ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 07/14: Sokszor hiányzik a stratégiai gondolkodás az Ipar 4.0 fejlesztéseknél

TECHNOLOGY

Krízisálló az agilitás? Az egészségügyi vészhelyzet a dolgozók 80 százalékának a munkakörülményeit formálta át világszerte. A krízissel járó átalakulás sosem látott kihívás elé állította az agilis módszertanokat alkalmazó hazai szervezeteket is. A történtek ugyancsak felforgatták a szoftverfejlesztők mindennapjait, akiknél a sikeres otthoni munkavégzésben kulcsszerepet játszott a technológiai háttér, a kollektív bizalom és az őszinte kommunikáció.

Gyártásautomatizálás informatikai oldalról Az Ipar 4.0 kínálta lehetőségek nem csak a nagy cégek számára elérhetőek. Ha látszik a cél, kis lépésekkel is el lehet indulni az úton. Arra kell csak figyelni, hogy a bevezetendő megoldások egységes egészet alkossanak, a tényleges problémákat oldják meg, és információbiztonsági szempontból is megállják a helyüket.

Sokszor hiányzik a stratégiai gondolkodás az Ipar 4.0 fejlesztéseknél A vállalati felsővezetők kétharmada szerint az Ipar 4.0 fejlesztések növelik a cégek ellenálló képességét a gazdasági visszaesés hatásaival szemben. Az átfogó, jól átgondolt stratégia, illetve az új technológiákra szánt források hiánya azonban hátráltatja a szükséges lépéseket.

Járvány és digitalizáció: nem csak a home office miatt változik meg az életünk A Telekom és az eNET kutatása szerint a cégek alig egynegyede kíván teljesen visszaállni a járvány előtti működésre, 40 százalék egyenesen úgy nyilatkozott, hogy teljesen a karanténhelyzet alatt kialakított módon dolgozik tovább a jövőben. Sok olyan vállalkozás indított webshopot, honlapot vagy közösségimédia-fiókot, állt át az online számlázásra vagy a készpénzmentes fizetésre, amely eddig nem alkalmazott hasonló megoldásokat.

Hogyan működik a németek koronavíruskövető alkalmazása? A „Corona-Warn-App” riaszt mindenkit, aki koronavírussal fertőzött személy közelében tartózkodik. Ehhez azonban az kell, hogy a beteg előtte rögzítse az alkalmazásban, hogy a koronavírus-tesztje pozitív lett. A Németországban lakók 15 százaléka már letöltötte az appot.

Indul Halácsy kódközépsulija: mire leérettségiznek, profi programozók is lesznek Az első évben hetente körülbelül egy nap kódolás lesz a Budapest School szeptemberben induló új tagiskolájában, a BPS Code nevű technikumban. Az óraszám évről évre emelkedik, és az érettségi után, az ötödik évben már csak szoftverfejlesztést és angolt tanulnak majd a diákok.

Lehallgatták a paradicsomok beszélgetését A talajban küldött elektromos impulzusokkal kommunikálnak egymás között a növények – derül ki egy amerikai kutatásból, amelyet Yuri Shtessel, az Alabamai Egyetem (Huntsville) villamosmérnöki és informatikai karán kutató professzor emeritus, valamint Alexander Volkov, az alabamai Oakwood Egyetem biokémikus professzora jegyez.

A jó tanácsadó nem azt csinálja meg, amit az ügyfele kér Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor. – diktál a beteg, írja a doktor.” – szól a Dr. Bubó főcímdala. Ezt idéztük fel informatikában utazó barátommal a minap, miután azt fejtegette nekem, hogy a jó tanácsadó nem azt csinálja meg, amit az ügyfél kér, hanem azt, aminek értelme van. Odamegy, saját szemével megnézi a gyártást/üzemmenetet, megérti az üzleti folyamatokat, és utána tesz csak javaslatot a megoldásra.

Valamiféle furcsa tévedésből kérte a TikTok törlését dolgozóitól az Amazon Az Amazonnál még pénteken kezdett terjedni egy céges e-mail, amely szerint a TikTok veszélyes, ezért törölni kell azokról az okoseszközökről, melyekről elérhető a vállalat levelezőprogramja. (A TikTokkal kapcsolatos problémák miatt korábban az Anonymous hackercsoport is figyelmeztetést adott ki.) Az Amazon az Engadgetnek küldött tájékoztatásában viszont úgy pontosított, hogy az e-mail szerintük csak tévedésből lett kiküldve, a vállalat pedig egyáltalán nem tiltja a kínai ByteDance által készített szoftvert.

