ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/13: Nagy lehetőség vagy kényszerű alkalmazkodás?

TECHNOLOGY

Nagy lehetőség vagy kényszerű alkalmazkodás? Nagy rejtély, hogy a startupok hogyan élték meg (és túl) a COVID-19-et. Egyeseknek ez a kényszerű alkalmazkodás új korát hozza el, míg másoknak a projektjük bukását jelentheti. Lesznek viszont, akiknek nagy lehetőséget hozhat a pandémia utáni új világ.

Az eszközök iránti kereslet zuhanhat a legnagyobb mértékben idén Kemény év vár a globális informatikai piac szereplőire, a tavalyi ígéretes növekedés után ugyanis 5,1 százalékos csökkenés is jöhet az IDC prognózisa alapján. A COVID-19 járvány ugyanakkor jelentősen felgyorsította a vállalatok és intézmények digitális átállását és az erre szánt összeg idén is bővülni fog.

Digitális képességekkel a munkanélküliség ellen A digitális képességek fejlesztése lehet a leghatékonyabb módja, hogy olyan embereket segítsünk vissza a munka világába, akik a közelmúltban valamilyen okból kiszorultak a munkaerőpiacról. A hátrányos helyzetű álláskeresőket karolja fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Incorpora projektje, amelyhez a Microsoft Magyarország is csatlakozott – digitális kompetenciafejlesztő tréninggel.

A felhasználói élmény mindent visz Évente megrendezett fejlesztői világkonferenciájának alkalmával az Apple díjazza az előző esztendő mezőnyéből kiemelkedő appok és a játékok fejlesztőit. 2020-ban, amint erről az Apple egyik június végi sajtóanyaga meg is emlékezik, az app kategóriában nyolc terméket, illetve azok fejlesztőcégeit tartotta dicséretre méltónak. Közöttük az egyik a Shapr3D termék és az azonos nevű magyar alapítású és budapesti székhelyű cég, amelynek alapító vezérigazgatója Csanády István.

Lezajlott a Java programozási verseny Az 1-3 fős csapatoknak az online feladatmegoldás során a reboarding, vagyis a munkaerő az irodába való visszaáramoltatásával kapcsolatos problémát kellett megoldaniuk Java microservice architektúra használatával. Az 1. forduló egy kevesebb specifikációval rendelkező feladat volt, a 2. fordulóban pedig egy nagyobb szakmai ismereteket igénylő programozási feladatot kaptak a tovább jutott csapatok Itt figyelembe kellett venniük ki- és beléptetést várólistával egybekötött felhasználóbarát rendszerrel, amit a HR könnyedén nyomon tud követni. A zsűrizés nagyon izgalmas volt, a második és harmadik helyezettet egy hajszál választotta el egymástól.

Három földrész legjobbjai között a 4iG A magyar IT-vállalat az értékesítési mutatók éven belüli növekedésével, az ügyfelek elégedettségével és az innovatív megoldásaival érdemelte ki az „As-a-Service Partner of the Year 2020” elnevezésű kitüntető címet, amellyel Közép-Európa, Oroszország, Törökország és Afrika-régiók legjobb partnervállalatai közé sorolta a 4iG-t a Hewlett Packard Enterprise. Ebben a kategóriában a fogyasztási alapú szolgáltatások viszonteladóinak kimagasló teljesítményét díjazza a HPE, amelynek a 4iG Platinum minősítésű stratégiai partnere.

Háromszor annyi digitális szolgáltatást használtak a magyarok a járvány alatt, mint korábban A járvány előtt körülbelül minden második magyar vett igénybe legalább egy szolgáltatást online, a járvány után már négy emberből három. E tekintetben csökkent a különbség fiatal és idős, vidéki kistelepüléseken és városokban élők között. Többek között ez derül ki a McKinsey & Company által elvégzett friss, reprezentatív felmérésből. A legtöbben a banki ügyeiket intézték digitálisan, de a telekommunikációs szolgáltatások is nagyon népszerűek voltak. Még mindig van mód további vásárlókat és ügyfeleket az internetre terelni, ám ehhez az ügyfélélmény fejlesztésére van szükség.

KKV- pályázati naptár a koronavírus elleni mentőöv, a high-tech és zöldmegoldások jegyében A koronavírus-járvány tűpontosan rámutatott arra, hol vannak az igazán sérülékeny pontok a kkv-szektor digitális érettségében. Az első hetek a vakfoltok kifehéredését hozták el, az azt követő időszak az új utak keresését és a megújulást ösztönözte. A cégek kényszerű innovációs törekvéseit a kormányzat számos támogatással igyekezett és igyekszik a mai napig motiválni, százmilliós, milliárdos keretösszegű pályázatokkal. A kkv-szegmens változásairól, jelenleg elérhető high-tech és zöld támogatásokról és a koronavírus hozadékaként átalakuló vállalkozói éráról Dr. György Lászlóval, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárával beszélgettünk.

