb volt, mint a másik: a tanulmányban az egyik azzal az eshetőséggel számolt, hogy őszre helyreáll a rend a fogyasztói és hirdetői oldalon, míg a pesszimistább becslés az egész évre ráhúzódó válságot prognosztizálta. 

25 millió embert képez át informatikussá a Microsoft Világszerte 25 millió ember átképzését támogatja a Microsoft június 25-én indult programja. A vállalat ezzel igyekszik enyhíteni a járvány miatt kialakult gazdasági válságot és munkanélküliséget. A Microsoft magyar nyelvű News Center oldalán megjelent közlemény szerint a program a tudás megszerzésében segítené a dolgozókat.

Startup tehetségkutatóval zárul a Design Terminal Mentorprogramja Formabontó Mentorprogram zárásra készül a Design Terminal. Tíz héttel ezelőtt, a karanténidőszak kellős közepén szokatlan, szinte minden eddigi szabályt felülíró koncepcióval indította el zászlóshajó programjának tavaszi szemeszterét az innovációs ügynökség. Teljes egészében online platformokra ültették át az inkubációs programot.

Leleplezték a hackert, aki 44 ország állami és céges adatainak eladásából lett milliomos Az illetékes washingtoni bíróság nem titkosítja tovább az Fxmsp néven 2016 és 2019 között aktívan tevékenykedő hacker ügyét, miután az egyik sértett, a Group-IB nevű kibervédelmi cég felfedte a férfi indentitását. A 37 éves kazah állampolgár, Andrej Turcsin karrierje során 44 ország több mint 300 cégétől és kormányától lopott információkat, amelyek eladásával 1,5 millió dolláros vagyonra tett szert.

 

ECONOMY

Néhány részvény jól jött ki a válságból a visegrádi térségben A koronavírus világjárvánnyá válásakor, márciusban a tőzsdék valósággal összeomlottak, teljesen érthető módon: nyilvánvaló volt, hogy az emberek közti érintkezés csökkentése érdekében a gazdaság egy részét kényszerűen leállítják. Miután azonban a kormányok és a jegybankok igen gyorsan megkezdték a válságkezelést, a piacokon hamar elmúlt az ijedelem, nem úgy, mint a 2008-as válság idején.

A kínai kriptodeviza átalakíthatja a világ pénzügyeit A 2000-es évek közepétől kezdve Peking egyre komolyabb erőfeszítéseket tett azért, hogy nemzetközi befolyását pénzügyi műveletein keresztül is növelje. Peking a digitális pénzt globális befolyásának növelésére akarja felhasználni. Előnyre tehet szert ezzel az USA-val szemben, ahol az állam - érthető módon - minden eszközzel gátolja a Facebook által bevezetni tervezett alternatív devizát.

Három hiba, amivel mulasztási bírságot kockáztatnak a cégek Július 1-én hatályba lépett a jogszabály, amely szerint minden belföldi adóalany részére kiállított számlát rögzíteni kell a NAV Online Számla rendszerében. Az új adminisztrációs teher miatt nagyon sokan váltanak most online számlázásra, mert a két rendszer összekapcsolásával automatizálható az adatszolgáltatás. Nem árt azonban a buktatókra is odafigyelni, hogy garantáltan elkerüljük a NAV mulasztási bírságot.

Tizenkét milliárdot hozott a hagyaték, amit már az USA-ból birtokol Vajna Tímea Május közepe óta már nem közvetlenül Vajna Tímea a tulajdonosa annak a több tízmilliárd forintnyi cégvagyonnal rendelkező AV Perfect Kft-nek, amit férjétől, a néhai Andy Vajnától örökölt. A társaság egy frissen alapított Las Vegas-i céghez került, amely azonban nem független Vajna Tímeától, illetve a férjének korábbi üzlettársától, Samuel Russell Falconellótól sem.

Antonopoulos: a bitcoin sosem lesz teljesen privát A bitcoin egyik legnagyobb messiásaként emlegetett Andreas Antonopoulos úgy véli, a Bitcoin sosem fog olyan szintű privát funkciókkal rendelkezni, mint amilyeneket például a Monero biztosít a felhasználóinak. Személy szerint szívesen látna több magánszférát támogató fejlesztést a kriptopénz esetében, de nem hiszi, hogy a közeljövőben ezek megvalósulnak.

Még előttünk a gödör alja - interjú Inotai András közgazdásszal Az első elemzések, amelyek már az amerikai és az európai gazdaság 3 százalékos visszaesését prognosztizálták, idén február végén, március elején láttak napvilágot. Mára ez az előrejelzés tovább romlott és optimista forgatókönyv szerint is 7 százalékos zuhanás lehet 2020-ban. Minden jel arra utal, hogy a járványt követően a globális gazdaság eddigi rendszere jelentősen átalakul, és erre a magyar kormány nem készült fel.

A génszerkesztés túl kiszámíthatatlan eredményre vezet ahhoz, hogy öröklődő betegségek gyógyítására használják „A természetet, mint a boszorkányokat, kínpadra kell feszíteni, hogy kipréseljük belőle titkait” – vélte Francis Bacon, a kísérleti természettudomány egyik atyja. A 17. században megszülető nyugati tudomány azóta megszelídült, etikai érvekkel akarja alátámasztani a kísérletezést. A Nature által június végén bemutatott három vizsgálat neves genetikus szerzői azonban arra a következtetésre jutnak, hogy mivel a technológia megjósolhatatlan eredményre vezet, öröklődő betegségek gyógyítása céljából etikátlan génszerkesztést végezni.

Létesítmények „okos” felkészítése a gazdasági újraindulás idején A modern kapitalizmus létezése óta még sosem láttunk ilyen típusú gazdasági leállást. Az események minden embert sokkoltak, ám sok vezető hideg fejjel és optimistán arra jutott, hogy a járvány okozta krízis egyben új lehetőség is. Nincsen ez másként a létesítmények fenntartása terén sem.

3D nyomtatási stratégiai szövetség Dubaiban Az Egyesült Arab Emirátusok, különösen Dubai köztudottan sokat tesz a 3D nyomtatás széleskörű elterjesztéséért, számos alkalmazással igyekszik népszerűsíteni a technológiát. Most újabb fontos lépést tettek, a kulcsszektorokat, például az egészségügyet és az építőipart megcélzó, 2016-ban indított Dubai 3D Nyomtatási Stratégián alapuló 3D Nyomtatás Stratégiai Szövetséget hoztak létre.

Csődbe ment az amerikai elnökök öltöztetője, a Gordon Gekko-éra szabója A globális pandémia térdre kényszerítette az egyik legismertebb amerikai ruházati céget, az 1818-ban New York-ban alapított Brooks Brothers-t is, a vállalat csődvédelmet kért, bezárja 51 üzletét, a cég tulajdonosa, Claudio Del Vecchio vevőt keres a vállalatra. A legrégebbi, folyamatosan működő amerikai ruházati cég 3 amerikai üzemét is bezárja.