Reklám, marketing, kommunikáció: hogyan alakulnak át az élmény elvárások, hogyan működik a jövő ügynöksége? A koronavírus járvány alapvetően nem állította feje tetejére a világot, de számos folyamatot felgyorsított a kereskedelem, reklám, marketing és a kommunikáció eleve gyorsan változó világában. Érdemes végig gondolnunk, hogy muszáj mindenkit elérnünk, vagy inkább az érjen bennünket el, aki minket akar? 

Pert kapott a nyakába a LinkedIn, amiért a vágólapot olvasgatta Egyre nagyobb vihart kavar az iOS 14 azon új funkciója, amely jelzi, ha egy app a vágólapot használja. A fejlesztők kénytelenek lesznek a magánszféra kifejezést átértékelni, első körben pedig jogilag kerülnek bajba. Erre utal, hogy Adam Bauer, egy iPhone-felhasználó a Reuters szerint máris beperelte a LinkedInt, miután kiderült, hogy az app titokban a vágólap tartalmát olvasgatja. A vád szerint a Microsoft tulajdonában lévő cég kémkedett a felhasználók után.

Orvosi 3D modellezés virtuális valóságban Az orvosok által alapított ottawai Realize Medical Elucis-a az első kifejezetten páciens-specifikus, beavatkozások és gyógykezelési módok kiválasztásában segítő, 3D orvosi modellek közvetlenül virtuális valóság (Virtual Reality, VR) környezetben történő tervezésére fejlesztett, klinikai oktató és gyakorló eszközként funkcionáló platform.

Több mint 1 milliárdan töltötték le Android-mobilokra Egyre nő a Twitter népszerűsége, különösen Amerikában, ahol a politikusok egyik legfontosabb fórumává vált, különösen most, a novemberi elnökválasztás közeledtével. Ma a mikroblog szolgáltatás belépett a milliárdosok klubjába az Android platformon.

Fejlesztési támogatás a Samsungtól Bejelentette a Samsung, hogy 100 miliárd vont (83 millió dollár körüli összeget) költ az idén az akadémiai szektor intézményeivel való együttműködésre a lapka- és kijelzőtechnológiák fejlesztése érdekében.

Mobilhálózati problémákhoz vezethet a Huawei bojkottja A Vodafone és a BT szakértői szerint legalább öt évig fog tartani, amíg az Egyesült Királyságban teljesen eltávolítják a mobilhálózatokból a Huawei berendezéseit, ha el akarják kerülni, hogy a kivezetés komoly működési zavarokat okozzon.

Európai műszaki diploma rendszert dolgoznak ki Hét európai ország nyolc vezető egyetemének részvételével jött létre és a következő három évre 5 millió eurós támogatást nyert közös képzésekre az Európai Mérnöki Tanulás, Innováció és Tudomány Szövetség nevű kezdeményezés (angol rövidítése alapján az Eelisa).

Egy újabb nyomós ok a Windows 10-re való frissítésre Január 14-e óta nem kap biztonsági frissítéseket a Windows 7 operációs rendszer a Microsofttól, ezért komoly kockázatokkal jár a használata. Ezt támasztja alá a Zoom videokonferencia szolgáltatása már javított sebezhetősége, amely bár minden windowsos verzióban jelen volt, mégis csak a vállalatoknál is még szép számban megtalálható Windows 7-es számítógépeket veszélyeztette.

 

ECONOMY

A világ legfenntarthatóbb bútorgyára Bjarke Ingelstől A norvég erdők mélyére, Magnor falu mellé tervezte meg a BIG (Bjarke Ingels Group) a világ legfenntarthatóbb bútorgyárát, a Vestre céggel közösen. A projekt The Plus névre hallgat, és a széndioxid-mentes bútorgyártás mellett közösségi élményt is kínál majd. A „Párizsi Megállapodás-biztos” épület minden tervezési szempontja a megújuló és tiszta energia elvein alapszik., hogy a Vestre környezetbarát módon termelhessen, például a hasonló gyárakhoz képest legalább 50 százalékkal alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással.

Mekkora sokkot jelentene valójában a rövidtávú lakáskiadás esetleges korlátozása? A rövidtávú lakáskiadás kerületenkénti szabályozása leginkább a belvárosi albérleti árakban válthat ki, illetve tarthat fenn egy jelentősebb visszaesést. Országos vagy budapesti szinten ugyanakkor nem jelentős az esetleges intézkedések hatása. A szabályozások szigorodása legfeljebb 10-15 ezer lakást érinthet a 900 ezer lakásos fővárosi ingatlanpiacon. A lépések leginkább az V., VI. és VII. kerületeket sújtanák, ahol az ingatlanállomány 10 százaléka érintetett.