Függőséget alakít ki a Robinhood? A figyelem központjába került a Robinhood, amikor egy nagy veszteséget elszenvedő húsz éves felhasználó öngyilkos lett. Mostanra már a New York Times is azzal foglalkozik, hogy a befektetési startup felhasználói eleve a kockázatosabb termékeket választják és a tájékozatlanságuk miatt gyakrabban veszítenek pénzt.

Bukarest lett Közép-Kelet Európa technológiai fővárosa Európa 25 nagyvárosa közül Bukarest került a hetedik helyre a start-up vállalkozásokat és a technológiai fejlesztés támogatására irányuló tevékenységet értékelő „Tech Cities of the Future” (a Jövő Tech Városai) rangsorban. A román főváros helyezése a legjobb a közép-és kelet európai régióban. Varsót a lista összeállítói a 15, Moszkvát a 18, Szófiát a 20, Prágát a 22, Tallint a 23, Krakkót a 24. helyre sorolták. Budapest nincs a legjobb 25 között.

Piaci kapitalizáció alapján már többet ér az Nvidia, mint az Intel A techipar egyes képviselői igen komoly szárnyalásba kezdtek a piacon az elmúlt hónapok során, már ami a részvényárfolyamokat illeti. Remek példa erre egyebek mellett az Nvidia is: tegnap óta a vállalat piaci kapitalizáció alapján már picivel többet ér, mint az Intel, ilyesmire pedig eddig még sosem került sor. A tegnapi tőzsdei zárás alapján az Nvidia aktuális piaci kapitalizációja 248 milliárd dollár, míg az Intel esetében 246 milliárd dollárt mutat az összesítés.

Először nyomtattak ki egyben egy házat Európa legnagyobb 3D betonnyomtatóját használva épített házat a Kamp C, egy belga építőiparban szereplő Fenntarthatósági és Innovációs Központ. A 90 m2-es, kétszintes, nyolc méter magas épületet egy helyben, rögzített nyomtatóval készítették el, elsőként a világon. „A nyomtatott ház háromszor erősebb a gyorsépítésű téglaházaknál" – mondja Marijke Aerts, a Kamp C  projektmenedzsere. 


TOP 25 SZAVAZÁS - RÉSZEREDMÉNYEK JÚLIUS 10.

Pontosan egy hét van vissza a közönségszavazásból, a voksolás utolsó hete azonban mindig izgalmas fordulatokat rejt. Július 10-e 14 óráig összesen 1,689 szavazat érkezett Facebookon a jelöltekre. A TOP 10 sorrendje a következő:

1. Rasztovits Dávid
2. Vidra András
3. Suppan Márton
4. Németh Mihály
5. Néz Péter
6. Pflanzner Sándor
7. Fritsch Róbert
8. Szabados Attila
9. Szekeres Viktor
10. Marton László

A szavazást 2020. július 17-én délben zárjuk, az alábbi linken addig is lehet voksolni: 
https://www.facebook.com/itbusiness.hu/app/164167473601477/?app_data={}


Hogyan jut el egy márka VALÓJÁBAN a felhasználóhoz? – 2. rész Perdöntő kérdés annak megismerése, hogy egy márka milyen módon és hálózatokon jut el a felhasználókhoz. Cikkünk első részben felderítettük, hogy melyek azok a cégek, akiket minden kategóriában említenek. Megtudtuk, hogyan generált az IKEA nagyobb elérést a LIDL posztjának. Ebben, a második részben lerántjuk a leplet a következő csoportról. Hiszen vannak olyan iparágak, amelyeket kifejezetten csak egy kategóriához tartozó Facebook oldalak népszerűsítenek.

Francia­országban nem lesz teljes Huawei-blokád Guillaume Poupard, a francia kiberbiztonsági hivatal (ANSSI) vezetője kijelentette, hogy nem kerülhet szóba a Huawei teljes kitiltása a franciaországi 5G-hálózatok felépítéséből, de a távközlési szolgáltatók és társaságok számára azt ajánlotta, hogy a hálózatépítések és -fejlesztések során ne támaszkodjanak a kínai konszern technikáira és rendszereire.