DeFi, avagy kripto értékpapírosítás Az értékpapírosítás körébe olyan ügyletek tartoznak, amelyek lehetővé teszik a hitelezéssel üzletszerűen foglalkozó és egyéb hitelezők – jellemzően hitelintézetek vagy vállalatok – számára, hogy újrafinanszírozzák hitelek, kitettségek vagy egyéb követelések (például lakáshitelek, gépjárműhitelek vagy gépjárműlízingek, fogyasztási hitelek, hitelkártya- vagy vevőkövetelések) egy csoportját azáltal, hogy forgalomképes értékpapírokká alakítják át azokat.

A válság miatt leakciózták az állampolgárságokat A karibi államoknak annyira szükségük van a pénzre, hogy nagyon nagy kedvezményekkel árusítják az állampolgárságaikat. A régió számos országa eleve kínál az egykori magyar letelepedési kötvényprogramhoz hasonló lehetőségeket, de most a járvány és a válság miatt ezeket is elkezdték leárazni. A homokos tengerpartokon most egy darab turista nincsen, így ez a leggyorsabb és a legbiztosabb pénzszerzési lehetősége az államoknak.

Ennek kell történnie, ha nem akarunk nyáron medve piacot látni A pozitív érzelmek folyamatosan szivárognak el piacról, mostanra pedig már csak a 9000 dolláros ellenállás tart vissza minket a további dumpoktól. Egyre több elemző arra számít, hogy be fogunk nézni ez alá a szint alá. A bitcoin már régen mutatta meg erejét. Legutóbb június 1-én láthattunk egy bullish mozgást, amikor egyetlen nap alatt 10 ezer dollár fölé emelkedett, majd letesztelte az ez évi rekord árfolyamát is.

Most eldőlhet, hogy végül mi lesz az EU történelmi gigacsomagjának a sorsa A héten Magyarországon a szokásos kötvényaukciók és MNB-s tenderek mellett érkeznek az építőipar májusi adatai, amiután megismerhetjük a koronavírus szektorra gyakorolt hatását. A világgazdaságban mozgalmasabb lesz a hét: az EU vezetői pénteken vitáznak az újjépítési alapról, de előtte még érkeznek a héten GDP adatok Kínából, és lesz egy EKB-kamatdöntő ülés is.

500 ezer mobiltárcában van bankkártya Magyarországon Íme, mit várhatunk még az MNB szerint „Jó úton járunk, de van még bőven teendő!” – Növekszik az elektronikus fizetések aránya, a mobiltárcák használata és az azonnali fizetés is várakozásokon felüli eredményt hozott, ugyanakkor a nyílt bankolás nehezen indul Magyarországon. A verseny, az elektronikus fizetések ösztönzése érdekében további intézkedéseket tervez a jegybank – jelentette be Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.

Sikertörténet: kertészet a digitalizáció dzsungelében Amikor Magyarországon is kirobbant a koronavírus-krízis, a dunaharaszti Wágnerkert számára létkérdéssé vált, hogy hogyan adjon el több millió forintnyi, fólia alatt pihenő növényt, és biztosítson jövőt a cég és munkatársai számára. A kkv megnyerte a csatát: hála annak, hogy alig egy hét alatt, rohamtempóban készítette el webshopját, mely nemcsak a családi vállalkozást mentette meg, de új lehetőségeket is nyitott számára.

Szinte észrevétlenül, de már elkezdődött a Volánbusz járatainak csökkentése Sokéves számolgatás és egyezkedés után jóformán fű alatt megkezdődött a Volánbusz járatainak csökkentése azokon a területeken, ahol a MÁV megfelelő vasúti közlekedést tud biztosítani az utasoknak. Ezt azonban nem előzte meg nagyszabású bejelentés, sőt a megkeresett kormányzati szereplők nem is válaszoltak lapunknak arra a kérdésére, vajon az utóbbi hetek járatszűkítései már ennek részeként valósulnak-e meg.

Kivonul a Tesco Magyarországról is? Megint felvetődött, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról is. A brit áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, jöhet a Kaufland és több Lidl lehet. A Tesco kijelölt új vezérigazgatója, Ken Murphy tekinti át a brit vállalat megmaradt kelet-közép-európai - cseh, magyar és szlovák - leányvállalatainak tevékenységét, és értékeli további működésük lehetőségét.