Sikeres női vállalkozásokat, női vezetőket díjaztak Átadták az idei legsikeresebb női vállalkozás pályázat díjait, a felhívásra nyolc pályamunka érkezett - közölték a kiírók, a SEED Alapítvány és a PWA - Sikeres Nők Egyesülete. 2020 legsikeresebb női vállalkozója, vállalkozása kategóriában az elismerést Lopes-Szabó Zsuzsanna, a Györgytea Kft. vezetője kapta. Hermann Zsuzsanna, a Trade Magazin ügyvezető-főszerkesztője lett 2020 legsikeresebb női vezetője. Közönségszavazatok alapján 2020 leginspirálóbb sikertörténete díjban részesült Dohos Ágnes, az IT megoldásokat szállító IDBC cégcsoport ügyvezető partnere.

Szárnyal a PC-piac A koronavírus-járvány miatti kényszerű otthonmaradás hatalmas lendületet adott a PC-vásárlásoknak, aminek nagy valószínűséggel az lehet a fő oka, hogy sokan voltak kénytelenek továbbfejleszteni informatikai infrastruktúrájukat, hogy hatékonyan tudjanak otthonról dolgozni.

Fontos változás a YouTube-on Bár a YouTube ingyenes, a Google népszerű videómegosztó szolgáltatása hirdetésekből tartja fenn magát, amelynek bevételéből jelentős részt juttat a videók készítőinek. Így aztán együtt örülhetnek majd annak a módosításnak, hogy immár rövidebb klipek esetében is megjeleníthető lesz reklám a videók közben, ami várhatóan növelni fogja a bevételeket.

A Teslával lehet a legtöbbet keresni Válság ide, válság oda, az amerikai technológiai óriáscégek vezetőinek lesz mit a tejbe aprítaniuk. A legjobban a Tesla vezérigazgatójának munkáját ismeri el a saját cége: Elon Musk tavaly nem kevesebb, mint 595 millió dollárt tehetett zsebre, a teljes összeg részvényopciókból származott.

Jó hír a bankkártyával fizetőknek A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja, hogy ne változzon a koronavírus-járvány miatt 15 ezer forintra emelt értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél, nyilatkozta Bartha Lajos, a pénzintézet ügyvezető igazgatója.

Ezt tudja a Snapdragon 865 Plus processzor Bejelentette a Qualcomm új mobil processzorát, amely a meglévő 865-ös továbbfejlesztett változata. Elődjéhez hasonlóan a Snapdragon X55 5G modemet adják hozzá, vagyis a köré épülő okostelefonok 5G-képesek lesznek.

Növeli a biztonsági kockázatokat a távmunka A NetMotion biztonsági cég új kutatása szerint a felmérésben résztvevő vállalatok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az otthonról történő munkavégzés nagy vagy extrém veszélynek teszi ki a szervezetet.

Így növeli a Microsoft a Windows 10 biztonságát Az adatkorrupciós támadások ellen nyújt védelmet a Microsoft új platformbiztonsági technológiája, a Kernel Data Protection, amely a kernelmemória bizonyos részeit csak olvashatóvá teszi, így nincs mód a memóriatartalom manipulálására.

Fontos bejelentés a Google-tól Augusztus 11-én lép életbe azoknak a hirdetéseknek a Google általi tilalma, amelyek az embereket beleegyezésük nélkül monitorozó követőprogramokat, kémszoftvereket és más megfigyelő technológiákat reklámoznak.

 

ECONOMY

A mostani krízis nem rendszerszintű válság, hanem kiigazító jellegű, sokaknak csökken a vagyona A kormányzat egymás utáni gazdaságvédelmi akcióterveivel az a fő gond, hogy soha nem derül ki, mennyire voltak eredményesek, mert utókalkuláció nem készül. Így azt sem lehet megtudni, hogy hol voltak elhibázottak az elképzelések – mondja Csaba László közgazdász akadémikus. A CEU és a Corvinus Egyetem professzora szerint a kisvállalkozók adóját azért emelik, mert a kormány az iparkamara ösztönzésére túlzottnak hiszi a kata kedvezményeit.

Robin Hood és a cápa algoritmusok szimbiózisa újraélesztette a karanténba szorult kisbefektetői közösséget A Robin Hoodhoz köthető, reneszánszát élő kisbefektetői kereskedési jelenségről hosszasan lehetne írni, ahogy a szorosan ide kapcsolódó Robintrack-ről, vagy az itt kereskedő sportfogadókról köztük David Portnoy-ról is. Habár a RH még új cégnek számít a piacon, sikereiről illetve botrányairól könyvet lehetne írni.

Nem költenek annyit a gazdagok, mint a lezárások előtt Hiába nyílik meg lassan újra az Egyesült Államok, a gazdagok nem költenek annyit, mint a lezárások előtt, és ez hátráltatja a gazdaság fellendülését. Harvardi kutatók hitelkártya-adatok felhasználásával lekövették a kiadásokat, és megállapították, hogy a gazdagabb réteg korántsem költ annyit, mint a lezárások előtt, ennek pedig súlyos következményei lehetnek a gazdaság fellendülésének szempontjából Ez addig folytatódhat, amíg nem lesz vakcina.

Második hullám nélkül is 5 százalék lesz idén a visszaesés A Kopint-Tárki előrejelzése szerint 2020-ban 5 százalékos lesz a magyar gazdaság visszaesése. Mindez úgy, hogy nem számolnak a koronavírus-járvány második hulláma miatti korlátozásokkal, azt ugyanis jelenleg lehetetlen előre megjósolni. A második hullám gazdasági hatása Palócz Éva szerint maga lenne az Armageddon – fogalmazott kérdésünkre.

Javult a fogyasztói bizalom, de még pesszimisták a magyarok A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a mérése kezdete óta eltelt időszak legnagyobb zuhanása után májusban jelentősen, majd június-júliusban lassabb ütemben korrigált. Az index májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), s ezzel összességében az áprilisi zuhanás 61%-át dolgozta le. 

Ételünk és jövőnk: Az olvadó jéghegy csúcsa az EU új biodiverzitási stratégiája? A hetvenes évektől kezdve zajlik az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programjának (UNEP) célkitűzéseit figyelembe vevő egyezmények elfogadása, amelyek hol a vizes élőhelyek megőrzéséről, a vándorló, vadon élő állatfajok védelméről, az európai vadon élő növények, állatok és természetes élőhelyeik védelméről szóló általános, hol pedig regionális célok megóvásáról, azaz a biológiai sokféleség védelméről szólnak.

Mindent átírt a 2020-as év a bankolásban: felértékelődött a tanácsadók és a privátbankok szerepe 2020 eddig finoman szólva is mozgalmas évnek nevezhető: a társadalmi és gazdasági folyamatok rengeteg kihívás elé állították a pénzügyi szektor szereplőit, így a Raiffeisen Bankot is. Bálint Attilával, a Raiffeisen Private Banking magyarországi vezetőjével és Kállay Andrással, a pénzintézet nemzetközi Private Banking hálózatának vezetőjével arról beszélgettünk, mennyire volt a bankvilág felkészülve az ide év nem várt változásaira.

892 millió forint bírságot kapott az Alza.hu a megtévesztő Black Friday-reklámok miatt A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Alza 2018. január és 2019. február közötti, összesen hat alkalommal meghirdetett Black Friday akciójának reklámkampányait vizsgálta, áll a versenyhivatal pénteki közleményében. A webáruház az akciós időszakokra nagymértékű, „akár 80%-os” kedvezményeket ígért a fogyasztóknak a televízióban, rádióban, újsághirdetésben, hírlevélben és online módon megjelentetett reklámjaiban.

A járvány a jelzáloghiteleket is jól elkapta Óriási volt a visszaesés az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek piacán májusban, a személyi kölcsönöknél lassacskán, de újra éledezik a piac – derül ki a Bank 360 közleményéből. 2020 áprilisában és májusában a lakossági hitelpiac jócskán megérezte a koronavírus-járvány hatásait. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 18,68 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások, ami 66,5 százalékkal volt kevesebb az előző évhez képest.

Zsugorodó fiókhálózatok, növekvő pénzügyi kirekesztés  Az önálló takarékszövetkezetek végső integrációjával létrejött az egységes Takarékbank, ami a legnagyobb változást jelentette a pénzintézetek háza táján 2019-ben. Az egységes portfólió, megjelenés, a gazdaságilag fenntartható üzemméret mellett az összeolvadásnak negatív hatásai is vannak, nevezetesen a fiók- és kirendeltség konszolidációk miatt bekövetkező bezárások, s az ezzel növekvő pénzügyi kirekesztés. Az egyre szűkülő fiók és kirendeltség hálózat nem újkeletű jelenség a pénzügyi szolgáltató szegmensben.

Lejár a boltokban a készpénz ideje Január elsejétől – bizonyos kivételekkel – a kereskedők kötelesek lehetővé tenni az úgynevezett elektronikus fizetést, vagyis azt, hogy a vevők készpénz helyett bankkártyával, telefonnal vagy azonnali átutalással egyenlítsék ki a vételárat. – A változtatás a feketegazdaság ellen is hatásos lehet – mondta lapunknak a pénzügyi államtitkár. Gion Gábor hozzátette: az erről szóló szabályokat még csak a napokban fogadta el a törvényhozás.